Μαρμελάδα πορτοκάλι

Το Φόδελε είναι ένα χωριό 25 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι γνωστό γιατί είναι η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του διάσημου Ελ Γκρέκο. Όσοι το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και το μουσείο που έχει δημιουργηθεί για το μεγάλο κρητικό ζωγράφο, με αντίγραφα των έργων του και όχι μόνο.

Εμείς όμως στην Κρήτη το ξέρουμε και για δυό ακόμη λόγους λόγους: Για την ομορφιά του και για τα πορτοκάλια του. Περίπου 4000 στρέμματα καλλιεργούνται κυρίως με εσπεριδοειδή.

 

 

Προσωπικά το θεωρώ ένα από τους πιο όμορφους τόπους του νομού Ηρακλείου, γιατί συνδυάζει φυσική ομορφιά (περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους), με ιστορικό ενδιαφέρον.

 

Τα ειδυλλιακό τοπίο που δημιουργεί ο Παντομάρτης ποταμός, με τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του και οι πορτοκαλιές που είναι παντού στο χωριό, προκαλούν και προσκαλούν τον επισκέπτη να απολαύσει το καφέ του στη δροσιά της πλατείας του τις ηλιόλουστες Κυριακές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Λέγεται ότι ένα από τα πλατάνια του έχει ηλικία χιλίων χρόνων! Πανέμορφες και καλά οργανωμένες σχετικά είναι και οι παραλίες του Φόδελε.Μην παραλείψετε λοιπόν να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην Κρήτη.

 

 Εδώ και χρόνια στη λαϊκή της περιοχής μου έρχεται ένας παραγωγός από το Φόδελε και μας προμηθεύει με θαυμάσια πορτοκάλια . Με λέει μάλιστα και κοντοχωριανή, γιατί του έχω πει πως είμαι κατά το ένα τέταρτο μαλεβυζιώτισσα. Ξεπουλά το προϊόν του νωρίς νωρίς και δεν είναι τυχαίο. Τα χανιώτικα και τα φοδελιανά πορτοκάλια είναι από τα νοστιμότερα, γευστικά και αρωματικά, γι αυτό αν τα βρείτε κάπου μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε.

 

Αυτό το Σάββατο , βγήκα νωρίς και πρόλαβα να διαλέξω μερικά χοντρόφλουδα πορτοκάλια για να κάνω γλυκό και μαρμελάδα.Και τα δυό αυτά παρασκευάσματα είναι από τα αγαπημένα μας, αλλά έχουν και πολλές εφαρμογές σε άλλα γλυκίσματα (όπως π.χ. τα πατούδα που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό). Τα πορτοκάλια αυτής της εποχής που είναι γλυκά, είναι τα πιο κατάλληλα γι αυτές τις δουλειές. Ας κρατήσουμε  το υπέροχο φρούτο έστω και σε μορφή μαρμελάδας ή γλυκού για τους επόμενους μήνες που δεν θα το βρίσκουμε…

Μαρμελάδα πορτοκαλιού λοιπόν, με πορτοκάλια από το Φόδελε, αλλά και με οποιαδήποτε άλλα ακέρωτα χοντρόφλουδα ομφαλοφόρα βρείτε στην αγορά της περιοχής σας.

 

 

Υλικά:

4 πορτοκάλια ακέρωτα
Ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)

 

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Όταν βράσουν για 10 λεπτά, αδειάζουμε το νερό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια ή δυο φορές ώστε τα πορτοκάλια να γλυκάνουν. Εγώ δοκιμάζω μετά το τρίτο βράσιμο λίγη φλούδα και ανάλογα πράττω…Ωστόσο θα έχουν και μαλακώσει. (Αν χρειαστεί την τελευταία φορά τα βράζουμε λίγη ώρα παραπάνω). Όταν έχουν ξεπικρίσει αρκετά (ή όσο μας αρέσει τέλος πάντων γιατί εμένα μ’ αρέσει να πικρίζουν λίγο σε άλλους καθόλου), τα αφήνουμε σε κρύο νερό για λίγες ώρες. Από το πρωί ως το απόγευμα ή από το βράδυ ως το πρωί.

Τα στραγγίζουμε , βγάζουμε τον ομφαλό και το μέρος που ήταν το κοτσάνι, και ξεφλουδίζουμε τα δύο σαν να ήταν ωμά. Καθαρίζουμε τις φλούδες από το άσπρο στο εσωτερικό τους

και τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια.

 

 Κόβουμε στα τέσσερα τα πορτοκάλια (και τα καθαρισμένα και τα ακαθάριστα) και τα καθαρίζουμε από όσες μεμβράνες και ίνες μπορούμε. Τα αλέθουμε λίγα λίγα στο multi και μετράμε τον πολτό.Σε άλλους αρέσει να τα αλέσουν τελείως και να γίνουν αλοιφή, και σε άλλους αρέσουν να κρατάνε λίγο (ανήκω στους δεύτερους).

Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό και τα λεπτοκομμένα φλούδια, που είναι και αυτά περίπου μια κούπα. Η αρχική συνταγή λέει όσες κούπες πορτοκάλια – τόσες κούπες ζάχαρη. Εγώ τα τελευταία χρόνια την λιγοστεύω. Έτσι για κάθε 3 κούπες πολτό βάζω 2 κούπες ζάχαρη. Στη συγκεκριμένη, είχα 5 κούπες πολτό και φλούδια μαζί, και έβαλα 4 κούπες ζάχαρη.(Η  τέταρτη ήθελε κανένα δάκτυλο για να γεμίσει…)

 Ανακατεύουμε στην κατσαρόλα τον πολτό με τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν στο maximum της θερμοκρασίας. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (σε μάτι με 9 διαβαθμίσεις χαμήλωσα στο 6) και αφήνουμε να δέσει η μαρμελάδα μας. Μου πήρε 45 μπορεί και 50 λεπτά σήμερα για να δέσει. Τα πρώτα 25 λεπτά δεν ανακάτευα αλλά τα επόμενα ήθελε συχνό ανακάτεμα για να μη πιάσει.Το τελευταίο τέταρτο δεν έφυγα από πάνω της… 

Δοκιμάζω το δέσιμο όπως στη μαρμελάδα με τις μπουρνέλες .Βγάζω δηλαδή μια κουταλιά σε ένα πιατάκι . Όταν κρυώσει λίγο, πρέπει το δάκτυλο μας να αφήνει “δρόμο”(Μέχρι να κρυώσει εγώ αποσύρω την κατσαρόλα από το μάτι αν θεωρώ ότι είναι μάλλον δεμένη).Επίσης αν πέφτει όλη μαζί από την κουτάλα, σαν μια μάζα είναι δεμένη.

 Τη βάζουμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, και τα αποθηκεύουμε.

Παρατηρήσεις:

1) Μπορούμε να ξύσουμε τα πορτοκάλια. Έτσι γλυκαίνουν πιο γρήγορα . Εγώ προτιμώ να τα βράσω μια φορά παραπάνω από την ταλαιπωρία του ξυσίματος…
 2) Με ίδιο τρόπο κάνουμε μαρμελάδα και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά θέλουν περισσότερες φορές άλλαγμα του νερού για να γλυκάνουν
3) Πολύ ωραία είναι και η μαρμελάδα με ποικιλία εσπεριδοειδών.
4) Φτιάχνω πάντα μαρμελάδα πορτοκάλι γιατί και να μη φαγωθεί, χρησιμοποιείται σε πολλές πολλές εφαρμογές. Επειδή δε το πορτοκάλι ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα μπορούμε –εκτός των άλλων- να γλασάρουμε τα κέικ μας πριν τα καλύψουμε με σοκολάτα.

Καλή επιτυχία!

Βρείτε μας

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email