Γιορτή χωρίς γλυκάκι γίνεται; Χθες λοιπόν η δική μου συμβολή στο τραπέζι ήταν τα “κουραμπιεδάκια” με το λουκούμι. Συνταγή από τη γιαγιά μου που τα συνήθιζε στο πανηγύρι του Αφέντη Χριστού αφού είναι νηστίσιμα και ταυτόχρονα έχουν γιορτινή όψη.
Υλικά
1 κούπα λάδι
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη κοινή (τη μέτρησα σήμερα με κούπα για μεγαλύτερη ακρίβεια και είναι περίπου 1/3 κούπας)
Μισή κούπα άσπρο κρασί (η πρώτη συνταγή έγραφε αλουσιά δηλ.αλυσίβα αλλά χρόνια τώρα την κάνω με κρασί)
3 φλυτζάνες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν και μισό κουταλάκι σόδα (πιθανόν να χρειαστούμε 2-3 κουταλιές ακόμη)
Για άρωμα ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή περγαμόντου ή εσάνς αμυγδάλου
περίπου 25 μπουκίτσες λουκουμιού ή 6 μεγάλα λουκούμια
Για το τέλειωμα:
1 φλυτζάνα αχνοζάχαρη
Επί το έργον
Βάζουμε τα υγρά υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε με τη κοινή ζάχαρη και το άρωμα που διαλέξαμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.Δεν ζυμώνουμε πολύ.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι , τα πατάμε στο χέρι μας να γίνουν δισκάκια και βάζουμε ένα λουκουμάκι στο κέντρο.
Κλείνουμε το δισκάκι καλά και δημιουργούμε το κουραμπιεδάκι μας.
Οι φάσεις φαίνονται (ελπίζω) στη φωτογραφία:
Παρατηρήσεις
1)Πολλοί βάζουν και κάποιο ξηρό καρπό στη γέμιση, καρύδι ή αμύγδαλο.Αυτή η εκδοχή μ’ αρέσει καλύτερα το χειμώνα.
2) Μπορούμε να βάλουμε αντί λουκούμι κάποιο γλυκό του κουταλιού(π.χ. κυδώνι , περγαμόντο, σταφύλι) αφού το στραγγίσουμε από τα σιρόπια.Κάποτε τα έφτιαξα γεμίζοντάς τα με μια μαρμελάδα που είχε γίνει πολύ σφικτή και δεν αλειφόταν στο ψωμί.
3)Μπορούμε να τα ραντίσουμε με ανθόνερο πριν το πασπάλισμα με την άχνη ή να προσθέσουμε λίγο ανθόνερο στη ζύμη.
Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου θα τη δοκιμάσω με λουκούμια εκ Κύπρου που μας πρόσφεραν αλλά δεν τα έχουμε ακόμη φάει.
Ξανθή καλώς ήλθες.Θα χαρώ πολύ να δοκιμάσει μια συνταγή "μου" μια έμπειρη μαγείρισσα και θα ήθελα πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
Αχά!! και έλεγα τι να φτιάξω να κεράσω της Παναγίας.
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
Ωραία συνταγή, θα τα φτιάξω με Πατρινά λουκουμάκια με τεντούρα.
Ax!!! Πολλή μου αρέσει.
Αστεράκι μου, πολύ νηστίσιμα μου φαίνονται για της Παναγίας 🙂
Μανουσίνα έχουν αυτή την κανελάτη γεύση του λικέρ; βάλε τότε λίγη κανελίτσα στη ζύμη.
Ellada μακάρι να γινόταν να τα δοκιμάσεις.Είναι τριφτά και η αλήθεια είναι οτι δεν μένεις σε ένα…
Καλά….λατρεύω τα λουκούμια ΚΑΙ τους κουραμπιέδες! Άρα, θα μ' αρέσει κι αυτό!
Θα χαρώ να το δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου Κική
Τα έφτιαξα και τα δοκιμάσαμε κιόλας!!!
Ελπίζω να σας άρεσαν! ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο 🙂
[…] νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Μαζί με τα κουραμπιεδάκια με λουκούμι, ήταν το γλύκισμα που συνήθιζε η γιαγιά μου, και η μάνα […]