Η κρητική εκδοχή του nespolino (με ρακή) είναι ίσως το ωραιότερο λικέρ που έχω φτιάξει!
Το άκουγα και δεν το πίστευα : το λικέρ από τα κουκούτσια του δέσπολου είναι μια εξαιρετική παραλλαγή του amaretto (αμαρέτο).Το έφτιαξα με τα περυσινά δέσπολα (όπως θα δείτε σε σχετική φωτογραφία τα κουκούτσια μπήκαν στο βάζο τέλος Μαΐου), αλλά όταν ήταν έτοιμο, δεν υπήρχαν πια δέσπολα οπότε δεν είχε νόημα η δημοσίευση της συνταγής.Τώρα λοιπόν που ξανάρθε η εποχή τους ήρθε και η ώρα της δημοσίευσής της!
Εξάλλου αν δεν έχω δοκιμάσει κάτι ποτέ δεν βάζω συνταγή εδώ. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των blogs που εκτιμώ κι εγώ από τα διάφορα sites που απλά αναδημοσιεύουν συνταγές που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ…Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μην τηρώ αυτή την τακτική στο δικό μου!
Η παρασκευή λικέρ από κουκούτσια καρπών είναι γνωστή και στον τόπο μας, με κορυφαίο το λικέρ από κουκούτσια βερίκοκου. Η αλήθεια είναι ότι με τα κουκούτσια από τα δέσπολα είχα ακούσει ότι οι Ιταλοί φτιάχνουν λικέρ αλλά δεν είχα πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του πριν την ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο.
Πήρα λοιπόν τα «φώτα» γι αυτή τη συνταγή από διάφορα ιταλικά sites (θα σας δώσω μερικά links παρακάτω) αλλά προσάρμοσα τις συνταγές που βρήκα με δεδομένο ότι το δικό μου αλκοόλ δεν είναι τίποτα άλλο από την κρητική ρακή που διαφέρει βέβαια σημαντικά από το οινόπνευμα ποτοποιίας που προτείνουν οι Ιταλοί. Η αλήθεια είναι ότι και να ήθελα να το χρησιμοποιήσω, δεν ξέρω πού θα μπορούσα να βρω τέτοιο οινόπνευμα.
Έχω παρατηρήσει ότι η εκχύλιση σε ρακή φρούτων ή καρπών θέλει περισσότερο χρόνο παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές με οινόπνευμα κι έτσι στα τελευταία μου λικέρ αυξάνω το χρόνο περίπου μιάμιση φορά από τον προτεινόμενο. Οι συνταγές που είδα πρότειναν παραμονή των κουκουτσιών 40-60 μέρες στο οινόπνευμα. Εγώ αύξησα το χρόνο παραμονής των κουκουτσιών στη ρακή σε 3 σχεδόν μήνες.
Αν λοιπόν σας αρέσει η ιδέα της παρασκευής ενός πολύ φίνου λικέρ που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το γνωστό αμαρέτο σε όλες του τις χρήσεις, εκμεταλλευτείτε τα δέσπολα που έχουν ήδη αρχίσει να ωριμάζουν στα δέντρα. Στο εμπόριο έχουν εμφανιστεί νωρίτερα…
Οι μισές από τις δικές μου φωτογραφίες είναι περυσινές, κάποιες από την εποχή που το πρωτοδοκιμάσαμε και αρκετές είναι χθεσινές. Πιστεύω ότι τώρα είναι στην καλύτερή του φάση, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη παρασκευή του, οπότε θα επαναληφθεί η διαδικασία και με τα φετινά κουκούτσια!
Εκτός λοιπόν από μια καλή ως πολύ καλή μαρμελάδα, τα δέσπολα δίνουν ένα εξαιρετικό λικέρ και μάλιστα μόνο με τα ταπεινά κουκούτσια τους!
Υλικά
200 gr κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)
500ml ρακή
450gr ζάχαρη
750ml νερό
Επί το έργον
Πλένουμε τα κουκούτσια από τα δέσπολα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε 5-6 μέρες στον ήλιο σκεπασμένα με τούλι ή καλύτερα τα θερμαίνουμε στο φούρνο (δείτε το update). Κάθε βράδυ τα βάζουμε μέσα στο σπίτι για να μην επηρεαστούν από την ανοιξιάτικη νυχτερινή υγρασία.
update 24-5-2019: Τα τελευταία χρόνια στεγνώνω τα κουκούτσια στο φούρνο,στους 100 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να τρίβονται τα φλούδια τους. Η θέρμανση είναι απαραίτητη γιατί όπως όλα τα κουκούτσια (και του βερίκοκου), περιέχουν κάποιες τοξικές ουσίες που εξουδετερώνονται με τη θερμότητα.
Όταν τα καφέ φλούδια τρίβονται και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ευρύχωρο βάζο που κλείνει καλά μαζί με τη ρακή.
Το φυλάσσουμε σε σκοτεινό δροσερό σημείο (ένα ντουλάπι κουζίνας είναι μια χαρά) για 2,5 ως 3 μήνες. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, φτιάχνουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σουρώνουμε τα κουκούτσια χρησιμοποιώντας και σουρωτήρι και κάποιο πιο λεπτό φίλτρο, όπως π.χ. πυκνό τούλι ή φίλτρο γαλλικού καφέ. Ανακατεύουμε το αλκοόλ με το σιρόπι και το βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο μπουκάλι. Αφήνουμε να περάσει ένας μήνας ακόμη πριν το δοκιμάσουμε και όσο μένει τόσο γίνεται καλύτερο!
Παρατηρήσεις
1)Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί ελαφρά , ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ.
2)Μια ποσότητα λικέρ που έφτιαξα με άλλες αναλογίες που βασίστηκαν κυρίως στον αριθμό κουκουτσιών δεν ήταν το ίδιο ωραία ή ίσως δεν βρήκα την κατάλληλη για τη ρακή.
3)Η χρήση της ρακής είναι σχεδόν κανόνας στα παραδοσιακά λικέρ της Κρήτης. Εναλλακτικά χρησιμοποιούσαν κονιάκ. Επειδή αυτό το λικέρ έχει εξαιρετικό άρωμα αμυγδάλου και πολύ γλυκό χρώμα από δικού του, θα πρότεινα αν δεν έχετε εύκολη την προμήθεια ρακής να χρησιμοποιήσετε άλλο ανοιχτόχρωμο ποτό 40 βαθμών χωρίς έντονο άρωμα.
4)Σε κάποια sites διάβασα ότι τα κουκούτσια μπορούν να στεγνώσουν και να αποφλοιωθούν σε φούρνο. Ε, αν υπάρχει θέμα ηλιοφάνειας ίσως να μπορούμε να καταφύγουμε και στο φούρνο, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ υπάρχει τέτοιο θέμα.
5)Τα sites που είδα πριν καταλήξω σ’ αυτές τις αναλογίες είναι:
http://www.tibursuperbum.it/ita/eventi/gastronomia/liquori/LiquoreNespolino.htm
https://mariacavallaro.wordpress.com/2010/04/17/io-mi-diletto-il-nespolino/
φυσικά τη δική μας Μαρίνα :
http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/06/liquore-amaretto-di-nespole.html
και πολλά άλλα που δεν θυμάμαι ακριβώς. Όπως προανέφερα, έλαβα υπόψη ότι οι συνταγές αφορούν οινόπνευμα ποτοποιίας ενώ εγώ εξαρχής ήξερα ότι θα χρησιμοποιούσα ρακή!
Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να το φτιάξουν!
Καλησπερα .. εγω περιμενω εναγωνιως να ωριμασουν τα μουσμουλα για να φτιαξω την μαρμελαδα σας , που ειχα βαλει στο ματι απο περισυ αλλα η μουσμουλια μας δεν μας εκανε τη χαρη. Τωρα αυτο το post μου εδωσε και αλλη ιδεα.. Μια ερωτηση εχω.. γινεται αντι για ρακη να χρησιμοποιησουμε τσιπουρο?ευχαριστω
Εδώ μόλις άρχισαν να φαίνονται στη λαϊκή και επειδή αρέσουν πολύ στο Θ. θα φτιάξω με τα κουκούτσια το λικέρ.
Τι ωραία ιδέα! Ξεκίνησα ήδη να μαζεύω τα κουκούτσια!
Καλησπέρα, ξέρετε μήπως ποια ποικιλία είναι κατάλληλη; Η δικιά μας μουσμουλιά κάνει μικρά μούσμουλα, 1-2cm διάμετρο, όχι σαν τα μεγάλα του εμπορίου. Διάβασα κάπου ότι τα κουκούτσια είναι ελαφρώς δηλητηριώδη και χρησιμοποιούν ορισμένες ποικιλίες για το ποτό.
Καλησπέρα και σε σας. Δεν έχει σημασία το μέγεθος. Γι αυτό δίνω στη συνταγή σε γραμμάρια τα κουκούτσια. Γνωρίζω ότι δηλητηριώδη είναι τα κουκούτσια του βερίκοκου κι αυτά όχι στις ποσότητες που χρησιμοποιούμε σε λικέρ. Για τα κουκούτσια του μούσμουλου δεν βρήκα πουθενά τέτοια αναφορά. Αν θέλετε στείλτε μου link.
Σας παρακαλώ απο κεκτημένη ταχύτητα μαζί με τη ρακί και τα κουκούτσια,έβαλα και τη ζάχαρη βοήθεια!!!! Τι ννα κάνω τώρα???? Κλαψ!!!!
Καλησπέρα,και μαρμελάδα εκανα και λικέρ εκανα (πέρσι)και έγιναν απίστευτα δεν μπορω να σας τα περιγράψω σήμερα όμως την πατησα απο την πολύ…. πείρα και έβαλα κουκούτσια ρακί και ζάχαρη μαζί έχω στεναχωρεθει δεν ξέρω τι να κάνω όπως σας είπα και παρακατω ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έχω μαθει απο εσάς φιλια πολλά!!!
Λαμπρινή μου σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη. Μην το πετάξεις. Η κλασική ελληνική μέθοδος για τα λικέρ είναι να βάλεις τη ζάχαρη από την αρχή. Στη θέση σου θα διπλασίαζα τα κουκούτσια χωρίς να βάλω άλλη ζάχαρη και θα έφτιαχνα με την υπόλοιπη μισή ένα σιρόπι να το προσθέσω όταν θα γίνει η εκχύλιση. Δοκίμασέ το και πες μου. Πάντως τα αποξήρανες έτσι; Καλή επιτυχία!
Αααα!!! Πολύ σας ευχαριστώ για την απάντηση,και τα αποξήραναν,και τα ξεφλούδισμα,και τα χώρισαν στη μέση,όλα σωστα αλλά ?? Σκεφτικα να τα βάλω στον ήλιο τι λέτε θα κάνω κατι.??? Θα προσθέσω κουκούτσια,για να συνεχίσω όπως μου λέτε αλλά επιζεί θα είναι ποιο πολύ καιρό τα προηγούμενα δεν πιστεύω οτι θα υπάρξει πρόβλημα??Και παλι σας ευχαριστώ παρα πολύ!!!!
Δεν ξέρω τι να πω για τον ήλιο. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν θα τα έβαζα αλλά πολλές συνταγές με τον “ελληνικό” τρόπο αφήνουν να γίνει η ζύμωση στον ήλιο. Δεν ξέρω τι να σας συμβουλεύσω. Αν ξέρετε έστω και λίγα αγγλικά (η μετάφραση της google είναι αρκετή για συνταγές) αναζητείστε nespolino recipe και μπορεί να βγάλετε άκρη. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ οτι γίνει σας ενημερωνω καληνύχτα σας!!!
Αγαπητή μου φιλη ξέχασα να σου αναφέρω για το δεύτερο λικέρ μούσμουλο,που εκανα το….λάθος έγινε κι αυτό απίθανο ευχαριστωωω
Χαίρομαι! Καλόπιοτο και σε χαρές!
αν τα αφησουμε για παραπανω απο το οριο μηνων που εχετε πει καταστρεφεται το υλικο;
Καλημέρα σας! Όχι αν κάνετε μια αναζήτηση στο ίντερνετ θα δείτε ότι τα διάφορα ιταλικά sites προτείνουν διαφορετικούς χρόνους! Καλή επιτυχία!
Γεια σας,αυτό το λικέρ το έφτιαξαν πέρσι,έγινε υπέροχο θεσπέσιο,και όταν το πινεις,όταν δεν ξέρεις,έχεις την εντύπωση οτι είναι αμαρετο,που νομιζω οτι δεν έχει να του ζηλέψει τίποτα,γιατί όπως σας είπα,είναι το κάτι άλλο.Τώρα λοιπόν βάζω και το φετινό μου λικέρ,και σας ευχαριστώ για όσα έχω μαθει απο εσάς και οποιους συμβάλουν για εμας,κι ας είμαστε και παλιές νοικοκυρές.Ευχαριστώ!!!
Κι εγώ ετοιμάζομαι για τη φετινή παραγωγή! Πάντα τελειώνει πρώτο απ’ όλα τα υπόλοιπα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλη μου (καιρός για ενικό νομίζω, μετά από τόση επικοινωνία…). Καλό Πάσχα!
Τα κουκούτσια του μούσμουλου, δίνουν αυτό το κίτρινο χρώμα που βλέπω στη φωτογραφία;
Ναι! Δεν έχει μπει καμία χρωστική!
Καλησπερα…Με τι αλλα κουκουτσια μπορουμε να κανουμε λικερ,κ αν ειναι ιδιες οι ποσοτητες κ η διαδικασια.Σας ευχαριστω.
Βέβαια! Και με κουκούτσια βερίκοκου και με κουκούτσια κερασιών, και άλλων φρούτων! Δεν έχω ακόμη τις συνταγές στο site, ελπίζω φέτος να τα καταφέρω να φτιάξω!
Θέλω να σας συγχαρώ για τις υπέροχες συνταγές σας!! Ότι έχω φτιάξει είναι επιτυχημένο. Η τελευταία μου συνταγή ήταν η μαρμελάδα μουσμουλο απλά υπέροχη. Τώρα ετοιμάζομαι για το λικέρ. Ευχαριστώ πολύ.
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιο! Χαίρομαι που σας πέτυχε. Δεν ξέρω αν σας αρέσει το άρωμα πικραμύγδαλου, αλλά αν ναι, αυτό το λικέρ θα σας ενθουσιάσει! Να είστε καλά!
ΧΜ ΜΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΠΟΛΑ, ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ….
ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΛΥΚΟ ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΓΕΜΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΑΖΑΚΙΑ ΜΟΥ, ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΜΗΠΩς ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΛΙΚΕΡ Ή ΣΙΡΌΠΙ, ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΕΑ? ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΒΡΩ ΛΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΩ ΤΙΠΟΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Φυσικά και δεν πρέπει να πετάμε κανένα τρόφιμο! Ειδικά το σιρόπι φράουλας είναι πολύ χρήσιμο! Κρέμες, παγωτά, φραουλάδες (αραίωση με νερό ή ανθρακούχο νερό)! Δέστε το λίγο παραπάνω να γίνει σαν μέλι και διατηρείστε το εντός ή εκτός ψυγείου.
Καλησπερα μου αρεσουν πολυ οι συνταγες και το site σας❤ να ρωτησω κατι…μεχρι να μαζεψω ολα τα κουκουτσια, που να τα φυλλαξω..π.χ. τα εχω σε ενα βαζο αλλα δεν ξερω εαν πρεπει να τους βαλω νερο. Θα χρειαστει αρκετες μερες να τα “μαζεψουμαι” Ευχαριστω!
Σας ευχαριστώ πολύ! Εγώ τα βάζω σε ένα μπολ στο ψυγείο. Συνήθως παίρνω μια ποσότητα για μαρμελάδα (που τα καθαρίζω μεζεμένα) κι έτσι μαζεύονται όσα χρειάζομαι σε λίγες μέρες…
Γειά σας.. Παίρνω το θάρρος να σας απαντήσω στο ερώτημα σας μιας και φτιάχνω αυτό το λικέρ κάθε χρόνο. Όταν φάμε μερικά δεσπολα , παίρνουμε τους καρπούς και τους πλένουμε έτσι ώστε να φύγει το γλιστερό του φρούτου και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπωλ. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και περιμένουμε για τα επόμενα που θα μπουν στο μπωλ με την ίδια διαδικασία. Αυτό το κάνουμε γιατί αν δεν τους πλύνουμε θα γεμίσουν μούχλα. Ελπίζω να βοήθησα!!
🙂
Καλημέρα.
Θα δοκιμάσω άμεσα το λικέρ με δέσπολα καθώς επίσης θα ήθελα και τη συνταγή για μαρμελάδα. Ευχαριστώ πολύ.
Είναι τέλειο!!!! Φέτος το φτιάχνω δεύτερη φορά. όσοι το δοκίμασαν ξετρελλάθηκαν
Σε χαρές να το καταναλώσετε εύχομαι! Κι εγώ το θεωρώ το καλύτερο σπιτικό λικέρ! Και του χρόνου!
Αν τα κουκούτσια μείνουν 4-5 μήνες σε σκιερό ντουλάπι πειράζει. Ευχαριστώ
Δεν τα έχω αφήσει τόσο πολύ και δεν ξέρω τι μπορεί να προκύψει…
Καλησπέρα σας!!! Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπέροχη συνταγή που μας δώσατε!!!Αυτό το λικέρ το κάνω επί 3 χρόνια συνεχόμενα και πάντα διπλή δόση. Βγαίνει πάντα υπέροχο στην ένταση της γεύσης!!Και με το χρόνο γίνεται σκούρο και πολύ εύγευστο και μυρωδάτο!!! Είστε υπέροχη!!!! Πολλά συγχαρητήρια!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!
Καλησπέρα Βαγγελιώ. Τα κουκούτσια μουλιαζουν σε τσίπουρο για δύο μήνες. Έχεις δοκιμάσει να διαφοροποιήσεις το σιροπθυ? Δεν μου αρέσουν τα πολύ γλυκά λικέρ. Επίσης η ποσότητα του σιροπιού δεν αραιώνει πολύ το οινόπνευμα?
Σταυρούλα μου καλησπέρα. Υποθέτω ότι ναι, μπορείς να διαφοροποιήσεις το σιρόπι. Μια αναζήτηση σε ιταλικά sites απ’ όπου έχω κι εγώ προσαρμόσει τη συνταγή στα καθ’ ημάς, θα σε βοηθούσε. Εκεί βάζουν οινόπνευμα ποτοποιίας οπότε θα είναι πράγματι πιο δυνατό! Θα έβαζα ίσως λιγότερο σιρόπι για να επιτύχω και τα δύο ζητούμενα…
Βαγγελιώ μου ευχαριστώ πολύ. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν. Να βάλω δοκιμαστικά μισό σιρόπι και βλέπουμε. Χρόνια πολλά, η Παναγία βοήθεια μας!
Σουρωθηκε και έφτιαξα το μισό σιρόπι! Έγινε εξαιρετικό για τα δικά μου γούστα. Όχι πολύ γλυκό και σχετικά δυνατό. Το σερβιρα ήδη με τριμμένο πάγο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Μπράβο και για αυτή την συνταγηυ Βαγγελιώ.
Χαίρομαι Σταυρούλα μου που βγήκε όπως το ήθελες! Κι εγώ το θεωρώ από τα καλύτερα σπιτικά λικέρ. Να το απολαύσετε σε χαρές εύχομαι!
Καλημέρα σας κ. Βαγγελιώ!
Έκανα για πρώτη φορά το λικέρ, είναι πολύ αρωματικό αλλά αρκετά ελαφρύ κ γλυκό. Υποθέτω ότι θα έπρεπε να μπει το μισό σιρόπι, γιατί είναι πολύ αραιωμένο. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το πώς θα μπορούσα να το διορθώσω, εάν γίνεται.
Καλησπέρα σας. Πρόκειται για λικέρ, και όχι για πηκτό σιρόπι, θέλουμε να είναι διαυγές και ελαφρύ. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να συμπυκνωθεί χωρίς να χάσει το αλκοόλ του.Όσοι το έχουν φτιάξει δεν μου έχουν παραπονεθεί για την υφή του. Ίσως για το δικό σας γούστο να πρέπει να μπει το μισό σιρόπι. Εύχομαι να το απολαύσετε σε χαρές, έτσι κι αλλιώς!
Καλημέρα σας!
Δεν υπάρχει πρόβλημα με την υφή του κ το άρωμα. Η ποσότητα του αλκοόλ μου φαίνεται λίγη γευστικά. Εάν πρόσθετα εστω εκ των υστέρων λίγο από το τσίπουρο με το οποίο το έφτιαξα, θα βελτίωνε λέτε το αποτέλεσμα;
Και βέβαια! Αυτό διορθώνεται προσθέτοντας αλκοόλ. Αφήστε όμως πάλι να ωριμάσει και να δέσουν τα αρώματα για καμιά δεκαπενταριά μέρες!
Ωραία, θα το δοκιμάσω σίγουρα και θα σας ενημερώσω! Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
καλημέρα κ Κασαπάκη. Εκανα το καλοκαίρι την μαρμελάδα με τα μούσμουλα και το λικέρ με τα κουκούτσια . Έγιναν υπέροχα . ευχαριστώ για τις ωραίες και αναλυτικές οδηγίες σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάτι τους σπόρους από τα μούσμουλα αφού τα σουρωσουμε από το αλκοόλ. Ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, χαίρομαι που σας άρεσε! Όχι, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πουθενά τα κουκούτσια, είναι για πέταμα! Εξάλλου μας έδωσαν το νόστιμο λικέρ 😉 !