Είναι η εποχή τους!
Οι μηλόπιτες είναι το πιο συνηθισμένο γλυκό αυτής της εποχής. Σκέτες, με κρέμα, τύπου κέικ, ανοικτές , κλειστές, ατομικές , ομαδικές, αναποδογυριστές, νηστίσιμες, αρτύσιμες, αμερικάνικες, γαλλικές, γερμανικές , όλο και κάποια θα έχετε φτιάξει στις κουζίνες σας, όλο και κάποια θα είναι η αγαπημένη της οικογένειας.
Στη δική μας οικογένεια όλες είναι αγαπημένες. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μηλόπιτα και να μην έχει εξαφανιστεί που το τελευταίο της ψίχουλο. Κάθε μια έχει τη χάρη της που λένε. Ετούτη εδώ είναι από τις πιο αγαπημένες και ομολογουμένως τις πιο συχνές γιατί τα υλικά της τα έχω πάντοτε στο σπίτι, χρειάζεται μόνο δύο μήλα και είναι σχετικά υγιεινή αφού δεν έχει καθόλου αυγό ούτε υπερβολική ποσότητα βουτύρου.
Είναι μια μηλόπιτα κανέλας θα έλεγα αφού και στο ζυμάρι βάζω κανέλα. Και τη λέω τριφτή, γιατί όλα τρίβονται! Και η γέμιση και το σκέπασμά της. Δηλαδή οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι θα το έλεγαν crumble αυτό που την καλύπτει αλλά crumble μήλου δεν είναι μιας κι από όσο ξέρω αυτά δεν έχουν ζυμάρι στη βάση τους.
Έχω τη συνταγή από …πάντα, όπου «πάντα» η αρχή της «καριέρας» μου σαν νοικοκυρά. Η ζύμη στην αρχική της εκδοχή είχε βούτυρο, αλλά τελευταία βάζω μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο. Δεν συστήνω ελαιόλαδο εξ ολοκλήρου γιατί μια φορά που τη δοκίμασα έτσι δεν μας άρεσε. Δεν στεκόταν καθόλου καλά το ζυμάρι, εκτός αν προσέθετα αυγό.
Μάλιστα είναι από τις ελάχιστες συνταγές που χρησιμοποιώ πια μαργαρίνη , σε περιόδους νηστείας (που δεν θέλω να βάλω βούτυρο). Η γέμιση είναι και πάλι ευέλικτη αφού όπως είπα είναι ένα γλυκάκι καθημερινότητας που συμπληρώνει τον καφέ και τα ροφήματά μας, πρωινά, απογευματινά και βραδινά. Έτσι, εκ των πραγμάτων εκτός από τα μήλα που είναι το βασικό υλικό της γέμισης έχω βάλει κατά καιρούς διάφορα. Δείτε διάφορες παραλλαγές στις παρατηρήσεις…
Υλικά
Για τη ζύμη:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Μια τσιμπιά αλάτι
½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη
3-4 κουταλιές νερό
Για τη γέμιση:
2 μεγαλούτσικα μήλα ή ανάλογα μικρότερα
½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
Προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο
½ κούπα σταφίδες
Επί πλέον, 2-3 κουταλιές ζάχαρη για πασπάλισμα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε μονομιάς το μείγμα τους αλευριού. Ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλα να γίνει ψιχουλιαστό το μείγμα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μαζευτούν τα «ψίχουλα» σε ζυμάρι. Συνήθως 3-4 κουταλιές σούπας είναι αρκετό.
Πατάμε τη ζύμη να έχει ίδιο πάχος στη λεκάνη και τη χωρίζουμε στα τρία, με το ένα κομμάτι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα άλλα (με το μάτι, δεν χάλασε ο κόσμος …). Παίρνουμε το πιο μεγάλο κομμάτι, το κάνουμε μπάλα , το βάζουμε σε σακουλάκι κατάψυξης και το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, και τις σταφίδες. Όταν περάσει μισή ώρα ως 45 λεπτά από την ώρα που βάλαμε τη ζύμη στην κατάψυξη αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ταρτιέρα ή σε φόρμα με σούστα διαμέτρου 26 cm , στρώνουμε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι μας σηκώνοντας πλαϊνά τοιχώματα ύψους 2 περίπου εκατοστών. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση.
Παίρνουμε το κατεψυγμένο κομμάτι που θα έχει σκληρύνει αλλά δεν πρέπει να έχει παγώσει και με τον τρίφτη της ντομάτας το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση όλο. Απλώνουμε την τριμμένη ζύμη να καλύψει όλη τη γέμιση αλλά δεν την πατάμε, πρέπει να μείνει σε μορφή τριμμάτων.
Ψήνουμε την πίτα μας στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα. Την βγάζουμε , την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη.
Αν είναι σε φόρμα την ξεφορμάρουμε, αν είναι σε ταρτιέρα την αφήνουμε εκεί.
Σερβίρουμε όπως όλες τις μηλόπιτες: Σκέτη, με κρέμα , με γιαούρτι, με παγωτό !
Παρατηρήσεις
1)Έχω βάλει κατά καιρούς στη ζύμη: μισή κούπα καρύδια κοπανισμένα, φουντούκια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα ξερά, σύκα ξερά, σταγόνες σοκολάτας , κράνμπερις και ό,τι τέλος πάντως είχα στο σπίτι για εμπλουτισμό! Φυσικά με άλλο αποτέλεσμα κάθε φορά. Επίσης μπορούμε να σκορπίσουμε κομμάτια βουτύρου στη γέμιση, κανένα σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ. Για πιο “επίσημη” παρουσίαση, μπορούμε να γαρνίρουμε με κύκλους λιωμένης σοκολάτας την επιφάνεια.
2)Συνήθως βάζω μισή πλάκα βούτυρο για να μη λερώνω την κούπα και με βούτυρο… Είναι ελάχιστα παραπάνω αλλά δεν μου χάλασε ποτέ την πίτα. Σας είπα, τα υλικά είναι του «κουτουρού» που λέμε εδώ στην Κρήτη.
3)Tη διατηρούμε σε σκεπαστή τουρτιέρα για να μην πάρει υγρασία ή την καλύπτουμε με μεμβράνη.
4)Θέλω να αντιστοιχίσω αυτή την ανάρτηση στον προορισμό “Μήλος” της Aegean! Βλέπετε, όταν ήμουν μικρή και μάθαμε τις Κυκλάδες στη Γεωγραφία , νόμιζα ότι ονομαζόταν έτσι επειδή είχα πολλά μήλα! Όταν έμαθα και για την έριδα ανάμεσα στις όμορφες της μυθολογίας, το μήλο που έδωσε ο Πάρις στην πανέμορφη θεά, και το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ο συσχετισμός ενισχύθηκε! Αργότερα έμαθα για τον Μήλο, τον πρώτο οικιστή της Μήλου και για τα υπόλοιπα ιστορικά του νησιού. Όταν την επισκεφτήκαμε το 2013 ενθουσιάστηκα με την ομορφιά της και την φιλοξενία των κατοίκων της . Είχα κάνει μάλιστα και αντίστοιχη ανάρτηση στο blog που μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ. Ακόμη και μηλέικη συνταγή είχα δώσει για το λικέρ φραγκόσυκο. Βλέπετε, εκεί πρόκειται να ζήσει με το μέλλοντα σύζυγό της ένα από τα παιδιά της οικογένειας , μια πολυαγαπημένη μου ανιψιά! Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μην γίνει ανάρτηση για τον προορισμό της Μήλου, (προορισμός Aegean κι αυτός), στο πλαίσιο του διαγωνισμού του BHMAgourmet. για τα FoodBlogAwards2015. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ: http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856
Αυτές οι μηλόπιτες είναι μια εύκολη και οικονομική λύση όπως λες Βαγγελιώ.
Και με καρύδια θα μου άρεσε. Γενικά είναι ευέλικτη συνταγή.
Φιλιά
Πολυ ωραια μηλόπιτα,μολις την δοκιμασα. Όμως πιστευω,θελει αλλο τοσο γεμιση!!
Ευχαριστώ πολύ! Μάλλον έχετε δίκιο, γιατί η αλήθεια είναι ότι στην οικογένεια είμαστε περισσότερο της ζύμης παρά της γέμισης και είμαι φειδωλή στην ποσότητά της. Μπορείτε την επόμενη φορά να την αυξήσετε κατά μισή δόση (3 μήλα).
mono pou einai Germanikh auth h milopita 😉
Δεν ξέρω από πού είναι, όλες οι μηλόπιτες είναι μάλλον ξενόφερτες. Το θέμα είναι να εντάσσονται κάποια εδέσματα στην δική μας κουζίνα και αν είναι δυνατόν να προσαρμόζονται. Νομίζω ότι πολλές εισαγόμενες συνταγές έχουν πλέον ενταχθεί στο εδεσματολόγιό μας και γιατί όχι άλλωστε; Και μήλα παράγουμε και ελαιόλαδο και απ’ όλα τα υλικά που προτείνω. Αν μια κουζίνα δεν εξελίσσεται μάλλον πεθαίνει… Το θέμα είναι να τηρούμε τις βασικές αρχές της καλής διατροφής που δεν αποκλείει τίποτα αλλά συστήνει όλα με μέτρο και με εποχικά, τοπικά υλικά. Το ιστολόγιο περιλαμβάνει παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές με τοπικά και εποχικά προϊόντα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
kata ta alla nai einai pentanostimh ..
Ευχαριστώ πολύ!
Την συνταγή αυτή την έκανα και από τότε την προτιμώ από οποιαδήποτε άλλη συνταγή. Είναι φανταστική!!!! Είμαι και από τη Μήλο όπως γράφετε στο τέλος της συνταγής που το διάβασα και έμεινα κατάπληκτη!!!
Σας ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Και για μας πια η Μήλος είναι τόπος της οικογένειας αφού η κόρη του αδελφού μου έχει εγκατασταθεί εκεί! Σας εύχομαι Καλή Χρονιά!
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ
Την έχω φτιάξει άπειρες φορές είναι υπέροχη!! Θα ήθελα να σας ρωτήσω όμως πως συντηρείται καθώς θα την σερβίρω αύριο (μετά από ταξίδι πέντε ωρών που θα την έχω στο αυτοκίνητο) . Να την βάλω στην συντήρηση η θα χαλάσει η τραγανότητα της;
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και χαίρομαι που σας άρεσε. Αν την φτιάξετε από απόψε, εγώ προτείνω να την τυλίξετε πολύ καλά με διαφανή μεμβράνη ώστε να στεγανοποιηθεί και να μην πάρει υγρασία. Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Καλή επιτυχία!
[…] Πηγή: cretagastronomy.gr […]
Νόστιμη, μου άρεσε και η αναλογία ζύμης-γέμισης. Η γέμιση μπορεί να φανεί λίγη, δε θα την άλλαζα. Θα ήθελα να τη δοκιμάσω με μαρμελάδα, πως θα διαμορφώσω τον χρόνο ψησίματος; Ευχαριστώ.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Το θέμα είναι να ψηθεί σωστά η ζύμη, που σημαίνει ότι η γέμιση απλά πρέπει να αντέξει. Όταν δείτε ότι έχει ροδοκοκκινίσει όσο πρέπει η ζύμη θα είναι έτοιμη. Δεν το έχω κάνει με μαρμελάδα, αλλά υποθέτω ότι σε κανένα δεν θα αρέσει να μείνει άψητη η ζύμη. Πείτε μου πώς το χειριστήκατε τελικά!
καλησπέρα σας, την γέμιση με τα μήλα τα σουρώνουμε να μην έχει πολλά υγρά? σε αντιστάσεις ψήνουμε η στον αέρα? κ στο τέλος που λέτε πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές ζάχαρη που το κάνουμε αυτό?
Δεν μου έχει τύχει ποτέ να είναι υπερβολικά πολλά τα υγρά της γέμισης για να χρειάζονται σούρωμα, αλλά τι να σας πω… αν είναι πολύ ζουμερά τα μήλα ή αν τα τρίψετε πολύ ω΄ρα πριν τα χρησιμοποιήσετε ίσως να πρέπει να πάρετε με το χέρι τα τα τριμμένα μήλα ώστε να μείνουν τα πολλά υγρά. Εγώ ψήνω στις αντιστάσεις αλλά γι αυτά τα γλυκά δεν έχει σημασία, μια χαρά είναι και στον αέρα με λίγο πιο χαμηλή βέβαια θερμοκρασία. Η ζάχαρη είναι στο πασπάλισμα, φαίνεται και στις φωτογραφίες και είναι αχνοζάχαρη ή πολύ λεπτή κρυσσταλλική. Το γράφω στο “επί το έργον”.
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας, είναι υπέροχη η μηλοπιτα σας, καλές γιορτές να έχετε με υγεία και πεντανόστιμες συνταγές
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ευχαριστώ και ανταποδίδω και τις ευχές!
Πολύ ωραία η μηλοπιτά σας!
Και χαιρομαι που δεν έχει αυγά γιατί σχεδόν ολες οι συνταγές τα περιλαμβάνουν και πρεπει να τα αποφευγω πρώτον γιατί μου μυρίζουν άσχημα και δεύτερον για λόγους υγείας.
Βέβαια εγώ βάζω μόνο βουτυρο χωρις ελαιόλαδο και βγαινει φανταστική , τριφτή και πεντανόστιμη!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Εγώ λατρεύω τα αυγά, αλλά ακριβώς επειδή το παρακάνω με σκέτα αυγά, προσπαθώ να τα αποφεύγω όπου γίνεται!
Να ρωτησω κατι αντι για ζαχαρη,μελι γινεται να βαλω η θα κολλαει στη ζυμη κ θα χαλασει το αποτελεσμα??πλ ωραια μηλοπιτα
Την εχω φτιαξει πολλες φορες!!
Η αλήθεια είναι ότι δεν την έχω φτιάξει με μέλι και δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί η κρούστα. Κάντε μια μικρή ποσότητα για δοκιμή αν σας ενδιαφέρει αυτή η μετατροπή. Μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη γιατί το μέλι δένει με το μήλο!
Η συνταγή είναι τέλεια!!! Η καλύτερη!!! Προσθέτω λίγα καρύδια και κονιάκ όπως αναφέρεται. Την συστήνω ανεπιφύλακτα!!!❤
Κι εγώ τη θεωρώ την καλύτερή μου μηλόπιτα. Σας ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε!
Καλημέρα!Ποια κούπα χρησιμοποιείτε,της ζαχαροπλαστική ?
Καλησπέρα! Την κλασική δοσομετρική (πυρέξ). Είναι 250ml (ίσως 1-2 λιγότερο).
Ειναι η πιο ωραια συνταγή, την κανω εδω και 3-4 χρονια!! Μονο που εγω βάζω 4 μήλα και λίγη λιγότερη ζάχαρη γιατι μας αρεσει με πολυ γέμιση!!! ♥️
Χαίρομαι που σας αρέσει! Οι παρεμβάσεις είναι πάντα επιθυμητές για να προσαρμόσουμε τις συνταγές στο δικό μας γούστο!
Ασχετο με την συνταγη ου διδετε παραπανω, αλλα ευκαιριας δοθεισης, η συνταγη που δωσατε για κουρκουτι, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! μακραν ολων το καλυτερο! ευχαριστω πολυ.
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε τόσο! Να είστε καλά!
Καταπληκτική μηλόπιτα και πάρα πολύ εύκολη!!! Μόλις την έβαλα στο φούρνο, είναι η δεύτερη φορά. Η μόνη αλλαγή που έκανα, αφαίρεσα τις σταφίδες και έβαλα παραπάνω μήλα. Είναι μακράν η αγαπημένη μου!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε και προσαρμόσατε τη συνταγή στα δικά σας γούστα! Να είστε καλά! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Φοβερή! Σούπερ Τραγανή ζύμη και μοσχοβόλησε το σπίτι! Δεν έμεινε ούτε ψιχουλάκι. Επειδή ρώτησε πιο πάνω μια κοπέλα…πριν βάλω τη γέμιση, δεν την στράγγιξα πάρα πολύ και την έβαλα σε ένα τηγανάκι για ένα 5λεπτο ίσα να λιώσει η ζαχαρίτσα και να δέσει λίγο το μείγμα, όχι μαρμελάδα, αλλά οκ…Ευχαριστούμε όλοι εδώ για την υπέροχη συνταγή και σίγουρα θα την ξαναφτιάξω!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Χαίρομαι που σας άρεσε. Ωραία η ιδέα του καραμελώματος!
Μολις την έβαλα στο φούρνο κ περιμένω να τη δοκιμάσω. Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι δεν αναφέρετε βανιλίνη Δεν χρειάζεται?
Καλή επιτυχία! Θα χαρώ να σας αρέσει. Σ’ αυτήν τη μηλόπιτα προτιμώ τον συνδυασμό κανέλα-γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο. Αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε βανιλίνη, αλλά δεν είναι απαραίτητη… Καλό απόγευμα!