Από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά κουλουράκια της Κρήτης!
Δεν είναι λαχταριστά; |
Από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες στην κουζίνα είναι το ζύμωμα.Ζύμες, πίτες, ζυμαράκια, κουλουράκια,ψωμάκια, γλυκά, αλμυρά, απλοϊκά,σύνθετα,φούρνου,τηγανιού, κατσαρόλας, όλα τα ζυμένια κατασκευάσματα είναι αυτό που λέμε “κόλλημα” μου. Η συνταγή που θα σας δώσω υπάρχει στα περισσότερα κρητικά σπίτια, είτε στα τετράδια των νοικοκυράδων, είτε μέσα στο μυαλό τους.Ναι, ναι όπως το διαβάσετε.Πολλές παλιές νοικοκυρές την ξέρουν τόσο καλά που δεν την έχουν γράψει πουθενά.Τα έφτιαχναν μάλιστα σε ποσότητες τεράστιες.Η αυθεντική εκδοχή είναι με προζύμι, που σημαίνει ότι δύσκολα μπαγιατεύουν.Εξάλλου πολλές νοικοκυρές τα παξιμαδιάζουν αφούν καταναλωθούν κάμποσα μαλακά.Αυτά βέβαια όταν ζύμωναν πέντε οκάδες αλεύρι.Εδώ που τα λέμε σε ξυλόφουρνο δεν συνέφερε να κάνεις 2-3 ταψάκια, ούτε αργότερα στους φούρνους της γειτονιάς να μπαίνεις στην ταλαιπωρία να πηγαινοφέρνεις μια λαμαρίνα κάθε λίγο.
Η δική μου εκδοχή, αφορά 1 κιλό αλεύρι και θα σας πω πώς τα φτιάχνω με μαγιά.Γίνονται γύρω στα 50 μεγαλούτσικα κουλουράκια και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόπο.Δεν είναι πολύ γλυκά και είναι υπέροχα στο πρωινό ή με τον απογευματινό καφέ.
Φτιάξτε τα! Είναι υγιεινά αφού δεν έχουν ούτε βούτυρο ούτε αυγά, και δεν παχαίνουν όσο άλλα αφού έχουν μιά μόνο κούπα ζάχαρη.Επίσης είναι νηστίσιμα και συνηθίζονται στις νηστείες (όπου νάναι μας έρχεται και δεκαπενταύγουστος).
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100 γρ νωπή μαγιά
1 κούπα βρασμένη κανέλα (κανελόζουμο)
1 σφηνάκι ρακή (αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε κονιάκ)
1 κούπα ζάχαρη+ 2 ακόμη κοφτές κουταλιές σούπας
Μισή κούπα λάδι
Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού (μπορούμε να βάλουμε και χυμό τύπου αμίτας)
λίγη μαστίχα αλεσμένη στο μούλτι με τη μια κουταλιά ζάχαρη (4-5 μεσαίους κόκκους)
σουσάμι αποφλοιωμένο (μια φλυτζάνα περίπου)
Επί το έργον
Το κανελόζουμο, τα υλικά, η ζύμη πριν και μετά, το “κολπάκι” |
“Ανεπιάνουμε” τη μαγιά με τη βρασμένη κανέλα, 2-3 κουταλιές αλεύρι, και την άλλη κουταλιά ζάχαρη.Που σημαίνει:Βράζουμε ένα -δυό ξυλάκια κανέλας σε λίγο παραπάνω από μια κούπα νερό (χάνεται λίγο με το βρασμό άρα βάζουμε παραπάνω) και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε τα ξυλάκια.Όταν γίνει χλιαρό, σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, μετράμε μιά κούπα , το ρίχνουμε σε βαθύ μπώλ και διαλύουμε σ’ αυτό τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι.Αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μεγαλύτερη λεκάνη ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι.Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και θα μας δώσουν μια αρκετά μαλακή ζύμη που μπορεί να κολλά λίγο στα χέρια μας σ΄αυτή τη φάση.Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.Δεν θέλει πολύ ώρα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.
Τα χωρίς σουσάμι πάνω δεξιά ,έγιναν “ζεματιστά” |
Αυτά είναι τα αζεμάτιστα |
Για να δούμε αν έχει ανέβει η ζύμη, μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα βάζουμε σ’ ένα ποτήρι με νερό ένα κομματάκι ζύμη σαν μικρό καρύδι.Αυτό πάει στον πάτο.Όταν ανεβεί στην κορυφή έχει ανέβει η ζύμη.Τό ίδιο κάνουμε και μετά που πλάθουμε το τελευταίο κουλουράκι.Αν δεν έχουμε εμπειρία στο πότε η ζύμη είναι ανεβασμένη, αυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος.
Παρατηρήσεις
- Οι πιο έμπειρες νοικοκυρές αυτά τα κουλουράκια τα κάνουν “ζεματιστά”.Δηλαδή, τα πλάθουν χωρίς να τα κυλήσουν σε σουσάμι, όταν ανεβούν τα βουτούν για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει, μετά τα κυλούν στο σουσάμι πλασμένα (οπότε χαλά λίγο το σχήμα τους αλλά επανέρχονται) και τα φουρνίζουν.Έτσι κολλά περισσότερο σουσάμι και επίσης αποκτούν ομορφότερο, πιο γυαλιστερό “πρόσωπο”. Είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν στα μπέγκελς και δεν ξέρω πώς μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα αρτοποιήματα.
- Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και με το χρόνο που διαθέτουμε, η μαγιά μορεί να ελαττωθεί. Πάντως η ποσότητα των κουλουριών είναι μικρή οπότε δεν μένουν πολύ καιρό ώστε να γίνει έντονη η μυρωδιά της
- Πολύ επιτυχημένα για τις φίλες που χρησιμοποιούν το προζύμι είναι και τα ζεματιστά κουλουράκια με προζύμι.
Τα έχω δοκιμάσει, είναι πολύ καλά. Για να έχω άντρα Κρητικό!!!!
Καλημέρα Vita!! Καλώς σε βρήκα!!!! Είμαι λάτρης της Κρητικής κουζίνας και με μεγάλη χαρά σε έβαλα στα αγαπημένα της δικής μου κουζίνας 🙂
Τα ανεβατά σου είναι υπέροχα και θα τα τιμήσουμε οικογενειακώς!!!
Με το καλό να "ανταμώνουμε" στο γευστικό πανηγύρι του μπλογκοχωριού μας!
Καλώς όρισες
Καλησπέρα Vita!! ¨Εχω ενθουσιαστεί με τη συνταγή σου γιατί αυτό με το κανελόζουμο δενέχει τύχει να το ξαναδώ!(και γενικότερα λατρεύω την κανέλα!). Θα φροντίσω να προμηθευτώ ό,τι δεν έχω για τη συνταγή και θα κάνω μια προσπάθεια σύντομα και θα σου πω!
@Μanousina:Στα μέρη του άντρα σου φτιάχνουν όντως υπέροχα πράγματα.Είναι ονομαστα τα καλιτσούνια τους που τα φτιάχνουμε πια σε όλη την Κρήτη.
@gvarvakis:Καλώς ήρθες και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και για τη θερμή υποδοχή στην μπλοκόσφαιρα.Περιμένω εντυπώσεις…
@Athina:Καλώς ήρθες κι εσύ κοπελιά με τις γλυκές νοστιμιές.Το "κανελόζουμο" είναι συχνό στις κρητικές συνταγές όπως θα δεις.Έχει μια πιο ήπια μυρωδιά κανέλας και δίνει και όμορφο χρώμα στα παρασκευάσματα.Αρωματίζει χωρίς να μαυρίζει.Αν δεις και τα παξιμαδάκια λαδιού που έχω δώσει πάλι κανελόζουμο περιέχουν.Περιμένω κι από σένα εντυπώσεις
Tι υπέροχα δείχνουν!!
Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή!!!
Vita μου τι ωραία κουλουράκια είναι αυτά? Είμαι σίγουρη ότι θα μοσχομυρίζουν! Νομίζω ότι δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ αυτά τα κουλουράκια…φαντάσου και κάθε χρόνο κατεβαίνω και στη Κρήτη..! Είναι σαν τσουρεκάκια στη γεύση? Σε ευχαριστούμε και πάλι! Συγχαρητήρια για τις συνταγές που ανεβάζεις!
Φιλάκια
Ελενα και Picky σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Picky για μένα είναι ωραιότερα από πολλά τσουρέκια και επι πλέον πολύ πιο υγιεινά.
Όταν βλέπω συνταγή αγαπημένου φαγητού μού 'ρχεται στο νου η ατάκα του Κωνσταντίνου για το προφιτερόλ: "Όχι, δε θέλω να το μάθω. Θέλω να το φάω!"!! Να… τσακίσω ένα επί τόπου; :):)
Αυτά τα ανεβατά τα αέχω ακούσει πολλές φορές, αλλά δεν έχω κάνει ποτέ. Μοιάζουν σε γεύση με τσουρέκι;
@Marilia:Καλημέρα και καλό μήνα.Πέρνα, κερνάω καφέ.Και τσάκισε ένα ταψί 🙂
@Kiki: Κική είναι πιο ελαφριά από τσουρέκι και πιο αφράτα.Και λιγότερο γλυκά.Τρώγονται -δυστυχώς- πιο εύκολα αλλά είναι πιο υγιεινά
Ωωωω! Ευχαριστώ!
Καθώς σε διαβάζω πιο αναλυτικά (τώρα που έχω τον χρόνο) Vita, πρέπει να σου πω ότι καιρό έψαχνα για τούτην την συνταγή αλλά δεν ήξερα πως να τα αναζητήσω τούτα κουλουράκια. Σ' ευχαριστώ πολύ που μας έδωσες την ευκαιρία και την μοιράστηκες μαζί μας.
Ευχαριστώ Penelope για την προσοχή σου.Χαίρομαι που σ΄αρέσει η συνταγή και θα χαρώ όταν τα φτάξεις να μου πεις τη γνώμη σου
Καλημερα Vita!Καλη αρχη σου ευχομαι και καλη δυναμη!
ηθελα να ρωτησω κατι πανω σε αυτη τη συνταγη μηπως ειναι πιο ευκολο να βρεξουμε τα κουλουρια με λιγο νερακι και μετα να τα περασουμε απο σουσαμι;
Ευχαριστω,Ana maria
Καλώς όρισες Αννα Μαρία.Σ' ευχαριστώ για τις ευχές.
Δεν είναι απαραίτητο να τα ζεματίσουμε για να κολήσει το σουσάμι.Νομίζα ότι είναι σαφές. Το σουσάμι κολλά και χωρίς νεράκι, αν τα κυλίσουμε την ώρα που τα πλάθουμε. Το ζεμάτισμα τα κάνει λίγο πιο γυαλιστερά. Κι εγώ δεν τα ζεματίζω όταν τα θέλω για κατανάλωση "οικογενειακή".
Βρέχω όπως γράφω το σουσάμι και δεν έχω πρόβλημα στο να κολλήσει.
Ευχαριστω για την απαντηση! και το κολπακι με το ζυμαρι μου αρεσε πολυ!!μπραβο !!
Αννα Μαρια
η μητέρα μου, μου ζήτησε ανεβατά κουλουράκια με μαγιά. Εγώ πρώτη φορά το άκουσα δεν τα ήξερα. Η συνταγή όμως φαίνεται καταπληκτική. Θα τα φτιάξω σήμερα και θα της τα κάνω έκπληξη. Πιστεύω θα γίνουν πολύ ωραία. Να είσαστε καλά για την ωραία συνταγή!!!!!!
Μαρία μου όποιος τα έχει φτιάξει κολλάει :-).
Περιμένω εντυπώσεις ναι;
τι εννοειται βρασμενη κανελλα? πως γινετε?
Ανώνυμε συμπληρώνω αμέσως και σ' ευχαριστώ για την επισήμανση αν και παρακάτω το λέω αναλυτικά. Είναι το νερό που προκύπτει όταν βράσουμε ξυλάκια κανέλας για λίγη ώρα.Είναι από τα πρώτα posts και δεν έβαζα στο μυαλό μου τι μπορεί να δυσκολέψει τους αναγνώστες!
euxaristw polu gia tin apantisi sou alla mporw na to antikatastisw me kati allo?
Μπορείς να βάλεις 1 κούπα χλιαρό νερό και ένα κουταλάκι(ή παραπάνω) κανέλα. Αν το πρόβλημα σου είναι η κανέλα σαν μυρωδιά, να βάλεις σκέτο το ζεστό νερό για να έχεις τα ίδια υγρά και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού μαζί με 1-2 κουτάκια βανίλιας.
se euxaristw para polu eisai polu glukia…
Υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όντως σαν μπέγκελς είναι σλουρπ!!!!!
Γεια στα χεράκια σου
Σε ευχαριστώ για την συνταγη σου, αυτή τη στιγμή τα … φτιάχνω. Μαίρη από ηράκλειο
ΥΠΕΡΟΧΑ!!!
Μόλις ξεφούρνισα και άρχισε η κατανάλωση…δε βλέπω να τα βρίσκει το ξημέρωμα, αν καταφέρω θα σώσω μερικά για τους γονείς μου!!!!
Φιλιά από την Κέρκυρα στην όμορφη Κρήτη!
Αγγέλα έστω και καθυστερημένα ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Χαίρομαι που σας άρεσαν. Φιλιά και χαιρετίσματα στην όμορφη Κέρκυρα.
GEIA SOY VITA,
EIMAI APO TO HRAKLEIO, ALLA ZW STO HOUSTON, TX.
AYTA TA KOYLOYRAKIA TA EKANE H MHTERA MOY ALLA ME PROZYMI. THN HMERA TOY TIMIOY STAYROY EPERNE APO THN EKKLHSIA TO BASILIKO KAI EFTIAXNE TO PROZYMI ME ALEYRI KAI NERO, OXI ME MAGIA, TO ANEPIANE NOMIZW 2-3 FORES, TO EBAZE STO EIKONOSTASI ME TO BASILIKO EPANW. PREPEI NA EXEIS POLY DYNATH PISTH. HTAN KATAPLHKTIKA.
Anna σε ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που επισκέφτηκες το blog. Όπως τα λες! Με προζύμι είναι η παραδοσιακή συνταγή και καλά θυμάσαι πώς γίναται το προζύμι! Τώρα τα έχουμε απλοποιήσει! Θα το βάλω κάποια στιγμή το προζύμι.
Αγαπητη Vita γεια σου, παρακολουθω το blog σου καθημερινα και σ'ευχαριστω πολυ για ολες τις ωραιες συνταγες φερνεις τη Κρητη τοσο κοντα. Θελω να κανω τα κουλουρακια με τη μαγια, αλλα δεν υπαρχει νωπη μαγια εδω μονο ξερη σε φακελλακια των 7 γραμμαριων, ποια θα ηταν η αναλογια που θα πρεπει να χρησιμοποιησω? Σ'ευχαριστω και παλι το blog σου μυριζει ολο Κρητη. Σου ευχομαι μια ευχαριστη μερα. Φιλικα Αννα
Λοιπόν Άννα, εγώ θα έβαζα 4 φακελλάκια ξηρή μαγιά ή και 5 αν δεν είναι πολύ ζεστό στο σπίτι σου ή αν βιάζεσαι. Στο site της ΓΙΩΤΗΣ λέει 1:3 η αναλογία σε γραμμάρια κι αυτή τηρώ. Δηλαδή τα 7 γραμμάρια ξηρή αντιστοιχούν σε 21 νωπή. Από την άλλη τα φακελλάκια γράφουν για μισό κιλό αλεύρι καθένα, αλλά αν η ζύμη έχει υλικά πρέπει να τα λάβουμε κι αυτά υπόψη.Μη κάνεις σκληρή τη ζύμη για να φουσκώσουν όμορφα.
Σευχαριστω πολυ Vita.
Κατοικώ πλέον στο εξωτερικό κ με βοηθάτε πολύ μ' αυτο το μπλογγ. Σας ευχαριστω πολυ
iloveocook καλώς ήρθες και ευχαριστώ για το σχόλιο. Πολύ με συγκινούν οι επισκέπτες από το εξωτερικό και χαίρομαι που το blog τους θυμίζει πατρίδα!
ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ…..!!!!!!!!!ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ….!!!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
αρχιζω να τα κανω!εδω και καιρο εψαχνα μια τετοια νηστισιμη συνταγη!
στη Κυπαρισσια θυμαμαι τη γιαγια μου να φτιαχνει προζυμενια κουλουρια,καθε σαρακοστη πριν το πασχα,ειχαν μαστιχα και γλυκανισο,μα ηταν σκληρα,σαν παξιμαδια,η νοστιμια τους ηταν να τα βουτας μεσα στο καφεδακι της γιαγιας 🙂
Ελπίζω να σου πέτυχαν! Έχω μια συνταγή για σκληρά. Είναι υπέροχα πράγματι. Καλά που μου τα θύμησες!
εγιναν υπεροχα,οι συναδελφοι τα…κατεβασαν με μιας!…κατοχυρωθηκε ως συνταγη για νηστεια και οχι μονο!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Κι εγώ τα κάνω συχνά γιατί αρέσουν σε όλους!
Γεια σου και απο εμενα.Τα κουλουρακια σου τα φτιαχνω εδω και εναμιση χρονο και τα λατρευουμε εγω ,ο αντρασ μου και οι δυο κουμπαροι μασ.Ειναι τελεια συνταγη.Δεν εχει καμια σχεση με αυτη που εκανα παλια.Σε ευχαριστω πολυ.ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαρία σ' ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή και χαίρομαι που σου άρεσε. Είμαι σίγουρη ότι και η δική σου είναι καλή. Μήπως είναι σφικτή η ζύμη της; Γιατί τα ανεβατά θέλουν αγνιά ζύμη
Οχι,η ζύμη δεν είναι σφικτή. Το πρόβλημα της είναι ότι η συνταγή έχει πολύ λάδι και έτσι γίνονται πολύ βαριά.Τώρα όμως αυτό δε με απασχολεί γιατί χάρη σε εσένα έχω βρεί την τέλεια συνταγή.Και πάλι σε ευχαριστώ.Μαρία .
Γειά σου vita.Προσπαθώ να φτιάξω την συνταγή σου μα ποτέ δεν τα καταφέρνω.Από γεύση είναι καταπληκτικά,το πρόβλημα είναι ότι το ζυμάρι δεν μου φουσκώνει καθόλου.Τα κουλουράκια θα φουσκώνουν όταν θα τα βάλω στον φούρνο.Αλλά και πάλι αυτά μένουν συμπαγή και σκληρούτσικα.Δεν μπορώ να καταλάβω τι λάθος κάνω.Έυχομαι να μπορόυσες να με βοηθήσεις.Εκ των προτέρων σε ευχαριστώ.Γιάννα
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Μήπως δεν είναι καλής ποιότητας η μαγιά σου. Δοκίμασε με νωπή μαγιά μια φορά να δούμε. Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός θα είναι πιο εύκολο το ανέβασμα. Α! μήπως βάζεις πολύ καυτό νερό στη μαγιά; Καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου παρά καυτό. Το καυτό τη σκοτώνει.
Καλή επιτυχία αν ξαναπροσπαθήσεις.
Επιτέλους μου πέτυχαν!!!!!Είναι απλά τέλεια.Τελικά κατάλαβα το λάθος μου. Έβαζα παραπάνω αλεύρι από αυτό που έπρεπε.Μου κόλλαγε το ζυμάρι και πρόσθετα αλεύρι και ξαναπρόσθετα…
Ευτυχώς που βρήκες τι κάνεις λάθος Μαρία, γιατί είναι άδικο να κάνεις κόπο και να μην απολαμβάνεις. Αυτό θα πει αγνιά ζύμη, πρέπει να κολλά λίγο στα χέρια μας. Χαίρομαι! Καλοφάγωτα!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ VITA!!!! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΩ ΝΩΠΗ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ,ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΗ ΣΩΣΤΑ..??? ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΞΕΡΗ ΜΑΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΑΝΕΠΙΑΣΜΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΣΤΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Η΄ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΨΩ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΟΥ???
Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ!!!!
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Καλώς όρισες καλή μου και ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν θα έκανα ανάπιασμα στην ξερή μαγιά. Θα την έβαζα κατ' ευθείαν στο ζυμάρι, θα το άφηνα να φουσκώσει και θα ανέβαζα και τα κουλουράκια
οταν λες κατευθειαν στο ζυμαρι τι εννοεις;μαζι με το αλευρι;η στην αρχη; καιι μετα που θα φτιαχτουν τα κουλουρακια να τα αφησω να φουσκωσουν;στην νωπη δεν τα αφηνουμε τα κουλουρακια να φουσκωσουν;
Πάλι αργά το είδα! Και λόγω της Γεωργίας που σχολίασε μετά από σένα. Εννοώ ότι δεν θα ανέπιανα χωριστά τη μαγιά. Θα την έβαζα στη ζύμη κατ' ευθείαν, θα άφηνα να ανεβεί,θα έπλαθα τα κουλουράκια και θα τα άφηνα να ανεβούν ξανά. Δηλαδή ανέβασμα 2 φορές αντί τρεις.Το κανελόζουμο που η συνταγή λέει να χρησιμοποιηθεί στη μαγιά, θα το βάλουμε τώρα στη ζύμη
εχω κι εγω την ιδια απορια γιατι θα χρησιμοποιησω ξερη μαγιά
Γεωργια Αγ.
Γεωργία δες την απάντηση στο προηγούμενο σχόλιο ελπίζω να σας καλύψει. Δεν τα έχω κάνει ποτέ με ξηρή μαγιά αυτά, αλλά σε άλλες συνταγές που την χρησιμοποιώ τη χειρίζομαι έτσι. Δηλαδή τη βάζω κατ'ευθείαν στο ζυμάρι, δεν την ανεπιάνω χωριστά όπως τη νωπή.Εννοείται ότι το κανελόζουμο θα μπει στη ζύμη
καλησπερα Vita!μολις εβαλα τη ζυμη στα ζεστα της μπας και φουσκωσει αλλα φοβαμαι οτι εκανα ενα πολυ μεγαλο λαθος και μου προεκυψε μια ζυμη πολυ σκληρη, με αλευρι 850 γρ.,και τα υγρα υλικα οπως ακριβως στη συνταγη. Την υγρανα με λιγο κανελοζουμο αλλα δεν μαλακωνε με τιποτα.το λαθος που θεωρω οτι εκανα ειναι οτι εβαλα τη ζαχαρη στο αλευρι και δεν τη διελυσα στα υγρα οπως ελεγες,και με το που ανεμειξα τα υλικα εγινε μια μαζα απιστευτη.υπαρχει καποιο κολπο να την φερω στα ,ισια >της?
ευχαριστω!
σνιφ σνιφ
Γεωργια Αγοροπουλου
αδικα ανησυχησα!φουσκωσαν και εγιναν απιστευτα !
αχ τετραπαχη θα γινω καθως σ ανακαλυψα Βιτα!
ευχαριστω απειρα που μοιραζεσαι μαζι μας τις συνταγες σου!
Γεωργια Αγορ.
Χαίρομαι που σου πέτυχαν Γεωργία! Όταν πετύχουν είναι από τα πιο νόστιμα κουλουράκια που ξέρω!
Μόλις εβγαλα τα κουλουρακια απο τον φουρνο…ΤΕΛΕΙΑ ειναι….!!!!!
Κατερίνα απο Ηρακλειο!
Γειά σας! Μόλις έφτιαξα τη ζύμη κ την άφησα να ανεβεί. Για να δουμε θα μου πετύχουν…; Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι τι κούπες χρησιμοποιείτε τον πόσο γραμμαρίων; εγώ έβαλα κούπα 240 γρ. και ήθελε παραπάνω από 1κιλο αλεύρι. Μπορούμε αντί μαστίχα να βάλουμε μελι και αν ναι πόση ποσότητα. Ευχαριστώ!
Έγιναν πολύ νόστιμα, αν κ την 1 λαμαρίνα την άρπαξα λίγο. Στο φούρνο μου ήθελε στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά! Ευχαριστώ για την συνταγή! Θα μπορούσες να μας τα κάνεις κ με προζυμη;
ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!
Φυσικά! Μπορείς να την παραλείψεις εντελώς ή να βάλεις ξύσμα λεμονιού, μαχλέπι, κακουλέ, γλυκάνισο, βανίλια, ό.τι σου αρέσει!
Πες μας τι έβαλες τελικά και πώς σου φάνηκαν. Καλή επιτυχία!
eyxaristwwwwwww!!!!!
Ειναι τέλεια τα έχω κάνει τρείς φορές απο τότε που είδα την συνταγή (την προηγούμενη εβδομάδα ) ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε ολους μας με υγεία !!!!!!!!!!!!!!! Μαρία Ηράκλειο
Μαρία καλώς όρισες! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και για το σχόλιο. Είδες τα άτιμα πως φεύγουν; Και είναι και εύκολα!
Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο!
Γεια σας
Δεν έχω σχολιάσει ποτέ σε μπλογκ μαγειρικής, αν και επισκέπτομαι πολλά και πολύ συχνά. Αλλά τώρα αισθάνθηκα την ανάγκη να πω ευχαριστώ για την υπέροχα γευστική, γεμάτη αρώματα συνταγή. Θέλω επίσης να σας συγχαρώ για την ωραία, αναλυτική παρουσίαση , το γοητευτικό ύφος αλλά και το ήθος!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Κούλα από Κοζάνη.
Κούλα καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια αυτά. Είναι εύκολο συνταγή με λίγα υλικά και όμως βγάζουν τέτοιο άρωμα. Χαιρετισμούς από την Κρήτη στην όμορφη Κοζάνη.
Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο!
Γειά σας
Τα κουλουράκια φαίνονται υπέροχα!Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής αντί λευκού,
Ευχαριστώ
Βεβαίως! Ίσως γίνουν και καλύτερα έτσι. Στην αυθεντική συνταγή είναι σταρένιο το αλεύρι. Αλλά να το κοσκινίσετε . Περιμένω εντυπώσεις. Καλή επιτυχία!
Επιτέλους τα έφτιαξα προχθές!
Έγιναν καταπληκτικά,έκανα διπλή δόση και μου πήρε ένα κιλό ολικής και κάτι λιγοτερου του κιλού σκληρό.Εξαφανίστηκαν….
Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Είναι η πέμπτη φορά που τα κάνω και πραγματικά είναι καταπληκτικά μου γίνονται σαν του φούρνου! Συγχαρητήρια για το σαι σας!
Νόστιμα αλλά πολύ σκληρά. Τι φταίει; Έβαλα κανονικό αλεύρι. Ο χρόνος και οι βαθμός ψησίματος είναι σωστός;;; Ευχαριστώ
Αχ κι εσείς θα βάλατε περισσότερο αλεύρι απ' όσο χρειάζεται! Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή. Σχεδόν να κολλά στα ακροδάκτυλα. Τα κουλουράκια αυτά γίνονται πολύ αφράτα. Δείτε τα σχόλια κάποιων που απέτυχαν αρχικά, και διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν το πρόβλημα…
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσετε, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Θα τα πετύχετε και θα τα ευχαριστηθείτε πολύ!
Ευχαριστώ που μου απαντήσατε… διάβασα τα άλλα σχόλια, η ζύμη ήταν μαλακή… όμως θα τα ξανακάνω! Στον καφέ είναι τέλεια αλλά η κόρη μου δεν πίνει…χεχε. Θα βγουν όπως τα μαλακά κουλουράκια- ψωμάκια που αγοράζουμε από το φούρνο όχι σαν μπισκότα, σωστά;
Θα βγουν μαλακά και αφράτα και πιο νόστιμα από του φούρνου 🙂 . Να είστε καλά!
Είμαι η τελευταία 'ανώνυμος'.. τα κατάφερα με τη 2η προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Κατερίνα
Τα έφτιαξα χτες το απογευματάκι. Τα τρία παιδιά μου έφαγαν στην κυριολεξία από ένα ταψί ο καθένας μόλις τα έβγαλα από τον φούρνο. Εκείνη την ώρα ήταν πράγματι φανταστικά, όμως τα λίγα που κατάφερα να ξεκλέψω για την άλλη μέρα ήταν λίγο σκληρά και μύριζε η μαγιά αν και είχα βάλει 5 ξυλάκια στην κανελάδα και λίγη σκόνη κανέλα στη ζύμη. Τι μπορεί να φταίει;
Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή! Είναι πράγματι από τα καλύτερα κρητικά κουλουράκια και δεν εννοώ αποκλειστικά τη δική μου συνταγή. Δεν σκληραίνουν όταν κάνουμε αρκετά μαλακή τη ζύμη. Ας κολλά ελαφρώς στα ακροδάκτυλα…Όσο για τη μυρωδιά της μαγιάς, τι να πω. Η αυθεντική συνταγή είναι με προζύμι οπότε δεν υπάρχει. μειώστε την ποσότητα. Θα αυξηθεί ο χρόνος ανεβάσματος αλλά θα επιτύχετε ελάττωση της μυρωδιάς.
Η ζύμη θεωρώ πως ήταν καλή και κολλούσε ελαφρώς, τώρα αντιλήφθηκα ότι δε τα άφησα να “ανέβουν” όταν τα έπλασα σε κουλούρια, να φταίει άραγε αυτό; Πάντως ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! ( την πήρατε την ψήφο μου)
Ευχαριστώ πολύ! Και για την ψήφο και για την δοκιμή. Τότε και για τα δυο φταίει που δεν τα αφήσατε να ξαναανεβούν. Είναι σίγουρα αυτό η αιτία.Όταν τα φουρνίσουμε είναι σαν ανεβασμένα και τροφαντά τροφαντά! Έχω θεία που λέει ότι αν τα ανεβατά (με προζύμι) δεν ανεβούν 5-6 φορές δεν γίνονται όπως πρέπει.Ξαναδοκιμάστε τα αφού άρεσαν στα παιδάκια σας. Είναι πολύ υγιεινά!
Καλημέρα! Κι εμένα μου έφερε αναμνήσεις αυτή η συνταγή. Τα φτιάχνω τώρα αλλά η ζύμη βγήκε σφιχτή και δεν φαίνεται να φουσκώνει. Μπορώ να το σώσω κάπως τώρα ή είναι αργά;
Ελπίζω να έγιναν καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει σφικτή, θα σας έγιναν σίγουρα σκληρά και όχι αφράτα. Νόστιμα θα είναι αλλά μόνο για βούτημα σε ροφήματα και γάλα. Αν επαναλάβετε την συνταγή να κάνετε πολύ μαλακή τη ζύμη. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Καταπληκτικα! Αρκει να εχεις υπομονη . Τα ξεκινησα στις 9 το πρωι και τα ξεφούρνισα στις 2 μ.μ. Χαλάλι, είναι πεντανόστιμα. Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή!
Καλημερα είμαι λάτρης του νησιού σας αλλά και λάτρης των συνταγών σας έχω φτιάξει και φαγητά και γλυκά μου αρέσουν παρά πολύ αλα αρέσουν και πολύ στο γιό μου ειδικά το κέικ μπανάνας με σοκολάτα σας ευχαριστώ
αν τα κάνουμε χωρίς σουσάμι που δεν αρέσει στην οικογενειά μου, θα είναι το ίδιο καλά? Χρειάζεται να τα αλείψουμε από πάνω με γάλα?
Μια χαρά είναι και χωρίς σουσάμι! Μια εποχή τα έφτιαχνα πάντα χωρίς σουσάμι επειδή υπήρχαν σιδεράκια σε κάποια δοντάκια… Συνήθως τα αλείφουμε με γάλα ή ζαχαρόνερο αν είναι περίοδος νηστείας
[…] ζύμη είναι παραλλαγή της ζύμης για ανεβατά κουλουράκια με αισθητά μειωμένη τη ζάχαρη αφού προστίθεται αρκετή […]
Καλησπέρα!!Έχω μια ερώτηση σχετικά με το προζύμι.έχω κρατήσει προζυμι στην κατάψυξη πρέπει να το αφήσω να ξεπαγωσει για να το ανεπιασω?
Καλησπέρα σας. Δεν έχω βάλει ποτέ στην κατάψυξη προζύμι. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς, αφού ακόμη και από τη συντήρηση το αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ανάπιασμα. Δεν ήξερα καν ότι διατηρείται στην κατάψυξη, υπέθετα ότι το καταστρέφει. Πείτε μου αν έχει δύναμη μετά από την κατάψυξη. Ευχαριστώ.
ΠΟΛΥ ΤΕΛΕΙΑ !!!
Οι αναμνήσεις που μου φέρνει η συνταγή σας πολλές. Χαρακτηριστικά πασχαλινά κουλούρια στη Μήλο, από αυτή τη ζύμη γίνονταν και τα διακοσμημένα κουλούρια με τα κόκκινα αβγά και τα σχέδια. Το ζύμωμα γινόταν βράδυ και συνήθως βοηθούσε και κάποιος άντρας γιατί η ποσότητα της ζύμης ήταν πολύ μεγάλη, όλες οι γειτόνισσες βοηθούσαν στο πλάσιμο και οι πιο ικανές στα σχέδια, και μετά πάνω στα κρεβάτια σε καθαρά σεντόνια και σκεπασμένα με κουβέρτες για ν’ ανέβουν. Μετά το άγχος για το ανέβασμα και οι δοκιμές με το ποτήρι το νερό, και πρωί πρωί διαδρομές από εμάς τα παιδιά με τα ταψιά στα χέρια ως τον ξυλόφουρνο της γειτονιάς (αφού είχαν γίνει οι συνεννοήσεις πότε θα ψήσει η κάθε γειτόνισσα). Στον ίδιο φούρνο όπου έμπαιναν και τα βαμμένα αβγά σε όση πυρά είχε μείνει μετά από χρήση, και έπαιρναν μία απίστευτη γεύση… Συγχαρητήρια για το site σας, το παρακολουθώ πολύ καιρό, αλλά πρώτη φορά γράφω. Βοηθάτε να μείνουν ζωντανές μνήμες και παραδόσεις και να περάσουν και στους νεότερους.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Προσπαθώ όσο μπορώ στις συνταγές μου να καταγράφονται αυτές ακριβώς οι μνήμες. Έχω έλθει στο πανέμορφο νησί σας αφού αγαπημένο παιδί της οικογένειά μου παντρεύτηκε πρόσφατα συντοπίτη σας και εγκαταστάθηκε στη Μήλο. Έχω μάλιστα ένα βιβλίο με μηλέικες συνταγές της κυρίας Χρυσούλας Βήχου και διαπιστώνω αρκετά κοινά σε τεχνικές και υλικά.Να είστε καλά!
Κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές επιρροές, άλλωστε ο Αδάμαντας ιδρύθηκε από Κρητικούς. Για παράδειγμα, στη Μήλο τα μελομακάρονα παραδοσιακά τυλίγονται μόνο με καβουρδισμένο και κοπανισμένο στο γουδί σησάμι, όπως σερβίρονται και οι τηγανίτες και οι λουκουμάδες. Κάτι άλλο που δεν ξέρω αν συνηθίζεται στην Κρήτη είναι ότι οι χορτόπιτες φτιάχνονταν με σταφίδες όπως σε άλλες περιοχές συνηθίζεται η φέτα. Είναι πολύ ταιριαστός συνδυασμός.
Ναι, μου έκανε εντύπωση όταν είδα στον Αδάμαντα την πλακέτα με την αναφορά στην Κρήτη και το έψαξα. Όχι δεν ξέρω κρητική συνταγή με σταφίδες στις χορτόπιτες. Ίσως επειδή οι κρητικές σταφίδες είναι πολύ γλυκές. Πείτε μας λεπτομέρειες για να τις δοκιμάσουμε! Το σουσάμι έχει αντίστοιχες χρήσεις στην Κρήτη!
[…] πιο αυθεντική εκδοχή από εκείνη που ήδη έχω δώσει, τα «ανεβατά κουλουράκια» , αφού εδώ χρησιμοποιείται φυσικό προζύμι. Είναι […]
[…] με την κρητική κουζίνα έγινε μέσω της ζύμης για τα ανεβατά κρητικά κουλουράκια! Ήθελα να κάνω ψωμί, οπότε προτίμησα μια νηστίσιμη […]
[…] συνταγή στο blog μου από τότε που δημιουργήθηκε είναι τα ανεβατά κουλουράκια ζεματιστά ή … απλά. Πρόκειται πραγματικά για πεντανόστιμα κουλουράκια […]
[…] κι έκανα! Η παλιά δημοφιλής συνταγή μου για ανεβατά κουλουράκια μεταμορφώθηκε σε νέα εκδοχή και τα σκινοκούλουρά μου […]
[…] Θυμάστε το κολπάκι για το ανέβασμα της ζύμης από τα ανεβατά κουλουράκια;Ε λοιπόν πιάνει και σ’ αυτή τη ζύμη γιατί είναι απλή, […]
Αυτα τα ανεβατα τα λατρεψα απο την πρωτη φορα που τα εφτιαξα!!Ειναι υπεροχα,πολυ νοστιμα και υγιεινα!!Ηπεροχη συνταγη.Θα τα λατρεψουν τα παιδια σας!!!
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο της συνταγής! Όποιος μάθει να κάνει αυτή τη ζύμη στη σωστή της υφή (όχι πολύ σφικτή) απολαμβάνει τα καλύτερα ίσως κουλουράκια!
Εμείς λόγω χοληστερίνης δεν μπορούμε να φάμε κανονικά τσουρέκια έφτιαξα λοιπόν απόψε αυτά τα ωραία και πεντανόστιμα τσουρεκακια δεν ξέρω αν θα τα βρει το Πάσχα!! Τ Ε Λ Ε Ι Α!!! ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΆΣΤΑΣΗ!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Κι εμείς τα αγαπάμε πολύ. Και του χρόνου να είστε καλά!
Συγχαρητήρια για την συνταγή σας!!!Υπέροχα…έβαλα μισό σκληρό αλεύρι κ μισό ολικης μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, μαστίχα κ κάρδαμο. Συγχαρητήρια κ πάλι!Καλό Πάσχα με υγεία!!!
..
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Πολύ ωραίες οι παρεμβάσεις σας, θα τις δοκιμάσω (δεν έχω χρησιμοποιήσει ολικής στη συνταγή και χαίρομαι που βγαίνει κι έτσι)! Καλό Πάσχα και σε σας!
Καλημέρα Βαγγελιώ
Τα ανεβατά κουκουράκια μου ξυπνάνετόσες αναμησεις. Εχω την ιδιααυνταγή και χρονια τωρα ειναι το αγαπημενο κουκουρακι των παιδιών μου.Ξτανε το δεκατιανό των παιδιών μου στο σχολειο, αλλά και το αγαπημενο για όλη την οικογένεια.
Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!!
Ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά λόγια και την επικοινωνία! Χαίρομαι πολύ όταν οι συνταγές μου συνδέονται με όμορφες αναμνήσεις!