Με ολόκληρο πορτοκάλι και -φυσικά-με ελαιόλαδο!
Εποχή για λαδερά κουλουράκια. Για λίγες μέρες ακόμη , λίγο πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα πλούσια πασχαλινά γλυκά, συνοδεύουμε τον καφέ μας με νηστίσιμα βουτήματα. Η συνταγή είναι παραλλαγή – που πάλι προέκυψε εξ ανάγκης- παλιάς κλασικής συνταγή για κουλουράκια πορτοκαλιού.
Στην Κρήτη εννοείται ότι όλα αυτά τα κουλουράκια έχουν βασικό τους συστατικό το ελαιόλαδο. Μπορώ να πω ότι μια αφορμή για τη δημιουργία αυτού του blog ήταν το γεγονός ότι στις διάφορες περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο έβλεπα κρητικές υποτίθεται συνταγές που περιείχαν σπορέλαιο. Έλεγαν λοιπόν «κρητικά κουλουράκια» και έδιναν σαν υλικό κάποιο λάδι που δεν ήταν ελαιόλαδο. Για να μη παρεξηγηθώ, δηλώνω ότι δεν αμφισβητώ την νοστιμιά τους. Την καταγωγή τους αμφισβητώ! Σίγουρα κρητικά δεν είναι.
Το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο μόνο τα τελευταία χρόνια πωλούνται στην Κρήτη και δεν θα τα βρείτε σε κανένα τετράδιο με παραδοσιακές κρητικές συνταγές. Είναι βέβαια και τόσο καλής ποιότητας το ελαιόλαδό μας, που χρησιμοποιείται σε κάθε είδους φαγητό και γλυκό με πολύ καλά αποτελέσματα.
Υλικά
1 και ¼ κούπας ελαιόλαδο
1 και ¼ κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο γιατί θα πάρουμε και το ξύσμα)
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
¼ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περισσεύει συνήθως περίπου 1-1,5 κούπα)
Περίπου μια κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι για το τύλιγμα και 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
Επί το έργον
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών (αφού τα πλύνουμε καλά με χλιαρό νερό και αν είναι δυνατόν με ένα καθαρό σφουγγαράκι).
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και αφαιρούμε όση περισσότερη από την άσπρη μεμβράνη μπορέσουμε από τις φέτες του. Τις βάζουμε στο multi και τις αλέθουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στη λεκάνη αφού προσθέσουμε και τα κανελογαρύφαλλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε και το πορτοκάλι .Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια μισή ώρα τουλάχιστον. Ξεπλένουμε το σουσάμι μέσα σε σουρωτήρι και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Έτσι θα κολλήσει στα κουλουράκια μας.
Παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι και την πλάθουμε κορδόνι. Το κυλάμε πάνω στο σουσάμι . Μετά το πλάθουμε ξανά στο πλαστήρι για να κολλήσει πάνω του το σουσάμι και το κλείνουμε σε κουλουράκι ή το αφήνουμε τριβιδάκι (έτσι τα λέμε στην Κρήτη τα μακρουλά ).Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Παρατηρήσεις
1)Στα λαδερά κουλουράκια έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα του ελαιολάδου στη ζύμη για την τελική υφή τους. Γίνονται πιο τριφτά αν έχουν πολύ ελαιόλαδο και σκληραίνουν ελαφρά αν το ελαττώσουμε. Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει από ¾ κούπας ως 1,5 κούπα και η διαφορά είναι διακριτή. Με ¾ κούπας είναι λίγο πιο σκληρά αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις μετακινήσεις. Είναι και πιο …διαίτης!
2) Επίσης ο χρόνος ψησίματος είναι θέμα γούστου. Και στα 20 λεπτά, ψημένα είναι αν είναι δυνατός ο φούρνος. Αλλά αν σας αρέσουν πιο τραγανά αφήστε τα λίγο ακόμη…Προσωπικά τα προτιμώ ξεροψημένα.
3)Στην αρχική συνταγή τα υλικά δινόταν σε κρασοπότηρα, και μετατράπηκαν εδώ σε δοσομετρικές κούπες για ευκολία…
4) Η ποσότητα του αλευριού είναι ενδεικτική . Εξαρτάται από το είδος του , από το μέγεθος του πορτοκαλιού, ακόμη και από την υγρασία και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας! Σημασία έχει η υφή της ζύμης. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μη κολλά στα χέρια.
5)Αν δεν μας αρέσει η σόδα μπορούμε να βάλουμε μπέικιν. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλάκια και θα το προσθέσουμε στο αλεύρι και όχι στο λεμόνι.
Φαίνονται πεντανόστιμα και λαχταριστά!!!
Έλενα σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη! Οι τούρτες σου είναι υπέροχες!
Μα τι ωραία που φιγουράρουν!! Εκλεκτή συνταγή και υγιεινή και εύκολη!!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου!!
Ξανθή all time classics κουλουράκια τα λέω εγώ 🙂
Νόστιμη και πορτοκαλο-μυρωδάτη η συμμετοχή σου Vita μου!!
Νομίζω το πορτοκάλι δίνει από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα κουλουράκια!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου αρώματα Έλενα! Ό,τι έχει πορτοκάλι συνήθως μ' αρέσει.
Εψαχνα αρκετη ωρα το πρωι για απολυτα πορτοκαλενια κουλουρακια.Κατεληξα σ’αυτη τη σνταγη.Με εντυπωσιασε το ολοκληρο πορτοκαλι.Τα εχω ζυμωμενα και περιμενω.Ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι στα γουστα μου.
Σας άρεσαν; Ευχαριστώ που επιλέξατε τη συνταγή!
Κάτσε καλά και μη με βάζεις πάλι σε μπελάδες!!!
Αν και για να λέμε την αλήθεια, μέρες τώρα σκέφτομαι να τα φτιάξω κι' εγώ μιας και τα αγόρια μου τα τρώνε δύο-δύο. Χρόνο δεν βρήκα κατάλληλο. Και μετά τις 10.00 το βράδι αρχίζω να κουτουλάω :-)))
Εύκολα, υγιεινά, μυρωδάτα. Καλά κάνουν τα αγόρια σου και τα τρωνε δύο δύο. Έχουν γούστο και στα κουλουράκια 🙂
Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε φαίνονται πεντανόστιμα!
Βάσω ευχαριστώ! Να μας πεις τη γνώμη σου μετά τη δοκιμή!
Ο άντρας μου σ'ευχαριστεί!!!!!!!!!!!! Κάθε μέρα με ρωτάει τι θα φάει για κολατσιό, μια και δεν τρώει ούτε τυρί. Θα τα φτιάξω για όλη τη νηστεία!!!
Μαρίνα θα σας αρέσουν τόσο που θα τα φτιάχνεις και εκτός νηστείας…
Τέλεια νηστίσιμα κουλουράκια!!
Ευχαριστώ Έρη!
Σύμπτωση!!! Έχω την συνταγή από την Κρητικιά συνυφάδα μου και τα έφτιαξα προχθές. Έστειλα, κέρασα, φάγαμε και να ΄ταν κι άλλα. Μόνο το σουσάμι που γεμίζει τον τόπο, χαχα.
Απίθανα κουλουράκια.
Θαλασσένια είναι από τα κλασσικά μας κουλουράκια εδώ κάτω. Σε άπειρες παραλλαγές στις αναλογίες 🙂
Αυτά τα κουλουράκια είναι πολύ ωραία.
Δεν ήξερα ότι μπορεί να μπει ολοκληρο το πορτοκάλι. Εγώ τα κάνω μόνο το χυμο.
Μπράβο για τη συμμετοχη στο παιχνίδι.
Φιλιά
Μάριον στην κλασσική συνταγή μπαίνει ο χυμός. Η ΄παραλλαγή προέκυψε αλλά ήταν καλή 🙂
Ως συνήθως διάβασα όοολη τη συνταγή και έχω να πω ότι θαυμάζω τον τρόπο που προβάλεις και υποστηρίζεις τα κρητικά προϊόντα και συνταγές! Για τη νοστιμιά των κουλουριώ, δεν αμφιβάλλω!
Ευχαριστώ Κική μου. Πολύ τιμητικά τα λόγια σου!
Τελεια τα κουλουρακια vita μου νασε καλα!!
Μελανουράκι που χάθηκες; Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Που Χαθηκα vita μου μη τα ρωτας!!! Πεθανε ο πατερας μου μεσα σε 1βδομαδα και καταλαβαινεις το σοκ που περασαμε με τον ξαφνικο του θανατο. Δεν ειχα διαθεση για τιποτα. Τωρα σιγα σιγα περνωμε τα πανω μας. φιλια και καλο πασχα!!!!!
Μελανουράκι μου συλλυπητήρια. Ζωή σε σας να τον θυμάστε! Την έχω περάσει τη φάση και σε καταλαβαίνω απόλυτα! Η ζωή όμως συνεχίζεται και πρέπει να προχωρούμε χωρίς να ξεχνούμε…
Λοιπόν αυτά τα κουλουράκια θα τα φτιάξω το Σαββατοκύριακο οπωσδήποτε, ευχαριστούμε για την συνταγή.
Φιλιά πολλά.
Μαρί περιμένω εντυπώσεις από μια νοικοκυρά με την εμπειρία σου!
Τέλεια η συνταγή.Θέλω να τη δοκιμάσω παρόλο που έχω θέμα με τα κουλουράκια αφού δεν ψήνονται σωστά στην κουζίνα γκαζιού…Καλημέρα…
Όστρια δεν το ήξερα ότι έχουν πρόβλημα οι φούρνοι γκαζιού. Τούτα δω είναι συνήθως πάντα επιτυχημένα. Δοκίμασέ τα!
Τελεια φαινονται τα κουλουρακια σου! Φυσικα αγαπω μυρωδια πορτοκαλι, οποτε ενας λογος παραπανω!!!
Ελπινίκη κι εγώ λατρεύω το πορτοκάλι παντού…
Καλησπέρα!!
Είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε κρητικές συνταγές εμείς οι νέες Κρητικοπούλες!!:)
Τι κούπα χρησιμοποιείς και μετράς;;;:)
Χρυσούλα σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Ένας από τους στόχους του blog είναι αυτός που λες!
Χρησιμοποιώ την κούπα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία της ενότητας "επί το έργον". Είναι η κλασική δοσομετρική κούπα που θα τη βρεις σε όλα τα μαγαζιά με είδη κουζίνας.
Καλησπέρα
αγαπημένη μου συνταγή, ειδικά το διάστημα που ανεβοκατέβαινα Κρήτη. Λατρεμένη… Πόσα χρόνια πίσω με γύρισες. Αύριο θα τα φτιάξω στον μικρούλη μου
Σ ευχαριστώ πολύ
Μαρία
Μαρία καλώς όρισες! Χαίρομαι που σου θύμησα ευχάριστα πράγματα! Είναι πολύ υγιεινά εκτός των άλλων και κατάλληλα για μικρούληδες 🙂
εγώ μόλις τα έφτιαξα!!κατά τύχη έπεσα πάνω στη συνταγή σου και τελικά είχα.. τύχη!!!μυρωδάτα,μοναδικά,υπέροχα κουλουράκια νηστίσιμα!!!!και να φανταστείς είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω κουλουράκια..!!ευχαριστώ!!!
αγαπημένα αυτά τα κουλουράκια…και πεντανόστιμα…να σαι καλααααα…φιλιαααααα
Βαγγελιώ μου τα κουλουράκια τα έφτιαξα το Σάββατο που μας πέρασε για το μνημόσυνο του πατέρα και όχι μόνο. Έγιναν τέλεια!!και όλοι με ρωτούσαν για την συνταγή.
Ευχαριστώ πολύ, φιλιά.
Πολύ ωραία συνταγή και θα την κάνω σήμερα κιόλας! Σε εχω ανακαλύψει τώρα πρόσφατα και έχω ενθουσιαστεί συντοπίτισσα! Ένα μικρό σχόλιο: Υπάρχει τρόπος να ανεβάζεις τις συνταγές ΚΑΙ σε μορφή εκτύπωσης? Φιλιά
Μίκα καλώς όρισες και ευχαριστώ που προτίθεσαι να δοκιμάσεις τη συνταγή μου. Μην κάνεις σκληρη τη ζύμη για να μη σου γίνουν σκληρά. Δεν ξέρω το τεχνικό θέμα που ζητάς.To έχω δει σε μερικά sites όμως και θα το ψάξω.
Την έκανα εχθές και βγήκαν τέλεια! Τ' άφησα 20 λεπτά στο φούρνο και έγιναν όπως μας αρέσει: Τραγανά απέξω, μαλακά από μέσα! Ευχαριστώ πολύ και θα τα λέμε….
Παντα προτιμω τις συνταγες σας γιατι μου αρεσουν οι συμβουλες και η ιστοριες που τις συνοδευουν! Ειχα κανει τα κουλουρακια κ βγηκαν πολυ ωραια, θα τα κανω και σημερα! Νομιζω οτι τα υλικα που απαιτουνται υπαρχουν παντα στο σπιτι μου 🙂
Χαιρετισμους στην πατριδα!
Τα φτιάχνω όπως περιγράφεις αλλά όταν τα πλάθω μου διαλυεται η ζύμη και δεν ξέρω γιατί. Αναγκάζομαι να τα πλάθω τόσο αργά που για ένα ταψί χρειάζομαι 45' μόνο για το πλάσιμο. Μπορείς να μου πείς τι μπορεί να φταίει. Μου αρέσουν και τα φτιάχνω συνέχεια γιατί δεν έχουν αυγά και ο γιός μου που είναι αλλεργικός στα αυγά τρελαίνεται αλλά κάθε φορά με τρόμο το σκέφτομαι να τα ξαναφτιάξω. Σε ευχαριστώ
Καλώς όρισες! Χαίρομαι που τα φτιάχνεις για το παιδί σου και που του αρέσουν. Είναι τόσο υγιεινά! Μήπως βάζεις παραπάνω αλεύρι απ' όσο πρέπει; Σε μένα η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη. Οι ποσότητες του αλευριού "παίζουν" ακόμη και ανάλογα με την εποχή. Δοκίμασε λίγο λιγότερο. Καλή επιτυχία!
Συγχαρητηρια για το σπουδαίο blog σας.Έκανα τα κουλουράκια βγήκανε πεντανόστιμα αλλά δεν φαινότανε πουθένα το πορτοκάλι παρότι έβαλα 2 μέτρια πορτοκαλια με το ξυσμα.Γενικά βγαινουνε πολύ ''πορτοκαλάτα'' ?
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.Είναι από τα πολύ πορτοκαλάτα! Μήπως τα πορτοκάλια δεν ήταν πολύ φρέσκα και είχε φύγει το σπίρτο της φλούδας;
Ελπίζω να μη σας εμπόδισε αυτό να τα απολαύσετε :-)!
καλό απόγευμα!
Μας ενόχλησε πάρα πολύ.Επιβιώσανε για πάνω απο 12 ώρες.Η μητέρα μου δε μπορούσε να σταματήσει.Σας ευχαριστώ ξανά για την προσπάθεια που κάνετε με το Blog αυτό. 🙂
καλημερα.επειδη θελω να τα φτιαξω .οταν λετε κουπα τι εννοειτε?εγω θελω να τα κανω για τη μεγαλη εβδομαδα που δε τρωμε ουτε βουτυρο ουτε αυγα.
Καλώς όρισες Δέσποινα. Εννοώ την δοσομετρική κούπα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία του "επί το έργον". Είναι 240 ml . Υπάρχει σε όλα τα μαγαζιά με είδη κουζίνας και αξίζει να την έχει κανείς για ακριβείς μετρήσεις χωρίς ζυγαριές κλπ…
Καλή επιτυχία. Ειναι ό,τι πρέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα!
εχω δοσομετρικη κουπα και παντα μετραω τα υλικα ετσι γιαυτο ρωτησα.αρα 1 και 1/4 της κουπας ειναι 240 ml.για να μην κανω λαθος.θα τα φτιαξω και θα επανελθω με εντυπωσεις.
ΥΓ.απο ποιοι μερος της κρητης ειστε?
να΄σαι καλα..τα εφτιαξα και πηρα πολλα συγχαρητηρια!!!!
Εσείς να είστε καλά που τα δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας. Ευχαριστώ και καλοφάγωτα!
Τέλεια λαχταριστά μυροδάτα κουλουράκια.
ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ.. ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΝΕ!!!
τα έφτιαξα και είναι υπέροχα δεν έμεινε ούτε ένα..!!!! να'σαι καλά..!!
Είμαι λάτρης του ελαιόλαδου! Ψάχνοντας για κουλουράκια με ελαιόλαδο έφτασα στο πολύ όμορφο μπογκοσπιτάκι σου!!Μόλις τα έφτιαξα και ομολογώ έγιναν πεντανόστιμα και άκρως υγιεινά !!!
Εξαιρετικός ο τρόπος που παρουσιάζεις τις συνταγές σου .Ευχαριστώ πολύ Vita μου .Ηδη έγινα και αναγνώστριά σου για να παρακολουθώ αυθεντικές κρητικές συνταγές που λατρεύω !!!
Χαίρομαι πολύ που σε αντάμωσα!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!
Τελευταια φτιαχνω τις συνταγες σου και κερναω στο σχολειο. Ολο ζητανε τη συνταγη και λεω” ψαξτε στο γαστρονομικο περιπλου κρητης να τις βρειτε ολες. Θα ενθουσιαστειτε γενικοτερα” ναστε παντα καλα! Ευσεβεια
Ευχαριστώ που εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου, και βέβαια ευχαριστώ για το …promosion! Καλό Πάσχα!
Γράφω το σχόλιό μου τρώγοντας ένα απ τα σούπερ νοστιμα κουλουράκια σου!!!
Μπραβο αμέσως μόλις τα δοκιμάσαμε γεμισαμε εικόνες Ρεθύμνου παλιάς πόλης και Φορτέτζας!!!!
Αχ να σαι καλα!!!! Πήγε το μυαλό μου διακοπές!
Μόλις τα έβγαλα από τον φούρνο!! είναι καταπληκτικά!! μοσχοβολάνε και είναι πεντανόστημα!!
Τελευταια φτιαχνω τις συνταγες σου και κερναω στο σχολειο. Ολο ζητανε τη συνταγη και λεω” ψαξτε στο γαστρονομικο περιπλου κρητης να τις βρειτε ολες. Θα ενθουσιαστειτε γενικοτερα” ναστε παντα καλα! Ευσεβεια
Πολύ νόστιμα. Η συνταγή σας καταπληκτική.
Μπράβο!!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Καλησπέρα,πολύ ωραία συνταγή φαίνεται. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα κουλουράκια βγαίνουν περίπου.
Έκανα τα κουλουράκια αλλά δεν μου πέτυχαν . Τι πήγε στραβά?
Δεν μπορώ να ξέρω αν δεν μου πείτε ποιο ήταν το πρόβλημα… Έγιναν σκληρά; Δεν πλαθόταν εύκολα; Είναι άγλυκα; Τι ακριβώς δεν σας πήγε καλά; Αν είδατε τα σχόλια όσων τα έχουν φτιάξει ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Λυπάμαι που δεν σας πέτυχαν.
[…] μας. Δοκιμάσαμε γλυκά του κουταλιού, πορτοκαλόπιτα, κουλουράκια με πορτοκάλι, σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι, παγωτό με γεύση […]