Vegan/vegetarian

Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)

Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)

Η κρητική εκδοχή του nespolino (με ρακή) είναι ίσως το ωραιότερο λικέρ που έχω φτιάξει!

 

Το άκουγα και δεν το πίστευα : το λικέρ από τα κουκούτσια του δέσπολου είναι μια εξαιρετική παραλλαγή του amaretto (αμαρέτο).Το έφτιαξα με τα περυσινά δέσπολα (όπως θα δείτε σε σχετική φωτογραφία τα κουκούτσια μπήκαν στο βάζο τέλος Μαΐου), αλλά όταν ήταν έτοιμο, δεν υπήρχαν πια δέσπολα οπότε δεν είχε νόημα η δημοσίευση της συνταγής.Τώρα λοιπόν που ξανάρθε η εποχή τους ήρθε και η ώρα της δημοσίευσής της!

DSC_1720

Εξάλλου αν δεν έχω δοκιμάσει κάτι ποτέ δεν βάζω συνταγή εδώ. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των blogs που εκτιμώ κι εγώ από τα διάφορα sites που απλά αναδημοσιεύουν συνταγές που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ…Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μην τηρώ αυτή την τακτική στο δικό μου!

DSC_1717

Η παρασκευή λικέρ από κουκούτσια καρπών είναι  γνωστή και στον τόπο μας, με κορυφαίο το λικέρ από κουκούτσια βερίκοκου. Η αλήθεια είναι ότι με τα κουκούτσια από τα δέσπολα είχα ακούσει ότι οι Ιταλοί φτιάχνουν λικέρ αλλά δεν είχα πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του πριν την ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο.

DSC_1717-001

Πήρα λοιπόν τα «φώτα» γι αυτή τη συνταγή από διάφορα ιταλικά sites (θα σας δώσω μερικά links παρακάτω) αλλά προσάρμοσα τις συνταγές που βρήκα με δεδομένο ότι το δικό μου αλκοόλ δεν είναι τίποτα άλλο από την κρητική ρακή που διαφέρει βέβαια σημαντικά από το οινόπνευμα ποτοποιίας που προτείνουν οι Ιταλοί. Η αλήθεια είναι ότι  και να ήθελα να το χρησιμοποιήσω,  δεν ξέρω πού θα μπορούσα να βρω τέτοιο οινόπνευμα.

DSC_1725

Έχω παρατηρήσει ότι η εκχύλιση σε ρακή φρούτων ή καρπών θέλει περισσότερο χρόνο παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές με οινόπνευμα κι έτσι στα τελευταία μου λικέρ αυξάνω το χρόνο περίπου μιάμιση φορά από τον προτεινόμενο. Οι συνταγές που είδα πρότειναν  παραμονή των κουκουτσιών 40-60 μέρες στο οινόπνευμα. Εγώ αύξησα το χρόνο παραμονής των κουκουτσιών στη ρακή σε 3 σχεδόν μήνες.

DSC_1720

Αν λοιπόν σας αρέσει η ιδέα της παρασκευής ενός πολύ φίνου λικέρ που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το γνωστό αμαρέτο σε όλες του τις χρήσεις, εκμεταλλευτείτε τα δέσπολα που έχουν ήδη αρχίσει να ωριμάζουν στα δέντρα. Στο εμπόριο έχουν εμφανιστεί νωρίτερα…

DSC_0889

Οι μισές από τις δικές μου φωτογραφίες είναι περυσινές, κάποιες από την εποχή που το πρωτοδοκιμάσαμε και αρκετές είναι χθεσινές. Πιστεύω ότι τώρα είναι στην καλύτερή του φάση, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη παρασκευή του, οπότε θα επαναληφθεί η διαδικασία και με τα φετινά κουκούτσια!

DSC_0388

Εκτός λοιπόν από  μια καλή ως πολύ καλή μαρμελάδα, τα δέσπολα δίνουν ένα εξαιρετικό λικέρ και μάλιστα μόνο με τα ταπεινά κουκούτσια τους!

Παρατηρήσεις

1)Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί ελαφρά , ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ.

2)Μια ποσότητα λικέρ που έφτιαξα με άλλες αναλογίες που βασίστηκαν κυρίως στον αριθμό κουκουτσιών δεν ήταν το ίδιο ωραία ή ίσως δεν βρήκα την κατάλληλη για τη ρακή.

3)Η χρήση της ρακής είναι σχεδόν κανόνας στα παραδοσιακά λικέρ της  Κρήτης. Εναλλακτικά χρησιμοποιούσαν κονιάκ. Επειδή αυτό το λικέρ έχει εξαιρετικό άρωμα αμυγδάλου και πολύ γλυκό χρώμα από δικού του, θα πρότεινα αν δεν έχετε εύκολη την προμήθεια ρακής να χρησιμοποιήσετε  άλλο ανοιχτόχρωμο ποτό 40 βαθμών χωρίς έντονο άρωμα.

4)Σε κάποια sites διάβασα ότι τα κουκούτσια μπορούν να στεγνώσουν και να αποφλοιωθούν σε φούρνο. Ε, αν υπάρχει θέμα ηλιοφάνειας ίσως να μπορούμε να καταφύγουμε και στο φούρνο, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ υπάρχει τέτοιο  θέμα.

5)Τα sites που είδα πριν καταλήξω σ’ αυτές τις αναλογίες είναι:

http://www.tibursuperbum.it/ita/eventi/gastronomia/liquori/LiquoreNespolino.htm

https://mariacavallaro.wordpress.com/2010/04/17/io-mi-diletto-il-nespolino/

φυσικά τη δική μας Μαρίνα :

http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/06/liquore-amaretto-di-nespole.html

και πολλά άλλα που δεν θυμάμαι ακριβώς. Όπως προανέφερα, έλαβα υπόψη ότι οι συνταγές αφορούν οινόπνευμα ποτοποιίας ενώ εγώ εξαρχής ήξερα ότι θα χρησιμοποιούσα ρακή!

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να το φτιάξουν! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο