Για τούρτες, κορμούς, και ό,τι άλλο χρειάζεται παντεσπάνι!
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 κούπες ζάχαρη
Χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές σούπας κακάο
2 σωληνάκια βανίλια ή 1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Νερό (θα δείτε παρακάτω πόσο)
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και 2 κουταλιές ακόμη αν παραλείψουμε το κακάο)
Επί το έργον
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ ανάμειξης ,το ξύσμα πορτοκαλιού . Στύβουμε το πορτοκάλι και βάζουμε το χυμό σε μια κούπα , όπου προσθέτουμε το ποτό και το ξύδι και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να γεμίσει η κούπα. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για λίγη ώρα με το χέρι ή μίξερ να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στα υγρά της κούπας τη βανίλια και το αλάτι. Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές και τα απλώνουμε στο ταψί της κουζίνας που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος .
Το στρώνουμε με μια σπάτουλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25-30 λεπτά.Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 25 λεπτά.
Αν θέλουμε να κάνουμε κορμό, το αναποδογυρίζουμε μετά από 5 λεπτά όπως είναι ζεστό σε μια πετσέτα πασπαλισμένη με αχνοζάχαρη, απλώνουμε τη γέμιση που μας αρέσει και το τυλίγουμε ώστε να γίνει κορμός. Καλύπτουμε τον κορμό μας με άχνη ή 100 γραμμάρια σοκολάτα (περίπου 50% σε κακάο) λιωμένη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ή σε μπεν μαρί) με μια κουταλιά ελαιόλαδο.Ταιριάζει στο σοκολατένιο παντεσπάνι (με το κακάο) μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο και στο άσπρο κάποια κόκκινη μαρμελάδα ή μαρμελάδα κυδώνι.
Πολλές φορές χρησιμοποιώ το μισό παντεσπάνι για κορμό, και το άλλο μισό αφού κρυώσει το σπάω σε μικρά κομμάτια, το ανακατεύω με λιωμένη σοκολάτα (200 γραμμάρια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αν δεν νηστεύουμε μισή κούπα γάλα), ξηρούς καρπούς, και γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο. Προσθέτω κι ένα ποτηράκι λικέρ ή λίγη πορτοκαλάδα (αν θα φάνε παιδάκια) και το βάζω σε φόρμα σιλικόνης . Το βάζω στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Όταν στερεοποιηθεί, βουτάω τη φόρμα σε καυτό νερό για ένα λεπτό και την αναποδογυρίζω σε πιατέλα. Λιώνω ακόμη λίγη σοκολάτα και γαρνίρω με ότι έχω: Τρούφα, αμύγδαλο φιλέ, γλυκά κουταλιού κλπ…
Οι επίσημοι δοκιμαστές του σπιτιού προτιμούν αυτή την εκδοχή…
Παρατηρήσεις
1)Αν κάνουμε ολόκληρη τη δόση και το βάλουμε στο ταψί της κουζίνας είναι λιγάκι δύσκολο το αναποδογύρισμα, οπότε πασπαλίζω την επιφάνειά του με άχνη, το σκεπάζω με την πετσέτα και το αναποδογυρίζω πιο εύκολα.
2)Παρόλο που το κλασικό παντεσπάνι το γυρίζουμε σε κορμό χωρίς τη γέμιση και όταν κρυώσει την προσθέτουμε, τούτο εδώ όσο και να ΄ναι δεν έχει την ελαστικότητα που δίνουνε τα αυγά οπότε το γεμίζουμε αμέσως και βοηθάμε στο τύλιγμά του με την πετσέτα.
3)Στην περίπτωση που θα το χρησιμοποιήσουμε για τον κορμό του ψυγείου, κρατάμε τις άκρες από το παντεσπάνι και σκεπάζουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα. Έτσι στο αναποδογύρισμα λειτουργεί σαν βάση της τούρτας.
4)Αν βάλουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 26 cm μπορούμε να πάρουμε τρεις δίσκους (σε 28 cm δίνει δύο δίσκους) . Τότε θα το ψήσουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι ως συνήθως στα κέικ.
Πολύ χρήσιμη συνταγή, όντως τα γλυκά μέσα στη νηστεία είναι ένα θέμα!!!
Λίλα έχουμε γενέθλια απριλιάτικα μέσα στο σπίτι και έχουμε πολλές χρονιές (όχι φέτος) μέσα στη Μεγαλοβδομάδα τούρτα! Έτσι προέκυψε!
Πολύ καλή συνταγή και όπως λες κι εσύ όχι μόνο στην νηστεία.
Σίγουρα θα την δοκιμάσω κι αυτή.
Φιλιά πολλά.
Ευχαριστώ Μαρί. Εμπιστεύομαι την κρίση σου άρα θέλω τη γνώμη σου όταν και αν…
Εξαιρετικό και συντάσσομαι με τους επίσημους δοκιμαστές του σπιτικού σας Βαγγελιώ μου 🙂
Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ.
Έχεις δίκιο Πηνελόπη :-). Είναι πιο λιχουδιάρικη έκδοση!
Καλημέρα, δεν ξέρω αν είδες που παρακολούθησα ένα σεμινάριο σχετικά με το λάδι σε σύγχρονες συνταγές,καθ΄όλη τη διάρκεια του σε είχα στο μυαλό μου. Έλεγα ότι πρέπει όλοι να επισκεφτούν τη σελίδα σου να δουν τη χρήση του ελαιολάδου σε όλες τις συνταγές σύγχρονες και μη!!
Εύχομαι Υγεία σε όλους σας και Καλό Πάσχα!!
Πολλά φιλιά.
Βέβαια το είδα Ξανθή μου και περιμένω τα φώτα σου!
Εγώ πειραματίζομαι πολλές φορές με το ελαιόλαδο σε διάφορες συνταγές και πιστεύω ότι αν είναι κατάλληλο μάλλον βελτιώνει κάποιες γεύσεις…
Καλό Πάσχα και σε σένα αλλά έχουμε καιρό μέχρι την Κυριακή που θα φύγεις να τα ξαναπούμε…
Με τέτοιες συνταγές η νηστεία γίνεται γλυκός … πειρασμός!
Αλλά και εκτός νηστείας όπως λες, ωραιότατα μπορούμε να το φτιάξουμε!
Φιλιά!
Έλενα όπως λες και εκτός νηστείας πρέπει να ελαττώνουμε κάποια λιπαρά από όπου είναι δυνατόν!
Απίθανο!!!Σκέτος πειρασμός!!!Και όχι μόνο για νηστεία αλλά και για τις άλλες μέρες τέλειο είναι!
Φιλιά!!!
Ελένη ευχαριστώ πολύ!
Είσαι ένας θησαυρός γνώσεων! Λατρεύω τις ελαφριές συνταγές σου με μονοακόρεστα λιπαρά! Χωρίς ζωικό λίπος, χωρίς μαργαρίνες! Vita μου για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ!
Αν τυχόν και δεν τα ξαναπούμε, σου εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία και χαρές στο σπίτι!
Αγγελική μου να είσαι καλά! Πάντα με τον καλό σου λόγο! Καλό Πάσχα κι από μένα σε σένα και σε όλη σου την οικογένεια!
Παραπέμπω σε σένα για τα τσουρέκια (αν είδες) 🙂
Βαγγελιώ εμείς δεν έχουμε γενέθλια στη Μεγαλοβδομάδα,έχουμε όμως εδώ ένα φαγανό που αν δεν του έχω γλυκό θα με φάει ζωντανή…
οπότε το νηστίσιμό σου με σώνει…
( επίσης εβάλα στο μάτι τα παξιμαδάκια σου του λαδιού…)
καλό Σ/Κ εύχομαι…-:))
Σε καταλαβαίνω Βιβή μου γιατί έτσι είναι και τα δικά μου :-). Τα παξιμαδάκια σου τα εγγυώμαι! Εϊναι συνταγή της μαμάς μου χιλιοδοκιμασμένη!
Καλές γιορτές!
Ευχαριστω για την συνταγη σας.Στη δικια μου παραλαγη εκοψα σε κομματια το παντεσπανι σαν παστακια τα βουτηξα σε κουβερτουρα και τα στολισα αλλα με φραουλες και αλλα με κομματια μπανανας .Τελεια..
Πολύ ωραία ιδέα! Θα την δοκιμάσω κάποια στιγμή! Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή . Να είστε καλά.
Καλησπέρα. Αν θέλω να χρησιμοποιήσω το παντεσπάνι για να κάνω τούρτα, δεν χρειάζεται να το σιροπιασω;
Θέλει ελάχιστο σιρόπιασμα. Διέλυσε σε ποτό ή σε χυμό λίγη ζάχαρη και με ένα κουταλάκι ρίξε λίγο εδώ κι εκεί. Είναι πολύ αφράτο και εύθραυστο γιατί δεν περιέχει αυγά που το κάνουν συνεκτικό.Αν η γέμισή σου είναι υγρή και καθόλου να μη σιροπιαστεί θα είναι καλό, θα μαλακώσει από τη γέμιση. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ
Τέλειο το παντεσπάνι!! Έφτιαξα τούρτα για τα γενέθλια της μαμάς μου, πρώτη φορά νηστίσιμη και έγινε τέλεια!!
Ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Χρόνια Πολλά στη μαμά σου. Να τη χαίρεσαι!