«Αποδομημένα» μυζηθροπιτάκια ή «της τεμπέλας» θα τα έλεγα αλλιώς!
Αυτήν την εποχή αρχίζει στην Κρήτη η «εποχή της μυζηθρόπιτας». Μέχρι τις Απόκριες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα όλο και κάποιο μυζηθροπιτάκι θα τηγανίσουμε. Θα μου πείτε και πότε δεν είναι η εποχή της μυζηθρόπιτας στην Κρήτη!
Δίκιο έχετε… Σπάνια κλείνει τραπέζι είτε σε κρητικό σπίτι είτε σε κρητικό εστιατόριο χωρίς μυζηθρόπιτες τηγανητές, με μέλι και κανέλα και φυσικά με μια παγωμένη ρακή (εδώ η συλλογή μας) .
Σας έχω λοιπόν σήμερα την πιο εύκολη συνταγή για μυζηθροπιτάκια ! Τα έχω φτιάξει αμέτρητες φορές φέτος και γι αυτό οι φωτογραφίες είναι από διάφορες παρασκευές. Είναι ιδανικά για πρωινό, για απογευματινό, για κολατσιό για το κλείσιμο ενός γεύματος με φίλους.
Μπορεί να τα φτιάξει και η πιο αρχάρια νοικοκυρά και είναι αλήθεια ότι μου προέκυψαν εντελώς ξαφνικά ως ιδέα. Δεν είναι τηγανίτες, δεν είναι λουκουμάδες μυζήθρας, είναι μυζηθροπιτάκια όμορφα και νόστιμα. Περίμενα μια ιδιαίτερη περίπτωση για να δημοσιεύσω τη συνταγή , κι αυτή είναι …σήμερα!
Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση για τη συμμετοχή μου στο φετινό διαγωνισμό του ΒΗΜΑgourmet για το καλύτερο foodblog στην κατηγορία των παραδοσιακών συνταγών (Traditional Recipes) .
Χορηγός της κατηγορίας φέτος είναι η ελληνική μεγαλύτερη αλυσίδα Super Markets της Βόρειας Ελλάδας, τα Super Market ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Αν και ζω στην Κρήτη, τα ξέρω, τα έχω επισκεφτεί πολλές φορές και ως φοιτήτρια και σε επόμενες επισκέψεις μου στη Θεσσαλονίκη (εξ αγχιστείας πατρίδα…), οπότε έχω άποψη για την ποιότητα και την φρεσκάδα των προϊόντων τους.
Προϊόντα ελληνικά, των σειρών «Μr. Grand» και «… ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ» που με χαρά τα έβαλα στην κουζίνα μου . Ένα προβληματάκι με την καθυστέρηση στην παραλαβή του εξαιρετικού πακέτου που μου έστειλαν –δεν είμαστε δα κι ένα τσιγάρο δρόμος- ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί με … εντατικοποίηση στο γράψιμο των αναρτήσεών μου!
Κι αν χάθηκαν κάποιες ψήφοι, ελπίζω ότι με τη βοήθειά σας φίλες και φίλοι της σελίδας, θα ανακτήσω το χαμένο χρόνο!
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στα πανεύκολα μυζηθροπιτάκια μου. Την τελευταία φορά δηλαδή χθες, τα έφτιαξα χρησιμοποιώντας υλικά από το ΜΑΣΟΥΤΗ . Η φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) και το ελαιόλαδο ήταν από αυτά που περιείχε το πακέτο μου.
Θα μου πείτε: «και ελαιόλαδο διάλεξες να σου στείλουν;» . Ε, ναι! Κρητικό είναι , ρεθεμνιώτικο γράφει η ετικέτα, και ήθελα να δω την ποιότητά του!
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά (για 32-35 μυζηθροπιτάκια):
1 γιαούρτι 200 gr
1 μέτριο αυγό
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 -250 gr ξινομυζήθρα Κρήτης ή γλυκιά φρέσκια μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)
Περίπου 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα) και περίπου άλλα 30 gr για το πλάσιμο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού ή λίγη τριμμένη μαστίχα
Επί το έργον:
Δείτε το κατατοπιστικό μας βίντεο που κάνει την ήδη απλή διαδικασία ακόμα απλούστερη!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο , το αλάτι και τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα «σπασμένη» με το χέρι και ανακατεύουμε χωρίς όμως να τη λιώσουμε.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί, χωρίς να σπάμε –όσο γίνεται – τη μυζήθρα. Θα έχουμε μια ζύμη που κολλά ελαφρά στα χέρια αλλά πλάθεται.
Αφήνουμε κανένα μισάωρο να «ξεκουραστεί» (αν επειγόμαστε μπορούμε να τα φτιάξουμε και αμέσως). Σε επιφάνεια εργασίας πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και με αλευρωμένα χέρια πατάμε κομμάτια ζύμης ώστε να έχουν πάχος 1cm περίπου.
Κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που μας αρέσουν. Μπορούμε να τα πλάσουμε και σαν κεφτεδάκια (έτσι τα έκανα την πρώτη φορά και μετά μου ήρθε η ιδέα με τα κουπ πατ).
Βάζουμε σε τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τα πιτάκια μας κι από τις δυο πλευρές να ροδίσουν.
Πρέπει να είμαστε από πάνω τους για να μη καούν.
Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περίσσιο ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.
Παρατηρήσεις:
1)Είναι εξαιρετικά και σκέτα, και με αχνοζάχαρη! Τα απολαμβάνουμε και μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι ζεστά ζεστά να ρευστοποιεί η ζεστασιά τους το μέλι, αλλά και αργότερα σε θερμοκρασία δωματίου.
2)Καταψύχονται! Ναι, το δοκίμασα κι αυτό και συμπεριφέρονται τέλεια! Μόνο που θέλουν τηγάνισμα σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να προλαβαίνουν να ξεπαγώνουν (δεν τα αποψύχουμε βέβαια…). Φτιάξτε λοιπόν διπλή δόση και καταψύξτε τα, να έχετε για τα πρωινά σας.
Για να τα καταψύξουμε θα τα απλώσουμε σε χαρτί ψησίματος σε στρώσεις σε ένα δισκάκι, θα τα βάλουμε στην κατάψυξη 1-2 ώρες να σκληρύνουν και να μη χαλάσει το σχήμα τους, και θα τα φυλάξουμε σε σακουλάκι κατάψυξης.
Ακόμη μπορούμε να τα φτιάξουμε αποβραδίς και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Εξαιρετικό πρωινό!
3)Αντί ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε τρίμματα φέτας. Αν σκοπεύουμε να τα φάμε ως γλυκό, θα προτιμήσουμε μια φέτα που να μην είναι πολύ πικάντικη και αψιά. Αν τα φάμε χωρίς γλυκαντικό, ας είναι ό,τι έχουμε… Πρέπει όμως να παραλείψουμε το αλάτι.
4)Γιαούρτι βάζουμε ό,τι έχουμε. Τα έχω φτιάξει και με στραγγιστό και με κοινό πλήρες και με 2%. Η μόνη διαφορά είναι 10-20gr διαφορά στην ποσότητα του αλευριού., ανάλογα με το πόσο υδαρές είναι.
5)Τα προϊόντα ΜΑΣΟΥΤΗΣ που χρησιμοποίησα (ελαιόλαδο και φαρίνα) έδωσαν άριστα αποτελέσματα. Υποθέτω ότι θα βρείτε εκεί και όλα τα υπόλοιπα υλικά!
Λαχταριστά!!!!
Ευχαριστώ πολύ Πέπη!
Ψήνονται και στο φούρνο ;
Ναι, πολλές φίλες μου έχουν πει ότι τα ψήνουν στο φούρνο σε καλολαδωμένο ταψάκι
[…] ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΤΟ cretangastronomy.gr […]