Εύκολες & γρήγορες

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

Μόνο με το ξύσμα!

Θα μου πείτε τι λικέρ πορτοκαλιού; Triple sec; Cointreau; Grand Marnier; Curaçao; Arancello; Ναι, όλα αυτά και ίσως κι άλλα, λιγότερο διάσημα είναι τα λικέρ πορτοκαλιού που ξέρουμε και ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Προσωπικά προτιμώ το Cointreau και το Grand Marnier, αλλά και τα σπιτικά λικέρ που φτιάχνω με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

 

Στο πατρικό μου το κλασικό λικέρ στις γιορτές της εποχής ήταν το Triple sec. Λικέρ που προκύπτει από τρία είδη πορτοκαλιών λέει! Στη μαμά μου άρεσαν μόνο τα λικέρ λευκού χρώματος, μάλλον για να το πω πιο σωστά τα λικέρ χωρίς χρώμα, τα θεωρούσε πιο «αριστοκρατικά». Το βύσσινο και το βερίκοκο ήταν τα χρωματιστά μας, σπιτικά όμως ετούτα.

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

Ο πατέρας μου, ενώ ήταν γερός πότης, παραδόξως δεν συμπαθούσε κανένα λικέρ εκτός από το Triple sec. Έτσι, και στο σπίτι και στις επισκέψεις τους προτιμούσαν αυτό το ηδύποτο με το λεπτό άρωμα πορτοκαλιού. Πολύ πριν αρχίσουν να θεωρούνται πιο sic δώρα τα ουίσκυ και το amaretto!

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

Θα μου πείτε ποιες είναι οι διαφορές τους; Όποιος τα έχει δοκιμάσει, φυσικά τις γνωρίζει! Διαφορετική ένταση αρώματος, διαφορετική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, διαφορετικό χρώμα. Κάπου διάβασα ότι κάποια έχουν απλώς διαφορετικό brand name, αλλά εγώ βρίσκω έστω μικροδιαφορές. Θα μου πείτε διαφορές δεν βρίσκουμε κι από ρακή σε ρακή; Ναι, έχει να κάνει με την ποιότητα. Αυτά λοιπόν είναι τα προφανή διαφορετικά τους χαρακτηριστικά και γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις μας. Αυτές οι διαφορές που διαπιστώνουμε με τις αισθήσεις, το τελικό αποτέλεσμα δηλαδή, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, ξεκινώντας από το είδος του αλκοολούχου ποτού που χρησιμοποιείται ως βάση και -υποθέτω- από τη μέθοδο παρασκευής και από την ποικιλία πορτοκαλιών.

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

Το δικό μου λοιπόν δεν είναι κανένα από τα παραπάνω αφού το ποτό που χρησιμοποιείται ως βάση είναι η δική μας η κρητική ρακή. Άλλωστε, σε όλα τα λικέρ που θα βρείτε στο site, αυτή είναι η πρώτη ύλη. Φυσικά ελλείψει ρακής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο ουδέτερο ποτό της επιλογής σας. Το διαφορετικό είναι ότι χρησιμοποιώ μόνο το ξύσμα από το πορτοκάλι (αυτό κάνω και στο λικέρ περγαμόντο) οπότε αν φτιάξετε γλυκό πορτοκαλιού (ή αν θέλετε απλά να καθαρίσετε 3-4 πορτοκάλια μαζεμένα…), φτιάξτε κι ένα απλό λικεράκι μέρες που είναι…

Λικέρ πορτοκαλιού με ρακή

Παρατηρήσεις

  1. Όπως έχω ξαναγράψει, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ την «ιταλική» μέθοδο στα λικέρ μου. Δηλαδή ανακατεύω πρώτα το ποτό με το φρούτο ή τον καρπό και προσθέτω αργότερα τη ζάχαρη με τη μορφή σιροπιού. Θεωρώ ότι γίνονται καλύτερα.
  2. Επειδή οι Ιταλοί χρησιμοποιούν οινόπνευμα ποτοποιίας που είναι 95ο αλκοολικών βαθμών ενώ η ρακή είναι περίπου 40ο, βάζω λιγότερη ρακή ή περισσότερο φρούτο από τις ιταλικές συνταγές, ή αφήνω να περιμένουν τα λικέρ μου περισσότερο χρόνο. Έτσι θεωρώ ότι παίρνουν αρκετό άρωμα.
  3. Με βάση τα παραπάνω, αν αυξήσουμε σε 60gr το ξύσμα μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο εκχύλισης κατά 2 μέρες.
  4. Αν δεν έχουμε φίλτρο καφέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αυτοσχέδια κατασκευή, όπως στο λικέρ φραγκόσυκο.
  5. Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξομειωθεί λίγο, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το λικέρ μας. Επίσης αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, μπορούμε να αυξήσουμε λίγο το νερό.
  6. Ανάλογα με το πόσο φρέσκα είναι τα πορτοκάλια μας, το ξύσμα έχει περισσότερο “σπίρτο”. Έτσι μπορούμε σε πολύ φρέσκα πορτοκάλια να μειώσουμε τις μέρες εκχύλισης.
Πληροφορίες για τα λικέρ πορτοκαλιού και τις διαφορές τους μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.curacaoliqueur.com/articles/difference-curacao-liqueur-triple-sec
https://www.diffordsguide.com/en-au/encyclopedia/3191/au/bws
https://www.seriouseats.com/which-is-the-best-orange-liqueur

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο