Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Η χρυσαφένια του Καλοκαιριού! 

Αν η μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι η κορυφαία μαρμελάδα του χειμώνα, και η μαρμελάδα φράουλα η κορυφαία μαρμελάδα της άνοιξης, ποιά θα μπορούσε να έχει τον αντίστοιχο τίτλο για το καλοκαίρι; Κατά τη γνώμη μου, η μαρμελάδα βερίκοκο έχει και το χρώμα, και το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιριού!

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Τα βερίκοκα, με καταγωγή από τη μακρινή Κίνα, ήρθαν στην Ελλάδα τον 4ο π.Χ αιώνα, πιθανότατα από το Μέγα Αλέξανδρο. Η επιστημονική ονομασία Prunus armeniaca δηλαδή αρμένικο δαμάσκηνο, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έφτανε μέσω Αρμενίας. Εντάχθηκαν εύκολα στο διαιτολόγιο όλων των μεσογειακών λαών. Μάλιστα ήταν από τα δημοφιλέστερα φρούτα των Ρωμαίων.

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν και έχουν μόνο 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, περιέχουν βιταμίνη Α, υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το β-καροτένιο περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα.

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Στατιστικά, η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου . Επί πλέον, το βερίκοκο χαρακτηρίζεται «αιμοποιητικό» φρούτο. Ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες που τα βερίκοκα είναι άφθονα στην αγορά μας αλλά και στους κήπους των τυχερών που έχουν βερικοκιές. Επειδή είναι ευαίσθητα φρούτα, όταν ωριμάσουν πρέπει να μαζεύονται και να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, γιατί αλλιώς πέφτουν από το δέντρο και αχρηστεύονται.

Ευτυχώς όμως μπορούμε να τα αποξηράνουμε, να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, και κομπόστα για να τα κρατήσουμε αρκετό καιρό. Επίσης γίνονται υπέροχη γρανίτα και παγωτό, για πιο άμεση κατανάλωση. Ακόμη και τα κουκούτσια δίνουν υπέροχο ποτό!

Μαρμελάδα βερίκοκο (VIDEO)

Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών. Εκτός από τη συνήθη χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά. Σε διπλά μπισκότα, στην πάστα φλώρα,σε κέικς και ένα σωρό άλλα καλούδια , ταιριάζει κατά προτίμηση η χρυσαφένια μαρμελάδα του καλοκαιριού.

Παρατηρήσεις

1)Σε ένα κιλό βερίκοκα εγώ έβαλα ¾ κούπας νερό. Τελικά είχα 3,5 κούπες πολτό και πρόσθεσα 3 κούπες ζάχαρη.

2)Ο χρόνος που μου πήρε μέχρι να δέσει – από τη στιγμή που άρχισε να βράζει με τη ζάχαρη – ήταν 40 λεπτά. Αν βάλουμε 3,5 κούπες ζάχαρη μάλλον θα δέσει πιο γρήγορα.

3)Βάζω σε πολλές μαρμελάδες λίγα από τα κουκούτσια του φρούτου. Ειδικά στο βερίκοκο, αφήνουν μια υπόνοια αρώματος πικραμύγδαλου που πηγαίνει πολύ. Έχουν και πηκτίνη ,απαραίτητη στο πήξιμο της μαρμελάδας…

4) Μέχρι σήμερα, παιδί της καθαρεύουσας, έγραφα το βερίκοκο ως βερύκκοκο! Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της προέλευσης και της εξέλιξης της λέξης , καθώς και της ερμηνείας της γνωστής φράσης «τι εστί βερύκοκκο» θα βρείτε εδώ, στο ιδιαίτερα αξιόπιστο blog του Ν.Σαραντάκου

5)Οι πληροφορίες προέρχονται από:

http://medicalnews.gr/

http://www.op-argissa.gr/verikoko.html

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=02.07.2005,id=18752496

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο