VIDEOS

Το ευκολότερο καλοκαιρινό φαγητό: χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα! (VIDEO)

Το ευκολότερο καλοκαιρινό φαγητό: χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα! (VIDEO)
Ιδανικό για τις μεγάλες ζέστες!
Τι κάνει κανείς μετά από ένα τριήμερο, με γάμους , βαφτίσια, πανηγύρια, αγιομαρινιάτικα καπρικά, ψητά και βραστά κρέατα και μακαρονάδες με μπόλικο αθότυρο;
Το ευκολότερο καλοκαιρινό φαγητό: χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα! (VIDEO)

Εφαρμόζει μια στοιχειώδη λιτότητα στο φαγητό του, που ούτως ή άλλως ενδείκνυται με τις θερμοκρασίες  των ημερών!

Το ευκολότερο καλοκαιρινό φαγητό: χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα! (VIDEO)

Η απλή χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα είναι ένα συνηθισμένο κύριο πιάτο -αν και το λέμε σαλάτα-  απόλυτα καλοκαιρινό,  όταν η μαγείρισσα έχει πολλές δουλειές, όταν έχουν προηγηθεί διατροφικές υπερβολές ή όταν απλώς βαριέται να μαγειρέψει. Στη θάλασσα π.χ, βράζει τις πατάτες  και τα αυγά και μετά  το μπάνιο, φτιάχνει σε χρόνο ρεκόρ πολύχρωμα καλοκαιρινά πιάτα ελαφρά, υγιεινά και νόστιμα.Η εύκολη λύση της παλιάς νοικοκυράς αν είχε “ξωτάρικες” καλοκαιρινές δουλειές.

Τότε που ο κόσμος- ακόμη κι όταν δεν είχε δικές του – αγόραζε τις πατάτες με τα σακιά και όχι με τα κιλά, οι μικρές  πατάτες συνηθιζόταν να βράζονται ολόκληρες και να συνδυάζονται με τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά . Νόστιμο, πολύχρωμο και μυρωδάτο πιάτο από τα πιο υγιεινά και τα πιο απλά της κουζίνας μας.

Παρατηρήσεις

1)Εννοείται ότι επιδέχεται παραλλαγές κατά βούληση! Προσθαφαιρέσεις υλικών και μυρωδικών. Η επιτυχία της έγκειται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Μη το επιχειρήσετε με χειμωνιάτικες ντομάτες , αγγουράκια κα πιπεριές. Καμία σχέση! Χρησιμοποιήσετε υπαίθριες ντομάτες, αγγουράκια Κνωσού ή έστω τύπου Κνωσού, δηλαδή μικρά και μυρωδάτα (βλέπετε η Κνωσός δεν είναι διάσημη μόνο για τις αρχαιότητές της).Βάλτε πιπεριές για σαλάτα λεπτές και τραγανές  και όχι τις τεράστιες των θερμοκηπίων που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά, και κρεμμύδια μεγάλα αλλά όχι ακόμη ξερά. Και φυσικά καλής ποιότητας ελαιόλαδο, φρουτώδες και εύγεστο, με χαμηλή οξύτητα!

2)Αν δεν θέλετε να βράσετε τις πατάτες με το φλούδι(για ευνόητους λόγους), καθαρίστε τις και βράστε τις ολόκληρες.

3)Το πιάτο μπορεί να έχει το ρόλο σαλάτας. Άλλωστε σαλάτα το λέμε… Επίσης “στέκει” άνετα σε δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αν ελαττώσουμε το λάδι και βάλουμε μία μόνο μικρή πατατούλα στο πιάτο μας!Ιδανικό και για νηστεία αν παραλείψουμε το αυγό.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο