Στην πιο απλή της εκδοχή!
Το Φόδελε είναι ένα χωριό 25 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι γνωστό γιατί είναι η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του διάσημου Ελ Γκρέκο. Όσοι το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και το μουσείο που έχει δημιουργηθεί για το μεγάλο κρητικό ζωγράφο, με αντίγραφα των έργων του και όχι μόνο.
Εμείς όμως στην Κρήτη το ξέρουμε και για δυό ακόμη λόγους λόγους: Για την ομορφιά του και για τα πορτοκάλια του. Περίπου 4000 στρέμματα καλλιεργούνται κυρίως με εσπεριδοειδή.
Προσωπικά το θεωρώ ένα από τους πιο όμορφους τόπους του νομού Ηρακλείου, γιατί συνδυάζει φυσική ομορφιά (περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους), με ιστορικό ενδιαφέρον.
Τα ειδυλλιακό τοπίο που δημιουργεί ο Παντομάρτης ποταμός, με τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του και οι πορτοκαλιές που είναι παντού στο χωριό, προκαλούν και προσκαλούν τον επισκέπτη να απολαύσει το καφέ του στη δροσιά της πλατείας του τις ηλιόλουστες Κυριακές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Λέγεται ότι ένα από τα πλατάνια του έχει ηλικία χιλίων χρόνων! Πανέμορφες και καλά οργανωμένες σχετικά είναι και οι παραλίες του Φόδελε.Μην παραλείψετε λοιπόν να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην Κρήτη.
Εδώ και χρόνια στη λαϊκή της περιοχής μου έρχεται ένας παραγωγός από το Φόδελε και μας προμηθεύει με θαυμάσια πορτοκάλια . Με λέει μάλιστα και κοντοχωριανή, γιατί του έχω πει πως είμαι κατά το ένα τέταρτο μαλεβυζιώτισσα. Ξεπουλά το προϊόν του νωρίς νωρίς και δεν είναι τυχαίο. Τα χανιώτικα και τα φοδελιανά πορτοκάλια είναι από τα νοστιμότερα, γευστικά και αρωματικά, γι αυτό αν τα βρείτε κάπου μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε.
Αυτό το Σάββατο , βγήκα νωρίς και πρόλαβα να διαλέξω μερικά χοντρόφλουδα πορτοκάλια για να κάνω γλυκό και μαρμελάδα.Και τα δυό αυτά παρασκευάσματα είναι από τα αγαπημένα μας, αλλά έχουν και πολλές εφαρμογές σε άλλα γλυκίσματα (όπως π.χ. τα πατούδα που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό). Τα πορτοκάλια αυτής της εποχής που είναι γλυκά, είναι τα πιο κατάλληλα γι αυτές τις δουλειές. Ας κρατήσουμε το υπέροχο φρούτο έστω και σε μορφή μαρμελάδας ή γλυκού για τους επόμενους μήνες που δεν θα το βρίσκουμε…
Μαρμελάδα πορτοκαλιού λοιπόν, με πορτοκάλια από το Φόδελε, αλλά και με οποιαδήποτε άλλα ακέρωτα χοντρόφλουδα ομφαλοφόρα βρείτε στην αγορά της περιοχής σας.
Καλή επιτυχία!
Υλικά
4 πορτοκάλια ακέρωτα
Ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Όταν βράσουν για 10 λεπτά, αδειάζουμε το νερό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια ή δυο φορές ώστε τα πορτοκάλια να γλυκάνουν. Εγώ δοκιμάζω μετά το τρίτο βράσιμο λίγη φλούδα και ανάλογα πράττω…Ωστόσο θα έχουν και μαλακώσει. (Αν χρειαστεί την τελευταία φορά τα βράζουμε λίγη ώρα παραπάνω). Όταν έχουν ξεπικρίσει αρκετά (ή όσο μας αρέσει τέλος πάντων γιατί εμένα μ’ αρέσει να πικρίζουν λίγο σε άλλους καθόλου), τα αφήνουμε σε κρύο νερό για λίγες ώρες. Από το πρωί ως το απόγευμα ή από το βράδυ ως το πρωί.
Τα στραγγίζουμε , βγάζουμε τον ομφαλό και το μέρος που ήταν το κοτσάνι, και ξεφλουδίζουμε τα δύο σαν να ήταν ωμά. Καθαρίζουμε τις φλούδες από το άσπρο στο εσωτερικό τους
και τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια.
Κόβουμε στα τέσσερα τα πορτοκάλια (και τα καθαρισμένα και τα ακαθάριστα) και τα καθαρίζουμε από όσες μεμβράνες και ίνες μπορούμε. Τα αλέθουμε λίγα λίγα στο multi και μετράμε τον πολτό.Σε άλλους αρέσει να τα αλέσουν τελείως και να γίνουν αλοιφή, και σε άλλους αρέσουν να κρατάνε λίγο (ανήκω στους δεύτερους).
Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό και τα λεπτοκομμένα φλούδια, που είναι και αυτά περίπου μια κούπα. Η αρχική συνταγή λέει όσες κούπες πορτοκάλια – τόσες κούπες ζάχαρη. Εγώ τα τελευταία χρόνια την λιγοστεύω. Έτσι για κάθε 3 κούπες πολτό βάζω 2 κούπες ζάχαρη. Στη συγκεκριμένη, είχα 5 κούπες πολτό και φλούδια μαζί, και έβαλα 4 κούπες ζάχαρη.(Η τέταρτη ήθελε κανένα δάκτυλο για να γεμίσει…)
Ανακατεύουμε στην κατσαρόλα τον πολτό με τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν στο maximum της θερμοκρασίας. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (σε μάτι με 9 διαβαθμίσεις χαμήλωσα στο 6) και αφήνουμε να δέσει η μαρμελάδα μας. Μου πήρε 45 μπορεί και 50 λεπτά σήμερα για να δέσει. Τα πρώτα 25 λεπτά δεν ανακάτευα αλλά τα επόμενα ήθελε συχνό ανακάτεμα για να μη πιάσει.Το τελευταίο τέταρτο δεν έφυγα από πάνω της…
Δοκιμάζω το δέσιμο όπως στη μαρμελάδα με τις μπουρνέλες .Βγάζω δηλαδή μια κουταλιά σε ένα πιατάκι . Όταν κρυώσει λίγο, πρέπει το δάκτυλο μας να αφήνει “δρόμο”(Μέχρι να κρυώσει εγώ αποσύρω την κατσαρόλα από το μάτι αν θεωρώ ότι είναι μάλλον δεμένη).Επίσης αν πέφτει όλη μαζί από την κουτάλα, σαν μια μάζα είναι δεμένη.
Τη βάζουμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, και τα αποθηκεύουμε.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να ξύσουμε τα πορτοκάλια. Έτσι γλυκαίνουν πιο γρήγορα . Εγώ προτιμώ να τα βράσω μια φορά παραπάνω από την ταλαιπωρία του ξυσίματος…
2) Με ίδιο τρόπο κάνουμε μαρμελάδα και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά θέλουν περισσότερες φορές άλλαγμα του νερού για να γλυκάνουν
3) Πολύ ωραία είναι και η μαρμελάδα με ποικιλία εσπεριδοειδών.
4) Φτιάχνω πάντα μαρμελάδα πορτοκάλι γιατί και να μη φαγωθεί, χρησιμοποιείται σε πολλές πολλές εφαρμογές. Επειδή δε το πορτοκάλι ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα μπορούμε –εκτός των άλλων- να γλασάρουμε τα κέικ μας πριν τα καλύψουμε με σοκολάτα.
Αυτές τις μέρες τρώμε μια μαρμελάδα πορτοκάλι περσινή,είχε ξεχαστεί κάπου, την είχα κάνει με αυτό τον τρόπο.
Οι πληροφορίες σου όπως πάντα εξαιρετικές κάθε φορά με ξεσηκώνουν για Κρήτη!!
