Το πιο αγαπημένο πασχαλινό γλυκό!
Η θεία μου η Χ., η αδελφή του πατέρα μου, ήταν πληθωρικός άνθρωπος , αυτό που λέμε large στη σύγχρονη ελληνική. Πληθωρική στα αισθήματα, στην αγκαλιά, στο γέλιο, στις φωνές, στα κιλά, στα φαγητά , στα γλυκά , στα κεντήματα, στα υφαντά. Ψυχή στις παρέες της. Νοικοκυρά από τις λίγες, μαγείρισσα μοναδική (γάμος δεν γίνονταν και να μην είχε το γενικό πρόσταγμα στα μαγειρέματα), υφάντρα των προικιών μας. Τίποτα μέτριο δεν ήθελε για μας! Τα καλύτερα! Πριγκίπισσες ήμασταν οι κόρες της κι οι ανιψιές της .
Γελούσε και γελούσαν και τα μάτια της, κι άνοιγε η καρδιά της, μα κι όταν μας μάλωνε δεν σήκωνε πολλά πολλά. Σούζα στεκόμασταν όλες μας! Με τα κορίτσια της , τις ξαδέλφες μου, πέρασα τα πρώτα βράδια ξενυχτιού με κοριτσοκουβέντες και μυστικά… Οι μνήμες των παιδικών μου καλοκαιριών και πολλών πασχαλινών διακοπών μου, είναι από την ολάνθιστη αυλή της με θέα το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους , και με το ραδιόφωνο των πλανόδιων εμποράκων που συνηθιζόταν τότε σε όλα τα χωριά της Κρήτης σε υπερένταση:
” Αχ αυτός ο αργαλειός σου με τρελαίνει πω πω πω
σαν περνώ από το στενό σου του διαόλου θηλυκό”
Και
“Ο πραματευτής …. Κουβαρίστρες βελονάκια ψιλικά πολλώ λογιώ
το πλανόδιο θα κάνω την αγάπη μου να βρω…”
«Έφυγε» και το χωριό του πατέρα μου δεν είναι πια το ίδιο για μας…
Η θεία μου λοιπόν έκανε πάντα το Πάσχα ανεβατά καλιτσούνια. Όχι ένα και δυο κιλά αλεύρι. Πολλά! Αμέτρητα τεράστια ανεβατά καλιτσούνια και ανάμεσα τους καταπράσινα μυρωδάτα λεμονόφυλλα. Δεν έχω φάει πιο νόστιμα ανεβατά καλιτσούνια από της θείας μου. Δεν είναι η συνταγή… Το χέρι της και η πείρα της τα έκανε έτσι …
Αν σας αρέσουν μια φορά τα καλιτσούνια της στιγμής, τα ανεβατά θα τα λατρέψετε. Για μένα είναι το κορυφαίο πασχαλινό μας γλύκισμα. Είναι γνωστά σαν στειακά καλιτσούνια αν και τα φτιάχνουμε σε όλη την ανατολική Κρήτη. Διατηρούνται περισσότερο από τα λυχναράκια και μπαίνουν και άψητα στην κατάψυξη. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή σχετικά προσαρμοσμένη στα σύγχρονα μέτρα, με μαγιά και όχι προζύμι.
Τα σπιτικά ανεβατά καλιτσούνια γίνονται μεγάλα . Όταν τα κερνάμε τα κόβουμε σε 4 ή σε έξι κομμάτια. Τελευταία, κυρίως τα ζαχαροπλαστεία τα κάνουν και ατομικά, συνήθως σκεπαστά μισοφέγγαρα ή στρογγυλά.
Υλικά
Για 1000-1200 γραμμάρια μυζήθρα
Ζύμη:
30 γραμμάρια νωπή μαγιά
½ κούπα νερό χλιαρό (125 ml)
2-3 κουταλιές αλεύρι (30-40 gr)
½ κούπα λάδι (125 ml)
¾ κούπας ζάχαρη (170 gr)
3 αυγά
1 γιαούρτι πλήρες (των 200 gr)
Ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 κόμπους μαστίχας (τους αλέθουμε με 1 κουταλιά ζάχαρη)
Λίγο αλάτι (μια «τσιμπιά»)
1 κουταλάκι μαχλέπι
Περίπου ένα κιλό αλεύρι
Γέμιση:
1000- 1200 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα (αθότυρο για τους χανιώτες)
1 κούπα ζάχαρη (ή μισή κούπα ζάχαρη και μισή μέλι)
1 αυγό
Και για το άρωμα μία από τις παρακάτω εκδοχές:
α) 1-1,5 κουταλάκι κανέλα
β)2-3 κόμπους μαστίχας αλεσμένους, και ξύσμα ενός λεμονιού
γ)εσανς πικραμύγδαλου
Προαιρετικά, σε όλες τις παραπάνω εκδοχές μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο αβάρσαμο
Για γαρνίρισμα:
Τον κρόκο ενός αυγού αραιωμένο με 1 κουταλιά νερό
Σουσάμι αναποφλοίωτο ή αμυγδαλάκι φιλέ.
Μετά το ψήσιμο (προαιρετικά, αλλά κάνουν τη διαφορά):
Πλυμένα και στεγνωμένα λεμονόφυλλα
Επί το έργον
Με τα τρία πρώτα υλικά της ζύμης φτιάχνουμε ένα χυλό και τον αφήνουμε να φουσκώσει. Ωστόσο χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη, και το γιαούρτι περίπου για 15 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.
Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το χυλό της μαγιάς, το ξύσμα, τη μαστίχα, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά. Πρέπει να γίνει μια μαλακή όπως λέμε ζύμη . Η συνταγή λέει ζύμη «αγνιά». Δηλαδή όχι σκληρή. Σα να θέλει λίγο αλεύρι ακόμη… Εμένα μου περισσεύει συνήθως μια κούπα από το κιλό, και το χρησιμοποιώ τελικά στο άνοιγμα του φύλλου. Αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί , σκεπασμένη σε περιβάλλον χωρίς ρεύματα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση. Λιώνουμε τη μυζήθρα με πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη , το αυγό , και τα μυρωδικά που μας αρέσουν. Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν .
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πατάμε να κατεβεί, και παίρνουμε ένα κομμάτι σαν πορτοκάλι, το ζυμώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό, 3 περίπου χιλιοστών. Αν κολλάει, πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Κόβουμε μικρούς ή μεγάλους δίσκους , και φτιάχνουμε τα καλιτσούνια μας με τον τρόπο που φαίνεται στις φωτογραφίες (αν πατήσετε, μεγαλώνουν λίγο και φαίνονται καλύτερα).
Μέχρι και το σχέδιο του Γιώργου έκανα αυτή τη φορά για δοκιμή! Στα σημεία που ακουμπούν τα κομμάτια της ζύμης, βάζουμε λίγο νερό. Πάντα έχω ένα μικρό ποτηράκι δίπλα στο πλαστήρι και παίρνω λίγο νερό με το δάκτυλο.
Στα παραλληλόγραμμα, πατάμε και στις τέσσερεις γωνίες με κάτι κυλινδρικό να κολλήσουν (εγώ χρησιμοποιώ το πίσω μέρος από ένα ανοικτήρι κονσέρβας, ή το πίσω μέρος από ένα στυλό τύπου big! ).
Τα βάζουμε σε ταψάκια στρωμένα νε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ανεβούν πάλι σκεπασμένα, φροντίζοντας να μη ακουμπά το σκέπασμα στην επιφάνειά τους. Όταν ανεβούν , τα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με φιλέ αμυγδαλάκι την επιφάνειά τους.
Τα ψήνουμε στους 150- 160 βαθμούς , στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 30-35 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν . Τα τελευταία 10 λεπτά πιθανόν να χρειαστεί να τα σκεπάσουμε με χαρτί ψησίματος.
Τα βγάζουμε και τα απομακρύνουμε από τα λαμαρινάκια γιατί «ιδρώνουν» οι πάτοι τους. Αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα φυλάσσουμε με λεμονόφυλλα ανάμεσα τους. Δεν τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ιδίως όσο είναι ζεστά, γιατί χαλάει η εμφάνισή τους και το φουσκωτό σχήμα τους. Συνήθως, όταν κάνουμε πολλά, τα στήνουμε όρθια το ένα πλάι στο άλλο αφού κρυώσουν.
Στο σπίτι μου δεν προλαβαίνουν να μπαγιατέψουν , -άλλωστε κρατάνε 5-6 μέρες τα ανεβατά- παρόλο που κάνω διπλή δόση.Όταν κρυώσουν εντελώς μπορούμε να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε για λίγες μέρες ακόμη στη συντήρηση, και για πολλές στην κατάψυξη.
Παρατηρήσεις
1) Προτιμώ στη γέμιση των ανεβατών τη μαστίχα και το ξύσμα, ενώ στα λυχναράκια συνηθίζω την κανέλα. Άλλοτε βάζω αβάρσαμο και άλλοτε όχι.
2) Τα τετράγωνα τα κλείνουμε να μη φαίνεται η μυζήθρα γιατί αλλιώς όταν ανεβούν ανοίγουν.
3) Στην κατάψυξη φυλάσσονται και άψητα. Τα βάζουμε σε οριζόντιο δισκάκι να παγώσουν και μετά σε σακουλάκια με χαρτί ανάμεσά τους. Όταν ξεπαγώσουν τα αφήνουμε να ανεβούν και τα αλείφουμε με αυγό κλπ.
4) Τα μικρά φυλλαράκια είχαν διάμετρο αυτή του σκεπάσματος του multi και τα μεγάλα τα έκοψα με πιάτο διαμέτρου 24 εκατοστών. Και πάλι μικρά είναι!
5) Ειδικά στα ανεβατά καλιτσούνια, το φύλλο δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτό. Γενικά στα καλιτσούνια το φύλλο δεν είναι τόσο λεπτό όσο στις μυζηθρόπιτες . Φυσικά είναι θέμα γούστου…
6) Εναλλακτικά, αντί να κάνουμε ιδιαίτερη ζύμη για ανεβατά καλιτσούνια, κρατάμε λίγη από τη ζύμη των τσουρεκιών και με ανάλογη γέμιση φτιάχνουμε ανεβατά καλιτσούνια.
7) Η μυζήθρα πρέπει να είναι 2-3 ημερών για να μην έχει πολλά υγρά (αλλιώς τη βάζουμε σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα για λίγες ώρες για να στραγγίξει τα υγρά της.
Εδωσε στον άντρα μου φίλος του Σφακιανός μάλλον μυζήθρα…θα το τσεκάρω ότι όντως είναι και θα κάνω μια δοκιμή!
Τέτοια τυρογλυκάκια δεν έχω δοκιμάσει ακόμα και θέλω να σε ρωτησω αν η γεύση του φαίνεται πολύ τυρένια ή δεν το αντιλαμβανόμαστε? Για να δω τι θα κάνω.
Γεια σας. Ήρθα και θα μείνω μέχρι να μην αφήσω κανένα για κανέναν! Αντιγράφω τη συνταγή! Βαστάτε με!!!! Καλό Πάσχα αν δεν τα πούμε άλλο!
Αυτά τα χειροποίητα είναι που γεύτηκα κι εγώ στα παλιά μου ταξίδια στην Κρήτη μωρέ Vita μου. Είναι το "χέρι" της καλομάνας και καλονοικοκυράς που κάνει την διαφορά κυρά μου.
Του ζαχαροπλαστείου δεν πιάνουν μία μπροστά τους.
Καλή Ανάσταση φίλη μου.
Vita μου, γεια στα χέρια σου! Η έκφραση "τα λατρεύω" είναι λίγη για την εξάρτηση που έχω στα από ανεβατά καλιτσούνια! Αντιγράφω την συνταγή για να την έχω στο αρχείο μου! Κλαψ, πού να βρω Κρητική μυζήθρα εδώ…
Αν δεν τα ξαναπούμε σου εύχομαι καλό Πάσχα!
Να είσαι καλά και να μας μαθαίνεις αυτούς τους θησαυρούς της Κρητικής Κουζίνας!
Χίλια αρώματα κρύβουν οι συνταγές σου!! Αυτές τις μέρες έχω στήσει αντίσκηνο στην αυλή σου και περιμένω πότε θα ξεφουρνίσεις 🙂
Μα πιο πολύ απ όλα μ' αρέσει το άρωμα που έχουν τα λόγια σου. Η εισαγωγή σου γεμάτη όμορφες εικόνες και θύμισες, αγάπη φορτωμένες, με συγκίνησε πολύ….!!
Υπέροχα να πω, είναι λίγο!! Τέλεια!!! Γεια στα χέρια σου και του χρόνου να είσαι καλά!!!
Εκπληκτικές οι μουσικές κι οι φωτογραφίες σου ολοζώντανες!!
Σ' ευχαριστώ για την αναφορά στη δοκιμή σου. Θαρρώ πως πέτυχε το τριανταφυλλάκι, τι λες;
φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
υπέροχο το ποστ σου και οι αναμνήσεις σου !!!
αυτές είναι που μας δίνουν δύναμη για να προχωράμε και να προσφέρουμε και εμεις με την σειρά μας τώρα πια στου νεους την αγάπη μας και την εμπειρία μας !!!
Καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη
καλά να περάσετε !!!
Απλά υπέροχα!!! Εξαιρετική συνταγή που καταγράφεται αμέσως!!!
Καλή Ανάσταση Vita μου, με υγεία και αγάπη!
Θα τα πούμε ξανά μετά το Πάσχα!
Φιλιά!
αχχχ… μη μου βάζεις ιδέες κι είπα να είμαι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς για δυο μέρες.. άσε που, πού να βρω μυζήθρα εδώ πάνω;… Πάντως, αργά ή γρήγορα, πρέπει να δοκιμάσω να τα φτιάξω! Μοσχοβόλησε η ανάρτηση..!! Καλή Ανάσταση!
exeretiki sintagi!!!tin antigrafo kai ego!alla pou na vro kritiki myzithra edo!!
tha ta ftiaxo stin patrida otan ertho!!!tha kano ypomoni!
KALI ANASTASI!!me ygia kai euteixia sto spitiko sas!!!
Τη θεία σου μάλλον δεν την έλεγαν Χ. αλλά Λ. δηλαδή Λωξάνδρα!!!! Την ηρωϊδα της Μαρίας Ιορδανίδου μου θύμησε…
Όσο για τα καλιτσουνάκια…τα αγαπώ…τα αγαπώ…τα αγαπω…!!!!
Καλό Πάσχα, με υγεία σε όλη σου την οικογένεια!!!
Υπέροχα τα καλτσούνια! Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία!
Είναι απίστευτο πόσες μνήμες κουβαλάνε κάποια συγκεκριμένα φαγητά ή γλυκά και ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή μας. Και του χρόνου να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις με υγεία!
Εφη δεν ξέρω αν σε πρόλαβα. Αν δεν είναι κατάλληλο το τυρί μην τα φτάξεις. Διευκρίνησέ το
Κική μου είναι πεντανόστιμα. Ειδικά γι αυτά μπορώ να το εγγυηθώ…
Πηνελόπη δεν γνωρίζω πολλούς είναι η αλήθεια που να τα έχουν δοκιμάσει και να μην τους αρέσουν.
Καλή Ανάσταση καλή μου και σ' εσένα
Αγγελική η αλήθεια είναι ότι έχει σημασία η πρώτη ύλη σ' αυτές τις συνταγές. Οι παραλλαγές δεν δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Γιώργο το τριανταφυλλάκι μάλλον θα καθιερωθεί
:-)! Πολύ μας άρεσε. Πολλές ευχές και σε σένα.
Μαρία μου καλώς ήλθες. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω
Έλενα αν βρεις μυζήθρα να τα φτιάξεις! Θα τα απολαύσετε.Καλό Πάσχα!
Όλγα πιστεύω ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχει πια μυζήθρα. Φτιάξε τα …χαλαρά 🙂
Βασιλική μου σ' ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τις ευχές σου! Κράτησε την όρεξή σου για την Ελλάδα γιατί αν δεν είναι σωστές οι πρώτες ύλες δεν αξίζει… Και δεν είναι και είδος που στέλνεται για να σου έστελνα…
Μαρίνα οι περισσότερες έχουμε μια τέτοια θεία στο περιβάλλον μας έ; Ειδικά οι ελληνίδες!Καλό Πάσχα καλή μου σε σένα και στην οικογένειά σου
Σοφία ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω.
Κατερίνα έχεις δίκιο. Πολλές γεύσεις τις συνδέουμε με στιγμές ή πρόσωπα. Ευχαριστώ για την ευχή
Εδώ θα ευχηθώ! Καλή Ανάσταση, με υγεία-χαρές και τόσες-τόσες νοστιμιές στο παραδοσιακό τραπέζι του Πάσχα!
Κατερίνα μου ευχαριστώ για τις ευχές σου! Ε μέρες που είναι και παρδοσιακά είχαμε και πιο εθνίκ και πιο κοσμοπολίτικα 🙂
Χρόνια Πολλά!
vita καλησπερα.εχω κανει πολλες συνταγες δικες σου και μου πετυχαινουν παντα..ξεκινησα προσφατα ενα blog me γλυκες αποκλειστικα για την ωρα συνταγες (και καθοτι η μεθερα μου κρητικια) και με καποιες κρητικες συνταγες..αν δεν σε πειραζε και δεν υπηρχε προβλημα μπορω να βαλω στην αναρτηση μου και τον δικο σου αναλογο συνδεσμο για αναλυτικοτερες οδηγιες?σε παρακαλω θαθελα την αποψη σου.σε ευχαριστω!
ασπα
Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σας!!!
Επειδή δεν ξέρω πόσα γραμμάρια βάζει η κάθε κούπα, είναι εύκολο να μου πείτε, για τα καλιτσούνια, πόσα γραμμάρια είναι
η "½ κούπα νερό χλιαρό"
η "½ κούπα λάδι"
και το "¾ κούπας ζάχαρη" ?
Ευχαριστώ!
Kαλησπέρα από Ιεράπετρα και καλή σαρακοστή αν και το πάσχα είναι μακρυά θέλω να ρωτήσω το τριανταφυλλάκι πως; γίνεται; δέν έχω ξανακάνει ανεβατά και θέλω να δοκιμάσω
σας ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!
Μάγδα καλώς όρισες! Το σχέδιο με το τριανταφυλλάκι είναι μάλλον ανατολίτικης προέλευσης. Αν πατήσεις πάνω στην πράσινη φράση "το σχέδιο του Γιώργου" που είναι στο κείμενο πάνω από την 6η φωτογραφία (μετρώντας από το τέλος) θα σε βγάλει σε συνταγή που δείχνει το σχέδιο. Αν δεν βρεις τη φράση κάνε copy paste αυτή εδώ τη διεύθυνση και θα το βρεις. Με τη ζύμη των καλλιτσουνιών γίνεται πιο φουσκωτό γιατί είναι ανεβατή: http://oinomagirion.blogspot.gr/2011/04/blog-post.html
Καλή επιτυχία και καλές Απόκριες!
Καλημερα και Καλο Πασχα να εχουμε και φετος να σε ρωτησω κατι οταν λες 1 κεσεδακι γιαουρτι ενοεις αυτο το μικρο 200 γρ.?και ποσα κοματια βγενουν περιπου?μπορω να φτιαξω και τη μιση ποσοτιτα γιατι ειμαστε δυο ατομα απλα να διερεσω τα υλικα στα δυο?
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση… Φυσικά μπορείς να κάνεις τη μισή δόση. Το πόσα θα γίνουν εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα τα κάνεις, πόση μυζήθρα βάζεις , πόσο παχύ θα είναι το φύλλο. Ναι το μικρό των 200 γραμμαρίων εννοώ. Καλή επιτυχία!
teleia………………
Ευχαριστώ!
καλησπέρα και καλό πάσχα να έχουμε!
θα φτιάξω φέτος αυτή την συνταγή. από ότι διάβασα στα υλικά μοιάζει με της μαμάς μ, δυστυχώς έφυγε από την ζωή… και την συνταγή αυτή την ήξερε απ΄έξω θέλω να συνεχίσω την παράδοση της!
μήπως θα μπορούσατε να μ πείτε πόσες ώρες χρειάζονται να ανέβουν τα καλιτσούνια , επειδή θα τα ψήσω στον ξυλόφουρνο ????
( μην με πιάσει η νύχτα)
Καλησπέρα. Ανταποδίδω τις ευχές για το Πάσχα. Το ανέβασμα των καλλιτσουνιών εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αυτή η συνταγή είναι με μαγιά και δεν θέλει πολύ χρόνο όπως του προζυμιού. Εγώ τα φτιάχνω το Μεγάλο Σάββατο το πρωί και ψήνω λίγο μετά το μεσημέρι. Καλή επιτυχία!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ. ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΠΕΡΙΣΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ Ε ΠΡΟΖΥΜΙ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΙΣ?
Έγιναν τέλεια! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Καλησπέρα . Τα κανω τωρα δυο χρονιες κι εχουν ξετρελαθει ολοι και σε ευχαριστώ πολυ. Φέτος όμως θα ήθελα να τα φτιαξω με προζύμι . Μπορείς να με βοηθήσεις?
Οι αυθεντικές συνταγές για παραδοσιακά καλιτσούνια ήταν βέβαια με προζύμι, οπότε θα είναι σαφώς καλύτερα έτσι για όποιον έχει την υπομονή να τα περιμένει. Η αναλογία προζύμι-αλεύρι που συνηθίζω είναι 1:3, δηλαδή για 1 κιλό αλεύρι βάζω περίπου 300 γρ προζύμι ή λίγο λιγότερο. Καλή επιτυχία και πείτε μου πώς έγιναν .Πάντως να ξέρετε ότι τα ανεβάσματα με το προζύμι ακολουθούν δικούς τους νόμους και οι χρόνοι δεν προβλέπονται εύκολα γιατί παίζουν πολύ μεγάλη σημασία οι συνθήκες του περιβάλλοντος.Καλές γιορτές να έχετε!
Ευχαριστώ παρα πολυ . φυσικα θασε ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Να εισαι καλα και ευχαριστώ ξανά.
Καλησπέρα αγαπημένη μου Βαγγελιώ ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα!! και θα ήθελα να σε ρωτήσω μαζί με το προζύμι όπως αναφέρεις παραπάνω ( για 1 κιλό αλεύρι βάζω περίπου 300 γρ προζύμι ) χρειάζεται να βάλουμε και μαγιά? αν ναι πόση να βάλω? Σου εύχομαι καλές γιορτές!! και ένα μεγάλο ευχαριστώ!!
Καλησπέρα καλή μου Βάσω. Εγώ δεν τα ανακατεύω, αλλά μερικές βάζουν μαγιά για ασφάλεια και ταχύτητα… Σε site για ψωμί που μπαίνω υποστηρίζουν μερικοί ότι είναι δώρον άδωρο γιατί όταν δρα η μαγιά το προζύμι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη και όταν αυτό ενεργοποιηθεί έχει περάσει η δράση της μαγιάς. Τι να σου πω… Θα σε γελάσω. Αν τα κάμεις με προζύμι να είναι φρεσκοαναπιασμένο για να έχει δύναμη να φουσκώσει την πλούσια ζύμη. Να έχεις υπομονή με τα φουσκώματα του προζυμιού. Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Παρακαλω ξερη μΑγια ποση
Παρακαλώ ξερή μαγιά ποση να βάλω?
Εγώ θα έβαζα 2-2,5 φακελάκια. Καλή επιτυχία!
ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ. ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΩ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΛΑΣΤΙΚΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΕΚΟΨΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΒΑΛ. ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ;
Καλησπέρα. Ίσως ήθελε ακόμη ένα ελάχιστο αλεύρι ή λίγο ακόμη ανέβασμα. Μπορείς να προσθέτεις αλέυρι στο άνοιγμα του φύλλου για να στρώνει η ζύμη. Καλή επιτυχία!
ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΑΚΥΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ-ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ, ΕΛΠΙΖΩ- ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ, ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΥΡΑΚΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΣΩΣΑΤΕ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. ΓΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ
συγχαρητηρια για τις συνταγες σου!! ειναι ολες πολυ καλες και παρα μα παρα πολυ κοντα στις παραδοσιακες μας κρητικες συνταγες!! ( ειναι πολυ δυσκολο να βρεις πλεον αυτουσιες συνταγες που να μην εχουνε πειραχτει πολυ)
αντε και καλιτσουνια χανιωτικα αλμυρα να κανουμε ( τα απλα, χωρις μαγια!)!!
τα εχεις ποτε προσπαθησει με αλευρι δυνατο και αλευρι ζεας?! λεω να κανω μια δοκιμη! απλα ισως να μην φουσκωσουν πολυ!
Δεν τα έχω δοκιμάσει με αλεύρι ζέας. Με αλεύρι δυνατό τα έχω κάνει αρκετές φορές και γίνονται εξαιρετικά. Πείτε μου αν τα κάνετε με ζέα πώς είναι. Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Καλησπερα σας! Και παλι συγχαρητήρια! Αποφάσισα,να κανω την παραπάνω συνταγή σας! Ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι υπέροχη! Απλα,εχω μια απορία! Τι γιαούρτι,χρειάζεται; Το στραγγιστό η το πρόβειο το κλασικό,φαντάζομαι,χωρις τη πέτσα; Και τι αλεύρι;μαλακό η για όλες τις χρήσεις; Σας ευχαριστω και παλι!
Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Βάζω στραγγιστό γιαούρτι πλήρες αλλά κάποια φορά που δεν είχα έβαλα κανονικών λιπαρών και δεν είχαν διαφορά. Εύχομαι να σας αρέσουν! Καλό Πάσχα να έχουμε!
Τι αλεύρι βάζω;
Σκληρό δυνατό όπως σε όλα τα ανεβατά. Αλλά και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας τα έχω φτιάξει και γίνονται μια χαρά, ίσως αργούν λίγο να ανεβούν.
Συγχαρητήρια! Δεν εχω τι άλλο να πω! Έκανα τα ωραιότερα καλιτσουνακια, ever! Μοσχοβολυσε το σπίτι! Σας ευχαριστούμε πολυ! Καλο πασχα!
Συγχαρητήρια! Έκανα τα ωραιότερα καλιτσουνακια,που εχω κανει ,ποτε! Μοσχοβολυσε το σπίτι! Ευχαριστούμε! Καλο πασχα!
[…] τα καστρινά (και όχι μόνο) λυχναράκια και τα στειακά (και όχι μόνο) ανεβατά να είναι πιο διάσημα αλλά και τούτα εδώ τα χανιώτικα […]
Υπέροχες γεύσεις! !
[…] γεμίσει αυτό το ρολό με μυζήθρα που έμεινε από ανεβατά καλιτσούνια (αρωματισμένη με κανέλα και δυόσμο) στην οποία […]
Αχ!!!τι μου θυμησες φιλη μου!!! Η γιαγιά μου μια γυναικα παλιά,μικρασιατισα,ερχόμενη στη Μεσσαρά απο τα 11της,νοικοκυρά απο εκείνες τις καθαρές πραγματικα όμως,με τα φαγητά της τα ιδιαίτερα, και τα γλυκα της,ΑΣΕ μη σου πω.Τα καλιτσουνια λοιπον για να έρθω στο σημερινο θέμα,ηταν η αδυναμία ολων μας.Δεν γινόταν,το μέγα Σάββατο,τι ??? Ελεγε δεν θα κάνουμε.ε καλιτσουνια??? Μπρος,αν ηταν και ξημερώματα έπρεπε το πρωι να ηταν στρωμένα πολλά στο τραπέζι.Σε ζαλισα λίγο αλλά η μνημη έχει πολλές ωραίες αγαπημένες στιγμες .Να είσαι παντα καλά ευχαριστω
Τα κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια είναι απλά υπέροχα τα λατρεύουν όλοι
Ευχαριστώ πολύ! Κι εμείς τα αγαπάμε πολύ!
Τα έφτιαξα και εγώ είναι υπέροχα ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές που μοιραζεσται μαζί μας!!!!!Καλή ανάσταση!!
Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Καλή Ανάσταση! Και του χρόνου!
[…] γλυκές μυζήθρες που είχα προμηθευτεί φέτος δεν έγιναν καλιτσούνια για κάποιους λόγους που δεν επέτρεπαν ζυμώματα! […]
Συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένη συνταγή! Απίστευτη ανάλυση…. γραμμένη με μεράκι. Ευχαριστώ θερμά για τη μεταφορά εικόνων… ξύπνησε γλυκές αναμνήσεις, μυρωδιές και όλη αυτή την άδολη αγάπη που λίγοι τυχεροί από μια αντίστοιχη θεία έχουμε νιώσει.. Φέτος θα επιχειρήσω να κάνω εγώ καλιτσουνια και θα τα στείλω στη δική μου αγαπημένη θεία που είναι ακόμη εκεί και μας περιμένει…
Ευχαριστώ πολύ! Το σχόλιό σας είναι από εκείνα που μου δίνουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση γι αυτή τη σελίδα. Γιατί ναι, οι συνταγές δεν είναι μόνο υλικά αλλά και μνήμες και συναίσθημα! Σας ευχαριστώ και πάλι. Να χαίρεστε την αγαπημένη σας θεία και να σας χαίρεται κι αυτή!
Για τη κατάψυξη ποτε τα αποθηκεύουμε; Αφού ανέβουν ή πριν ;
Εγώ τα καταψύχω αφού ανεβούν αλλά μετά τα ξεπαγώνω εντελώς και ξαναφουσκώνουν. Επίσης τα καταψύχω ψημένα. Πάντως πολλοί καταψύχουν και τη ζύμη του τσουρεκιού που έχει παρόμοια σύσταση και πριν ανεβεί, και έχουν καλό αποτέλεσμα. Μάλλον ό,τι σας βολεύει θα έλεγα…
Χρόνια πολλά!!!Χριστός ανέστη!!!Μόλις τα έφτιαξα κ μοσχομυρισε το σπίτι!!!υπέροχα!!!Ευχαριστώ πολύ!!!
Αληθώς Ανέστη! Χαίρομαι που σας άρεσαν, κι εμείς τα θεωρούμε καλύτερα από τα λυχναράκια! Και του χρόνου να είμαστε καλά!