Η εύκολη μαρμελάδα που ποτέ δεν είναι αρκετή!
Η μαρμελάδα φράουλα είναι από κείνες που δεν υπολογίζω πως έχω. Μέχρι να τη φτιάξω κάθε φορά εξαντλείται. Όση κι αν φτιάξω. Η κλασική μέθοδος που την έφτιαχνα παλιότερα υπάρχει ήδη και μάλιστα όσοι την έχουν δοκιμάσει τη βρίσκουν εξαιρετική!
Θέλει όμως ολόκληρες τις φράουλες και να μείνουν ένα ολόκληρο βράδυ στη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους. Θέλει δηλαδή το χρόνο της αλλά προσφέρεται αν φτιάξουμε μεγάλες ποσότητες αφού η μόνη προετοιμασία για τις φράουλες είναι ένα καλό πλύσιμο.
Πέρυσι και φέτος συντόμευσα πολύ τη διαδικασία. Κόβω σε φετούλες τις φράουλες και τις ανακατεύω με τη ζάχαρη με αποτέλεσμα σε 2 ώρες να έχουν βγάλει αρκετά υγρά για να αρχίσει η παρασκευή της μαρμελάδας.
Οι αναλογίες των υλικών είναι οι ίδιες και ο τρόπος αυτός δίνει το ίδιο νόστιμη μαρμελάδα που μπορεί επίσης να γίνει όσο λεία θέλουμε, ανάλογα με το πόσο θα λιώσουμε τις φράουλες.
Υλικά:
1 κιλό φράουλες
750gr ζάχαρη
Χυμός ενός λεμονιού
Επί το έργον:
Εδώ δεν έχω να πω τίποτα αυτή τη φορά, το βίντεο νομίζω ότι είναι κατατοπιστικό. Έτσι εργαζόμαστε ακόμη κι αν επιλέξουμε την προηγούμενη συνταγή που θέλει ολόκληρες τις φράουλες, απλά αλλάζουν οι χρόνοι.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο! Ευχαριστούμε!
Παρατηρήσεις:
- Στη μαρμελάδα φράουλα δεν βάζουμε νερό. Βγάζει αρκετό το φρούτο γι αυτό το πλένουμε πριν το καθαρίσουμε, να μη κρατήσει κι άλλο στο εσωτερικό του. Επίσης αν οι φράουλές μας είναι καλές και αρωματικές δεν χρειάζεται κάποιο πρόσθετο άρωμα. Αν θεωρήσουμε ότι χρειάζεται κάποιο άρωμα, θεωρώ ότι ταιριάζει η βανίλια.
- Εγώ πολτοποιώ τη μαρμελάδα με το εργαλείο του πουρέ ή με το ραβδομπλέντερ για να ελέγχω πόσο λεία τη θέλω. Εμείς θέλουμε να είναι αισθητό το φρούτο στη μαρμελάδα μας. Αν την θέλουμε πιο λεία την αλέθουμε στο multi αλλά αφού την αφήσουμε να γίνει χλιαρή για να μη θαμπώσει το σκεύος μας.
- Καλό είναι να φτιάχνουμε το πολύ ένα κιλό φράουλες κάθε φορά για να δένει πιο γρήγορα η μαρμελάδα και να μη χαλά το χρώμα της. Η δική μου ήταν έτοιμη σε 25 ή 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον αφρό από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όχι από το κέντρο για να μην παίρνουμε σιρόπι.
- Βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προς το τέλος ανακατεύουμε να μη πιάσει. Είναι προτιμότερο το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα.
[…] ζελατίνης. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα φράουλα αραιομένη με λίγο […]