Γλυκά

Λικέρ μελιού

Λικέρ μελιού

Ένα light, αρωματικό ρακόμελο!

Είχα κρατήσει τη συνταγή σε ένα απόκομμα περιοδικού, και έλεγα να το δοκιμάσουμε ως ελαφριά εκδοχή του ρακόμελου παρόλο που στα υλικά που δινόταν το αλκοολούχο ποτό ήταν βότκα. Πριν λίγο καιρό λοιπόν που προσπαθούσα να βάλω μια τάξη (δεν μπαίνει με τίποτα…) στα ατάκτως ερριμμένα από το σεισμό, ανάμεσα στα άλλα βρήκα ένα κουτί με αποκόμματα τέτοια.

Λικέρ μελιού

Ψάχνοντας στο internet όπως κάνω πολύ συχνά για να δω την προέλευση τέτοιων συνταγών (στα βιβλία μου δεν είναι πια πολύ εύκολο αφού αλλού εγώ κι αλλού αυτά…), είδα ότι υπάρχουν συνταγές για λικέρ μελιού, καθώς και τυποποιημένα τέτοια ποτά σε όλο τον κόσμο. Με λύπη μου είδα ότι στην «πολύξερη» Wikipedia ενώ αναφέρονται πάρα πολλά ποτά που παρασκευάζονται με ανάμειξη μελιού με αλκοόλ, δεν γίνεται αναφορά στο δικό μας ρακόμελο. Δείτε κάτω κάτω στο link που δίνω παραπάνω.

Λικέρ μελιού

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο γερμανικό Bärenfang στο σκωτσέζικο Drambuie στο πολωνικό Krupnik για να αναφερθώ στα πιο γνωστά αλλά και πλήθος άλλων που δεν είχα ακουστά. Προφανώς η συνταγή στο απόκομμα που έλεγα παραπάνω είναι παραλλαγή της γερμανικής ή πολωνικής εκδοχής αφού είχε ως πρώτη ύλη τη βότκα. Είδα πάρα πολλές συνταγές, όχι με σκοπό να τις φτιάξω αφού είχα έτσι κι αλλιώς καταλήξει στην δική μου εκδοχή, αλλά κυρίως για να δω όσο πιο πολλές παραλλαγές μπορούσα. Πληροφοριακά σας λέω πως σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου  ανακατεύουν το αλκοολούχο ποτό που συνηθίζουν με μέλι και με διάφορα αρωματικά. Βότκα, ουίσκι, ρούμι, τζιν, μπράντυ και διάφορα άλλα αλκοολούχα διαφοροποιούν το αποτέλεσμα αλλά η ιδέα είναι η ίδια!

Λικέρ μελιού

Αλλού προσθέτουν νερό, αλλού –όπως εμείς στο ρακόμελο- μόνο το αλκοολούχο ποτό με το μέλι. Άλλοι βράζουν το μέλι μαζί με τα υπόλοιπα, άλλοι βράζουν ακόμη και το ποτό! Ακόμη και ο χρόνος ωρίμανσης διαφέρει. Σε πολλές περιοχές θεωρείται χριστουγεννιάτικο ποτό, κι έτσι είναι επίκαιρη η συνταγή αν θέλετε να το δοκιμάσετε. Η αλήθεια είναι ότι την είχα προγραμματίσει για πιο νωρίς αλλά λόγω προσωπικών και άλλων εμποδίων, το λικέρ είχε ξεχαστεί στο ντουλάπι μου.

Λικέρ μελιού

Μιας και θέλει 12-15 μέρες να «ωριμάσει», το προλαβαίνουμε για τις γιορτές. Να επισημάνω πως ακόμη κι αν δεν μας αρέσει ως λικέρ, είναι ιδανικό για χρήση σε μαγειρέματα! Οι περισσότερες συνταγές που είδα το συστήνουν για σβήσιμο κρεατικών κατσαρόλας και ως συστατικό μαρινάδων. Εγώ ήδη χρησιμοποίησα αυτό που δεν μπήκε στο αποστειρωμένο βάζο (περίσσεψε μικρή ποσότητα και δεν είχα μεγαλύτερο βάζο) και βεβαιώνω την αξία του και γι αυτήν τη χρήση!

Λικέρ μελιού

Παρατηρήσεις

  1.  Οι  περισσότερες συνταγές που είδα, συστήνουν μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό όταν περιέχουν νερό. Εγώ έτσι κι αλλιώς όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, σε σιρόπια,λικέρ και ανεβατές ζύμες χρησιμοποιώ το βραβευμένο νερό ΖΑΡΟΣ, από τα λίγα μεταλλικά που κυκλοφορούν. Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω στη φωτογραφία, αναγράφεται στην ετικέττα του το MINERAL που χαρακτηρίζει τα μεταλλικά εμφιαλωμένα νερά.
  2. Τα «μπαχαρικά» ποικίλλουν από συνταγή σε συνταγή, εγώ επέλεξα τα συγκεκριμένα και επειδή ξέρω πως ταιριάζουν με τη ρακή (τα βάζουμε και στο ρακόμελο) κι επειδή ταιριάζουν με την εποχή
  3. Όλες σχεδόν οι συνταγές αποδίδουν στα ποτά αυτά και «φαρμακευτικές» ιδιότητες όπως κάνουμε κι εμείς με το ρακόμελο! Γιατρικά του πονόλαιμου τα λένε οι περισσότεροι λαοί. Τυχαίο;
  4. Το λικέρ διατηρείται 6 μήνες κατά προτίμηση στο ψυγείο.
  5. Το φιλτράρισμα συνιστάται, πολλοί μάλιστα συνιστούν διπλοφιλτράρισμα για να γίνει πιο διαυγές. Η αλήθεια είναι πως με τα φίλτρα του καφέ καθυστερεί αρκετά, ιδιαίτερα την πρώτη φορά. Μπορούμε βέβαια πάντα να φτιάξουμε αυτοσχέδιο φίλτρο με βαμβάκι που θα τυλίξουμε σε τούλι και θα βάλουμε πάνω σε λεπτή σήτα.
  6. Επέλεξα να μη βράσω το μέλι για να έχει και κάποια διατροφική αξία εκτός από την ωραία γεύση το λικέρ μου. Επίσης οι αναλογίες ποτού- νερού-μελιού και οι ποσότητες των αρωματικών είναι δικής μου επιλογής. Ίσως το μέλι θα μπορούσε να αυξηθεί αν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά ποτά.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο