Γιορτινά

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Πολύ αναλυτικά, για να πετύχει σίγουρα!

Την αναμένουν αυτή τη συνταγή φίλες και φίλοι της σελίδας εδώ και καιρό. Ιδιαίτερα μετά τη συνταγή για το γαλακτομπούρεκο σε ατομικές μερίδες που είχα δημοσιεύσει πριν από 2 χρόνια, η περιέργεια και οι ερωτήσεις έδωσαν και πήραν! «Ποιες είναι οι μικρές λεπτομέρειες που διαφοροποιούν τη συνταγή για γαλακτομπούρεκο σε ταψί;», «Πότε θα βάλετε τη συνταγή για γαλακτομπούρεκο ταψιού;», «τι είναι το καθαρισμένο βούτυρο;» και άλλες πολλές τέτοιου τύπου ερωτήσεις.

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Η αλήθεια είναι πως η συνταγή ήταν έτοιμη για δημοσίευση από το τέλος του καλοκαιριού που μας πέρασε, εκεί στα μέσα του Σεπτέμβρη… Μέχρι και βασιλικό και καντιφέδες θα δείτε στις φωτογραφίες εκείνης της παρασκευής. Αλλά… Άλλα λογαριάζει ο Μάρτης κι άλλα η Σαρακοστή! Συνέβησαν τόσα πολλά από τότε –σε γενικό και σε προσωπικό επίπεδο- που όλο ανέβαλα τη δημοσίευση της συνταγής μου παρόλο που το έχω φτιάξει 2-3 φορές από τότε. Είναι βλέπετε από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά ταψιού. Ε, κι έτσι όπως έπαιρνε αναβολή της αναβολής η δημοσίευση, την κράτησα για τις Απόκριες!

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Πού να ήξερα ότι μετά τους σεισμούς, λοιμούς, λιμούς και καταποντισμούς, μετά τις προσωπικές μου απώλειες, θα είχαμε ΚΑΙ πόλεμο! Ακόμη και οι Απόκριες φέτος δεν έχουν «χάζι». «Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» λένε πολλοί ότι ήταν αυτό που συμβαίνει τώρα και μάλιστα στη γειτονιά μας, αλλά ήμουν από τους αιθεροβάμονες που ήλπιζα ότι θα αποφευγόταν τελικά. Ακόμη μια φορά αφελής ή υπεραισιόδοξη…Επειδή όμως το φαγητό και το γλυκό είναι παρηγορητικά και ως προετοιμασία και ως κατανάλωση, η δημοσίευση είναι σήμερα εδώ για τις φίλες που μου την ζήτησαν αυτές τις μέρες. Με την ευχή να σταματήσει γρήγορα η παράνοια.

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Στην ουσία δεν είναι διαφορετική η σύσταση της κρέμας για το γαλακτομπούρεκο στο ταψί. Είναι διαφορετική η διαδικασία του στησίματος, είναι δηλαδή κάποια «μυστικά» στα οποία έχω καταλήξει μετά από τη δοκιμή πολλών παραλλαγών σε συνταγές δικές μου, διάσημων και λιγότερο διάσημων ζαχαροπλαστών, φιλενάδων που εμπιστεύομαι ως προς τη ζαχαροπλαστική τους τέχνη.

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Την κρέμα μου δεν την αλλάζω σε αναλογίες. Είναι συνταγή που έχω εδώ και 30, ίσως και 35 χρόνια, και δίνει αφράτο και απαλό αποτέλεσμα ακόμη και όταν μένει το γαλακτομπούρεκο. Αυτό οφείλεται στο λίγο αναλογικά σιμιγδάλι. Επίσης είμαι κατηγορηματική στη χρήση αποκλειστικά «καθαρισμένου» βουτύρου ή λιωμένου βουτύρου από βαζάκι. Με τα άλλα γλυκά ταψιού μπορεί να κάνω υποχώρηση κάποιες φορές, με το γαλακτομπούρεκο όχι αφού η κρέμα έχει ήδη αρκετά υγρά και αν προσθέσουμε υγρασία και από το βούτυρο είναι σίγουρο το πάνιασμα.

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Αυτό το εμβληματικό γλυκό της ελληνικής ζαχαροπλαστικής δεν σηκώνει πολλές εκπτώσεις στα λιπαρά. Δεν λέω, νόστιμο είναι και με light  γάλα, και με μείγμα ελαίου και βουτύρου, και με λιγότερα αυγά. Αλλά δεν είναι αυτό το γαλακτομπούρεκο που γεμίζει το στόμα σου μόνο που το λες! Ε, και 1-2 φορές το χρόνο ας το απολαύσουμε με τα όλα του! Τις υπόλοιπες ας το φτιάξουμε σε light εκδοχή εν γνώσει μας ότι δεν είναι “το καλό”.

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Αλλά ας πάμε στη συνταγή!

Παρατηρήσεις

  1. Προσωπικά προτιμώ το γαλακτομπούρεκο λίγο χλιαρό, οπότε δεν περιμένω να κρυώσει εντελώς για να το κόψω. Το σιρόπι όμως πρέπει να έχει απορροφηθεί. Επίσης, πρέπει να πω πως για χρόνια εφάρμοζα την τακτική ζεστό-κρύο στο σιρόπιασμα αλλά το ζεστό-καυτό είναι σύσταση φίλης με εξαιρετικές ικανότητες στη μαγειρική και τα γλυκά (ήδη σας την έχω συστήσει σε μια ανάρτηση για κουνέλι στιφάδο). Θεωρώ, μετά από δοκιμές, ότι ταιριάζει καλύτερα σε πολλά σιροπιαστά γλυκά.
  2. Η συνταγή είναι η μισή δόση από παλιά συνταγή που αφορούσε 640 gr φύλλου (1/2 οκά) και την έχω προσαρμόσει σε σύγχρονες μετρήσεις. Τα υλικά δινόταν σε ποτήρια, φλυτζάνες κλπ. Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνω γαλακτομπούρεκο σε στρογγυλό σκεύος με διάμετρο 28cm ή σε ορθογώνιο με διαστάσεις 28Χ21. Στη δεύτερη περίπτωση η κρέμα είναι πιο ψηλή, για αυτούς που αγαπούν πιο πολύ την κρέμα από το φύλλο!
  3. Οι δυο διαφορετικές ποσότητες για το σιρόπι έχουν να κάνουν με το πόσο σιροπιασμένο το θέλουμε. Επίσης αν έχουμε πολύ λεπτά φύλλα μπορούμε να αυξήσουμε κατά 1 κάθε στρώση (δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα) οπότε θα φτιάξουμε πιο πολύ σιρόπι.
  4. Όπως λέω στην εισαγωγή, το γάλα πρέπει να είναι πλήρες. Δεν είναι τυχαίο που το πιο νόστιμο –κατά τη γνώμη μου-γαλακτομπούρεκο γίνεται με πρόβειο γάλα. Πολλές επαγγελματικές συνταγές το «ενισχύουν» και με κρέμα γάλακτος.
  5. Το βούτυρο μπορεί να είναι αγελαδινό ή αιγοπρόβειο ή ανάμεικτο, πάντα όμως καθαρισμένο ώστε να μη πανιάσουν τα φύλλα του γλυκού μας με την υγρασία του βουτύρου. Είναι όμως γεγονός ότι το είδος του βουτύρου καθορίζει εν πολλοίς το αποτέλεσμα στο γαλακτομπούρεκο. Θεωρώ ιδανική επιλογή ένα καλό “τύπου Κερκύρας” αφού το καθαρίσουμε, αλλά είναι προσωπικό γούστο. Κάποιοι το θεωρούν βαρύ και το ανακατεύουν με άλλα βούτυρα. Εγώ βάζω κάποιες φορές 1 κουταλιά στακοβούτυρο (αν είναι καλής ποιότητας αυτό που έχω…).
  6. Όπως λέω στην εισαγωγή, αν θέλουμε τη light εκδοχή θα βάλουμε γάλα με λίγα λιπαρά, λιγότερα αυγά και ανάμεικτο βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά θα είναι άλλο γλυκό! Νόστιμο μεν, αλλά όχι κλασικό γαλακτομπούρεκο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο