Μικρά κέικς με φρούτα, για τα ταπεράκια της παραλίας και του ταξιδιού!
Και βέβαια του γραφείου και του σχολείου σε λίγες μέρες! Ήδη άρχισαν οι διαφημίσεις για τα σχολικά. Τελειώνει σιγά σιγά η περίοδος των διακοπών για κάποιους από μας., παρόλο που η καλύτερη εποχή για τις δικές μας παραλίες είναι ο Σεπτέμβρης. Εμείς τον περιμένουμε για τα καλύτερα μπάνια της χρονιάς, κι έτσι συνήθως μέσα στον Αύγουστο το “σκάμε” για λίγες μέρες εκτός Κρήτης. Ο κορονοϊός (και άλλα, πιο προσωπικά…) μας στέρησαν αυτή τη χαρά τα τελευταία χρόνια αλλά φέτος φύγαμε για λίγες μέρες. Περισσότερα όμως γι αυτό και για την φετινή μας απόδραση (μαζί με το μικρό συμβολικό δωράκι που έχω καθιερώσει στην επιστροφή, σε επόμενη ανάρτηση…).
Σας το έλεγα και σε πρόσφατο post, πως όταν έχω εδώ τις μικρές μου εγγονούλες κατεργάζομαι λύσεις για αλμυρές και γλυκές σπιτικές λιχουδιές, για να αποφύγουμε τα ετοιματζίδικα σνακς αλλά και για να «παίζουμε» λίγο στην κουζίνα. Τους αρέσει η ενασχόληση με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, λατρεύουν τα ζυμαράκια και θεωρούν τη γιαγιά καλή μαγείρισσα (όχι βέβαια καλύτερη από τη μαμά τους, όπως έτσι πρέπει…). Φτιάξαμε λοιπόν και φέτος το καλοκαίρι – ο Ιούλιος τους ανήκει!- πολλά και διάφορα κεκάκια, βουτήματα, κουλουράκια παραλίας, αλλά και επιδόρπια και σπιτικά παγωτά για τα κυριακάτικα γεύματά μας, με παλιές και καινούριες συνταγές που επινοήσαμε!
Αυτά εδώ τα μαφινάκια φτιάχτηκαν τουλάχιστον δυο φορές με μπανάνες κι άλλες δυο με ροδάκινα και βερίκοκα που είχαν περισσέψει στην φρουτιέρα. Μακάρι να ήταν και τα σύκα φέτος πολλά για να τα δοκιμάσουμε και με αυτά, αλλά για την ώρα είναι ακριβά και δυσεύρετα λόγω των παράξενων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος.
Ροδάκινα βέβαια και βερίκοκα μπορεί να μην υπάρχουν ολοχρονίς αλλά σίγουρα μπανάνες όλο και κάποιες παραωριμάζουν και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε για να μην τις πετάξουμε. Τη διαφορά σε τούτα τα μαφινάκια την κάνει το αγαπημένο υλικό της οικογένειας, το ινδοκάρυδο. Εμείς το αγαπούμε και όπου η συνταγή το «σηκώνει», αντικαθιστούμε μέρος του αλευριού με καρύδα.
Τα υλικά μετρήθηκαν κατά την παρασκευή της συνταγής με τη λογική του «όσα βγούνε», αλλά προέκυψαν ακριβώς 12 μεσαίου μεγέθους μάφινς, γεγονός που την κάνει ιδανική και για τα ειδικά ταψάκια. Παρεμπιπτόντως, πολύ βολικές οι θήκες για ένα ένα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αν κι έχω ταψάκια, μας βόλεψαν στην μεταφορά στην παραλία αλλά και στο αυτοκίνητο όπου οι διαδρομές μας ήταν μεγάλες και χρειαζόμασταν κολατσιό!
Υλικά
170 gr φρούτα ζυγισμένα καθαρισμένα (μπανάνες, βερίκοκα, ροδάκινα, γιαρμαδες)
1 αυγό
75 ml ελαιόλαδο
150 gr ζάχαρη
50 gr ινδοκάρυδο (καρύδα)
1 σωληνάκι βανίλια
210 gr Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν
Για το γαρνίρισμα, λίγη άχνη ζάχαρη ή λίγο ακόμη ινδοκάρυδο
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε ένα μπολ και με τη βοήθεια αυγογδάρτη ή μίξερ χεριού, χτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη να αφρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το φρούτο της επιλογής μας (δείτε παρατηρήσεις) σε μορφή πολτού. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ινδοκάρυδο και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν.
Αφού τα ενσωματώσουμε με απαλές κινήσεις, μοιράζουμε το μείγμα σε 12 θήκες για μάφινς. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, μια θέση κάτω από τη μεσαία σχάρα, για 35-40 λεπτά περίπου, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Αφού κρυώσουν ελαφρά, τα πασπαλίζουμε με λίγη αχνοζάχαρη ή με λίγο ακόμη ινδοκάρυδο.
Παρατηρήσεις
- Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψουμε το μπέικιν.
- Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η παρασκευή μέχρις ένα σημείο μπορεί να γίνει και στο multi. Προτίμησα το multi στην περίπτωση των ροδάκινων και των βερίκοκων γιατί δεν πολτοποιούνται εύκολα με το εργαλείο για τον πουρέ. Μετά το άλεσμα άδειασα το μείγμα σε μπολ και πρόσθεσα με σπάτουλα το αλεύρι και την καρύδα.
- Ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι θήκες μας μπορεί να βγούν λιγότερα ή περισσότερα μαφινάκια. Πρέπει τότε να προσαρμόσουμε και τον χρόνο ψησίματος.
- Για να κολλήσει το ινδοκάρυδο αλείφουμε την επιφάνεια των κέικς με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα ή με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού.
Τα έφταιξα με τις ανηψιές μου, το φρούτο που έβαλα ήταν ροδάκινο, και μας άρεσε πολύ! Καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσαν! Και οι δικές μου εγγονούλες ανακατεύονται με την κουζίνα σε τέτοιες απλές συνταγές και το απολαμβάνουν!