Αλμυρά

Σαλάτα με παντζάρια και αγγουράκια

Σαλάτα με παντζάρια και αγγουράκια

Δροσερός  και νόστιμος συνδυασμός!

Όταν το κυρίως και το συνοδευτικό είναι κοκκινιστά, η χωριάτικη μπορεί να περιμένει… Προσωπικά θεωρώ ότι οι ντομάτες αυτής της εποχής είναι οι καλύτερες του χρόνου. Έτσι η πιο συνηθισμένη μας σαλάτα Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ίσως και μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, είναι η χωριάτικη. Ίσωςλοιπόν φανεί παράξενο που προτείνω σήμερα σαλάτα με παντζάρια και αγγοράκια!

Σαλάτα με παντζάρια και αγγουράκια

Όταν στο κυρίως πιάτο κυριαρχεί ήδη η ντομάτα, πλουτίζουμε το τραπέζι μας με άλλες σαλάτες, πάντα εποχής!  Γλιστρίδα στη συνηθισμένη κρητική εκδοχή ή με γιαούρτι, βλίτα βραστά, πλιγουροσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα είναι μόνο λίγα παραδείγματα που συνηθίζω. Βασικά, σπάνιες είναι οι φορές που δεν υπάρχει σαλάτα στο τραπέζι μας. Μας αρέσει και η ποικιλία, οπότε συχνά αλλάζουμε υλικά και συνδυασμούς.

Σαλάτα με παντζάρια και αγγουράκια

Ετούτη εδώ δοκιμάστηκε πριν από 2-3 εβδομάδες αυτοσχεδιάζοντας με τα υλικά που υπήρχαν στο σπίτι, και από τότε έχει φτιαχτεί αρκετές φορές όταν το φαγητό είναι κοκκινιστό. Ο συνδυασμός αγγουριού-παντζαριού είναι αναπάντεχα δροσερός και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.

Σαλάτα με παντζάρια και αγγουράκια

Κοκκινιστά φτιάχνω συχνά το αποκαλόκαιρο κι έτσι δοκιμάστηκε και όπως τη δίνω παρακάτω και με προσθήκη κι άλλων υλικών. Έτσι το κοκκινιστό μοσχαράκι, το κουνελάκι, ακόμη και τα απλούστατα αυγά με ντομάτα, συνοδεύτηκαν από τούτη την απλούστατη δροσερή σαλάτα.  Εδώ συνοδεύει το τελευταίο, τα αυγά με ντομάτα. Συμπλήρωσε υγιεινά και νόστιμα το απλό γεύμα μας.

Σαλάτα με παντζάρια και αγγουράκια

Παρατηρήσεις

  1. Έχω σχεδόν πάντα παντζάρια σε βάζο που είναι διατηρημένα σε διάλυμα ξιδιού γι αυτό και εγώ δεν βάζω ξίδι στο dressing. Είναι αρκετά ξιδάτα τα παντζάρια μου. Αν έχουμε μόλις βράσει τα παντζάρια, προσθέτουμε ξίδι. 1 κουταλιά ή κατά το γούστο μας.
  2. Μας άρεσε και η δοκιμή με ξινομυζήθρα και με άλλο πιο ελαφρύ κατσικίσιο τυρί, αλλά θεωρήσαμε ιδανική τη φέτα σε τρίμματα γιατί με το ανακάτεμα δίνει πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.
  3. Οι ποσότητες στα υλικά και στο dressing μπορούν βέβαια να αυξομειωθούν και να προσαρμοστούν στις δικές μας επιλογές.
  4. Λέω παραπάνω ότι σερβίρουμε αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνει η σαλάτα μας. Απλώς γίνεται πολύ ροζ λόγω του παντζαριού και αλλάζει η εμφάνισή της. Η νοστιμιά όμως παραμένει (κτα τη γνώμη κάποιων αυξάνεται 😉 ).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο