Μοναστηριακή συνταγή, με ζύμη ελαιολάδου
Λάδι, κρασί, σταφίδα! Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει τα τρία πιο «καλά» μας προϊόντα. Μιας και μπήκαμε λοιπόν από την προηγούμενη Τρίτη στη νηστεία των Χριστουγέννων φτιάχνουμε νηστίσιμα γλυκά! Νηστίσιμα και οικονομικά μηλοπιτάκια λοιπόν. Και τόσο εύκολα που μπορεί να τα φτιάξει και ο πιο αρχάριος!
Οι νηστίσιμες συνταγές κυρίως αυτές που προέρχονται από μοναστήρια, είναι συνήθως λιτές αλλά δεν υστερούν σε νοστιμιά. Συνήθως τα μοναστήρια χρησιμοποιούν προϊόντα της περιοχής τους, τις περισσότερες φορές δικής τους παραγωγής.
Τα σημερινά μηλοπιτάκια είναι νηστίσιμα , απλά και πολύ υγιεινά όπως θα δείτε αφού στη ζύμη τους χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και όχι κάποιο ζωικό βούτυρο ή μαργαρίνη, και καθόλου αυγά! Ακόμη, μπορούν να καταναλωθούν και σε περιόδους δίαιτας αφού δεν περιέχουν ζάχαρη εκτός από την άχνη του σερβιρίσματος η οποία για τους διαιτώμενους μπορεί να παραληφθεί ή να αντικατασταθεί με γλυκαντικό σε σκόνη.
Την φτιάχνω πολλά χρόνια και μάλιστα είναι από τις συνταγές που «λύνουν τα χέρια» αν περιμένουμε επισκέψεις και δεν έχουμε τίποτα να κεράσουμε. Μου την είχε δώσει η καλή μου γειτόνισσα κ. Ε. που την είχε πάρει από μοναστήρι της περιοχής. Η αρχική εκδοχή περιέχει ρετσίνα στη ζύμη αλλά τις περισσότερες φορές τη φτιάχνω με άσπρο κρασί γιατί αυτό έχω στο σπίτι. Μπορεί να γίνει και με ροζέ ή κόκκινο αλλά τότε η ζύμη γίνεται πιο σκούρα.
UPDATE 2019: Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στη ζύμη. Επίσης μέρος της ζύμης έγινε μια ανοικτή τάρτα τύπου gallete και άρεσε πολύ κι έτσι!
Υλικά
Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους
Α. Για τη ζύμη:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό κρασί (ή ρετσίνα)
½ κιλό (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Β. Για τη γέμιση
2 κούπες τριμμένο μήλο (στον τρίφτη της ντομάτας)
1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο (δική μου προσθήκη αυτό)
Περίπου μία κούπα αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi ώστε να μη γίνουν σκόνη, ή τα κοπανίζουμε σε γουδί. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το σουσάμι.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι καλά γεμάτο γέμιση, και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.
Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να «πιάσει» μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλής ή οβάλ πιτούλας, με διάμετρο γύρω στα6 cm (τα μέτρησα μετά το ψήσιμο και ήταν 7cm).
Το βάζουμε σε ταψί με τη πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) για 45 περίπου λεπτά , ή μέχρι να χρυσίσουν οι επιφάνειές τους και οι πάτοι τους (τα βάζω στη δεύτερη από κάτω σχάρα του φούρνου). Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη.
Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω. Τα σκεπάζουμε -αφού κρυώσουν εντελώς- με διαφανή μεμβράνη αν τα βάλουμε σε πιατέλα αλλιώς τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζεται ή σε μπισκοτιέρα. Διατηρούνται αρκετές μέρες και συνοδεύουν ευχάριστα το καφεδάκι μας ή -τι άλλο;- ενα ποτηράκι ρακή!
Παρατηρήσεις
1) Η αντιστοιχία ζύμης-γέμισης σε αυτού του είδους τις συνταγές είναι ενδεικτική. Επειδή στα σπίτια μας δεν έχουμε μηχανές ώστε τα πιτάκια να βγαίνουν με καλούπι, ενδέχεται κάποιες φορές να περισσέψει 1-2 μερίδες ζύμης ή 1-2 κουταλιές γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, γεμίστε τη με μαρμελάδα ή με κανένα λουκουμάκι όπως στα κουραμπιεδάκια με λουκούμι. Αν περισσέψει γέμιση ανακατέψτε τη με λίγο γιαούρτι, βάλτε και λίγο μέλι και ετοιμάστε ένα ελαφρύ επιδόρπιο στιγμής για τους μη νηστεύοντες βέβαια!
2)Αν σας αρέσουν πιο γλυκά τα γλυκά, προσθέστε στη γέμιση 2 κουταλιές ζάχαρη, μαύρη κατά προτίμηση.Κατά τη δική μας γνώμη δεν χρειάζεται.
3)Εννοείται ότι με τα ίδια υλικά μπορεί να γίνει μηλόπιτα στο ταψί, με μηδενικό κόπο! Θα μοιράσουμε σε δύο μέρη τη ζύμη , θα στρώσουμε τη μισή στον πάτο ενός πυρέξ και θα βάλουμε από πάνω τη γέμιση. Την άλλη μισή ζύμη θα την ανοίξουμε σε φύλλο ανάμεσα σε κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού γιατί είναι πολύ μαλακή, και θα σκεπάσουμε την πίτα μας. Επειδή είναι μεγάλη ποσότητα, κάνουμε τη μισή δόση ή τη βάζουμε σε δύο ταψάκια.
4) Οι ξηροί καρποί στη γέμιση μπορεί να είναι αμύγδαλα ή φουντούκια, και οι σταφίδες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (δαμάσκηνα, σύκα ή βερίκοκα ).Επίσης για πιο “εμπλουτισμένη” γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη σοκολάτα και μια κουταλιά κονιάκ ή αρωματικό λικέρ. Είπαμε όμως ότι η αρχική συνταγή είναι μοναστηριακή, άρα λιτή και με απλά υλικά. 5)Αν δεν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 3 κουταλάκια μπέικιν.
Μεγάλος πειρασμός τα μηλοπιτάκια σου!!!
What a terrific idea, little Apple Pie Pastry donuts!
Ωωωωωω!!! Θέλωωωωω 2,3,4,….8,9,10… :))))
Υπέροχα Vita μου. Την ζύμη την έχω κρατήσει κι' εγώ (με την ρετσίνα μάλιστα) από μια κυρία Κρητικιά, που την συνάντησα μέσα σ' ένα λεωφορείο πολλά χρόνια πίσω, κάνοντας ένα ταξίδι εσωτερικής μετακίνησης από το Ηράκλειο στα Χανιά. Ήταν η γυναίκα μαγείρισσα σε κάποια τοπική ταβέρνα και έτυχε να πιάσουμε κουβέντα.
Πόσο έχω πεθυμήσει ένα ταξίδι στην όμορφη Κρήτη δεν λέγεται…
Καλό βράδυ εύχομαι.
Εύχομαι τα δυσάρεστα να λάβουν τέλος ευχάριστο, πολύ σύντομα.
Μου θύμισαν λίγο την διαδικασία με τα κουραμπιεδάκια με λουκούμι (που τα λατρεύουμε), τι νόστιμα που θα γίνονται και με το μήλο!!
Καμιά φορά αντί για λουκούμι βάζω κερασάκια γλασέ, δαμάσκηνα και ξηρούς καρπούς, αλλά με το μήλο πρέπει να γίνονται πιο "ζουμερά" και νόστιμα!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Πολύ ωραία τα μηλοπιτάκια σου, τώρα που είναι νηστεία θα τα φτιάξω για τη μανούλα μου οπωσδήποτε!
Καλή εβδομάδα και εύχομαι όλα να πάνε καλά!
Εγώ δε θα πω τίποτα για τη συνταγή! Εκεί που κόλλησα εγώ ήταν στη… διάμετρο 6cm ή 7cm! Αααααααααχχχχχχ!!! Ούτε στην κουζίνα δεν αποχωριζόμαστε το χάρακα; χαχαχαχα!
φιλάκι γλυκό 😉
Φανταστικά, μυρωδάτα και απολαυστικα!!
Πολύ όμορφη συνταγή Vita mia 🙂
Οι "Παρατηρήσεις" όπως πάντα εξαιρετικές!!!!
Φιλιά
καλημέρα
Για άλλη μια φορά ταιριάζει η Κρήτη με τη Ζάκυνθο. 3 τα βασικά προϊόντα κι εδώ: λάδι, σταφίδα, κρασί. Πολύ ωραία συνταγή. Έκανα κάποια παρόμοια παλιότερα και μου θύμισες να την ξανακάνω!
Και ήθελα να κάνω ενα γλυκάκι για μια φίλη στο γραφείο που νηστεύει!!!! Όλα καλά να πάνε!!!
Μετά τη σοκολάτα οι μηλόπιτες είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Ελπίζω όλα να τελειώσουν γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο!
Όπως πάντα μια μοσχοβολιστή και απολαυστική συνταγή,με λίγα υλικά και εύστοχες παρατηρήσεις.Όσο για τα τρεξίματά σου, να τελειώσουν γρήγορα και με τον πιό ανώδυνο τρόπο.
Μαρίνα μοναστηριακά είναι είπαμε :-)!
Inspired by eRecipeCards Pies with olive oil from Creta! You will like them
Reine αχ να σου στείλω λίγα!
Πηνελόπη χρησιμοποιούμε τη ρετσίνα συχνά στις ζύμες λαδιού. Μάλλον ταιρειάζουν οι μυρωδιές. Κι εγώ ελπίζω να είναι περαστικά όσα μας ταλαιπωρούν. Ευχαριστώ πολύ!
Έλενα μοιάζουν πολύ αλλά είναι λιγότερο γλυκά και πιο χειμωνιάτικα θα τα έλεγα λόγω υλικών 🙂
mia maria θα τα απολαύσουν νηστεύοντες και μη!Ευχαριστώ για τις ευχές!
Μαριλία μου είδες; Πρώτα βγαίνει η ψυχή κι ύστερα το χούι 🙂 Φιλιά κι από μένα κοριτσάκι.
Γιώργο σ' ευχαριστώ. Είναι νόστιμα και απλά.Οι παρατηρήσεις δίνουν τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά 🙂
Κική είναι εποχή για μηλόπιτες. Να μας πεις και τη δική σου συνταγή
Μανουσίνα θα τα απολαύσουν και οι υπόλοιποι που δεν νηστεύουν. Θα δεις!
Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ!
Παράκεκελσε ευχαριστώ και για τον καλό σου λόγο και για τις ευχές. Τις χρειάζομαι!
Νόστιμα και εύκολα μηλοπιτάκια!
Η απλή συνταγή τους αφήνει να αναδειχθούν όλα τα αρώματα της ζύμης και γέμισης.
* Καλή δύναμη, με αίσιο αποτέλεσμα.
Την καλημέρα μου.
Ζ.
τα συγκεκριμένα,τα εκανα πριν μερικα χρονια μεσα στην ταξη…δηλαδη τα μικρα τα εκαναν και μετα βγηκαμε στη γυρα στο χωριο να τα μοιρασουμε…ειναι πολύ νοστιμα,ουτε εγω δεν πιστευα οτι θα εβγαιναν ετσι αρωματικα…
Τα φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή και τα Χριστούγεννα με ρετσίνα . Νάσαι καλά που μου τα θύμησες VITA .Θα τα λέμε και στο Facebook.
Ζαμπία, και πάντα έχουμε τα υλικά τους στο σπίτι!
cook πράγματι είναι τόσο εύκολα που προσφέρονται για παιδάκια και να φτιάξουν και να τα φάνε!
Mariarosa μου έστω και καθυστερημένα σε καλωσορίζω! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
καλημερα.τα μηλοπιτακια ειναι υπεροχα.ειδικα η ζυμη ειναι εκπληκτικη,επειδη μου περισεψε ετριψα λιγη φετα και τα εκανα αλμυρα,απο πανω εριξα λιγο μαυροκουκι,ηταν τελεια.ευχαριστω πολυ για την συνταγη!!!
Ανώνυμη/ε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Υπέροχη ιδέα για τα αλμυρά! Θα τα δοκιμάσουμε!
Καλησπέρα και από μένα. Είμαι καινούρια αναγνώστης του μπλογκ σου, το οποίο το βρήκα τυχαία αναζητώντας για μηλοπητάκια με ζύμη χωρίς αυγά!!! Γενικά είδα ότι έχεις φοβερές συνταγές μιας που ζω στην Κρήτη σχετικά λίγο καιρό και έχω ενθουσιαστεί με τις κρητικές γεύσεις θα μελετήσω περισσότερο εν καιρώ όλα όσα προτείνεις.. Λοιπόν μια απορία. Έφτιαξα χθες τα μηλοπιτάκια κ αν και λες ότι θα βγουν 35-40 κομμάτια και ενώ τα έκανα όλα όπως ακριβώς λες μου βγήκαν μόλις 15.. δεν ξέρω τι έκανα λάθος.. πάντως από γευσης σκίζουν!!!!!! Καλή συνέχεια κ μπράβο για την ωραία σου δουλειά!
Πόπη καλώς όρισες και σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και για τα θετικά σου σχόλια. Προφανώς τα έκανες πολύ μεγάλα. Πρέπει να γίνουν σαν μεγάλος κουραμπιές πάνω κάτω στο μέγεθος. Φυσικά η γεύση τους είναι η ίδια. Προτείνω αν τα ξαναφτιάξεις να χωρίσεις πρώτα τη ζύμη σε καμιά τριανταριά -έστω- κομματάκια και μετά να τα φτιάξεις. Εγώ πάντα φτιάχνω γύρω στα 40.
zaxari den vazoume sti zimi? ekana ta milopitakia vasi tis suntagis k einai anosta!
Νάντια όχι, η ζύμη δεν έχει ζάχαρη.Φυσικά πάντα μπορούμε να προσθέσουμε αλλά η αυθεντική συνταγή δεν έχει. Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε λίγη μαύρη κατα προτίμηση. Η γλύκα εξασφαλίζεται με την πλούσια αχνοζάχαρη από πάνω. Πάντως όπως βλέπεις κι από τα υπόλοιπα σχόλια, κανείς άλλος δεν παραπονέθηκε ότι είναι άνοστα και πολύ περισσότερο όσοι τα έχουν δοκιμάσει. Λυπάμαι αν δεν σας άρεσαν.
teleiaaaa
Ευχαριστώ πολύ!
εκανα μολις τα μηλοπιτακια,κολαση!αυτη τη ζυμη δεν την ειχα κανει ποτε,ειναι πολυ ευκολη και νοστιμη ,θα τη δοκιμασω σε τυροπιτακια!
ευχαριστουμε πολυ που μοιραζεστε μαζι μας τις ωραιες σας συνταγες!
Γεωργία Α.
Ευχαριστώ πολύ Γεωργία!
Πολύ ωραία η συνταγή σου…
Ευχαριστώ πολύ!
το ΥΠΕΡΟΧΑ ειναι λιγο!καιρο εψαχνα συνταγη.μπραβο για την αναρτηση κ μπραβο μου που τα πετυχα!! ευχαριστω!
Χαίρομαι που τα πέτυχες ! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
τέλεια βγήκαν!το ζυμαράκι καταπληκτικό και με μια μικρή παραλλαγή (έβαλα ζάχαρη στη γέμιση επειδή δεν είχα άχνη για την επιφάνεια) το αποτέλεσμα είναι super!!!!!!!!!!μπράβο σας! ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Κι εγώ έτσι κάνω όταν δεν έχω αχνοζάχαρη. Χαίρομαι που σας άρεσαν!
H ζύμη είναι τέλεια! Τόσο μυρωδάτη! Όταν την έψηνα μοσχομύρισε όλη η πολυκατοικία και όσες μέρες κάναμε να τα φάμε δεν έχασε καθόλου το άρωμά της. Εξαιρετική! Μπράβο! Αν δεν σε πειράζει θα βάλω link στο blog μου για τη συνταγή σου εδώ!
Καλημέρα Νεκταρία. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Ευχαρίστως να βάλεις link!
Πεντανοστιμα,το κατι αλλο!!
Ευτυχως εφτιαξα διπλη δοση,αλλα ακομα και ετσι,τελειωσαν σε 2 μερες!!
Σ ευχαριστω!!
geia sas ta ekana xtes to vrady kai mexri shmera den emeine oute ena polu wraia syntagh kai eukolh sas euxaristoume polu dhmhtra apo xania polla filakia
φανταστικα….ευχαριστω που μοιραστηκεσ την συνταγη σου.θα τα τρωμε συνεχεια τωρα
Τα ψηνουμε σε αερα?
Μπα, εγώ σε αντιστάσεις τα ψήνω. Υποθέτω ότι και στον αέρα θα γίνουν μια χαρά, σε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία… Καλή επιτυχία!
ΕΠΕΙΔΗ ''ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ'' ……..ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΕΥΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΛΥΚΑ ,,,,ΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ!!!! ( ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ)….ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΤΕ Η ΑΧΝΗ ΤΑ ΣΩΖΕΙ….ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ,,,,,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΑΝΑ ΣΙΡΟΠΙ (1,5 ΦΛΙΤΖ. ΝΕΡΟ +1,5 ΦΛΙΤΖ. ΖΑΧΑΡΗ )ΚΑΙ ΒΟΥΤΟΥΣΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΕ ΧΛΙΑΡΟ ΣΙΠΟΠΙ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ .ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ !!!!!!!!!!!!ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΓΛΥΚΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ,,,,ΑΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ !!!!!!
Πράγματι περί ορέξεως !!! Πρέπει να είστε πολύυυυ γλυκατζής 🙂 . Κανείς άλλος δεν έχει παραπονεθεί. Πάντως η ιδέα σας είναι πολύ καλή και την επόμενη φορά θα την εφαρμόσω! Σιροπιαστά μηλοπιτάκια! Τέλειο ακούγεται! Θα τα φτιάξω και θα τα βάλω και στο Blog με την άδειά σας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί της ζύμης με άλλο υγρό, γιατί δεν κάνει για τα παιδιά;
Καλημέρα! Το κρασί στη ζύμη δεν πειράζει τα παιδιά γιατί το αλκοόλ εξατμίζεται με την θερμοκρασία του ψησίματος. Μόνο σε σκευάσματα που καταναλώνονται ωμά και περιέχουν αλκοόλ δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά. Ρωτήστε και τον παιδίατρό σας. Παρ' όλα αυτά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πορτοκαλάδα (κατά προτίμηση αναψυκτικό με ανθρακικό). Καλή επιτυχία!
Εξαιρετικη συνταγη! Γευστικοτατα και με ελαχιστες θερμιδες! Τα εφτιαξα και αλαδωτα αντικαθιστωντας το λαδι με ταχινι και το κρασι με χυμο και δεν εχασαν σε νοστιμια. Πολλα συγχαρητηρια και για την αναλυτικη παρουσιαση.
Εχω κανει αρκετες απο τις συνταγες σου( γλυκιες και αλμυρες) και ολες βγαινουν τυφλοσουρτης χαρη στις κατατοπιστικες σου οδηγιες.
Καλη επιτυχια σ οτι κανεις!
Ευχαριστώ που τη δοκίμασες και χαίρομαι που σου άρεσε. Διπλοευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Καλησπέρα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ρακή αντί κρασί;
Καλησπέρα! Θεωρώ ότι η ρακή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και θα αλλάξει εντελώς την υφή της ζύμης. Βάλτε καλύτερα μισό-μισό με χυμό πορτοκαλιού την ποσότητα του κρασιού! Καλή επιτυχία!
Τα έφτιαξα σήμερα! Συγχαρητήρια-εξαιρετική συνταγή! Ανέλπιστα γευστική η ζύμη!
Κατερίνα μου σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Η ζύμη προσφέρεται για πολλούς αυτοσχεδιασμούς και διάφορα γεμίσματα! Καλές γιορτές!
Μολις τα εβγαλα απο το φουρνο. Μοσχομυρισε το σπιτι! Πολυ νοστιμα, πολυ υγιεινα και πολυ ευκολα! Ευχαριστούμε για τη συνταγη!
Καλοφάγωτα! Θα χαρώ να τα απολαύσετε και να σας αρέσει η γεύση όσο η μυρωδιά!
ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΡΑΓΑΝΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΓΕΙΙΝΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Να είστε καλά!
Αντί για κρασί τι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γιατί θέλω να δώσω και σε νηπιο
Καλησπέρα σας. Μπορείτε να βάλετε χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα από μπουκάλι. Πάντως μη φοβάστε, το αλκοόλ εξατμίζεται στα μαγειρεμένα εδέσματα και μένουν μόνο τα αρώματα. Τα ωμά με αλκοόλ είναι απαγορευμένα με αλκοόλ.
Καλή επιτυχία!
Αν είχαν ζάχαρη θα ήταν τέλεια..Αλλά παρόλο που δεν ειμαι των γλυκών τα βρήκα αγευστα κι εγώ και όσοι τα δοκίμασαν. Θα τα ξανακάνω με ζάχαρη αυτή τη φορά.
Ναι, κάποιοι τα θέλουν πιο γλυκά. Έγραψα τη συνταγή όπως μου έχει δοθεί και η αλήθεια είναι ότι εγώ προσθέτω λίγη ζάχαρη καστανή στη γέμιση, όπως γράφω στις παρατηρήσεις. Στη ζύμη μας αρκεί η αχνοζάχαρη από πάνω. Προσαρμόστε τη στα δικά σας γούστα γιατί όντως είναι ωραία τριφτή ζύμη και ταιριάζει με πολλές γεμίσεις. Καλό Πάσχα!
Einai telia sintagi bravo sas.ta ekana alla emena mou vgikane 20milopitakia
Δύο πράγματα με τρέλαναν! ! Το ένα είναι η προσθήκη του σουσαμιού. Τέλειο! Το άλλο. . . πως διατηρούνται αρκετές μέρες! Σε μας διατηρήθηκαν από το ένα βράδυ που τα έφτιαξα ως την άλλη μέρα το απόγευμα . . . Διπλή δόση παρακαλώ! Ποιο γρήγορα φτιάχνονται και τρώγονται παρά περιγράφονται. . . . Ευχαριστούμε πολύ κυρία Ευαγγελία!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ, ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η “ΚΟΥΠΑ” ΤΙ ΧΩΤΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ;;
Καλό σας απόγευμα. Η κούπα μου είναι η κλασική πυρέξ δοσοσμετρική κούπα και έχει χωρητικότητα 250 ml. Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
και εμένα αγλυκα μου φάνηκαν, και ισως θα θέλανε περισσότερα μπαχαρικά στην γέμιση?? Πρεπει να πω όμως ότι χρησιμοποιήσα αλεύρι ζέας, και ειχαμε ξεμείνει απο άχνη ζάχαρη. το ελαιόλαδο μου μυρίζει πολύ στην ζύμη.. θα ξαναπροσπαθησω , με λίγη ζαχαρη στο ζυμάρι.
ευχαριστούμε για την συνταγή!
Εγώ σας ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή. Είναι πολύ ελαφρύ γλυκό και δεν θέλω να το επιβαρύνω με παραπάνω ζάχαρη ή μπαχαρικά. Στους περισσότερους αρέσουν μ’ αυτές τις αναλογίες αλλά αρκετοί αυτοσχεδιάζουν επεμβαίνοντας σε ότι δεν τους αρέσει. Κάντε λοιπόν αυτό που νομίζετε ότι θα αρέσει σε σας και την οικογένειά σας. Θα χαρώ να βρείτε τις ποσότητες που θα σας ικανοποιούν γιατί είναι εύκολο και υγιεινό σχετικά γλυκάκι!
Ένα μεγάλο ΜΠΡΆΒΟ για της ωραίες συνταγές σου και να σου πανε ολα καλα
Σ’ ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Εύχομαι κι εγώ ό,τι επιθυμείς!
Σκετος πειρασμος
🙂 !
Yperoxa nostima glyka Sygxarhthria
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ευχαριστώ πολύ!
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΦΡΕΣΚΑ ΣΕ ΤΙ ΦΑΣΗ ΤΑ ΒΑΖΩ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;
Θα τα έβαζα σε δισκάκια άψητα και θα τα έψηνα χωρίς να ξεπαγώσουν εντελώς. Έχω διατηρήσει πολλές φορές τη ζύμη στην κατάψυξη αλλά ολόκληρα όχι, το λέω από εμπειρία άλλων γλυκών. Μια φίλη μου τα διατηρεί ψημένα σε αεροστεγή σακουλάκια. Δεν κάνετε μια δοκιμή βάζοντας 5-6 άψητα και 5-6 ψημένα σε σακουλάκι για μια εβδομάδα για να δείτε ποια θα σας αρέσουν καλύτερα αφού τα θέλετε για ειδική περίσταση; Πάντως διατηρούνται και αρκετές μέρες και εκτός κατάψυξης.
ΟΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΗΤΑΝ ΦΟΒΕΡΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ
Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!Κάτω κάτω αριστερά υπάρχει μια φόρμα που λέει “ενημερωθείτε μέσω email”. Αν βάλετε εκεί τα στοιχεία σας θα λαμβάνετε στο email σας ειδοποίηση για κάθε νέα μας δημοσίευση!
Υπεροχα!
Ευχαριστώ πολύ!
Εύχομαι να πάνε όλα καλά για το θέμα σας!
Ευχαριστώ πολύ καλή Κυριακή.
Ευτυχώς πράγματι, όλα πήγαν καλά! Να είστε καλά!
Πεντανόστιμα. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή. Πωπωπω νόστιμες λιχουδιές!!!!Μπράβο σας!!!!
Σας εύχομαι χαρούμενη Πρωτοχρονιά και ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΣ Ο ΝΈΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2019 με υγεία και αγάπη
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλή Χρονιά και Καλή Πρωτοχρονιά!
Τι ωραία συνταγή ! Ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομέρειες που δίνεις πάντα και διευκολύνουν την εκτέλεση. Καλή σου μέρα.
Ευχαριστώ κι εγώ για το πολύ όμορφο σχόλιο! Να είστε καλά!
Καλησπέρα σας! Χρόνια πολλά! Καλές γιορτές! Θα ήθελα να σας ρωτήσω όταν λέτε μία κούπα πόσα γραμμάρια εννοείτε;;
Καλησπέρα σας. Η κούπα μετρά όγκο και είναι 250 ml. Ανάλογα με το υλικό που θα τη γεμίσουμε, αλλάζουν και τα γραμμάρια. Π.χ. αλεύρι χωρά περίπου 140 γρ. , ζάχαρη 220 gr, μέλι 350 γρ. Το νερό είναι από τα υλικά που αριθμητικά είναι ίσα τα γρ με τα ml δηλαδή νερό χωρά 250 γραμμάρια. Ελπίζω να βοήθησα. Καλά Χριστούγεννα!
Αγγελικη