Είναι πια γνωστό στους περισσότερους αναγνώστες της σελίδας, ότι το blog μου συμμετέχει στον διαγωνισμό που για τα FOODBLOGAWARDS 2015 διοργανώνει το BHMAgourmet για το καλύτερο blog του 2015 στην κατηγορία των BEST TRADITIONAL RECIPES (Παραδοσιακές Συνταγές)*.
Όταν με ενημέρωσαν ότι χορηγός για τα βραβεία της κατηγορίας είναι η Aegeanairlines, ειλικρινά το χάρηκα γιατί παρόλο που δεν είναι εταιρεία τροφίμων, μου επιτρέπει να παρουσιάσω διάφορες συνταγές που συνδέονται με προορισμούς των πτήσεών της. Έμπνευση από τους προορισμούς της Aegean,και δημιουργία με τη δική μου «κρητική» παρέμβαση!
Έτσι σκοπεύω σε επόμενες αναρτήσεις να παρουσιάσω συνταγές από προορισμούς που έχω επισκεφτεί, από προορισμούς που ονειρεύομαι , από προορισμούς μακρινούς και κοντινούς. Με τις δικές μου όμως παρεμβάσεις, με υλικά που προέρχονται από την Κρήτη , με τη δική μου -τέλος πάντων- ματιά.
Ο πρώτος που επέλεξα να συνδέσω με συνταγή είναι ο πιο κοντινός μου από τους προορισμούς της Aegean, το Ηράκλειο. Θεωρώ δίκαιο ο πρώτος προορισμός, να είναι προορισμός-πρόταση προς τους αναγνώστες της σελίδας. Το Μεγάλο Κάστρο της καρδιάς μας, η Χώρα όπως την έλεγαν οι παππούδες μας.
Δεν γίνεται να πω πολλά λόγια για την πρωτεύουσά μας σε μια μόνο ανάρτηση. Το μόνο που θα αναφέρω εδώ είναι ότι ακόμη και ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης θα βρει πολλούς λόγους για να την επισκεφτεί . Όποιο είδος τουρισμού κι αν έχει στο μυαλό τους , το Ηράκλειο είναι τόπος για να τον πραγματώσει.
Ηρακλειώτικη λοιπόν , κρητική συνταγή, η πρώτη του αφιερώματος. Με ένα κρέας που σε όλη την Κρήτη αγαπούμε πολύ, όσο πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στιφάδο με κουνέλι ! Παλιά , πολύ παλιά συνταγή στιφάδου με τη σύγχρονη όμως παρέμβαση της φίλης μου της Χρ. που είναι μια από τις καλύτερες μαγείρισσες που γνωρίζω.
Όπως έχω αναφέρει στην σχετική ανάρτηση, το αυθεντικό κρητικό στιφάδο δεν περιέχει ντομάτα. Είναι «λευκό». Οι παλιές μαγείρισσες ακόμη και τώρα, δεν βάζουν φρέσκια ντομάτα στο στιφάδο. Πελτέ ή σπιτική σάλτσα όταν το φτιάχνουν κόκκινο ή τίποτα όταν το φτιάχνουν «λευκό». Η συνταγή λοιπόν της Χρ. είναι μια προσαρμογή της παλιάς συνταγής με δυο ουσιαστικές παρεμβάσεις: α) προσθέτει βαλσάμικο ξύδι, ένα εντελώς σύγχρονο προϊόν για τα δεδομένα της Κρήτης και β) μαγειρεύει το στιφάδο της με μια συγκεκριμένη τεχνική που ακολούθησα κατά γράμμα και βγήκε ένα εξαιρετικό πιάτο.
Όσοι παρακολουθείτε το blog θα γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιώ ποτέ τις φράσεις «το καλύτερο», “το πιο νόστιμο” και άλλες συναφείς για κάποια δική μου συνταγή. Δεν μου αρέσει να «ευλογώ τα γένια» που δεν έχω άλλωστε. Οι συνταγές μου είναι απλά η δική μου εκδοχή για διάφορα σκευάσματα. Μια φορά μόνο έχω χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό “το πιο νόστιμο” σε φύλλο για τυροπιτάκια, για συνταγή που δεν ήταν δική μου αλλά φίλης μου.
Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που θα χαρακτηρίσω με τέτοιο τρόπο συνταγή του blog. Το στιφάδο της Χρ. είναι το καλύτερο στιφάδο με κουνέλι που έχω δοκιμάσει και ίσως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος κουνελιού μαζί με το τηγάνισμα. Ο χαρακτηρισμός «απίστευτο» του τίτλου της συνταγής δεν είναι καθόλου υπερβολή, σας βεβαιώνω.
* Update: Το site βραβεύτηκε και με το βραβείο της επιτροπής και με το βραβείο του κοινού!
Υλικά
1 κουνέλι περίπου 1,5 κιλό
1-1,5 κιλό κρεμμύδια
1 κούπα ελαιόλαδο
¼ κούπας βαλσάμικο ξύδι
¼ κούπας κοινό ξύδι από κρασί (ένα σφηνάκι ακόμη για το ξιδόνερο του μαριναρίσματος)
½ κούπα λευκό κρασί
½ κούπα ρακή
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
2-3 φύλλα δάφνης
Επί το έργον
Κόβουμε σε μερίδες το κουνέλι προσέχοντας να μην σπάσουμε αν είναι δυνατόν τα κοκαλάκια του αλλά να κοπεί σε κλειδώσεις. Το βάζουμε σε ξιδόνερο για 1-2 ώρες.
Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (κατά προτίμηση) βάζουμε το κουνέλι, τα δύο είδη ξυδιών ,το κρασί και το αλάτι .
Βράζουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας του ματιού, σκεπασμένο για 10 λεπτά. Έτσι κατεβάζει κι άλλα υγρά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράζει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Ωστόσο κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια. Όταν το κουνέλι μας απορροφήσει όλα τα υγρά του, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε να λαδωθούν και να σωταριστούν όλα τα κρεμμύδια και όταν αρχίσει να «τσιτσιρίζει» το φαγητό μας σβήνουμε με τη ρακή.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη δάφνη , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγομαγειρεύεται.
Στην δική μου κουζίνα και επειδή η κατσαρόλα μου είναι πολύ καλή για αργό μαγείρεμα, κατέβασα το μάτι στη διαβάθμιση 3 με μέγιστο το 9. Δεν ανακατεύουμε πια , ξεσκεπάζουμε σπάνια, κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα πέρα δώθε και αν χρειαστούμε υγρά προσθέτουμε κρασί.
Το στιφάδο μας είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει εντελώς το κουνέλι και τα κρεμμύδια, όταν έχουν απορροφηθεί τα υγρά και έχει μείνει με τη σάλτσα του.
Πήρε περίπου 2 ώρες μετά που σκέπασα την κατσαρόλα αλλά δεν περιγράφεται! Σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανητές πατάτες και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί.
Παρατηρήσεις
1)Η προσθήκη ρακής στα κρέατα τα μαλακώνει και τους προσθέτει γεύση. Όταν μου πρωτοείπε η μάνα μου ότι βάζανε ρακή στα σκληρά κρέατα για να μαγειρευτούν σωστά όταν δεν υπήρχαν χύτρες ταχύτητας , είχα μείνει έκπληκτη αλλά τώρα τη συνηθίζω κι εγώ. Έτσι δεν εξεπλάγην όταν την είδα στα υλικά του στιφάδου της Χρ.
2)Τα μπαχαρικά είναι δική μου επιλογή. Και η ίδια η δημιουργός της συνταγής μου είπε «βάλε ό,τι συνηθίζεις». Το κύμινο όπως έχω ξαναγράψει είναι απαραίτητο συστατικό του στιφάδου, τουλάχιστον στα μέρη μας οπότε δεν διανοήθηκα να το παραλείψω. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μπαχάρι.
3) Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και μοσχάρι, βοδινό ή κοτόπουλο στιφάδο. Φυσικά και λαγό.
4)Στην περιοχή μας σπάνια έφτιαχναν στιφάδο με μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια. Κόβουμε σε φέτες ή σε μισές ροδέλες μεγάλα κρεμμύδια. Υποθέτω όμως ότι και με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου η συνταγή θα είναι το ίδιο υπέροχη.
5)Προτίθεμαι να δοκιμάσω τη συνταγή με πετιμέζι και κοινό ξύδι αντί για βαλσάμικο. Είναι μια αντικατάσταση που μου είχε προτείνει παλιότερα γνωστός κρητικός σεφ και όπου την έχω δοκιμάσει ήταν επιτυχής.Θα επανέλθω με τα αποτελέσματα…
Μολις το εφαγα… εκπληκτικο!!! Ευχαριστω πολύ για τις τοσο ομορφες συνταγες που συνδιαζουν γευση και παραδοση!!!
Από Κρητικό σεφ έφαγα κουνέλι τηγανητό μαριναρισμένο σε ξίδι βαλσαμικό και ήταν εξαιρετικό.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο διαγωνισμό.
Νομίζω, πως την αγάπη μου για την Κρήτη, την γνωρίζεις Βαγγελιώ και εδώ έδωσες μια από τις πιο ωραίες συνταγές που έχετε για το μαγείρεμα του κουνελιού.
Είναι σαν να το “μυρίζω” τώρα χιλιόμετρα μακριά…
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..Σ ευχαριστω γιατι ως νεα σχετικα μαγειρισα τετοια συνταγη (οχι κοκκινο) εψαχνα και δεν ειχα βρει
καταπληκτικό!!!!!!!!!!
[…] για τις μαγειρικοζαχαροπλαστικές της γνώσεις, (συνταγή της σας έχω δώσει). Πληροφορία αρκετή γι αυτό που […]
❤
Ευχαριστώ! Χαίρομαι!
[…] tradizione contadina di creta viene fuori in questi piatti, dove un semplice stufato di pollo o coniglio viene servito con la pasta tipica di creta (una via di mezzo tra covatelli e […]
Είμαι απο Κάρπαθο, ο Παπους μου
Απο Κρήτη, η συνταγή σου υπέροχη, κάτι παρόμοιο έφτιαχνε ο Παπους μου, δίχως το γλυκό ξίδι
Ειτα και εκείνου υπέροχο,
Για στα χέρια σου!!!!
Πόσο όμορφη πληροφορία! Τα δυο νησιά έχουν πολλά κοινά στην γαστρονομία τους και όχι μόνο! Το γλυκό ξύδι είναι όντως νεωτερισμός αλλά του πάει… Η εναλλακτική είναι λίγο πετιμέζι με κοινό ξύδι από σταφύλι. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!
Έζησα στην Κρήτη δυο χρόνια .Έφαγα κουνέλι μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους.Αυτή η συνταγή το απογειώνει γευστικά.Μπράβο σας και σας ευχαριστούμε που μας ταξιδεύετε γευστικά στο όμορφο νησί σας .
Σας ευχαριστώ πολύ! Δύσκολο κρέας το κουνέλι αλλά όταν μαγειρευτεί σωστά είναι από τα πιο νόστιμα. Τιμή μου τα καλά σας λόγια αφού έχετε δοκιμάσει κρητική κουζίνα και ξέρετε να διακρίνετε το καλομαγειρεμένο!
Μόλις το έκανα με αγριογουρουνο και έγινε υπεροχοοο!!!! Εγγύηση όπως πάντα οι συνταγές σας❤️
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Συγχαρητήρια που κάνατε τη δοκιμή και με αγριογούρουνο και ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας και αυτή την εκδοχή!