Η χρυσαφένια του Καλοκαιριού!
Αν η μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι η κορυφαία μαρμελάδα του χειμώνα, και η μαρμελάδα φράουλα η κορυφαία μαρμελάδα της άνοιξης, ποιά θα μπορούσε να έχει τον αντίστοιχο τίτλο για το καλοκαίρι; Κατά τη γνώμη μου, η μαρμελάδα βερίκοκο έχει και το χρώμα, και το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιριού!
Τα βερίκοκα, με καταγωγή από τη μακρινή Κίνα, ήρθαν στην Ελλάδα τον 4ο π.Χ αιώνα, πιθανότατα από το Μέγα Αλέξανδρο. Η επιστημονική ονομασία Prunus armeniaca δηλαδή αρμένικο δαμάσκηνο, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έφτανε μέσω Αρμενίας. Εντάχθηκαν εύκολα στο διαιτολόγιο όλων των μεσογειακών λαών. Μάλιστα ήταν από τα δημοφιλέστερα φρούτα των Ρωμαίων.
Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν και έχουν μόνο 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, περιέχουν βιταμίνη Α, υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το β-καροτένιο περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα.
Στατιστικά, η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου . Επί πλέον, το βερίκοκο χαρακτηρίζεται «αιμοποιητικό» φρούτο. Ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες που τα βερίκοκα είναι άφθονα στην αγορά μας αλλά και στους κήπους των τυχερών που έχουν βερικοκιές. Επειδή είναι ευαίσθητα φρούτα, όταν ωριμάσουν πρέπει να μαζεύονται και να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, γιατί αλλιώς πέφτουν από το δέντρο και αχρηστεύονται.
Ευτυχώς όμως μπορούμε να τα αποξηράνουμε, να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, και κομπόστα για να τα κρατήσουμε αρκετό καιρό. Επίσης γίνονται υπέροχη γρανίτα και παγωτό, για πιο άμεση κατανάλωση. Ακόμη και τα κουκούτσια δίνουν υπέροχο ποτό!
Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών. Εκτός από τη συνήθη χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά. Σε διπλά μπισκότα, στην πάστα φλώρα,σε κέικς και ένα σωρό άλλα καλούδια , ταιριάζει κατά προτίμηση η χρυσαφένια μαρμελάδα του καλοκαιριού.
Υλικά
1 κιλό βερίκοκα
Ζάχαρη (η ποσότητα αναφέρεται στο «επί το έργον»)
½ -1 κούπα νερό
Χυμό λεμονιού
Προαιρετικά, άρωμα βανίλιας ή αμπερόζας (αμπερόριζας)
Επί το έργον
Διαλέγουμε ώριμα βερίκοκα, κατά προτίμηση καΐσια, Διαμαντοπούλου, ή άλλη αρωματική ποικιλία. Τα πλένουμε και τα ανοίγουμε για να βγάλουμε τα κουκούτσια (κρατάμε 10 κουκούτσια).
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα βερίκοκα, τα δέκα κουκούτσια και το νερό. Αν είναι σκληρά βάζουμε 1 κούπα νερό, αν είναι πολύ ώριμα βάζουμε μισή.
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10 λεπτά. Μετά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αρχίσουμε να τα πιέζουμε με μια κουτάλα να σπάσουν σε κομματάκια.
Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, και τα έχουμε χωρίσει σε μικρά κομματάκια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Δείτε και -ελπίζουμε κατατοπιστικό- βιντεάκι μας!
Αδειάζουμε τον πολτό σ’ ένα μπολ και τον μετράμε με μια κούπα, αδειάζοντάς τον ξανά στην κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αν θέλουμε απολύτως λεία τη μαρμελάδα μας, αλέθουμε τον πολτό στο multi. Όσες κούπες είναι ο πολτός, τόσες κούπες ζάχαρη προσθέτουμε (ή λίγο λιγότερες) και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να βράζει συνεχώς αλλά να μη μας πιάσει. Ενδεικτικά, στην κουζίνα μου που η μέγιστη διαβάθμιση των ματιών είναι 9, εγώ χαμηλώνω στο 6.Αφαιρούμε τον αφρό που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας προσέχοντας να μη παίρνουμε φρούτο.Προσθέτουμε τη βανίλια ή την αμπερόζα, αν τα βερίκοκά μας δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά.
Αφήνουμε τη μαρμέλαδα να βράζει μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε συχνά για να μη πιάσει. Τη δοκιμάζουμε με τη μέθοδο του “δρόμου στο πιατάκι” (!!!) και γενικά με τους τρόπους που περιγράφω εδώ.
Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις ακόμη.
Την φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα μας. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε σύντομα, αρκεί να τη βάλουμε σε καθαρά στεγνά βάζα.
Παρατηρήσεις
1)Σε ένα κιλό βερίκοκα εγώ έβαλα ¾ κούπας νερό. Τελικά είχα 3,5 κούπες πολτό και πρόσθεσα 3 κούπες ζάχαρη.
2)Ο χρόνος που μου πήρε μέχρι να δέσει – από τη στιγμή που άρχισε να βράζει με τη ζάχαρη – ήταν 40 λεπτά. Αν βάλουμε 3,5 κούπες ζάχαρη μάλλον θα δέσει πιο γρήγορα.
3)Βάζω σε πολλές μαρμελάδες λίγα από τα κουκούτσια του φρούτου. Ειδικά στο βερίκοκο, αφήνουν μια υπόνοια αρώματος πικραμύγδαλου που πηγαίνει πολύ. Έχουν και πηκτίνη ,απαραίτητη στο πήξιμο της μαρμελάδας…
4) Μέχρι σήμερα, παιδί της καθαρεύουσας, έγραφα το βερίκοκο ως βερύκκοκο! Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της προέλευσης και της εξέλιξης της λέξης , καθώς και της ερμηνείας της γνωστής φράσης «τι εστί βερύκοκκο» θα βρείτε εδώ, στο ιδιαίτερα αξιόπιστο blog του Ν.Σαραντάκου
5)Οι πληροφορίες προέρχονται από:
http://medicalnews.gr/
http://www.op-argissa.gr/verikoko.html
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=02.07.2005,id=18752496
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Η καλύτερη μαρμελάδα όντως μόνο που εγώ φέτος δεν ξέρω αν θα προλάβω με τις δουλειές.
Πολλά φιλιά.
Δε γίνεται, συνεννοείστε με τη μητέρα!!! :):)
Κοίτα, στην κατάσταση που είμαι, η μαρμελάδα σου μου είναι εξαιρετικά χρήσιμη! …Φρονιμεύω φαίνεται κι έχω πεθάνει στον πόνο, ενώ η έρμη η αντιβίοση δεν κάνει και πολλά! Ε, τι; Σκέτο το γιαουρτάκι; Και μια και το βερίκοκο φρέσκο τώρα… δεν είναι για τα δόντια μου, ε, ας πιάσω κουταλάκι… 😉
Φιλιά πολλά! 😉
Φαίνεται πολύ ωραία μαρμελάδα με βουτυράκι και ζεστό ψωμί για πρωινό είναι υπέροχη
Έφτιαξα κι εγώ πάνω από δέκα κιλά (μου τα έφεραν…). Τα φτιάχνω με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντα είναι ενδιαφέρον να ακους πώς την κάνουν άλλοι! Ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες!
Τι να πω γι αυτήν την μαρμελάδα??
Η καλυτερότερη, η αγαπημένη μου.
Κάθε καλοκαίρι φροντίζω να κάνω πολλά πολλά βάζα, και πάλι δεν μας φτάνουν!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Συμφωνώ απόλυτα,είναι η κορυφαία του καλοκαιριού!Φαίνεται λαχταριστή!Πολλά φιλιά!
Η αγαπημένη μου μαρμελάδα!!!!!!!!!!!!! Θα σου ρθω Κρήτη για διακοπες!!!!!!!!
υπεροχη η μαρμελάδα σου όπως και η συνταγή σου, για να λέω την αλήθεια είναι σχεδόν ίδια με την δική μου !!!! Είναι υπέροχη όπως λες μέσα σε μπισκοτάκια και σαν επικάλυψη στην πάστα φλώρα !!!!
φιλια πολλά Βιτούλα μου !!!
Maria B.
η αγαπημένη της πεθεράς μου, μας έφτιαξε και φέτος!!!!
Ξανθή μου εσύ νάσαι καλά και θα φτιάξεις και μαρμελάδα (ες)!
Μαριλία υποθέτω ότι οι μισές από τις μαμάδες που ασχολούμαστε με την κουζίνα φτιάχνουμε μαρμελάδα βερίκοκο αυτή την εποχή! Μωρέ ο φρονιμήτης σε ταλαιπωρεί; Δεν πονάει κανένα άλλο δοντάκι; 🙂
Ναντια σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Η πρότασή σου είναι η καλύτερη για όσους δεν φοβούνται θερμίδες 🙂
Κική δεν έχεις δημοσιεύσει το δικό σου τρόπο (ή κάνω λάθος;)! Πρέπει να μας τον πεις.Κι εμένα μ'ενδιαφέρουν οι ιδέες άλλων έμπειρων φιλενάδων 🙂
Έλενα κι εγώ όσο ήταν μικρά τα παιδιά έφτιαχνα αμέτρητες ποσότητες. Τώρα, κάθε χρόνο και λιγότερη…
Λένια μοσχομυρίζει βερίκοκο και έχει υπέροχο χρώμα. Προκαλεί 🙂
D&C ! Χαίρομαι! Στείλε mail πότε θα περάσεις από Ηράκλειο!
Μαρία θα πάω να βρω τη δική σου στις συνταγές της καρδιάς. Εϊμαι σίγουρη ότι το "σχεδόν ίδια" κρύβει σημαντική λεπτομέρεια έμπειρης νοικοκυράς
Φιλιά!
Μανουσίνα πόσο μ' αρέσει που εκτιμάς τη μαγειρική της πεθερούλας σου.Η νύφη σαν θα γεννηθεί 🙂
Hai Dear
This looks yummy….you have a lovely blog… I have been going through your blog for hours…You have so many wonderful recipes..I have bookmarked you blog and some recipe from that to try..Please check out my blog..It is for food lovers and person who love to cook..You could find so many recipes that you can easily try at home..I update this blog on a regular basis…So please follow me and motivate me..Thank you
http://yummytummy-aarthi.blogspot.com
Aarthi
Μια γλυκιά συνταγή γλυκό σε μια χώρα όπως η δική σας.
Φιλιά.
Αγκαλιάζω
υπαρχει κατι για εσενα στο μπλογκ μου!
Βαγγελιώ έχεις απόλυτο δίκιο. Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι η μαρμελάδα του καλοκαιριού. Δεν έχω φτιάξει ποτέ και θέλω να το προσπαθήσω φέτος.
Επίσης, η προηγούμενη ανάρτησή σου με έκανε να μου τρεχουν τα σάλια. Μαριδούλα τηγανητή!! Τρελαίνομαι! Έχω καιρό να πάρω, πρέπει να το κάνω σύντομα.
Γεια σου Βίτα, και εγω χάρηκα για την γνοριμία! Complimenti per il blog, ciao a presto!
Aarthi Thank you for visiting and kind words. I I like your blog and I shall visit it!
Annamaria il vostro paese ha anche molte delizie! Grazie
grEAT σ΄ευχαριστώ πολύ! Τιμή μου που με διάλεξες 🙂
Μάγδα είναι πολύ εύκολη.Να φτιάξεις. Όσο για τα ψαράκια, λίγοι μπορούν να συγκρατηθούν 🙂
Ornella καλώς ήρθες.Απολαυστικό το blog σου!Είμαι fun της ιταλικής κουζίνας και θα σε επισκέπτομαι συχνά 🙂
eftiaksa prwti fora marmelada…kai ekana tin suntagi sou!para polu wraia!!!euxaristw gia tin boitheia!!!
Ευχαριστώ που διάλεξες τη συνταγή μου και χαίρομαι που σου άρεσε! Καλώς όρισες!
έχω μείνει άφωνη με τις πληροφορίες και το πόσο αναλυτικά δίνεις την συνταγή και την εκτέλεσή της.Έχω φτιάξει πολλές φορές μαρμελάδα και μου αρέσει να κάνω και άλλη συνταγή κάθε φορά.Αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή και θα την κάνω. Ευχαριστώ πολύ!!
Ελπίζω να την πετύχεις Ελένη. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Εφτιαξα και εγω την συναταγή σου και έγινε πραγματικά πολύ ωραία.
ευχαριστώ για την βοήθεια….
ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Ευχαριστώ που τη δοκίμασες Δέσποινα και μπήκες στον κόπο να μας πεις τη γνώμη σου! Καλοφάγωτη!
Ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομερείς οδηγίες. Νομίζω ότι την πέτυχα!
Νατάσα
Νατάσα χαίρομαι που την πέτυχες και ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!
ειναι η καλυτερη σελιδα μαγειρικης!!!!!!!!!!!
ειμαι ενθουσιασμενη!!!!!!
οτι εφτιαξα ειναι υπεροχο!!!!!
και η περιγραφη γινεται με ακριβεια πραγμα πολυ χρησιμο !!!!!!
ευχαριστουμε που μοιραζεσαι μαζι μας τις συνταγες σου!!!!
να σαι παντα καλα
Εγώ ευχαριστώ για τα τόσο καλά λόγια! Να είστε καλά!
Ανακάλυψα πολύ πολύ πρόσφατα το μπλόγκ σας και έχω μείνει ενθουσιασμένη!
Μάλιστα την Δευτέρα θα ξεκινήσω τους πειραματισμούς με την σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια.
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: θα έχω ροδάκινα. 10 κιλά. Θα πρέπει να τα κάνω μαρμελάδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την μέθοδο μαρμελάδας βερίκοκο?
Επίσης, εγώ έχω ένα θεματάκι, δεν τα μπορώ τα πολύ γλυκά. Σκέψου στην μαρμελάδα βερίκοκο που έκανα πριν απο 1,5 μήνα, έβαλα 1 μέρος φρούτου προς μισό μέρος ζάχαρης. Και μην σου πω πάλι γλυκό μου φαίνεται. Είναι ασφαλές αυτό? Εννοώ η συντηρητική ιδιότητα της ζάχαρης σε ποιά αναλογία παύει να ισχύει? Αν τα ανοίξω τα βαζάκια σε 5 μήνες τι θα έχουν πάθει?
Αυτά…
Α, ωραία ιδέα για αποθήκευση μπάμιας! Και το κόλπο με τα βάζα στο φούρνο, αφού τα γεμίσουμε! Πάνε στα υπόψη!
Φιλικά,
Γαλήνη
Καλώς όρισες λοιπόν Γαλήνη (το όνομά σου είναι ευχή και επιθυμία…). Δεν έχω βάλει τη μαρμελάδα ροδάκινο αλλά τη φτιάχνω εντελώς αντίστοιχα πράγματι. Η ζάχαρη πολύ σωστά λες είναι και συντηρητικό εκτός από γλυκαντικό. Βάζω λοιπόν το λιγότερο τη μισή ποσότητα του φρούτου αν πρόκειται για μικρές ποσότητες (που θα καταναλωθούν γρήγορα) αλλιώς τη διατηρώ στο ψυγείο. Στο ψυγείο διατηρούνται και με λιγότερη ζάχαρη αλλά όχι όσο οι κλασικές… Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ!
Θα δοκιμάσω την μαρμελάδα και την σάλτσα ντομάτας και θα επανέλθω με εντυπώσεις!
καλό μήνα!!!
Εντελώς τυχαια βρήκα το site σας ,αλλά ότι κι αν εχω φτιάξει απλά ειναι τέλειο ! Τωρα φτιαχνω την υπεροχη μαρμελάδα! Μπράβο σας ότι και αν πω θα είναι λίγο ! Σας ευχαριστώ!
Νίκη
μαρμελαδα
ολες οι συνταγες ειναι καταπληκτικες και ευκολες ακομα και για αρχαριους οπως εγω ,ολες οι μαρμελαδες μου εγιναν υπεροχες
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας πέτυχαν. Καλοφάγωτες. Και του χρόνου!
[…] και μαρμελάδα φράουλα. Το καλοκαίρι ιδανική είναι η μαρμελάδα βερίκοκο η μαρμελάδα δαμάσκηνο και σύκο. Μπορούμε όπως […]