Aγαπημένη Κρήτη γεμάτη υλικά υπέροχα και φυσικά ιδιαίτερη ιστορία!
Μύρισε πορτοκαλάκι.. η μαρμελάδα σου φαίνεται πολύ ωραία δεμένη,πάντα μ αρέσει η ελαφριά πικράδα που αφήνει στο τέλος!
Φιλάκια πολλά !!!
Καλό βράδυ!
Kαλημερα vita..μολις χτες σκεφτομουν να βρω μια συνταγη να φτιαξω τη μαρμελαδα!!!και να σημερα που ειδα τη δικια σου…θα τη φτιαξω αμεσα!!
Εκανα κι εγώ πρωτη φορά μαρμελάδα πορτοκάλι. Με λίγο διαφορετικό τρόπο απο το δικό σου. Κι εγώ δεν έβαλα πολυ ζάχαρη, την μείωσα.
Από το χρώμα βλέπω πως πέτυχε.
Δεν ήξερα για τα πορτοκάλια του Φοδελε. Οπως πάντα οι πληροφορίες σου σημαντικές.
Τα φιλιά μου
αχ! πότε θα καταφέρω να κάνω αυτό το ταξίδ στην Κρήτη , που θέλω , να γνωρίσω τις ομορφιές της …. προς το παρόν όμως αρκούμαι να μαθαίνω όλο κ περισσότερα για το νησί , μέσα απο εσένα vita!
η μαρμελάδα πορτοκάλι είναι η αγαπημένη μου μακράν , γενικά που αρέσουν οι πιο γλυκόξινες μαρμελάδες , φτιάχνω κάθε χρόνο και σκεφτόμουν να φτιάξω πάλι αυτές τις μέρες , θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή!
καλημέρα 🙂
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΦΟΔΕΛΕ ΚΑΙ ΠΑΩ ΣΥΧΝΑ!
ΤΑ ΠΟΤΟΚΑΛΙΑ ΔΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑΤΖΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΓΛΥΚΟ!!
ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΟΥ!
ΕΚΑΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ!
ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!
Δεν το ήξερα οτι το Φόδελε είχε τέτοια ιστορία! Νομίζω ότι ξαναγνωρίζω την Κρήτη μέσα από τις πληροφορίες που μας δίνεις σε κάθε σου ανάρτηση. Και είναι πιο όμορφη απ'ότι τη θυμόμουν…
Για την μαρμελάδα δεν θα σου κάνω κανένα σχόλιο, γιατί είμαι σίγουρη 100% για το πόσο αρωματική και επιτυχημένη σου βγήκε.
Αλλά με τις εικόνες από το Φόδελε με έφερες πολλά χρόνια πίσω, σχεδόν 15 (στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κρήτη, από τότε δεν ξαν-αξιοθηκα) που έκανα μια από τις ωραιότερες διαδρομές της. Μακάρι να μπορούσα ξανά. 4 φορές έχω έρθει και πάντα θα την αγαπώ.
Aαααχ!!!
Πόσο πίσω με πήγες!!!
Άραγε υπάρχει ακόμα το μεγάλο δέντρο -νομίζω ελιά- με τη μεγάλη κουφάλα? Θυμάμαι που πολύ πολύ μικρό πιτσιρίκι έπαιζα εκεί μέσα 'κει και γυρω γύρω τριγύρναγαν κοτούλες!
Μάλιστα οι γονείς μου μου είχαν πάρει και τις πρώτες μου γαλότσες για να μπαίνω στο ποταμάκι γιατί το ήθελα σαν τρελό! Αλλά το μουσκίδι δεν το γλίτωσα!!!
:-))
Καλημέρα και σ' ευχαριστώ για την ανάμνηση που μου έφερες!
Τώρα εγώ πολύ έχω στεναχωρηθεί, γιατί όταν ήρθα στην Κρήτη μου ξέφυγε το Φόδελε!
Για να παρηγορηθώ θα βάλω μια μεγάλη κουταλιά μαρμελάδα πάνω στο ψωμάκι μου!!
Και φαίνεται υπέροχη!
Πολλά φιλιά!
Από την αρχή του χειμώνα έχω μέσα στο μυαλό μου να φτιάξω μαρμελάδα πορτοκάλι, μπήκε η άνοιξη και ακόμα τίποτα. Αν δεν προλάβω, το Πάσχα που θα κατέβω θα περάσω να πάρω ένα – δυο βαζάκια….
Μοσχομύρισε ο τόπος, γεια στα χέρια σου! Η μαρμελάδα πορτοκάλι μου αρέσει πολύ αλλα δυστυχώς στην οικογένεια δεν αρέσει πολύ!
Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια!Θα απαντήσω αύριο προσωπικά …
Εμένα πάλι, μου αρέσει ξεπικρισμένη! Ωραιοτατη δείχνει.
Ξανθή μου στις μαρμελάδες σε θεωρώ expert. Οπότε αφού εγκρίνεις τη συνταγή χαίρομαι ιδιαίτερα 🙂
Εύα κι εμένα όλα τα εσπεριδοειδή για την ελαφρά πικράδα μ' αρέσουν. Και για το άρωμα βέβαια…
Κατερίνα αν τη φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις…
Μάριον δημοσιεύεις κάπου τον τρόπο σου; Πάντα μ' ενδιαφέρουν οι μικροδιαφορές. Κάνουν τη διαφορά!
Αφροδίτη πρεπει να το αποφασίσεις το ταξίδι.Θέμα ωρών είναι με το καράβι και λεπτών με το αερο΄πλάνο 🙂
Λούρδη έχεις δίκιο.Όλα τα εσπεριδοειδή από το Φόδελε είναι ιδιαίτερα
Μαρίνα εγώ μόνο μια μικρή αναφορά έκανα. Η περιοχή έχει και ιστορικό και αρχαιολογικό ακόμη παρελθόν!
Πηνελόπη σ' ευχαριστώ! Μου αρέσει που σου αρέσει η Κρήτη 🙂
Kikop! Αλήθεια έχεις περάσει τα παιδικά σου χρόνια στο Φόδελε; Θα λες για τον πλάτανο!
Έλενα τη δεύτερη φορά :-). Την Κρήτη δεν την γνωρίζεις με την πρώτη!
Μανουσίνα μου εδώ θα είμαι (πρώτα ο Θεός) :-)!
Mia maria αλήθεια; Δεν ξέρω πολλούς που να μη τους αρέσει αυτή η μαρμελάδα…
Κική είναι τόσο αρωματική ούτως ή αλλως! Περί ορέξεως που λένε…
Καλησπερα.Η μαρμελαδα πορτοκαλι ειναι η αγαπημενη της μητερας μου.Με μια προσθηκη αρμπαροριζας αποκτα ενα υπεροχο αρωμα.Θα γνωριζεις βεβαια οτι οι Αγγλοι ονομαζουν μαρμελαδα (marmelade)μονο αυτην που φτιαχνεται απο εσπεριδοειδη.Tις υπολοιπες τις ονομαζουν jam
Crispy μου και η δική μου αγαπημένη είναι μαζί με τη φράουλα. Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία για την αμπαρόριζα. Δεν τη συνηθίζω στα εσπεριδοειδή (σε αντίθεση με άλλα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες) Θα τη δοκιμάσω στην επόμενη δόση που θα κάνω οπωσδήποτε!Ναι το ήξερα για τους εγγλέζους. Την έχουν μάλιστα περί πολλού.Έχω ένα εγγλέζικο κέικ που βαζω μέσα στη ζύμη του marmelade 🙂
Και μόλις έψαχνα μία συνταγή για μαρμελαδα πορτοκαλι!!……αυτή πρέπει να είναι τέλεια και θα την δοκιμάσω!!!!! Ευχαριστώ!!
xsclean καλώς όρισες! Γίνεται πράγματι πολύ καλή έτσι. Περιμένω εντυπώσεις αν τη δοκιμάσεις τελικά. Και η εκδοχή που δίνεις στο link είναι ενδιαφέρουσα. Ούτως ή άλλως για μένα είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες.
αριστη σελιδα , με ωραίες συνταγές , εγώ στο δικό μου θα βαλω αυτές που θα συλλέξω απο την αρκαδία , παλιες
απο την σελίδα σας εκανα την μαρμελάδα βερυκοκο
Καλωσόρισες και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου πέτυχε η μαρμελάδα. Περιμένω με αγωνία τις αρκαδικές συνταγές από την πεντανόστιμη κουζίνα σας.
Γοητευμένη εκ νέου, από την Κρήτη, όπως μας την παρουσιάζεις και η συνταγή σου πέτυχε γιατί ήταν ακριβής και απλή! Αρχίζω να φτιάχνω μαρμελάδα πορτοκάλι και δεν σταματώ …! Θα μου επιτρέψεις να κάνω παραπομπή από το blog μου!! Ευχαριστώ!
Χαίρομαι που σου άρεσε! Κι εγώ προτιμώ αυτή την εκδοχή από τη "βελούδινη" που έχω σε άλλη συνταγή. Ευχαρίστησή μου να την παρουσιάσεις στο blog σου με παραπομπή. Καλοφάγωτη!
Με βαλέντσια γίνεται η μαρμελαδα πιστεύετε ή θέλει χειμωνιάτικα πορτοκάλια?
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Δεν κατάλαβα κάτι. τις φλούδες των άλλων δύο πορτοκαλιών (που δεν καθαρίσαμε) τις πετάμε;
Καλησπέρα και Καλή χρονιά κι από μένα. ¨Οχι βέβαια! Τα δυο πορτοκάλια τα αλέθουμε με τη φλούδα τους και τη φλούδα των άλλων δύο την κόβουμε σε ραβδάκια.Ελπίζω να μην ειναι πολύ αργά τώρα που απαντώ. Καλή επιτυχία!
Καθόλου αργά, ευχαριστώ πολύ! Απλώς μπερδεύτηκα ως προς το γιατί κόβαμε μόνο τα δύο σε ραβδάκια!
Την έφιαξα και είναι υπέροχη !!!
Αυτή την εποχή οι πορτοκαλιές στο Σπήλι Ρεθύμνου είναι γεμάτες καρπό.Μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα στολισμένα.Δεν είναι ποικιλίας ομφαλοφόρα,αλλά λεπτόφλουδα,με κουκούτσια και έχουν θαυμάσιο άρωμα.Επειδή δεν είναι τόσο ζουμερά το “δέσιμο” της μαρμελάδας έγινε πολύ γρήγορα,σε 5-10 λεπτά.
Εύχομαι καλές γιορτές για εσάς και την οικογένειά σας,
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σας άρεσε. Κι εμένα είναι η αγαπημένη μου γιατί την χρησιμοποιώ σε πολλές εφαρμογές. Καλοφάγωτη!
[…] να μη το καθυστερήσω… Ήδη βέβαια στο blog υπάρχει μια συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι, γι αυτό και ο τίτλος της διαφοροποίησης. Όπως έχω […]
[…] δεύτερη, είναι η προσθήκη μαρμελάδας πορτοκαλιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς) στην πορτοκαλόπιτα. […]
[…] λοιπόν για τις μαρμελάδες πορτοκαλιού (πρώτη και δεύτερη) και τη μαρμελάδα μανταρινιούακολουθώ τον […]
[…] μέρος μαρμελάδα πορτοκάλι 3 μέρη ελαιόλαδο 1 μέρος ξίδι καλής ποιότητας Λίγο […]
[…] Βασιλιάς στα εσπεριδοειδή το περγαμόντο. Το πολύτιμο πεσκέσι του Μεγάλου Σαββάτου με τα λάπαθα που σας έλεγα στην ανάρτηση με τους ντολμάδες , περιελάμβανε και μια τεράστια τσάντα με περγαμόντα φοδελιανά. Για το Φόδελε, το χωριό του Ελ Γκρέκο και των πορτοκαλιών σας έχω ξαναπεί σε μια από τις συνταγές μου μαρμελάδας πορτοκαλιού. […]
[…] προφανές ότι είναι ζήτημα επιλογής. α) ζελέ ανανά + μαρμελάδα πορτοκάλι + φρέσκα βερίκοκα ή ροδάκινα ή γιαρμάδες β) ζελέ λεμόνι […]
[…] προφανές ότι είναι ζήτημα επιλογής. α) ζελέ ανανά + μαρμελάδα πορτοκάλι + φρέσκα βερίκοκα ή ροδάκινα ή γιαρμάδες β) ζελέ λεμόνι […]
Ευχαριστουμε για την τοσο ωραια συνταγη…
Θα ηθελα να μου πειτε… εκει που λετε ( Καθαρίζουμε τις φλούδες από το άσπρο στο εσωτερικό τους)… πρεπει να αφαιρεσουμε οσο ασπρο μπορουμε ?
Επισης λετε…(τα καθαρίζουμε από όσες μεμβράνες και ίνες μπορούμε)…να αφαιρεθουν ολες οι μεμβρανες αν γινεται?
Ευχαριστω πολυ…
[…] είναι προαιρετική . Στα δικά μου χρησιμοποίησα μαρμελάδα πορτοκάλι (έφτιαξα μεγάλη ποσότητα φέτος) και μαρμελάδα φράουλα. […]
[…] πορτοκάλια για τον οποίο σας έχω ξαναμιλήσει στη «μαρμελάδα πορτοκάλι», όταν αγόρασα τα μαρουλάκια και τα σχετικά […]
[…] πορτοκαλιού. Έχω ξαναγράψει πόσο χρήσιμη θεωρώ την απλή μαρμελάδα πορτοκάλι. Γίνεται πανεύκολα και δεν περισσεύει ποτέ! Κέικ, […]
[…] φίλοι ξέρετε πόσο την αγαπώ…), αλλά κι εδώ 1-2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι στην κρέμα της τάρτας όχι μόνο ταιριάζουν αλλά την […]
Καταπληκτική ,εύκολη και όσο πικρή ονειρευόμουν
Χαίρομαι που σας άρεσε! Και μεις την αγαπούμε πολύ αυτήν τη μαρμελάδα. Έχει και πάρα πολλές χρήσεις!
Καταπληκτική η μαρμελάδα. Είναι πλέον η αγαπημένη μου. Ευχαριστώ πολύ. Την έφτιαξα τον Ιανουάριο και τώρα είναι Σεπτέμβριος. Σήμερα πήγα να ανοίξω ένα βάζο το οποίο δεν είχε γεμίσει μέχρι επάνω και όταν το γύρισα ανάποδα έμεινε λίγο κενό. Σε αυτό το σημείο η μαρμελάδα έχει πάρει ένα σκούρο χρώμα και η υπόλοιπη είναι κανονική. Η γεύση της είναι πολύ ωραία. Δεν δοκίμασα την σκούρα μαρμελάδα γιατί τώρα βρίσκεται στον πάτο του βάζου. Σας έχει τύχει ποτέ αυτό;
Καλησπέρα σας. Προφανώς οξειδώθηκε. Ναι, μου έχει τύχει όταν άφησα ανοιγμένο βάζο εκτός ψυγείου. Αφαιρέστε την καλή, δώστε της μια βράση με 1-2 κουταλιές νερό και καταναλώστε την γρήγορα. Καλή επιτυχία!
πολύ ωραία συνταγή.
Ευχαριστώ πολύ!
Την εφτιαξα περυσι και μας αρεσε πολΦετος παραλάβαμε καινουργια πορτοκαλια απτο χωριο και θα την ξανατιμξσουμε.Βαζω μίση μιση με ζαχαρη απλη και καρύδας.Υπεροχη.Ευχαριστουμε
Κι εγώ σήμερα την ολοκληρώνω! Και του χρόνου να είμαστε καλά. Ωραία ιδέα η ζάχαρη καρύδας. Θα δοκιμαστεί. Καλή Χρονιά!