Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Στην πιο απλή της εκδοχή!

Το Φόδελε είναι ένα χωριό 25 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι γνωστό γιατί είναι η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του διάσημου Ελ Γκρέκο. Όσοι το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και το μουσείο που έχει δημιουργηθεί για το μεγάλο κρητικό ζωγράφο, με αντίγραφα των έργων του και όχι μόνο.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Εμείς όμως στην Κρήτη το ξέρουμε και για δυό ακόμη λόγους λόγους: Για την ομορφιά του και για τα πορτοκάλια του. Περίπου 4000 στρέμματα καλλιεργούνται κυρίως με εσπεριδοειδή.

 

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Προσωπικά το θεωρώ ένα από τους πιο όμορφους τόπους του νομού Ηρακλείου, γιατί συνδυάζει φυσική ομορφιά (περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους), με ιστορικό ενδιαφέρον.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Τα ειδυλλιακό τοπίο που δημιουργεί ο Παντομάρτης ποταμός, με τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του και οι πορτοκαλιές που είναι παντού στο χωριό, προκαλούν και προσκαλούν τον επισκέπτη να απολαύσει το καφέ του στη δροσιά της πλατείας του τις ηλιόλουστες Κυριακές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Λέγεται ότι ένα από τα πλατάνια του έχει ηλικία χιλίων χρόνων! Πανέμορφες και καλά οργανωμένες σχετικά είναι και οι παραλίες του Φόδελε.Μην παραλείψετε λοιπόν να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην Κρήτη.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Εδώ και χρόνια στη λαϊκή της περιοχής μου έρχεται ένας παραγωγός από το Φόδελε και μας προμηθεύει με θαυμάσια πορτοκάλια . Με λέει μάλιστα και κοντοχωριανή, γιατί του έχω πει πως είμαι κατά το ένα τέταρτο μαλεβυζιώτισσα. Ξεπουλά το προϊόν του νωρίς νωρίς και δεν είναι τυχαίο. Τα χανιώτικα και τα φοδελιανά πορτοκάλια είναι από τα νοστιμότερα, γευστικά και αρωματικά, γι αυτό αν τα βρείτε κάπου μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Αυτό το Σάββατο , βγήκα νωρίς και πρόλαβα να διαλέξω μερικά χοντρόφλουδα πορτοκάλια για να κάνω γλυκό και μαρμελάδα.Και τα δυό αυτά παρασκευάσματα είναι από τα αγαπημένα μας, αλλά έχουν και πολλές εφαρμογές σε άλλα γλυκίσματα (όπως π.χ. τα πατούδα που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό). Τα πορτοκάλια αυτής της εποχής που είναι γλυκά, είναι τα πιο κατάλληλα γι αυτές τις δουλειές. Ας κρατήσουμε  το υπέροχο φρούτο έστω και σε μορφή μαρμελάδας ή γλυκού για τους επόμενους μήνες που δεν θα το βρίσκουμε…

Μαρμελάδα πορτοκαλιού λοιπόν, με πορτοκάλια από το Φόδελε, αλλά και με οποιαδήποτε άλλα ακέρωτα χοντρόφλουδα ομφαλοφόρα βρείτε στην αγορά της περιοχής σας.

Καλή επιτυχία!

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να ξύσουμε τα πορτοκάλια. Έτσι γλυκαίνουν πιο γρήγορα . Εγώ προτιμώ να τα βράσω μια φορά παραπάνω από την ταλαιπωρία του ξυσίματος…
2) Με ίδιο τρόπο κάνουμε μαρμελάδα και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά θέλουν περισσότερες φορές άλλαγμα του νερού για να γλυκάνουν
3) Πολύ ωραία είναι και η μαρμελάδα με ποικιλία εσπεριδοειδών.
4) Φτιάχνω πάντα μαρμελάδα πορτοκάλι γιατί και να μη φαγωθεί, χρησιμοποιείται σε πολλές πολλές εφαρμογές. Επειδή δε το πορτοκάλι ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα μπορούμε –εκτός των άλλων- να γλασάρουμε τα κέικ μας πριν τα καλύψουμε με σοκολάτα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο