Κερασμάτων συνέχεια…
Η αλήθεια είναι ότι πριν γράψω αυτή την ανάρτηση έψαξα το ίδιο το δικό μου blog να δω μήπως την είχα ανεβάσει ξανά αυτή την συνταγή από το πρώτο κιόλας φθινόπωρο. Ξέρετε, πολλές φορές φωτογραφίζω συνταγές που αν δεν «ανεβούν» αμέσως, είτε ξεχνιέται η φωτογράφισή τους είτε μένω με την εντύπωση ότι τις είχα δημοσιεύσει. Είναι και το γεγονός ότι για τις περισσότερες μαζί με τη φωτογράφιση φτιάχνω και το σχέδιο του κειμένου στο μυαλό μου, και έτσι θαρρώ πως το έχω γράψει κιόλας…
Με έκπληξη λοιπόν είδα ότι δεν την έχω ξαναγράψει. Κι όμως είναι η μηλόπιτα που έφτιαχνα κάποια εποχή συχνότερα απ’ όλες τις άλλες ! Ίσως γιατί είναι η πιο εύκολη, ίσως γιατί απαιτεί τα λιγότερα (σε ποσότητα και σε αριθμό) υλικά. Μια κούπα αλεύρι όλη κι όλη!
Απ’ ότι θυμάμαι είναι η πρώτη μηλόπιτα που έχω γράψει στο τετράδιο των συνταγών μου αλλά της έχω αλλάξει τα φώτα όχι τόσο σε υλικά αν εξαιρέσουμε την αντικατάσταση της μαργαρίνης με βούτυρο, όσο στην διαδικασία παρασκευής. Ήταν πολύ της μόδας οι αναποδογυριστές μηλόπιτες τη δεκαετία του 80 που στήναμε κάποιες τα δικά μας νοικοκυριά. Ποιός ξέρει ποιός τις είχε επινοήσεις ως εναλλακτικές της γαλλικής tarte tatin!
Φέτος την ξαναθυμήθηκα και μάλιστα μέσα σε μια βδομάδα έχει φτιαχτεί τρεις φορές. Όμως είναι η πρώτη που φτιάχτηκε για το σπίτι μου… Τις υπόλοιπες κεράστηκε!
Και ο πρωινός διάλογος ήταν χαρακτηριστικός:
-Βούτυρο έχει αυτή ή λάδι;
-Βούτυρο. Στις μηλόπιτες δεν βάζω λάδι. Μόνο στα κέικ μήλου.
-Πολύ;
-125 gr
-Δηλαδή αν φάει κάποιος το 1/3 έχει φάει 40gr. Πολύ!
-Να μη φάει το 1/3!!!
-Εύκολο τόχεις;
Ναι, δεν είναι εύκολο… Δεν μπορείς να σταματήσεις σ’ ένα κομμάτι μ’ αυτήν εδώ. Ένας αφρός! Βάζεις μπροστά σου την πιατέλα και τσούκου τσούκου, κομματάκι κομματάκι, δεν καταλαβαίνεις πόση τρως! Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που φτιάχνω πια πιο συχνά την άλλη μου μηλόπιτα, τη σκεπαστή η οποία τουλάχιστον δεν έχει αυγά.
Μπορώ να πω ότι έχω κάνει διατριβή σ’ αυτή τη συνταγή. Από τη μαργαρίνη που περιείχε η αρχική της εκδοχή έχω περάσει στο ελαιόλαδο και έχω καταλήξει στο βούτυρο. Από τα 4 αυγά είδα ότι και τα 3 επαρκούν για καλό αποτέλεσμα. Από 26 ταψάκι έχω περάσει στην 28άρα φόρμα (ή ταψάκι βέβαια, αλλά η φόρμα βολεύει πολύ στο κόψιμο) για να είναι όσο πρέπει παχύ το παντεσπάνι πάνω από τα μήλα και να σιροπιάζεται όπως θέλω.
Έχω απλοποιήσει τη διαδικασία και ακολουθώντας την επακριβώς όπως την περιγράφω παρακάτω, αφενός έχω οικονομία χρόνου, αφετέρου το βούτυρο με τη ζάχαρη καραμελώνει όσο πρέπει… Κι άλλες, κι άλλες λεπτομέρειες όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις που κατά τη γνώμη μου εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε μια πολυσυνηθισμένη και πολυδημοσιευμένη συνταγή!
Υλικά
3-5 μήλα (περίπου 400gr ζυγισμένα καθαρισμένα και ξεκουκουτσιασμένα)
125 gr βούτυρο φρέσκο (αγελάδας σε πακέτο-1/2 πακέτο)
350-400 gr ζάχαρη
3 μέτρια αυγά
120 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι μπέικιν και μια τσιμπιά αλάτι)
1-1,5 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
2 σωληνάκια βανίλια
30ml (2 κουταλιές σούπας) κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
Προαιρετικά, λίγες σταφίδες ή/και λίγα καρύδια
Επί το έργον
Δείτε το video, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες… Δείτε ακόμη παρακάτω φωτογραφίες από παλιότερες παρασκευές, πόσο όμορφη είναι και σε φόρμα. Επίσης διαβάστε τις παρατηρήσεις, πάντα είναι χρήσιμες!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και το βάζουμε σε φόρμα ή σε ταψάκι 28 νούμερο. Βάζουμε στο φούρνο και τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς. Όταν λιώσει (ή σχεδόν λιώσει) πασπαλίζουμε με τη μισή ή λίγο λιγότερη από τη μισή ζάχαρη (από τα 400 gr εγώ πασπαλίζω με τα 180-190gr) το βούτυρο φροντίζοντας να ισομοιραστεί όσο γίνεται. Εν ανάγκη την ισομοιράζουμε με ένα κουταλάκι αφού μπει στο βούτυρο. Πασπαλίζουμε και με τα κανελογαρύφαλλα και τα καρύδια και ξαναβάζουμε στο φούρνο.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες ή σε ροδέλες. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και στρώνουμε τα μήλα με όποια διάταξη μας αρέσει. Από πάνω βάζουμε σταφίδες (αν βάλουμε). Ξαναβάζουμε στο φούρνο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε ΠΡΩΤΑ τα ασπράδια μαρέγκα με το μίξερ του χεριού. Την αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το ποτό και τις βανίλιες και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια σπάτουλα στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε την μαρέγκα και απαλά –πάλι με τη σπάτουλα- την αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα. Έχουμε ένα απαλό και αφράτο χυλό. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και απλώνουμε τον χυλό πάνω από τα μήλα.
Δεν πειράζει αν φαίνεται το βούτυρο στις άκρες, θα καλυφθεί στο ψήσιμο. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή η λάμα μαχαιριού που θα βυθίσουμε στη μηλόπιτα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά, ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Είναι νόστιμη και χλιαρή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφίες από παλιότερες παρασκευές:
Παρατηρήσεις
1)Η αρχική συνταγή έδινε τα υλικά σε φλυτζάνες τσαγιού. Αυτές που χρησιμοποιούσα είναι 200ml οπότε τώρα ζύγισα τα υλικά για είναι πιο ακριβής η συνταγή μου εδώ. Επίσης πρέπει να πω ότι τα δικά μου μήλα είναι πολύ μικρά (είναι τα μυρωδάτα λασιθιώτικα για τα οποία σας έχω ξαναμιλήσει) γι αυτό το 3-5…
2)Μην βαρεθείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια. Νομίζω ότι αυτό κάνει τη διαφορά στην υφή της μηλόπιτάς μου. Από τη στιγμή που δεν έχει βούτυρο ο χυλός, το χτύπημα σε μαρέγκα των ασπραδιών κάνει το τελικό αποτέλεσμα αφράτο σαν παντεσπάνι και ταιριάζει ιδανικά με την καραμέλα που δημιουργεί το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα πρωτοχτυπάμε για να μη χρειαστεί να πλύνουμε το μίξερ για το χυλό (για τη μαρέγκα πρέπει να είναι πεντακάθαροι οι αναδευτήρες, αλλιώς δεν γίνεται!).
3)Μη χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί ή φόρμα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ παχιά, για να «σιροπιαστεί» με την καραμέλα του βουτύρου.
4)Μη λαδώσετε το ταψάκι, δεν χρειάζεται. Ξεκολλήστε το κέικ αφού ψηθεί με ένα μαχαιράκι από τα τοιχώματα της φόρμας. Και μη χρησιμοποιήσετε φόρμα με σούστα. Θα χάσετε το βούτυρο όταν λιώσει και θα καταστρέψετε το φούρνο σας!
5)Ακολουθήσετε κατά γράμμα αν είναι δυνατόν τις οδηγίες. Θα σας πάρει 25 λεπτά η διαδικασία μέχρι να βάλετε για ψήσιμο τη μηλόπιτα και θα έχουν καραμελώσει όσο πρέπει η ζάχαρη με το βούτυρο.
update 2021: Η προσθήκη των καρυδιών πριν από τα μήλα τα καραμελώνει και προσθέτει ακόμη περισσότερο στη γεύση της μηλόπιτας!
Μολις εφτιαξα την μηλοπιτα σας.Καταπληκτικη. Θα μπορουσα αντι για ασπρη ζαχαρη να προσθεσω καστανη Ευχαριστουμε για τις ωραιες ιδεες.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλοφάγωτη! Και βέβαια της πάει πολύ η καστανή ζάχαρη, και μείγμα των δύο. Αλλάζει μόνο η εμφάνιση (πιο σκούρα).
Μόλις βγήκε από το φούρνο και είναι πεντανόστιμη και μυρωδάτη !!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!
Mε μεγαλη χαρα αλλα και εκπληξη ακομα μεγαλυτερη ειδα τη συνταγη σας! Κανω ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια εδω και 45 (!) περιπου χρονια, με συνταγη της γιαγιας μου!
Να ειστε καλα!
Χαίρομαι! Κι εγώ από τη μητέρα μου την έχω την συνταγή και την φτιάχνουμε στο σπίτι μας πάρα πολλά χρόνια. Η δική μας αρχική συνταγή ήταν με φλυτζανάκια του ελληνικού καφέ και την μετέτρεψα για τις ανάγκες της σελίδας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Να είστε καλά κι εσείς!
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις νόστιμες λιχουδιές σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την εκτίμησή σας!
Τι υπέροχη συνταγή!!!!Καλημέρα!! Δεν έχω φρέσκο βούτυρο….μπορώ να χρησιμοποιήσω βιτάμ;
Καλό σας απόγευμα! Η αρχική συνταγή είχε βιτάμ, εγώ βάζω βούτυρο. Αν το συνηθίζετε μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε στην ίδια ποσότητα! Καλή επιτυχία!
[…] αναποδογυρισμένα γλυκά μας αρέσουν. Από την μηλόπιτα την αναποδογυρισμένη ως το αναποδογυριστό tutti frutti κέικ όπου συνδυάζω […]
Καλησπερα σας κ συγχαρητηρια για τις συνταγες σας. Εχω μια παρατηρηση. Εφτιαξα τη μηλοπιτα ακολουθωντας πιστα τις οδηγιες αλλα ειναι τοοοοοοσο γλυκια που δεν καταφεραμε να την φαμε. Υπερβολικα ομως. Μηπως η ζαχαρη ειναι παρα πολύ? κριμα γιατι ειμαστε λάτρεις οικογενειακως
Ναι είναι από τις γλυκιές μηλόπιτες. Λυπάμαι αν περιμένατε κάτι διαφορετικό! Όπως βλέπετε στα άλλα σχόλια δεν είχαν οι υπόλοιποι που τη δοκίμασαν αυτό το πρόβλημα. Μειώστε τη ζάχαρη όσο νομίζετε και μοιράστε την ποσότητα στα μήλα και στο ζυμάρι αν την ξαναφτιάξετε.
Τι μου θυμισατε….την παιδικη μου ηλικια……την φτιαχνει η μαμα μου και την εφτιαξα κι εγω απο τοτε που την βρηκα σε σας πολλες φορες….σας ευχαριστω πολυ!!!!!
Ναι, είναι παλιά συνταγή, από τις πρώτες μηλόπιτες που φτιάχναμε και στην δική μου οικογένεια! Χαίρομαι που σας ξυπνά παιδικές μνήμες! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Καλησπέρα, δηλαδή βάζετε τα μήλα στο φούρνο να καταναλώσουν ενώ φτιάχνετε το μίγμα του κέικ?
Ακριβώς! Καραμελώνουν ελαφρά και τους πάει πολύ!
Ωραία συνταγή. Αλλά μου φάνηκε ότι έλειπε το υγρό στοιχείο. Αναγκάστηκα να προσθέσω λίγο γάλα
Δεν μου έχει τύχει αυτό που λέτε, ούτε μου έχουν ξαναπεί αυτήν την παρατήρηση όσοι την έχουν φτιάξει. Ίσως το μέγεθος των αυγών σας ή η μάρκα του αλυριού να έπαιξαν ρόλο. Αφού το διορθώσατε έχει καλώς!
Την εκανα την μηλόπιτα, αλλα η ποσοτητα των αυγων θεωρω οτι ειναι πολυ λιγη
Ποιό ακριβώς στοιχείο στην υφή δεν ήταν αυτό που θέλατε; Μήπως ήταν μικρά τα αυγά σας; Συνήθως όσοι την φτιάχνουν μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι. Θα χαρώ να μας επισημάνετε τι δεν ήταν όπως θα θέλατε…
Μου έφερε η μαμά μου μήλα απ’ τον Ομαλό (αψεκαστα φυσικά και νοστιμότατα). Η συνταγή τα ΣΠΑΕΙ!!!!Ακολούθησα πίστα όλες τις οδηγίες με μια μικρή αλλαγή στα υλικά, αντί για κονιάκ έβαλα ρακομελο και χρησιμοποίησα 350 γρ. ζάχαρη γιατί φοβήθηκα μην βγει πολύ γλυκιά όπως διάβασα στα προηγούμενα σχολεία. Την κρατάω στις αγαπημένες μου συνταγές. Ευχαριστούμε πολύ!!!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Εμ, άμα είχατε και τέτοια πρώτη ύλη, δεν μπορεί παρά να έβγαινε νόστιμο αποτέλεσμα 😉 . Πολύ ωραία ιδέα η χρήση του ρακόμελου!
πολύ καλή
Ευχαριστώ πολύ!
Αρκετά χρόνια φτιάχνω την ίδια συνταγή και σήμερα μόλις την έβγαλα λαχταριστή και μοσχομυριστή από τον φούρνο αισθάνθηκα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω!
Πόσο χαίρομαι όταν καθιερώνονται και αγαπιούνται οι συνταγές μου! Σας ευχαριστώ πολύ για το όμορφο και ενθαρρυντικό σχόλιο. Σας ευχαριστώ και για την ευγένεια που έχετε να εκφράσετε το “ευχαριστώ” σας! Δεν είναι συχνό στις μέρες μας. Να είστε καλά.
Καλημέρα, καταπληκτική συνταγή!
Ακολουθήσα τις οδηγίες σας και στ’ αλήθεια έγινε υπεροχή!
Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!