Δροσερός και νόστιμος συνδυασμός!
Όταν το κυρίως και το συνοδευτικό είναι κοκκινιστά, η χωριάτικη μπορεί να περιμένει… Προσωπικά θεωρώ ότι οι ντομάτες αυτής της εποχής είναι οι καλύτερες του χρόνου. Έτσι η πιο συνηθισμένη μας σαλάτα Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ίσως και μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, είναι η χωριάτικη. Ίσωςλοιπόν φανεί παράξενο που προτείνω σήμερα σαλάτα με παντζάρια και αγγοράκια!
Όταν στο κυρίως πιάτο κυριαρχεί ήδη η ντομάτα, πλουτίζουμε το τραπέζι μας με άλλες σαλάτες, πάντα εποχής! Γλιστρίδα στη συνηθισμένη κρητική εκδοχή ή με γιαούρτι, βλίτα βραστά, πλιγουροσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα είναι μόνο λίγα παραδείγματα που συνηθίζω. Βασικά, σπάνιες είναι οι φορές που δεν υπάρχει σαλάτα στο τραπέζι μας. Μας αρέσει και η ποικιλία, οπότε συχνά αλλάζουμε υλικά και συνδυασμούς.
Ετούτη εδώ δοκιμάστηκε πριν από 2-3 εβδομάδες αυτοσχεδιάζοντας με τα υλικά που υπήρχαν στο σπίτι, και από τότε έχει φτιαχτεί αρκετές φορές όταν το φαγητό είναι κοκκινιστό. Ο συνδυασμός αγγουριού-παντζαριού είναι αναπάντεχα δροσερός και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.
Κοκκινιστά φτιάχνω συχνά το αποκαλόκαιρο κι έτσι δοκιμάστηκε και όπως τη δίνω παρακάτω και με προσθήκη κι άλλων υλικών. Έτσι το κοκκινιστό μοσχαράκι, το κουνελάκι, ακόμη και τα απλούστατα αυγά με ντομάτα, συνοδεύτηκαν από τούτη την απλούστατη δροσερή σαλάτα. Εδώ συνοδεύει το τελευταίο, τα αυγά με ντομάτα. Συμπλήρωσε υγιεινά και νόστιμα το απλό γεύμα μας.
Υλικά
2-3 βολβοί (περίπου 200 gr) βρασμένων παντζαριών
1 μέτριο αγγουράκι (150-200 gr) καθαρισμένο ή με τη φλούδα αν είναι βιολογικό
5-6 κλωναράκια άνηθο ή μαϊντανό
80 gr φέτα ή άλλο μαλακό κατσικίσιο τυρί
Αλάτι
Για το dressing:
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά λεμόνι
1/2 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά ξίδι από κρασί (δείτε παρατηρήσεις)
Προαιρετικά:
1 μικρό ξερό κρεμμυδάκι σε ροδέλες
1 κουταλιά κουκουνάρι ή τριμμένη καρυδόψιχα
2-3 παξιμάδια σπασμένα σε κομματάκια
H κουταλιά μου είναι η δοσομετρική (15ml), αλλά εδώ δεν έχει μεγάλη σημασία μια μικρή διαφορά στις ποσότητες…
Επί το έργον
Σε ρηχή σαλατιέρα κόβουμε σε φέτες τα παντζάρια και τα αγγουράκια και ψιλοκόβουμε πάνω τους τον άνηθο. Προσθέτουμε το τυρί αφού το σπάσουμε σε κομμάτια με το χέρι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο από τα προαιρετικά υλικά. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Σε ένα βαζάκι (ή σε μπολ με το μιξεράκι του φραπέ) χτυπάμε τα υλικά του dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Παρατηρήσεις
- Έχω σχεδόν πάντα παντζάρια σε βάζο που είναι διατηρημένα σε διάλυμα ξιδιού γι αυτό και εγώ δεν βάζω ξίδι στο dressing. Είναι αρκετά ξιδάτα τα παντζάρια μου. Αν έχουμε μόλις βράσει τα παντζάρια, προσθέτουμε ξίδι. 1 κουταλιά ή κατά το γούστο μας.
- Μας άρεσε και η δοκιμή με ξινομυζήθρα και με άλλο πιο ελαφρύ κατσικίσιο τυρί, αλλά θεωρήσαμε ιδανική τη φέτα σε τρίμματα γιατί με το ανακάτεμα δίνει πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.
- Οι ποσότητες στα υλικά και στο dressing μπορούν βέβαια να αυξομειωθούν και να προσαρμοστούν στις δικές μας επιλογές.
- Λέω παραπάνω ότι σερβίρουμε αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνει η σαλάτα μας. Απλώς γίνεται πολύ ροζ λόγω του παντζαριού και αλλάζει η εμφάνισή της. Η νοστιμιά όμως παραμένει (κτα τη γνώμη κάποιων αυξάνεται 😉 ).