Υλικά
500-750 γραμμάρια μικρές γαρίδες
Μισή κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 1,5 κούπα πολτός φρέσκιας ντομάτας) ή 1 κούπα κονκασέ.
½ κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 σφηνάκι άσπρο κρασί
Προαιρετικά, μια πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια και ένα τριμμένο καρότο
2 κούπες ρύζι
Αλάτι- πιπέρι
1 κουταλιά ξύδι
Επί το έργον
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει μαζί με το ξύδι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις γαρίδες πλυμένες πολύ καλά. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, σουρώνουμε τις γαρίδες και τις ξεπλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα νερό, (με το μάτι, όσο χρειάζεται για να σκεπάζονται οι γαρίδες ) και όταν βράσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τις βγάζουμε σε μπολ με σουρωτή κουτάλα και κρατάμε 4 κούπες από το νερό που βράσανε. Τις καθαρίζουμε από το περίβλημά τους και βγάζουμε το εντεράκι της ράχης τους.Κρατάμε αν θέλουμε ακαθάριστες λίγες από τις πιο τις πιο μεγάλες.
Ψιλοκόβουμε στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λάδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (αν βάλουμε) και τις μεγάλες γαρίδες, αν έχουμε κρατήσει. Όταν τσιγαριστούν ελαφρά για 3-4 λεπτά, τα σβήνουμε με το κρασί , αφαιρούμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα , τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 10 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες .Αν δεν είναι 4 κούπες συμπληρώνουμε νε νερό. Μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι καθαρισμένο και ξεπλυμένο στο σουρωτήρι.
Αφήνουμε πάλι να βράσει, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε το μάτι ώστε να σιγοβράσει το πιλάφι μας. Χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά για να γίνει το ρύζι. Δοκιμάζουμε αν θέλει διόρθωση το αλατοπίπερο. Τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι όταν το ρύζι έχει γίνει αλλά «κρατάει» λίγο στο δόντι, την σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Το σερβίρουμε μοιράζοντας στα πιάτα και τις ολόκληρες γαρίδες.Αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
1) Το γαριδοπίλαφο μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες γαρίδες . Προτιμώ τον παραπάνω τρόπο για το γαριδοπίλαφο, όταν οι γαρίδες μου είναι ακαθάριστες γιατί το ρύζι νοστιμίζει όταν βράσει στο ζουμί τους.Οι καθαρισμένες γαρίδες δεν αφήνουν νόστιμο ζουμί.
2) Στο γαριδοπίλαφο χρησιμοποιώ ρύζι καρολίνα ή νυχάκι ή μισό μισό. Βάζω αναλογία 2:1 δηλαδή 2 μέρη νερό 1 ρύζι, γιατί υπάρχει ήδη υγρό από τα υπόλοιπα υλικά (ντομάτα, κρασί κλπ). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ενδιάμεσα λίγο νεράκι, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
3) Ο συνολικός χρόνος βρασμού των γαρίδων είναι 10-15 λεπτά. Δεν χρειάζονται παραπάνω γιατί σκληραίνουν.
4) Οι πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των γαρίδων είναι από το περιοδικό Vita
ΕΤΡΕΞΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΗ….ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!!
ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ..ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΑ ΣΟΥ!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!!!
Πολυαγαπημένο φαγητό!!!
Καλό βράδυ.
Απλό και πεντανόστιμο Vita μου! Τι καλύτερο?
Αυτή τη συνταγή την έφτιαχνε ο πατέρας μου πάντα τις νηστίσιμες μέρες.Άφηνε τις γαρίδες ακαθάριστες και το ρυζάκι το ανακάτευε μαζί τους.
Άρεσε και αρέσει πολύ σε όλους εκτός…από εμένα,μόνο τα ψάρια προτιμώ από τα θαλασσινά μας.
Φιλιά!
Αγαπημένο φαγητό, πολύ ωραία μαγειρεμένο καιτέλεια σερβιρισμένο, κυριολεκτικά αλλά και ως προς τις σύνοδες πληροφορίες! Γεια στα χέρια σου Vita. Φιλιά!
Πολύ ωραίο το φαγητό και πολύ ωραία η παρουσίαση του:)
Εμείς δυστυχώς δεν είμαστε και πολύ της νηστείας, μόνο την Μεγάλη βδομάδα νηστεύουμε, αλλά γαριδοπίλαφο και γαριδομακαρονάδα τα τιμάμε όλον τον χρόνο, πάντα με ακαθάριστες τις γαρίδες για να δώσουν νοστιμιά στο φαγάκι.
Το μαγείρεψες υπέροχα, η δε παρουσίασή σου ακόμα πιο υπέροχη!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Το αγαπημένο των παιδιών μου. Ιδίως του μικρού μου γιου..τρελαίνεται.
Την επόμενη φορά πάντως θα τις φτιάξω με τον δικό σου τρόπο. Εγώ τις κάνω πιο απλές.
Καλό βράδυ
Καλημέρα!!! Τώρα έπεσες μέσα στο αγαπημένο μου φαγητό και στην κλασσική παραγγελία μενού όταν πάω στην μανούλα :))) Super παρουσίαση για ακόμη μια φορά, αν και πρωί, θα το έτρωγα άνετα!!!
Μια μερίδαα στο τέσσερααααααααα!
Άντε τώρα, κι είναι πρωί ακόμη για να με πιάσει πείνα Βαγγελιώ μου κι' ας είμαι στο πόδι από τις 6.00.
Τα θαλασσινα και τα γλυκα ειναι οι μεγαλες μου αδυναμιες!
"Αστεράτο" το φαγητό σου σήμερα !!!!
φιλάκια
Γεγονός είναι ότι οι γαρίδες βγάζουν την πιο γευστική μακαρονάδα και παρόλο που δεν νηστεύω ένα πιατάκι θα το έτρωγα, γιατί ο τρόπος που το έχεις φτιάξει είναι τέλειος.
Φιλιά, καλό βράδυ
Λούρδη μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εγώ σε θαυμάζω κοπέλα μου για πολλά!
Ξανθή από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα!
Έρι μου αγαπημένο ελληνικό έτσι δεν είναι;
Ελένη καθαρίζω πια τις γαρίδες για τους δύσκολους, αλλά παίρνω οπωσδήποτε το ζουμί τους 🙂
Σοφία μου σε ευχαριστώ πολύ!
mia maria μου βγήκε το styling για μια φορά 🙂
Έλενα κι εγώ είμαι η μόνη νηστεύουσα στο σπίτι αλλά έτσι περιορίζουν και οι υπόλοιποι το κρέας
Μάριον περιμένω εντυπώσεις, αλλά και τον δικό σου τρόπο 🙂
Reine υπόσχομαι 🙂
Πηνελόπη δεν είμαι η μόνη πρωινή έ; Αυτό τον καιρό θα ήθελα η μέρα να έχει 48 ώρες !
Λίλα μοιάζουμε στίς γευστικές προτιμήσεις 🙂
Μανουσίνα ευχαριστώ πολύ! Κι από μένα φιλάκια!
Μαρί και η γαριδομακαρονάδα και το γαριδοπίλαφο και όλα τα γαριδο… είναι νόστιμα!Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αν έχουμε αγοράσει γαρίδες έτοιμες καθαρισμένες (κατεψυγμένες), πώς τροποποιούμε τη διαδικασία;
Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα σας. Να μαγειρέψετε τη σάλτσα μόνη της και αφού ξεπλύνετε καλά τις γαρίδες να φύγει ο επίπαγος, να τις προσθέσετε όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα. Να πάρουν μια βράση και να προσθέσετε το νερό και να συνεχίσετε τη διαδικασία. Καλά να περάσετε!