Vegan/vegetarian

Η αναποδογυριστή μου μηλόπιτα

Κερασμάτων συνέχεια…

Η αλήθεια είναι ότι πριν γράψω αυτή την ανάρτηση έψαξα το ίδιο το δικό μου blog να δω μήπως την είχα ανεβάσει ξανά αυτή την συνταγή  από το πρώτο κιόλας φθινόπωρο. Ξέρετε, πολλές φορές φωτογραφίζω συνταγές που αν δεν «ανεβούν» αμέσως, είτε ξεχνιέται η φωτογράφισή τους είτε μένω με την εντύπωση ότι τις είχα δημοσιεύσει. Είναι και το γεγονός ότι για τις περισσότερες μαζί με τη φωτογράφιση φτιάχνω και το σχέδιο του κειμένου στο μυαλό μου, και έτσι θαρρώ πως το έχω γράψει κιόλας…

photo2

Με έκπληξη λοιπόν είδα ότι δεν την έχω ξαναγράψει. Κι όμως είναι η μηλόπιτα που έφτιαχνα κάποια εποχή συχνότερα απ’ όλες τις άλλες !  Ίσως γιατί είναι η πιο εύκολη, ίσως γιατί απαιτεί τα λιγότερα (σε ποσότητα και σε αριθμό) υλικά. Μια κούπα αλεύρι όλη κι όλη!

photo3

Απ’ ότι θυμάμαι είναι  η πρώτη μηλόπιτα που έχω γράψει στο τετράδιο των συνταγών μου αλλά της έχω αλλάξει τα φώτα όχι τόσο σε υλικά αν εξαιρέσουμε την αντικατάσταση της μαργαρίνης με βούτυρο, όσο στην διαδικασία παρασκευής.  Ήταν πολύ της μόδας οι αναποδογυριστές μηλόπιτες τη δεκαετία του 80 που στήναμε κάποιες τα δικά μας νοικοκυριά. Ποιός ξέρει ποιός τις είχε επινοήσεις ως εναλλακτικές της γαλλικής tarte tatin!

photo4

Φέτος την ξαναθυμήθηκα και μάλιστα μέσα σε μια βδομάδα έχει φτιαχτεί τρεις φορές. Όμως είναι η πρώτη που φτιάχτηκε για το σπίτι μου… Τις υπόλοιπες κεράστηκε!

Και ο πρωινός διάλογος ήταν χαρακτηριστικός:

-Βούτυρο έχει αυτή ή λάδι;

-Βούτυρο. Στις μηλόπιτες δεν βάζω λάδι. Μόνο στα κέικ μήλου.

-Πολύ;

-125 gr

-Δηλαδή αν φάει κάποιος το 1/3  έχει φάει 40gr. Πολύ!

-Να μη φάει το 1/3!!!

-Εύκολο τόχεις;

photo5

Ναι, δεν είναι εύκολο… Δεν μπορείς να σταματήσεις σ’ ένα κομμάτι μ’ αυτήν εδώ. Ένας αφρός!  Βάζεις μπροστά σου την πιατέλα και τσούκου τσούκου, κομματάκι κομματάκι, δεν καταλαβαίνεις πόση τρως!  Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που φτιάχνω πια πιο συχνά την άλλη μου μηλόπιτα, τη σκεπαστή η οποία τουλάχιστον δεν έχει αυγά.

photo6

Μπορώ να πω ότι έχω κάνει διατριβή σ’ αυτή τη συνταγή. Από τη μαργαρίνη που περιείχε η αρχική της εκδοχή έχω περάσει στο ελαιόλαδο και έχω καταλήξει στο βούτυρο. Από τα 4 αυγά είδα ότι και τα 3 επαρκούν για καλό αποτέλεσμα. Από 26 ταψάκι έχω περάσει στην 28άρα φόρμα (ή ταψάκι βέβαια, αλλά η φόρμα βολεύει πολύ στο κόψιμο) για να είναι όσο πρέπει παχύ το παντεσπάνι πάνω από τα μήλα και να σιροπιάζεται όπως θέλω.

photo7

Έχω απλοποιήσει τη διαδικασία και ακολουθώντας την επακριβώς όπως την περιγράφω παρακάτω, αφενός έχω οικονομία χρόνου, αφετέρου το βούτυρο με τη ζάχαρη καραμελώνει όσο πρέπει… Κι άλλες, κι άλλες λεπτομέρειες όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις που κατά τη γνώμη μου εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε μια πολυσυνηθισμένη και πολυδημοσιευμένη συνταγή!

photo8

Παρατηρήσεις

1)Η αρχική συνταγή έδινε τα υλικά σε φλυτζάνες τσαγιού. Αυτές που χρησιμοποιούσα είναι 200ml οπότε τώρα ζύγισα τα υλικά για είναι πιο ακριβής η συνταγή μου εδώ. Επίσης πρέπει να πω ότι τα δικά μου μήλα είναι πολύ μικρά (είναι τα μυρωδάτα λασιθιώτικα για τα οποία σας έχω ξαναμιλήσει) γι αυτό το 3-5…

2)Μην βαρεθείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια. Νομίζω ότι αυτό κάνει τη διαφορά στην υφή της μηλόπιτάς μου. Από τη στιγμή που δεν έχει βούτυρο ο χυλός, το χτύπημα σε μαρέγκα των ασπραδιών κάνει το τελικό αποτέλεσμα αφράτο σαν παντεσπάνι και ταιριάζει ιδανικά με την καραμέλα που δημιουργεί το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα πρωτοχτυπάμε για να μη χρειαστεί να πλύνουμε το μίξερ για το χυλό (για τη μαρέγκα πρέπει να είναι πεντακάθαροι οι αναδευτήρες, αλλιώς δεν γίνεται!).

3)Μη χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί ή φόρμα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ παχιά, για να «σιροπιαστεί» με την καραμέλα του βουτύρου.

4)Μη λαδώσετε το ταψάκι, δεν χρειάζεται. Ξεκολλήστε το κέικ αφού ψηθεί με ένα μαχαιράκι από τα τοιχώματα της φόρμας. Και μη χρησιμοποιήσετε φόρμα με σούστα. Θα χάσετε το βούτυρο όταν λιώσει και θα καταστρέψετε το φούρνο σας!

5)Ακολουθήσετε κατά γράμμα αν είναι δυνατόν  τις οδηγίες. Θα σας πάρει 25 λεπτά η διαδικασία μέχρι να βάλετε για ψήσιμο τη μηλόπιτα και θα έχουν καραμελώσει όσο πρέπει η ζάχαρη με το βούτυρο.

Καλή επιτυχία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Skip to content