Εύκολη, νόστιμη, χορταστική!
Τα τελευταία χρόνια συχνά-πυκνά φτιάχνω πίτες χωρίς φύλλο. Όχι ότι βαριέμαι, οι ζύμες είναι η αδυναμία μου, δώσε μου αλεύρι και πάρε μου την ψυχή που λένε… Τις προτιμώ για δυο κυρίως λόγους: α) γίνονται πιο γρήγορα, οπότε έχω κέρδος χρόνου και β) έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες από τις πίτες με φύλλο, οπότε έχω κέρδος θερμίδων…
Πολλές φορές επινοώ πίτες χωρίς φύλλο, εμπλουτίζοντας με κάποιο υλικό τη γέμιση από παλιότερες συνταγές μου. Ετούτη εδώ είναι μια τέτοια περίπτωση. Συμπλήρωσα με αλεύρι τη γέμιση μιας μελιτζανόπιτας με φύλλο κρούστας, έκανα και μια «τσαχπινιά» με τυριά στο τέλος του ψησίματος, και …έτοιμη η πεντανόστιμη πιτούλα μας! Δοκιμάστε την, πιστεύω ότι θα αρέσει γιατί ο συνδυασμός τυριού-μελιτζάνας είναι πάντα επιτυχημένος!
Δεν έχω βέβαια εγκαταλείψει τις πίτες με φύλλο, εννοείται αυτό! Γίνεται κατάψυξη σε κρητικό σπίτι και να μην έχει μυζηθρόπιτες για τη «μια ρακή στο πόδι» που είναι το κλασικό μας κέρασμα; Έχω όμως καθιερώσει πια και την κολοκυθόπιτα και τη χορτόπιτα και –φέτος- και την μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο! Τουλάχιστον 2-3 φορές θα φτιάξω κάθε μια τους κάθε καλοκαίρι. Φέτος τα κολοκύθια μας ήταν ελάχιστα οπότε την παράσταση έκλεψε η μελιτζανόπιτα!
Τα παιδιά μου και οι εγγονούλες μου αγαπούν πολύ τη μελιτζανόπιτα με τον κιμά-την εναλλακτική του μουσακά όπως τη λέμε -οπότε τη φτιάχνω και αυτή συχνά όταν τους έχω εδώ. Φέτος όμως δοκιμάσαμε με τις μικρές μας και ετούτη εδώ και μπορώ να πω ότι τους άρεσε το ίδιο! Και το καλό είναι πως μπορούμε να τη σερβίρουμε και ως ορεκτικό σε φιλικό τραπέζι και ως κυρίως πιάτο αν τη συνοδέψουμε με μια σαλάτα.
Κι επειδή είναι πιο εύκολη και πιο «γρήγορη» από την παραπάνω, εμείς την καθιερώσαμε. Ένα ακόμη «ατού» της είναι πως δεν τηγανίζω πια τις μελιτζάνες όπως ήθελε η αρχική συνταγή. Παλιότερα τις έψηνα στον φούρνο για λίγη ώρα, φέτος τις ψήνω σε μια «μαγική» συσκευή που απόκτησα, σε μια φριτέζα «air fryer». Έτσι περιόρισα ακόμη περισσότερο τις θερμίδες της! Μπορώ να πω, πως αν η μελιτζανόπιτα με κιμά είναι η “εναλλακτική” του μουσακά, ετούτη εδώ είναι η εναλλακτική του σφουγγάτου με μελιτζάνες για όσους θέλουν να περιορίσουν τα αυγά.
Υλικά
1 μεγάλη μελιτζάνα ή 2 μέτριες (θέλουμε 120-150 gr ψημένης μελιτζάνας)
75ml ( 5 κουταλιές) ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 60 gr καθαρισμένο)
1 πατάτα (120gr-150gr καθαρισμένη)
1 ντομάτα τριμμένη (περίπου 150 gr)
150 gr χοντροτριμμένα τυριά της επιλογής μας (κάποια να λιώνουν)
1 αυγό
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Περίπου 1 κούπα (140 gr ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρούς κύβους (σαν μεγάλα ζάρια). Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις ανακατεύουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Τις απλώνουμε σε ένα σκεύος ώστε να έχουν μια στρώση και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς, να μαλακώσουν λίγο.
Εγώ όπως προανέφερα τις ψήνω στο air fryer για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Τις βάζουμε σε μπολ ανάμειξης. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας την πατάτα, την ντομάτα και το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στις μελιτζάνες (αυτό μπορεί να γίνει και στο multi με μικρά κοφτά χτυπήματα, να μη γίνουν πολτός αλλά μικρά κομματάκια). Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο, το αυγό, 100gr από τα τυριά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι μας και το ενσωματώνουμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα (ώστε να μη λιώσουν οι μελιτζάνες).
Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 20-22cm ή άλλο ανάλογου μεγέθους και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) για 35-40 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα τυριά και ξαναφουρνίζουμε μέχρι για 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν! Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου
Παρατηρήσεις
- Εγώ βάζω γραβιέρα ή φέτα ή ξινομυζήθρα και κατσοχοίρι (κρητικό τυρί που λιώνει). Το βρίσκω πιο εύκολα από το χανιώτικο τυρομάλαμα (τη λεγόμενη μαλάκα), το οποίο επίσης λιώνει υπέροχα (δείτε την ανάρτηση με το κιουνεφέ…). Σε μια από τις παρασκευές χρησιμοποίησα τυριά χαμηλών λιπαρών και ήταν και αυτή πολύ νόστιμη!
- Για να μη καίει άδικα ο φούρνος μέχρι να φτιάξουμε την πίτα (αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο), ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες οπότε φουρνίζουμε αμέσως την πίτα μας.
- Έχω φτιάξει την πίτα με διάφορες ποικιλίες μελιτζάνας. Με όλες μας άρεσε…
- Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1,5 κουταλάκι μπέικιν. Ανάλογα με το πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα μας ή με το πόσο μεγάλο είναι το αυγό, μπορεί να πάρει 1-2 κουταλιές αλεύρι παραπάνω από αυτό που δίνω στα υλικά.
Θέλω να βλέπω τις συνταγές σου και δεν με αφήνουν οι διαφημίσεις.ειναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΌ
Για να διατηρήσουμε μια σελίδα αυτού του μεγέθους περιεχομένου είναι απαραίτητες οι διαφημίσεις. Νομίζω ότι σε σχέση με άλλες σελίδες οι διαφημίσεις στη δική μας είναι πολύ λιγότερες και σε θέσεις που δεν ενοχλούν τον αναγνώστη…Λυπάμαι αν βρίσκετε εξωφρενικές τις 5-6διαφημίσεις που είναι σε κάθε ανάρτηση όταν μάλιστα δεν επικαλύπτουν τα κείμενα…