Αλμυρά

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Εύκολη, νόστιμη, χορταστική!

Τα τελευταία χρόνια συχνά-πυκνά φτιάχνω πίτες χωρίς φύλλο. Όχι ότι βαριέμαι, οι ζύμες είναι η αδυναμία μου, δώσε μου αλεύρι και πάρε μου την ψυχή που λένε… Τις προτιμώ για δυο κυρίως λόγους: α) γίνονται πιο γρήγορα, οπότε έχω κέρδος χρόνου και β) έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες από τις πίτες με φύλλο, οπότε έχω κέρδος θερμίδων…

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Πολλές φορές επινοώ πίτες χωρίς φύλλο, εμπλουτίζοντας με κάποιο υλικό τη γέμιση από παλιότερες συνταγές μου. Ετούτη εδώ είναι μια τέτοια περίπτωση. Συμπλήρωσα με αλεύρι τη γέμιση μιας μελιτζανόπιτας με φύλλο κρούστας, έκανα και μια «τσαχπινιά» με τυριά στο τέλος του ψησίματος, και …έτοιμη η πεντανόστιμη πιτούλα μας! Δοκιμάστε την, πιστεύω ότι θα αρέσει γιατί ο συνδυασμός τυριού-μελιτζάνας είναι πάντα επιτυχημένος!

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Δεν έχω βέβαια εγκαταλείψει τις πίτες με φύλλο, εννοείται αυτό! Γίνεται κατάψυξη σε κρητικό σπίτι και να  μην έχει μυζηθρόπιτες για τη «μια ρακή στο πόδι» που είναι το κλασικό μας κέρασμα; Έχω όμως καθιερώσει πια και την κολοκυθόπιτα και τη χορτόπιτα και –φέτος- και την μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο! Τουλάχιστον 2-3 φορές θα φτιάξω κάθε μια τους κάθε καλοκαίρι. Φέτος τα κολοκύθια μας ήταν ελάχιστα οπότε την παράσταση έκλεψε η μελιτζανόπιτα!

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Τα παιδιά μου και οι εγγονούλες μου αγαπούν πολύ τη μελιτζανόπιτα με τον κιμά-την εναλλακτική του μουσακά όπως τη λέμε -οπότε τη φτιάχνω και αυτή συχνά όταν τους έχω εδώ. Φέτος όμως δοκιμάσαμε με τις μικρές μας και ετούτη εδώ και μπορώ να πω ότι τους άρεσε το ίδιο! Και το καλό είναι πως μπορούμε να τη σερβίρουμε και ως ορεκτικό σε φιλικό τραπέζι και ως κυρίως πιάτο αν τη συνοδέψουμε με μια σαλάτα.

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Κι επειδή είναι πιο εύκολη και πιο «γρήγορη» από την παραπάνω, εμείς την καθιερώσαμε. Ένα ακόμη «ατού» της είναι πως δεν τηγανίζω πια τις μελιτζάνες όπως ήθελε η αρχική συνταγή. Παλιότερα τις έψηνα στον φούρνο για λίγη ώρα, φέτος τις ψήνω σε μια «μαγική» συσκευή που απόκτησα, σε μια φριτέζα «air fryer». Έτσι περιόρισα ακόμη περισσότερο τις θερμίδες της! Μπορώ να πω, πως αν η μελιτζανόπιτα με κιμά είναι η “εναλλακτική” του μουσακά, ετούτη εδώ είναι η εναλλακτική του σφουγγάτου με μελιτζάνες για όσους θέλουν να περιορίσουν τα αυγά.

Παρατηρήσεις

  1. Εγώ βάζω γραβιέρα ή φέτα ή ξινομυζήθρα και κατσοχοίρι (κρητικό τυρί που λιώνει). Το βρίσκω πιο εύκολα από το χανιώτικο τυρομάλαμα (τη λεγόμενη μαλάκα), το οποίο επίσης λιώνει υπέροχα (δείτε την ανάρτηση με το κιουνεφέ…). Σε μια από τις παρασκευές χρησιμοποίησα τυριά χαμηλών λιπαρών και ήταν και αυτή πολύ νόστιμη!
  2. Για να μη καίει άδικα ο φούρνος μέχρι να φτιάξουμε την πίτα (αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο), ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες οπότε φουρνίζουμε αμέσως την πίτα μας.
  3. Έχω φτιάξει την πίτα με διάφορες ποικιλίες μελιτζάνας. Με όλες μας άρεσε…
  4. Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1,5 κουταλάκι μπέικιν. Ανάλογα με το πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα μας ή με το πόσο μεγάλο είναι το αυγό, μπορεί να πάρει 1-2 κουταλιές αλεύρι παραπάνω από αυτό που δίνω στα υλικά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο