Το κουνουπίδι είναι στην εποχή του. Εμείς το προτιμούμε βραστό με ελαιόλαδο και λεμόνι ή γιαχνί με μάραθο. Τελευταία το φτιάχνω αρκετές φορές και σαν ωμή σαλάτα . Όταν λοιπόν περισσέψει κουνουπίδι βρασμένο, ή ομελέτα θα φτιάξω ή αυτά τα τηγανητά μπουκετάκια κουνουπιδιού. Τρώγονται αποκλειστικά ζεστά , καυτά θα έλεγα, με μπόλικο λεμόνι. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, όπως τα υπόλοιπα τηγανητά λαχανικά ή σαν συνοδευτικό κάποιου οσπρίου.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Άλλωστε το κουνουπίδι δεν είναι το πρώτο λαχανικό που τηγανίζουμε σε χυλό. Για να μην αναφέρω τώρα όλα τα καλοκαιρινά, υπενθυμίζω τις λιαστές τηγανητές ντομάτες, αξεπέραστη λιχουδιά και μάλιστα νηστίσιμη (μη ξεχνάμε, από αύριο αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων).
Ο χυλός που χρησιμοποιώ είναι ο κλασικός που έχω δώσει εδώ. Για να δώσουμε όμως γεύση στο κουνουπίδι – που δεν αρέσει σε όλους ομολογουμένως- μπορούμε να προσθέσουμε στο χυλό λίγο τριμμένο τυρί ή ένα αυγό ή και τα δύο. Ας δούμε λοιπόν πώς το φτιάχνουμε.
Φτιάχνουμε το χυλό και τον αφήνουμε να περιμένει τουλάχιστον μισή ώρα. Είναι απαραίτητη αυτή η αναμονή για να “δένει” με τα λαχανικά. Αλατίζουμε ελαφρά το κουνουπίδι αν είναι ανάλατο. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (αλλά όχι να καπνίσει). Βουτάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού στο χυλό (πρέπει να στέκει πάνω τους) και τα αφήνουμε στο καυτό ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν από τη μια πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη και όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο λεμόνι.
Παρατηρήσεις
1)Αν περισσέψουν πολύ μικρά κομματάκια κουνουπιδιού, τα αδειάζουμε στο χυλό και βγάζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι, σαν τηγανίτες στο τηγάνι.
2)Καλό είναι το κουνουπίδι να κρατά ελάχιστα και να μην είναι λιωμένο. Γίνονται και πιο νόστιμα και πιο εμφανίσιμα έτσι τα μπουκετάκια μας.
3)Εννοείται ότι η ποσότητα του χυλού προσαρμόζεται στην ποσότητα του κουνουπιδιού που έχουμε…
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Καλημέρα και καλή Σαρακοστή, με το καλό οι γιορτές κι όλα τα ευχάριστα που περιμένετε!!
Θα τηγανίσω σήμερα κιόλας λίγο που έχει στο ψυγείο.
Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, θα το κάνω.
φιλιά
Και σ΄εμένα αρέσει έτσι το κουνουπίδι αλλά στο χυλό βάζω διάφορα μπαχαρικά.
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την υπενθύμιση, Βαγγελιώ μου!
Καλό σου βράδυ
Γεια στα χέρια σου βαγγελιώ, ωραία ιδέα με κουρκούτι, θα το δοκιμάσω!!! Φιλάκια!!!
Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε το κουνουπίδι που έχει περισσέψει!!! Νοστιμότατο!
Φιλάκια πολλά, Βαγγελιώ μου!!!
Ξεκινώ πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο "Γευστικά παραδοσιακά μονοπάτια" και θέμα την Κρητική διατροφή. Θα χρειαστώ βοήθεια μάλλον. Να βάλω φωνή;
φιλάκι
Πω πω… ο πεθερός μου έφτιαχνε κάτι παρόμοιο και ήταν πραγματικά φανταστικό!
Είδα τη συνταγή σου κα θυμήθηκα πόσο πολύ μου άρεσε το συγκεκριμένο πιάτο. Ξεφεύγει πολύ από τις κλασικές προτάσεις για κουνουπίδι και είναι νοστιμότατο!
Φιλιά
δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τηγανητο κουνουπίδι, το συμπαθώ πολύ γενικά οπότε πιστευω οτι θα μου αρέσει και τηγανητο!
Πολυ ωραία ιδέα!
όλα καλά αλλά δεν περιγράφεται πως φτιάχνουμε το χυλό!
Στα υλικά δίνεται “μια δόση χυλού για τηγάνισμα”. Κάντε κλικ εκεί και θα οδηγηθείτε στην αναλυτική συνταγή του χυλού. Ευχαριστώ!
[…] Κουνουπίδι τηγανητό με κουρκούτι […]