Vegan/vegetarian

Ανεβατά καλιτσούνια

Ανεβατά καλιτσούνια

Το πιο αγαπημένο πασχαλινό γλυκό! 

Η θεία μου η Χ., η αδελφή του πατέρα μου, ήταν πληθωρικός άνθρωπος , αυτό που λέμε large στη σύγχρονη ελληνική. Πληθωρική στα αισθήματα, στην αγκαλιά, στο γέλιο, στις φωνές, στα κιλά, στα φαγητά , στα γλυκά , στα κεντήματα, στα υφαντά. Ψυχή στις παρέες της. Νοικοκυρά από τις λίγες, μαγείρισσα μοναδική (γάμος δεν γίνονταν και να μην είχε το γενικό πρόσταγμα στα μαγειρέματα), υφάντρα των προικιών μας. Τίποτα μέτριο δεν ήθελε για μας! Τα καλύτερα! Πριγκίπισσες ήμασταν οι κόρες της κι οι ανιψιές της .
Γελούσε και γελούσαν και τα μάτια της, κι άνοιγε η καρδιά της, μα κι όταν μας μάλωνε δεν σήκωνε πολλά πολλά. Σούζα στεκόμασταν όλες μας! Με τα κορίτσια της , τις ξαδέλφες μου, πέρασα τα πρώτα βράδια ξενυχτιού με κοριτσοκουβέντες και μυστικά… Οι μνήμες των παιδικών μου καλοκαιριών και πολλών πασχαλινών διακοπών μου, είναι από την ολάνθιστη αυλή της με θέα το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους , και με το ραδιόφωνο των πλανόδιων εμποράκων που συνηθιζόταν τότε σε όλα τα χωριά της Κρήτης σε υπερένταση:

” Αχ αυτός ο αργαλειός σου με τρελαίνει πω πω πω
σαν περνώ από το στενό σου του διαόλου θηλυκό”

Και

“Ο πραματευτής …. Κουβαρίστρες βελονάκια ψιλικά πολλώ λογιώ
το πλανόδιο θα κάνω την αγάπη μου να βρω…”

«Έφυγε» και το χωριό του πατέρα μου δεν είναι πια το ίδιο για μας…

Ανεβατά καλιτσούνια

Η θεία μου λοιπόν έκανε πάντα το Πάσχα ανεβατά καλιτσούνια. Όχι ένα και δυο κιλά αλεύρι. Πολλά! Αμέτρητα τεράστια ανεβατά καλιτσούνια και ανάμεσα τους καταπράσινα μυρωδάτα λεμονόφυλλα. Δεν έχω φάει πιο νόστιμα ανεβατά καλιτσούνια από της θείας μου. Δεν είναι η συνταγή… Το χέρι της και η πείρα της τα έκανε έτσι …

Ανεβατά καλιτσούνια

Αν σας αρέσουν μια φορά τα καλιτσούνια της στιγμής, τα ανεβατά θα τα λατρέψετε. Για μένα είναι το κορυφαίο πασχαλινό μας γλύκισμα. Είναι γνωστά σαν στειακά καλιτσούνια αν και τα φτιάχνουμε σε όλη την ανατολική Κρήτη. Διατηρούνται περισσότερο από τα λυχναράκια και μπαίνουν και άψητα στην κατάψυξη. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή σχετικά προσαρμοσμένη στα σύγχρονα μέτρα, με μαγιά και όχι προζύμι.

Τα σπιτικά ανεβατά καλιτσούνια γίνονται μεγάλα . Όταν τα κερνάμε τα κόβουμε σε 4 ή σε έξι κομμάτια. Τελευταία, κυρίως τα ζαχαροπλαστεία τα κάνουν και ατομικά, συνήθως σκεπαστά μισοφέγγαρα ή στρογγυλά.

 

 

 

Παρατηρήσεις

1) Προτιμώ στη γέμιση των ανεβατών τη μαστίχα και το ξύσμα, ενώ στα λυχναράκια συνηθίζω την κανέλα. Άλλοτε βάζω αβάρσαμο και άλλοτε όχι.

2) Τα τετράγωνα τα κλείνουμε να μη φαίνεται η μυζήθρα γιατί αλλιώς όταν ανεβούν ανοίγουν.

3) Στην κατάψυξη φυλάσσονται και άψητα. Τα βάζουμε σε οριζόντιο δισκάκι να παγώσουν και μετά σε σακουλάκια με χαρτί ανάμεσά τους. Όταν ξεπαγώσουν τα αφήνουμε να ανεβούν και τα αλείφουμε με αυγό κλπ.

4) Τα μικρά φυλλαράκια είχαν διάμετρο αυτή του σκεπάσματος του multi και τα μεγάλα τα έκοψα με πιάτο διαμέτρου 24 εκατοστών. Και πάλι μικρά είναι!

5) Ειδικά στα ανεβατά καλιτσούνια, το φύλλο δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτό. Γενικά στα καλιτσούνια το φύλλο δεν είναι τόσο λεπτό όσο στις μυζηθρόπιτες . Φυσικά είναι θέμα γούστου…

6) Εναλλακτικά, αντί να κάνουμε ιδιαίτερη ζύμη για ανεβατά καλιτσούνια, κρατάμε λίγη από τη ζύμη των τσουρεκιών και με ανάλογη γέμιση φτιάχνουμε ανεβατά καλιτσούνια.

7) Η μυζήθρα πρέπει να είναι 2-3 ημερών για να μην έχει πολλά υγρά (αλλιώς τη βάζουμε σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα για λίγες ώρες για να στραγγίξει τα υγρά της.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο