Vegan/vegetarian

Ανεβατά κουλουράκια

Ανεβατά  κουλουράκια

Από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά κουλουράκια της Κρήτης! 

Ανεβατά  κουλουράκια
Δεν είναι λαχταριστά;

Από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες στην κουζίνα είναι το ζύμωμα.Ζύμες, πίτες, ζυμαράκια, κουλουράκια,ψωμάκια, γλυκά, αλμυρά, απλοϊκά,σύνθετα,φούρνου,τηγανιού, κατσαρόλας, όλα τα ζυμένια κατασκευάσματα είναι αυτό που λέμε “κόλλημα” μου. Η συνταγή που θα σας δώσω υπάρχει στα περισσότερα κρητικά σπίτια, είτε στα τετράδια των νοικοκυράδων, είτε μέσα στο μυαλό τους.Ναι, ναι όπως το διαβάσετε.Πολλές παλιές νοικοκυρές την ξέρουν τόσο καλά που δεν την έχουν γράψει πουθενά.Τα έφτιαχναν μάλιστα σε ποσότητες τεράστιες.Η αυθεντική εκδοχή είναι με προζύμι, που σημαίνει ότι δύσκολα μπαγιατεύουν.Εξάλλου πολλές  νοικοκυρές τα παξιμαδιάζουν αφούν καταναλωθούν κάμποσα μαλακά.Αυτά βέβαια όταν ζύμωναν πέντε οκάδες αλεύρι.Εδώ που τα λέμε σε ξυλόφουρνο δεν συνέφερε να κάνεις 2-3 ταψάκια, ούτε αργότερα στους φούρνους της γειτονιάς να μπαίνεις στην ταλαιπωρία να πηγαινοφέρνεις μια λαμαρίνα κάθε λίγο.

Ανεβατά  κουλουράκια

Η δική μου εκδοχή, αφορά 1 κιλό αλεύρι και θα σας πω πώς τα φτιάχνω με μαγιά.Γίνονται γύρω στα 50 μεγαλούτσικα κουλουράκια και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόπο.Δεν είναι πολύ γλυκά και είναι υπέροχα στο πρωινό ή με τον απογευματινό καφέ.

Φτιάξτε τα! Είναι υγιεινά αφού δεν έχουν ούτε βούτυρο ούτε αυγά, και δεν παχαίνουν όσο άλλα αφού έχουν μιά μόνο κούπα ζάχαρη.Επίσης είναι νηστίσιμα και συνηθίζονται στις νηστείες (όπου νάναι μας έρχεται και δεκαπενταύγουστος).

Παρατηρήσεις

  1. Οι πιο έμπειρες νοικοκυρές αυτά τα κουλουράκια τα κάνουν “ζεματιστά”.Δηλαδή, τα πλάθουν χωρίς να τα κυλήσουν σε σουσάμι, όταν ανεβούν τα βουτούν για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει, μετά τα κυλούν στο σουσάμι πλασμένα (οπότε χαλά λίγο το σχήμα τους αλλά επανέρχονται) και τα φουρνίζουν.Έτσι κολλά περισσότερο σουσάμι και επίσης αποκτούν ομορφότερο, πιο γυαλιστερό “πρόσωπο”. Είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν στα μπέγκελς και δεν ξέρω πώς μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα αρτοποιήματα.
  2. Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και με το χρόνο που διαθέτουμε, η μαγιά μορεί να ελαττωθεί. Πάντως η ποσότητα των κουλουριών είναι μικρή οπότε δεν μένουν πολύ καιρό ώστε να γίνει έντονη η μυρωδιά της
  3. Πολύ επιτυχημένα για τις φίλες που χρησιμοποιούν το προζύμι είναι και τα ζεματιστά κουλουράκια με προζύμι.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο