Εφαρμόζει μια στοιχειώδη λιτότητα στο φαγητό του, που ούτως ή άλλως ενδείκνυται με τις θερμοκρασίες των ημερών!
Η απλή χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα είναι ένα συνηθισμένο κύριο πιάτο -αν και το λέμε σαλάτα- απόλυτα καλοκαιρινό, όταν η μαγείρισσα έχει πολλές δουλειές, όταν έχουν προηγηθεί διατροφικές υπερβολές ή όταν απλώς βαριέται να μαγειρέψει. Στη θάλασσα π.χ, βράζει τις πατάτες και τα αυγά και μετά το μπάνιο, φτιάχνει σε χρόνο ρεκόρ πολύχρωμα καλοκαιρινά πιάτα ελαφρά, υγιεινά και νόστιμα.Η εύκολη λύση της παλιάς νοικοκυράς αν είχε “ξωτάρικες” καλοκαιρινές δουλειές.
Τότε που ο κόσμος- ακόμη κι όταν δεν είχε δικές του – αγόραζε τις πατάτες με τα σακιά και όχι με τα κιλά, οι μικρές πατάτες συνηθιζόταν να βράζονται ολόκληρες και να συνδυάζονται με τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά . Νόστιμο, πολύχρωμο και μυρωδάτο πιάτο από τα πιο υγιεινά και τα πιο απλά της κουζίνας μας.
Υλικά
2 μικρές πατάτες κατά προτίμηση νέας εσοδείας και βιολογικές.
1 μέτρια ντομάτα
½ πιπεριά για σαλάτα
½ αγγουράκι
½ μέτριο κρεμμύδι κατά προτίμηση νέας εσοδείας.
10 ελιές
1-2 φρέσκα αυγά
Αλάτι
Ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές
Ξύδι 1-2 κουταλιές
Προαιρετικά, κάπαρη , γλυστρίδα ή μαϊντανό, ρίγανη.
Επί το έργον
Αναλυτικά η παρασκευή στο βίντεο:
Πλένουμε πολύ καλά (σχολαστικά θα έλεγα) τις πατάτες, και τις βάζουμε ακαθάριστες σε κατσαρόλα με νερό που να τις καλύπτει. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους. Βράζουμε και τα αυγά ώστε να γίνουν σφιχτά. Όταν έλθει η ώρα του φαγητού (προσωπικά μου αρέσει να είναι ακόμη ζεστές και οι πατάτες και τα αυγά), βγάζουμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε σε κάθε πιάτο σε μεγάλους κύβους. Προσθέτουμε τη ντομάτα σε όγδοα, το αγγουράκι σε ροδέλες, την πιπεριά σε λωρίδες, και το κρεμμύδι σε φετούλες ή σε ροδέλες. Προσθέτουμε τις ελιές, τα αυγά κομμένα σε όγδοα, και ό,τι μας αρέσει από τα προαιρετικά υλικά. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύει ο καθένας τη δική του, μέχρι όποιο σημείο του αρέσει. Σε άλλους αρέσει το μερικό λιώσιμο της πατάτας με το αυγό, το λαδόξιδο και το ζουμί της ντομάτας ως ότου δώσουν μια κρεμώδη σάλτσα, και σε άλλους αρέσει να είναι ευδιάκριτα τα υλικά…
Παρατηρήσεις
1)Εννοείται ότι επιδέχεται παραλλαγές κατά βούληση! Προσθαφαιρέσεις υλικών και μυρωδικών. Η επιτυχία της έγκειται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Μη το επιχειρήσετε με χειμωνιάτικες ντομάτες , αγγουράκια κα πιπεριές. Καμία σχέση! Χρησιμοποιήσετε υπαίθριες ντομάτες, αγγουράκια Κνωσού ή έστω τύπου Κνωσού, δηλαδή μικρά και μυρωδάτα (βλέπετε η Κνωσός δεν είναι διάσημη μόνο για τις αρχαιότητές της).Βάλτε πιπεριές για σαλάτα λεπτές και τραγανές και όχι τις τεράστιες των θερμοκηπίων που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά, και κρεμμύδια μεγάλα αλλά όχι ακόμη ξερά. Και φυσικά καλής ποιότητας ελαιόλαδο, φρουτώδες και εύγεστο, με χαμηλή οξύτητα!
2)Αν δεν θέλετε να βράσετε τις πατάτες με το φλούδι(για ευνόητους λόγους), καθαρίστε τις και βράστε τις ολόκληρες.
3)Το πιάτο μπορεί να έχει το ρόλο σαλάτας. Άλλωστε σαλάτα το λέμε… Επίσης “στέκει” άνετα σε δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αν ελαττώσουμε το λάδι και βάλουμε μία μόνο μικρή πατατούλα στο πιάτο μας!Ιδανικό και για νηστεία αν παραλείψουμε το αυγό.
Για μένα προσωπικά από τα πιο χορταστικά και δροσιστικά φαγάκια η σαλάτα αυτή!
Εφη
Μπορώ να ζήσω μόνο με βραστές πατατούλες με μπόλικο λαδάκι πάνω τους!!!
ΛΙΛΑ
ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ
Η απλότητα αυτού του πιάτου με τα εκλεκτά υλικά είναι αυτό που μου αρέσει!
Σαλάτα και κυρίως γεύμα μαζί.Φιλάκια
Απο τις πιο ωραίες σαλάτες! (χμ, θα την κάνω μεθαυριο τωρα που μου την θύμισες!!)
Μικρές ιδέες, τις εφαρμόζω καθε που κανω πατατοσαλατα και νομίζω είναι πετυχημένες: όπως είναι ζεστες οι πατατες (κι εγω τις ξεφλουδίζω καφτες και αμα μπορω τις κόβω με το χέρι σε κομμάτια) ρίχνω αμεσως το λάδι, το τραβανε καλύτερα και παίρνουν όλο το άρωμα του ελαιόλαδου, επισης αλατι βαζω χοντρό και τελος αμα δε θελω να βρασω πατατες τις καθαρίζω, τις κόβω σε κομμάτια και τις κανω στον ατμό (γίνονται πιο νόστιμες απο τις καθαρισμένες βραστες).
Με πολλά πολλά φιλιά!
Εγκρίνωωωωωωωωωω!
καλά…απίστευτο…!!!
μόλις χθες το απόγευμα,μάζεψα…τη σοδειά μου από πατάτες…
δύο πατατόσπορους είχα βάλει στη γλάστρα και μου έβγαλαν περίπου στο κιλό πατάτες…
έσπαγα το κεφάλι μου τί να τις κάνω…τηγανητές δεν ήθελα,για να απολαύσω περισσ'ότερο τη γεύση τους…
μόλις μου έλυσες το πρόβλημα…-:))
Yummy αυτό σαλάτα σας πατάτα.
Όπως όλες οι συνταγές σας στο χέρι.
Ένα φιλί για να σας σύντομα.
Έφη ξεχασες και "από τα πιο εύκολα" :-)…
Λίλα αρκεί βέβαια να είναι άριστης ποιότητας και τα δύο 🙂
Αγγελική μου αν τα υλικά του είναι εκτός εποχής απλώς …δεν τρώγεται!
Μανουσίνα μου έτσι ακριβώς! Όπως και η δική σας ανάρτηση!
Καλημέρα μου! Έχεις απόλυτο δίκιο για τη θερμοκρασία της πατάτας. Έχει μεγάλη σημασία στην τελική υφή του φαγητού αλλιώς δεν χυλώνει η σάλτσα! Ωραία η ιδέα με τον ατμό!
Κική μου με μια λέξη τα λες όλα 🙂
Βιβή η καλή πατάτα βραστή δοκιμάζεται λένε μικροί και μεγάλοι παραγωγοί :-)! Καλή όρεξη!
Annamaria ευχαριστώ και πάλι! Είσαι στην Ελλάδα καλή μου και θα έλθεις Κρήτη ή λάθος καταλαβαίνω;
Ούπς ξέχασα τον ανώνυμο των 7.03! Ευχαριστώ πολύ και καλώς όρισες αν δεν έχεις ξανάρθει!
αγαπητέ φίλε αυτή τη στιγμή δεν είναι στην Ελλάδα.
Το μήνυμα που είδες είναι η τελευταία διακοπές του Πάσχα.
Αφήνω για την Ελλάδα από την άλλη πλευρά 29 / 7.
Πριν πάμε στο σπίτι για μερικές ημέρες στον Κάλαμο, το οποίο βρίσκεται 40 χλμ. από την Αθήνα.
Στη συνέχεια, θελήσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Μονεμβασιά.
Ωστόσο, στην Κρήτη, θέλω να πάω ξανά σύντομα, γιατί θέλω να σας γνωρίσουμε.
Μια μεγάλη αγκαλιά.
Τίποτα δεν λείπει από την σαλάτα σου, η καλή ποιότητα των υλικών είναι σίγουρα αυτή που κάνει την διαφορά και της δίνει πρόσθετη νοστιμιά!!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
[…] από την παραδοσιακή κρητική πατατοσαλάτα και από την νεωτερική πατατοσαλάτα με γιαούρτι, αλλά η […]
[…] […]