Από τις πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει!
Η τέταρτη στο site… Σε λίγο θα γίνει κι εδώ μέσα όπως στα τετράδια των συνταγών μου. Αμέτρητα κουλουράκια, αμέτρητες σταφιδόπιτες, αμέτρητα καλιτσούνια… Τι να κάνω! Από μια σταλιά παιδί μαζεύω συνταγές. Κι αν κάποια είναι καλή την καταγράφω. Παλιότερα στο τετράδιο, τώρα εδώ μέσα! Μια ακόμη παραδοσιακή σταφιδόπιτα από κοντοχωριανή μου …Αθηναία! Μια νηστίσιμη (ή αν προτιμάτε vegan 😉 ) πεντανόστιμη σταφιδόπιτα!
Παρόλο που οι τόποι καταγωγής μας με την κυρία Τώνια είναι ένα τσιγάρο δρόμος που λέγαμε παλιά, δεν έχουμε γνωριστεί καλά καλά. Κοινοί γνωστοί και φίλοι και στο διαδίκτυο και στη ζωή. Όταν της ζήτησα μια συνταγή παραδοσιακή από τη δική της οικογένεια, εκείνη πολύ ευχαρίστως μου έστειλε δύο!
Η μια καλύτερη από την άλλη θα έλεγα! Διάλεξα να φτιάξω πρώτα ετούτη τη σταφιδόπιτα λόγω των ημερών. Δεν συνηθίζω τα λιπαρά και βαριά γλυκά, αλλά τώρα στις Απόκριες μάλλον το παρακάναμε. Τι πιο κατάλληλο λοιπόν γλυκό για τις επόμενες μέρες από μια παραδοσιακή σταφιδόπιτα.
Ξαναβλέποντας τα υλικά και αυτής της συνταγής και των δικών μου, αναρωτήθηκα γιατί δεν φτιάχνουμε πια πιο συχνά τέτοια γλυκά. Έχει γεμίσει το διαδίκτυο από γλυκά με 10 τόνους κρέμες (πολλές φορές και από σκόνες!), αμέτρητα αυγά και βούτυρα. Μα υπάρχει κάτι πιο υγιεινό από μια τέτοια σταφιδόπιτα; Τι περισσότερο έχουν οι μπάρες που ακριβοπληρώνουμε;
Θα μου πείτε: «και η ζάχαρη;». Ναι, ωραία, η ζάχαρη! Ας την αντικαταστήσουμε με κάποιο πιο υγιεινό γλυκαντικό, υπάρχουν τόσα πολλά! Ζάχαρη καρύδας, στέβια κλπ. Αυτοσχεδιάζοντας, ίσως με κάποιες αποτυχίες στην αρχή, αυτές οι παλιές συνταγές προσαρμόζονται εύκολα στα νέα διατροφικά δεδομένα! Και vegan και vegetarian και υγιεινές και με 2-3 super foods μέσα είναι τούτη εδώ η σταφιδόπιτα!
Διατήρησα τον κορμό της συνταγής που μου δόθηκε από την κυρία Τώνια κάνοντας πολύ μικρές παρεμβάσεις. Εκείνη είχε ήδη αντικαταστήσει τη λευκή ζάχαρη με κρυσταλλική, εγώ την ελάττωσα λίγο αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα των σταφίδων. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και η συνταγή συστήνεται ανεπιφύλακτα! Ευχαριστώ πολύ κι από δω την κοντοχωριανή μου που μου την παραχώρησε!
Υλικά
250 ml (1 κούπα) νερό ΖΑΡΟΣ
180 gr (1 κούπα) σταφίδες
180-200 gr (αφαιρούμε 2 κουταλιές από 1 κούπα) καστανή ζάχαρη (ή λευκή)
185 ml (3/4 κούπας) ελαιόλαδο
30 ml (2 κουταλιές) ρακή ή άλλο ποτό
125 ml (1/2 κούπα) χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα (δοσομετρικό, δηλαδή 5 ml)
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1,5 κουταλάκι σόδα
2-3 κουταλιές ψίχα καρυδιών
500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Επί το έργον
Ζεσταίνουμε το νερό και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις σταφίδες. Αφήνουμε να μουσκέψουν από μισή ως δύο ώρες. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αρωματικά.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Αλέθουμε στο multi τις σταφίδες ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το αλεύρι και το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο στρωμένη με χαρτί ψησίματος ή καλολαδωμένη και αλευρωμένη.
Βρέχουμε το χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τη σταφιδόπιτα στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Στα 40 περίπου λεπτά σκεπάζουμε με χαρτί για να μην αρπάξει η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις
- Οι παραπάνω ποσότητες είναι η μισή δόση της αρχικής συνταγής. Ολόκληρη η δόση ήθελε 1,5 κούπα σταφίδα κι εγώ έβαλα 1 κούπα στη μισή (αύξησα την ποσότητα). Έτσι ελάττωσα τη ζάχαρη όπως προανέφερα. Επίσης η δόση ήθελε 1 κιλό αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις-μισό που φουσκώνει και μπέικιν εκτός από σόδα). Εγώ έβαλα μόνο αλεύρι που φουσκώνει και παρέλειψα το μπέικιν. Έλεγε 2 κουταλάκια σόδα καλά γεμάτα οπότε έβαλα 1,5 κουταλάκι (7,5 ml). Ακόμη, έβαλα όλα τα καρύδια που αντιστοιχούν σε 1 δόση!
- Οι σταφιδόπιτες με αλεσμένες σταφίδες είναι από τις πιο αγαπημένες στην Κρήτη. Παλιά αλέθανε τις σταφίδες στη μηχανή του κιμά, αργότερα στον μύλο των λαχανικών και τώρα στο multi. Αν έχουν μουσκέψει αρκετά αλέθονται εύκολα. Δεν πρέπει όμως να γίνουν λείος πολτός, πρέπει να κρατάνε λίγο.
- Εκεί που υπήρξε μεγάλη διαφορά με την αρχική συνταγή ήταν στον χρόνο ψησίματος. Η κυρία Τώνια μου έγραψε 30-35 λεπτά, αλλά εμένα μου πήρε σχεδόν μια ώρα. Ίσως είχε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που συνηθίζει η κυρία Τώνια.
- Τις σταφιδόπιτες δεν τις αναποδογυρίζαμε! Τις ψήναμε σε ταψιά και όχι σε φόρμες. Γι αυτό συνηθίζεται το πασπάλισμα της επιφάνειας με σουσάμι. Δεν είχα αναποφλοίωτο και έβαλα αποφλοιωμένο.
- Στις ζύμες παντός είδους που περιέχουν νερό συνηθίζω το εμφιαλωμένο νερό και βέβαια προτιμώ το καλύτερο, το κρητικό νερό ΖΑΡΟΣ!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Πολύ αρωματική και νόστιμη! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν τρώγεται με το χέρι, αλλά με το κουτάλι, γιατί θρυμματίζεται. Τί έκανα λάθος;
Όλες οι νηστίσιμες πίτες λίγο ή πολύ έχουν αυτό το πρόβλημα, και λόγω σόδας. Δεν το είχα τόσο έντονο που λες Ειρήνη μου, ίσως παραψήθηκε. Η μαμά μου δεν συμπαθεί τη σόδα και έβαλε αμμωνία και της έγινε μια χαρά!