Ακόμη μια εκδοχή για τα αγαπημένα μας γλυκάκια!
Το πόσο χαίρομαι όταν φίλες της σελίδας μου λένε τις δικές τους εκδοχές για συνταγές που φτιάχνουν με επιτυχία στο σπίτι τους δεν λέγεται! Το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των sites με συνταγές έναντι των βιβλίων με συνταγές. Αυτή η διαδραστική συνύπαρξη με τους αναγνώστες μόνο να προάγει μπορεί τις γνώσεις μας γύρω από το αντικείμενο κάθε ιστοσελίδας.
Γι αυτό θεωρώ πολύ σημαντικά τα σχόλια, την κριτική, την κουβέντα. Αυτό διαφοροποιεί και τα πραγματικά foodblogs από αυτά που δημιουργούνται μόνο με αντιγραφές από άλλα sites και στα οποία ρωτά κανείς μια απορία και απάντηση δεν παίρνει ποτέ γιατί απλούστατα η συνταγή δεν έχει μαγειρευτεί ποτέ από το διαχειριστή…
Μια διαδικτυακή φίλη λοιπόν, τακτική επισκέπτρια του site, με πολλές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις τόσο στο λαογραφικό κομμάτι των αναρτήσεων όσο και στις ίδιες τις συνταγές έκανε πρόσφατα το παρακάτω σχόλιο:
Λοιπόν εγώ θα σας πω μια δική μου εκδοχή πιτούλας που την κάνω το χειμώνα και φιλεύω τους ανθρώπους μου . Παίρνω πολύ γινωμένα μήλα και αφού τα καθαρίσω , τα τρίβω στον τρίφτη της ντομάτας από την χοντρή μεριά . Τους προσθέτω καστανή ζάχαρη , κανέλα , μια ιδέα γαρύφαλλο και 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι ( ένα κιλό καθ. μήλα 2 κ.σ. ζάχαρη ,1 κ.γ. κανέλα και μια τσιμπιά γαρυφαλλάκι ) , Προσθέτω 2 κ.σ. σταφίδες ( όποιες έχω ) και μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια στο μουλτι χοντροκομμένα . Ομογενοποιώ και κάνω με τη ζύμη για λυχναράκια καλιτσουνάκια . Στη σελίδα σας θα βρουν οι φίλες σας την συνταγή της ζύμης. Ανοίγω φυλλαράκι χοντρούτσικο στο μέγεθος από πιατάκι καφέ. Όποιο μέγεθος μας αρέσει . Βάζω ανάλογα αν είναι μικρό , ένα κ.γ. ή μεγάλο μια κ.σ. περίπου στη μέση του φύλλου ,από την γέμιση και το κλείνω σαν μισοφέγγαρο . Το πατώ με το πιρούνι και τηγανίζω. Εγώ με ελαιόλαδο , σε φίλους που τα βρίσκουν βαριά μισό μισό με ηλιέλαιο και σε φίλους που κάνουν δίαιτα στο φούρνο . Τα βάζω σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί , τα αυγουλώνω και τους πασπαλίζω σουσαμάκια και μια ιδέα με καστανή ζάχαρη . 200 βαθμοι 25-30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν ! Αν δεν βάλω σουσάμια και ζάχαρη , όταν τα βγάλω από το φούρνο τα ζαχαρώνω με άχνη και κανέλα ! Την συνταγή δεν την διάβασα από πουθενά , την δοκίμασα έτσι γιατί μου Έρεσουν τα μήλα και την κάνω. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου κάτι ανάλογο , ίσως εσείς έχετε δει , πάντως σας την χαρίζω σαν ιδέα και δοκιμάστε την. Ελπίζω να σας αρέσει.
Αυτά που λέτε από την φίλη κυρία Φ.Μ.
Τα μηλοπιτάκια-καλιτσουνάκια δοκιμάστηκαν στην εκδοχή του φούρνου γιατί κι εμείς τα θέλαμε πιο ελαφριά και σας παρουσιάζω με την άδειά της τα πολύ νόστιμα μηλοπιτάκια με τη ζύμη από τα δικά μου λυχναράκια που με διαβεβαίωσε η κυρία Φ.Μ. ότι χρησιμοποιεί.
Έκανα μισή δόση γιατί είχα μόνο μισό κιλό μήλα (συνήθως χρησιμοποιώ στις μηλόπιτες τα απομεινάρια της φρουτιέρας και κρατάω τα φρέσκα). Επίσης έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Υλικά
Για τη ζύμη:
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 μπολ γιαούρτι (100 -110 gr)
1 μικρό αυγό
¾ κούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
Περίπου ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κ.γ. μπέικιν και μια τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση:
½ κιλό μήλα
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σταφίδες
2 κουταλιές σιμιγδάλι χοντρό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα
Για την επικάλυψη, κρόκο ενός αυγού διαλυμένο σε 1 κουταλιά νερό, σουσάμι και λίγη ζάχαρη καστανή ή …τίποτα
Για το σερβίρισμα, αχνοζάχαρη και κανέλα ή αν τα τηγανίσουμε μέλι ή πετιμέζι
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τη ζύμη (οδηγίες εδώ, όπου θα βρείτε και video) και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» όσο χρόνο χρειάζεται να ετοιμαστεί η γέμιση.
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη της ντομάτας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά. Ανοίγουμε φύλλο (όπως αναφέρω και στα λυχναράκια αυτό το φύλλο δεν ανοίγει τεράστιους κύκλους, αλλά μόνο για 2-3 πιτάκια κάθε φορά). Κόβουμε δίσκους διαμέτρου 10-12 cm και βάζουμε στο κέντρο τους μία κουταλιά γέμιση.
Τα κλείνουμε σε σχήμα τριγώνου ή μισοφέγγαρου. Τα αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με το νερό και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και λίγη κρυσταλλική καστανή ζάχαρη. Εναλλακτικά, δεν τα αλείφουμε με τίποτα (αν πρόκειται να τα σερβίρουμε με άχνη).
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, στη μεσαία σχάρα (ο φούρνος προθερμασμένος). Είναι πολύ νόστιμα ζεστά, χλιαρά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν επιλέξουμε να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη τα αφήνουμε πρώτα να γίνουν χλιαρά.
Παρατηρήσεις
- Δεν τα δοκιμάσαμε τηγανισμένα, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι ακόμη καλύτερα αν μάλιστα σερβιριστούν με πετιμέζι όπως προτείνει η κυρία Φ.Μ.
- Ανάλογα το μέγεθος και την ποσότητα που βάζουμε σε κάθε μηλοπιτάκι μπορεί να περισσέψει ελάχιστη ζύμη ή γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη τη φτιάχνουμε κουλουράκια για βούτημα. Αν περισσέψει γέμιση την καταναλώνουμε ως εξαιρετική φρουτοσαλάτα. Στην δική μου παρασκευή περίσσεψαν 2-3 κουταλιές γέμιση που νοστίμισαν ένα μπολ γιαούρτι!
- Η κυρία Φ.Μ. προτείνει ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Επειδή ο φούρνος μου είναι σχετικά δυνατός προτιμώ το ψήσιμο σε μικρότερες θερμοκρασίες για να ελέγχω την κατάσταση. Πράξτε αναλόγως αν τα δοκιμάσετε!
- Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη που μου εμπιστεύτηκε την ιδέα της και που αξιοποίησε τη συνταγή της ζύμης μου με ένα καινούριο, νόστιμο τρόπο!
Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το αυγό στην συνταγή?
Μη βάλετε αυγό και αυξήστε λίγο το γιαούρτι και το ελαιόλαδο ή ελαττώστε το αλεύρι…