Αλμυρά

Απίστευτο «λευκό» στιφάδο με κουνέλι!

Απίστευτο «λευκό» στιφάδο με κουνέλι!

Είναι πια γνωστό στους περισσότερους αναγνώστες της σελίδας, ότι το blog μου συμμετέχει στον διαγωνισμό που για τα FOODBLOGAWARDS 2015 διοργανώνει το  BHMAgourmet για το καλύτερο blog του 2015 στην κατηγορία των  BEST TRADITIONAL RECIPES (Παραδοσιακές Συνταγές)*.

1-DSC_0707

Όταν με ενημέρωσαν ότι χορηγός για τα βραβεία της κατηγορίας είναι η Aegeanairlines, ειλικρινά το χάρηκα γιατί παρόλο που δεν είναι εταιρεία τροφίμων, μου επιτρέπει να παρουσιάσω διάφορες συνταγές που συνδέονται με προορισμούς των πτήσεών της. Έμπνευση από τους προορισμούς της Aegean,και  δημιουργία με τη δική μου «κρητική» παρέμβαση!

1-DSC_0696

Έτσι σκοπεύω σε επόμενες αναρτήσεις να παρουσιάσω συνταγές  από προορισμούς που έχω επισκεφτεί, από προορισμούς που ονειρεύομαι , από προορισμούς μακρινούς και κοντινούς.  Με τις δικές μου όμως παρεμβάσεις, με υλικά που προέρχονται από την Κρήτη ,  με τη δική μου -τέλος πάντων- ματιά.

1-DSC_0658

Ο πρώτος που επέλεξα να συνδέσω με συνταγή είναι ο πιο κοντινός μου από τους προορισμούς της Aegean, το Ηράκλειο. Θεωρώ δίκαιο ο πρώτος προορισμός, να είναι προορισμός-πρόταση προς τους αναγνώστες της σελίδας. Το Μεγάλο Κάστρο της καρδιάς μας, η Χώρα όπως την έλεγαν οι παππούδες μας.

1-DSC_0646

Δεν γίνεται  να πω πολλά λόγια για την πρωτεύουσά μας  σε μια μόνο ανάρτηση. Το  μόνο που θα αναφέρω εδώ είναι ότι ακόμη και ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης θα βρει πολλούς λόγους για να την επισκεφτεί . Όποιο είδος τουρισμού κι αν έχει στο μυαλό τους , το Ηράκλειο είναι τόπος για να τον πραγματώσει.

1-DSC_0649

Ηρακλειώτικη λοιπόν , κρητική συνταγή,  η πρώτη του αφιερώματος. Με ένα κρέας  που σε όλη την Κρήτη αγαπούμε πολύ,  όσο πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στιφάδο με κουνέλι ! Παλιά , πολύ παλιά συνταγή στιφάδου με τη σύγχρονη όμως παρέμβαση της φίλης μου της Χρ.  που είναι μια από τις καλύτερες μαγείρισσες που γνωρίζω.

1-DSC_0697

Όπως έχω αναφέρει στην σχετική ανάρτηση, το αυθεντικό κρητικό στιφάδο δεν περιέχει ντομάτα. Είναι «λευκό». Οι παλιές μαγείρισσες ακόμη και τώρα, δεν βάζουν φρέσκια ντομάτα στο στιφάδο. Πελτέ ή σπιτική σάλτσα όταν το φτιάχνουν κόκκινο ή τίποτα όταν το φτιάχνουν «λευκό». Η συνταγή λοιπόν της Χρ.  είναι μια προσαρμογή της παλιάς συνταγής με δυο ουσιαστικές παρεμβάσεις: α) προσθέτει  βαλσάμικο ξύδι, ένα εντελώς σύγχρονο προϊόν για τα δεδομένα της Κρήτης και β) μαγειρεύει το στιφάδο της με μια συγκεκριμένη τεχνική που ακολούθησα κατά γράμμα και βγήκε ένα εξαιρετικό πιάτο.

1-DSC_0704

Όσοι παρακολουθείτε το blog θα γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιώ ποτέ τις  φράσεις  «το καλύτερο», “το πιο νόστιμο” και άλλες συναφείς  για κάποια δική μου συνταγή. Δεν μου αρέσει να «ευλογώ τα γένια» που δεν έχω άλλωστε. Οι συνταγές μου είναι απλά η δική μου εκδοχή για διάφορα σκευάσματα. Μια φορά μόνο έχω χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό “το πιο νόστιμο”  σε φύλλο για τυροπιτάκια,  για συνταγή που δεν ήταν δική μου αλλά φίλης μου.

1-DSC_0656

Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που θα  χαρακτηρίσω με τέτοιο τρόπο συνταγή του blog. Το στιφάδο της Χρ. είναι το καλύτερο στιφάδο με κουνέλι που έχω δοκιμάσει και ίσως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος κουνελιού μαζί με το τηγάνισμα. Ο χαρακτηρισμός «απίστευτο» του τίτλου της συνταγής  δεν είναι καθόλου υπερβολή, σας βεβαιώνω.

1-DSC_0700

* Update: Το site βραβεύτηκε και με το βραβείο της επιτροπής και με το βραβείο του κοινού! 

Παρατηρήσεις

1)Η προσθήκη ρακής στα κρέατα τα μαλακώνει και τους προσθέτει γεύση. Όταν μου πρωτοείπε η μάνα μου ότι βάζανε ρακή στα σκληρά κρέατα  για να μαγειρευτούν σωστά όταν δεν υπήρχαν χύτρες ταχύτητας , είχα μείνει έκπληκτη αλλά τώρα τη συνηθίζω κι εγώ. Έτσι δεν εξεπλάγην όταν την είδα στα υλικά του στιφάδου της Χρ.

2)Τα μπαχαρικά είναι δική μου επιλογή. Και η ίδια η δημιουργός της συνταγής μου είπε «βάλε ό,τι συνηθίζεις». Το κύμινο όπως έχω ξαναγράψει είναι απαραίτητο συστατικό του στιφάδου, τουλάχιστον στα μέρη μας οπότε δεν διανοήθηκα να το παραλείψω. Αν θέλουμε μπορούμε  να προσθέσουμε και μπαχάρι.

3) Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και μοσχάρι, βοδινό ή κοτόπουλο στιφάδο. Φυσικά και λαγό.

4)Στην  περιοχή μας σπάνια έφτιαχναν στιφάδο με μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια. Κόβουμε σε φέτες ή σε μισές ροδέλες μεγάλα κρεμμύδια.  Υποθέτω όμως ότι και με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου η συνταγή θα είναι το ίδιο υπέροχη.

5)Προτίθεμαι να δοκιμάσω τη συνταγή με πετιμέζι και κοινό ξύδι αντί για βαλσάμικο. Είναι μια αντικατάσταση που μου είχε προτείνει παλιότερα γνωστός κρητικός σεφ και όπου την έχω δοκιμάσει ήταν επιτυχής.Θα επανέλθω με τα αποτελέσματα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο