Δηλαδή κατσίκα (γίδα) με ντομάτα
Αν έχετε το βιβλίο των Μ. και Ν. Ψιλάκη «Κρητική Κουζίνα», δείτε αναδημοσίευση ενός χρονογραφήματος του Αριστοτέλη Γραμματικάκη εκδότη της εφημερίδας «Μεσόγειος», με τίτλο «Η στειρόγα» όπου ο συγγραφέας αναφέρει πως δυο λιτοδίαιτοι άνθρωποι, ο ίδιος και ο Μ. Παρλαμάς καθηγητής και διακεκριμένος λαογράφος, μπορούσαν να καταναλώσουν υπερβολική για τα μέτρα τους ποσότητα από το συγκεκριμένο φαγητό, λόγω της ιδιαίτερης νοστιμιάς του.
Να και η συνταγή από μια παλιά αρχανιώτισσα (που μπορεί να μη ζει πια) όπως περιγράφεται στο βιβλίο «Πέτρινες μνήμες και μνημεία» έχει ως εξής:
«Ήφερνε ο κύρης μου μια-μιάμιση οκά κριάς1, αρνί γη γιτσικό2.[….].Ήκοβγε3 (η μάνα της) ένα μεγαλωπό κρομμύδι κι ήβανε ένα πενηντάρι (50δρ) λάδι .Το κουτί του γαλάτου ήβανε τοτεσάς πενήντα δράμια λάδι. Ετσιγάριζε μιαολιά 4το κρομμύδι κι ύστερα ήριχνε το κριάς και το τσιγάριζε κάμποση ώρα να ροδίσει, να το περάσει η νοστιμιά του λαδιού και του αλατσού5. Άμα ‘θελα νάναι μεγαλωπό το οζό6 δεν το αλάτσιζε ντελόγο7 γιατί δεν εψηνούντανε ύστερα. Άμα ‘θελα ποτσιγαριστεί, τούβανε νερό και εδυνάμωνε τη φωτιά κι εψηνούντανε κανονικά. Άμα θελα προδώσει καλά τούβανε ντομάτα γη8 πελτέ και τόφινε και εσιγόβραζε ίσαμε νάθελα πιεί το ζουμί ντου να ‘ πομείνει με το λάδι»
Οι στείρες αίγες , οι στειρόγες, δηλαδή αυτές που δεν γέννησαν την προηγούμενη Άνοιξη, σφάζονται αυτή την εποχή και το κρέας τους είναι περιζήτητο ιδιαίτερα αν προέρχονται από ορεινές περιοχές και έχουν διατραφεί με άγρια χόρτα και μυρωδάτα βότανα. Λένε πως έχουν τόσο νόστιμο κρέας , γιατί αντί να απορροφήσουν τους χυμούς τους τα νεογέννητα κατσίκια με το θηλασμό, τους έχει κρατήσει η σάρκα τους και είναι νόστιμη και μυρωδάτη. Ο συνδυασμός του κρέατος της στείρας αίγας με την ντομάτα είναι ιδανικός και δίνει ένα πεντανόστιμο κοκκινιστό..
Υλικά
1 κιλό κρέας κατσίκας
2 μέτρια κρεμμύδια
¾ -1 κούπα λάδι
4-5 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή κομμένες σε μικρά καρεδάκια ή ανάμικτες.
Αλάτι
Πιπέρι (προαιρετικά)
Επί το έργον
Κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι και το μαραίνουμε με το λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μέτριες μερίδες και το γυρνάμε ώστε να αλλάξει χρώμα και να σωταριστεί ελαφρά απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνουμε λίγο νεράκι και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά νερό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο .Τότε προσθέτουμε την ντομάτα . Πρέπει να είναι για ένα κιλό κρέας τουλάχιστον ένα βαθύ πιάτο καλά γεμάτο. Μαγειρεύουμε το φαγητό μας χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά απλά κουνώντας την κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει εντελώς και η σάλτσα να γίνει πυκνή και μελωμένη. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με πατάτες κομμένες σχετικά μεγάλες και τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή με πουρέ (για πιο light εκδοχή αλλά όχι τόσο νόστιμη).
Παρατηρήσεις
1)Το κρέας της αίγας είναι σκληρό, σαν κυνήγι, και αργεί να βράσει. Αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας μέχρι το σημείο που θα προσθέσουμε την ντομάτα. Ιδαίτερα αν η κατσίκα είναι γέρικη το ψήσιμό της θα επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ αρκετά. Τελευταία έμαθα πως στην «κακόψητη» κατσίκα προσθέτουμε ένα σφηνάκι ρακή (θαυματουργό αυτό το ποτό στα μέρη μας τελικά) και γίνεται λέει λουκούμι. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη το κόλπο, δεν χρειάστηκε. Μάλλον έχω ειλικρινή χασάπη.
2)Η ντομάτα «σφίγγει» το κρέας, γι αυτό πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο όταν την προσθέσουμε στην κατσαρόλα.
3)Το κρέας της στείρας αίγας είναι ιδανικό για να το φτιάξουμε με φρέσκα φασολάκια με τον τρόπο που περιγράφω στην αντίστοιχη συνταγή όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεται και σε σχόλιο αναγνώστη, που φαίνεται να ξέρει πολλά από παραδοσιακή κρητική κουζίνα.
4)Επίσης πολύ ταιριάζει για παταταλίδικο, δηλαδή με πατάτες μπλουμ, όπως περιγράφω εδώ (Φυσικά οι χρόνοι είναι διαφορετικοί για το κοτόπουλο).Μάλιστα η συνέχεια της αρχανιώτικης συνταγής λέει πώς έφτιαχνε η μάνα της αφηγήτριας το παταταλίδικο, και έβγαζε το κρέας από την κατσαρόλα, μαγείρευε τις πατάτες στη σάλτσα και μετά ξαναέβαζε το κρέας.
5)Λεξιλόγιο: 1. κριάς= κρέας 2.γίδινο 3.έκοβε 4.λίγο 5.αλατιού 6.ζώο 7.αμέσως 8. ή
6)Βιβλιογραφία:
α) Μ. και Ν. Ψιλάκης, «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα», Ε΄Έκδοση, Εκδόσεις Καρμάνωρ, Ηράκλειο 1997, σελ.97
β)Δανδουλάκη –Ουσταμανωλάκη Ελένη, «Πέτρινες μνήμες και μνημεία», Έκδοση Δήμου Αρχανών, Αρχάνες 1996, σελ.136
ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΔΑ ΜΑΣ …..ΕΣΠΑΣΕ ΤΗ ΜΥΤΗ!!!
Καλησπέρα!!εσύ διάβαζες εμένα κι εγώ εσένα!!
Κι εγώ θα ήθελα να ήμουν στο τραπέζι σου για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί με συγκίνησες με αναμνήσεις από το πατρικό όταν ο πατέρας ήταν ακόμη χασάπης και η μάνα έφτιαχνε αυτό το φαγητό.Όταν ήταν έτοιμο το γύριζε στη γάστρα με τα ξύλα με μακαρόνια και γινόταν ένα γιουβέτσι τι να σου πω.
Δεύτερον θα συζητούσαμε όλα τούτα που μας περιγράφεις με τόσο ωραίο τρόπο και αισθάνομαι ότι τα ζω τα διαβάζω από τις σημειώσεις σου ή από τα βιβλία σου.
Θα υπάρχουν κι άλλοι!! Καλό σου βράδυ και σε ευχαριστώ. Α ο τίτλος της ανάρτηση υπέροχος!!!
Η μανούλα μου έφτιαχνε τη γίδα έτσι! Και εγώ όταν σπανίως αγοράζω πάντα στη χύτρα τη βάζω για να είμαι σίγουρη! Ενδιαφέροντα και όμορφα όσα μας είπες πάλι! Το κόλπο με τη ρακή δεν το ήξερα, πάλι κάτι μου έμαθες!
Εφη
Καταπληκτικό πιάτο. Έχω τρελή αδυναμία σε τέτοια φαγητά που έχουν τόσο μοναδική γεύση.
Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ κατσίκα. Αν ποτέ το κάνω, θα ακολουθήσω την συνταγή σου!
Πέραν από την συνταγή σου, κάθε φορά διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τα tip-άκια που μας δίνεις!
Το πιάτο σου πρέπει να έχει εξαιρετική γεύση!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Καλημέρα Vita! Καλό Φθινόπωρο 🙂
Γενικά με το κρέας δεν τα πάω καλά , εσυ το κάνεις να δείχνει τέλειο κ λαχταριστό το φαγητό!
Έχω αίγα στην κατάψυξη …. και απογεύγω , να την φτιάξω , νομίζω πως ο άντρας μου θα χαρεί πολύ με το αυριανό μας φαγητό! και ο πουρες σου δίπλα , πολύ μου αρέσει!!!
πραγματικά είναι καταπληκτικές οι συνταγές σου…!!!
4 υλικά απλά και αλατοπίπερο φτιάχνουν αυτό το καταπληκτικό στη γεύση φαγητό…
Από το Αιβαλί η γιαγιά μου,έτσι μαγείρευε κάθε κοκκινιστό και οι μνήμη δεν έχει ξεχάσει ακόμα τις γεύσεις…
α…και κάτι άλλο …
ξέρεις τί μου θύμησες…???
Την καταπληκτική Ειρήνη Παπά στο Ζορμπά:
" Πού είναι η αίγα μου…??? "
καλημέρες…-:))
Φοβερή και η σημερινή σου συνταγή Vita μου, υπέροχο φαγητό και καταπληκτική ανάρτηση!!!!!!!!!
Μπράβο σου
Φιλιά πολλά
καλημέρα
ΥΓ Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στο "7" 🙂
Από τις ωραιότερες συνταγές της Ελληνικής κουζίνας αφού κι εμείς στην Ήπειρο τη γίδα την τιμάμε δεόντως!!
Μου άνοιξες την όρεξη!!! Για πολλές πολλές βούτες
Είσαι θησαυρός
Ευχαριστώ πολύ!
Καλά !!! τώρα τρελάθηκα, θέλω να μου βάλεις μια κατσαρόλα για μένα.
@
αίγα κικκινιστή !
τι να πω τώρα !
ε, με την πρώτην ευκαιρία θα το κάμω…
🙂
Κάθε φορά που διάβασα ότι δεν μπορείτε να βοηθήσουν, αλλά να αγαπάμε όλο και περισσότερο την Κρήτη
Μια χώρα γεμάτη παραδόσεις και μοναδικές γεύσεις.
Χάρη σε εσάς, που έχετε περιγράψει τόσο καλά, μπορώ να το ξέρω καλύτερα.
Ένα μεγάλο φιλί.
Μανόλης:Vita φέτος το φτιάξαμε δυο φορές γιατι την πρώτη έπεσε και λίγο κρασί μεσα στην κατσαρόλα για κάποιο λόγο.Ισως άν το φαγητο γινόταν με πελτε να ήταν καλό, αλλά τώρα χάθηκε όλη η φρεσκάδα της ντομάτας και το επαναλάβαμε αλλά με τηγανητές τις πατατούλες.
@
λοιπόν, πήρα αίγα !
αύριο, Κυριακή θα την φτιάξω.
το σφηνάκι απαραιτήτως !
ο χασάπης μου είπε
όταν πλύνω το κρέας να το αφίσω λίγο στο ξύδι.
να το κάνω άραγε ;
κανελίτσα ή μπαχάρι βάζουμε άραγε ;
🙂
Φωτολαμπίδα μου και πού να δοκίμαζες! Πραγματικά φαγητό που μυρίζει!
Ξανθή μου απολαμβάνω όλες τις αναρτήσεις σου και ένα παραπάνω τις τελευταίες που μας ταξιδεύεις στα μέρη σου! Ευχαριστώ για το ζεστό σχόλιο.
Έφη μου η μάνα μου όταν της είπα για τη ρακή μου είπε: Κι αμε πώς νόμιζες πως τα βράζανε παλιά που δεν είχαν χύτρες τα κρέατα για να γίνουν γρήγορα;
Μάγδα πρέπει να το δοκιμάσεις με χωριάτικη αίγα για να καταλάβεις τη νοστιμιά του
Έλενα σ' ευχαριστώ πολύ! Ανταποδίδω τα αυτά γιατί έτσι απολαμβάνω κι εγώ τα postς σας.
Αφροδίτη ο πουρές νεωτερισμός είναι αλλά πηγαίνει :-).
Βιβή έχεις δίκιο! Πολλές απλές συνταγές είναι αξεπέραστες.
Η αίγα είναι μια μόνο από τις αρχαίες λέξεις που ακόμη χρησιμοποιούμε στην Κρήτη. Ρώτα τον κρητικό σου να δεις 🙂
Γιώργο σ' ευχαριστώ πολύ! Περιμένω το εφτάρι σας 🙂
Λίλα πραγματικά σε όλα τα κτηνοτροφικά μέρη της Ελλάδας αξιοποιούν και τιμούν δεόντως το γίδινο κρέας.
Μανουσίνα και για κρασάκι;
Ellada έλα εσύ και γω θα βάλω κατσαρόλα 🙂
Ανναμαρία το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να έλθεις στην Κρήτη. Θα χαρώ να σε γνωρίσω και να τα πούμε από κοντά. Είναι τόσο ζεστά τα σχόλια σου!
Μανόλη αν και βάζω σε άλλα κοκκινιστά κρασί στην αίγα άμα είναι καλή δεν βάζω . Θέλω τα 4 υλικά που λέει παραπάνω η Βιβή και πιπεράκι στο πιάτο. Αλλά να είναι καλές και οι ντομάτες.
quartier libre δεν το βάζω το γίδινο κρέας στο ξύδι αν είναι καλό.Αν το βάλεις να το ξεπλύνεις πολύ καλά να μη μυρίζει ξυδίλα. Η συνταγή της αρχανιώτισσας είναι πραγματικά αυθεντική. Και αν οι ντομάτες σου είναι καλές και ώριμες μη βάλεις άλλα μπαχαρικά παρά μόνο πιπέρι. Να το αφήσεις όμως να πιει τα υγρά να μελώσει η σάλτσα.
@
τέλειο !
έγινε τέλειο.
γλύψαμε δάχτυλα 🙂
άκου τώρα,
επειδή το αγόρασα από χασάπικο και δεν ήξερα αν το κρέας είναι καλό ή τι λογιώ αίγα ήταν,
την πείραξα κάπως τη συνταγή.
λουκούμι έγινε…
σ' ευχαριστώ πολύ πολύ
γιά την ιδέα
και γιά τις καλές σου συμβουλές 🙂
quartier libre χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Δεν μας είπες όμως πώς την πείραξες. Μπορεί να μας αρέσει κι εμάς 🙂
Αγαπητές Κυρίες/Κύριοι,
στην ανωτέρω συνταγή γίνεται αναφορά στο βιβλίο της Ελ. Δουνδουλακη “Πέτρινες Μνήμες & Μνημεία”. Παρακαλώ θερμα αν γινεται να με πληροφορήσετε πώς μπορώ να το βρω , είναι πολύ σημαντικό για την Κρητικιά μητέρα μου. – Σας ευχαριστώ πολύ. Περιμένω την απάντησή σας.-
Κυρία Μαλτέζου καλησπέρα σας. Το βιβλίο είναι έκδοση του 1996. Το έχει εκδώσει ο τότε ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ που τώρα έχει μετονομαστεί σε ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ. Η ιστοσελίδα του είναι εδώ : http://www.dimos-archanon-asterousion.gr/ . Υποθέτω ότι δεν θα αρνηθούν να σας ενημερώσουν για την ύπαρξη αντιτύπων του βιβλίου. Ελπίζω να το βρείτε αφού είναι τόσο σημαντικό για την μητέρα σας.
Υπέροχη συνταγή που ξυπνάει αναμνήσεις Εμείς στον τόπο μου (Ρούμελη) ρίχνουμε μέσα μακαρόνια με τρύπες Νο 5 και από πάνω τρίβουμε φέτα τυρί… υπέροχο φαγητό..
Ευχαριστώ πολύ! Ναι, κι εμείς βάζουμε συχνά μακαρόνια μέσα στη σάλτσα!