Υγιεινά, εύκολα, αφράτα, οικονομικά!
Βρήκα αυτή τη συνταγή σε ένα παλιό τετράδιο . Δεν ξέρω για
πιο λόγο κάποια νοικοκυρά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γκαζόζα στα παξιμαδάκια της.
Της έλειπε κάποιο υλικό και σκέφτηκε να το αντικαταστήσει έτσι; Της άρεσε πολύ
η γκαζόζα; Ήταν καινούριο υλικό στην εποχή της και ήθελε απλώς να δοκιμάσει τη
χρήση του στη ζαχαροπλαστική της; Σκέφτηκε ότι οι μπουρμπουλήθρες της γκαζόζας θα λειτουργούσαν σαν φουσκωτικό
και θα έκαναν πιο αφράτα τα παξιμάδια της;
πιο λόγο κάποια νοικοκυρά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γκαζόζα στα παξιμαδάκια της.
Της έλειπε κάποιο υλικό και σκέφτηκε να το αντικαταστήσει έτσι; Της άρεσε πολύ
η γκαζόζα; Ήταν καινούριο υλικό στην εποχή της και ήθελε απλώς να δοκιμάσει τη
χρήση του στη ζαχαροπλαστική της; Σκέφτηκε ότι οι μπουρμπουλήθρες της γκαζόζας θα λειτουργούσαν σαν φουσκωτικό
και θα έκαναν πιο αφράτα τα παξιμάδια της;
Κοντά στην περιοχή μας υπήρχε και υπάρχει εμφιαλωτήριο
αναψυκτικών και υποθέτω ότι η γκαζόζα
ήταν γνωστή στα μέρη μας από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Έτσι δεν είναι περίεργο που η συνταγή είναι από αρκετά παλιό τετράδιο.
αναψυκτικών και υποθέτω ότι η γκαζόζα
ήταν γνωστή στα μέρη μας από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Έτσι δεν είναι περίεργο που η συνταγή είναι από αρκετά παλιό τετράδιο.
Είναι πάντως
πραγματικά εντυπωσιακό ότι ανώνυμες μαγείρισσες
χωρίς γνώσεις χημείας , χωρίς σπουδές και
πτυχία δημιουργούσαν πάντα νέες συνταγές
ή «πείραζαν» τις παλιές στις κουζίνες τους και μας παρέδωσαν τόσο πλούτο.
πραγματικά εντυπωσιακό ότι ανώνυμες μαγείρισσες
χωρίς γνώσεις χημείας , χωρίς σπουδές και
πτυχία δημιουργούσαν πάντα νέες συνταγές
ή «πείραζαν» τις παλιές στις κουζίνες τους και μας παρέδωσαν τόσο πλούτο.
Έχω υπόψη μου διάφορες συνταγές που περιέχουν
ανθρακούχα πορτοκαλάδα (μια πολύ καλή ζύμη για τυροπιτάκια μου έρχεται τώρα στο
μυαλό), έχω μια συνταγή καρυδόπιτας με κόκα κόλα , αλλά με την γκαζόζα δεν είχα ξαναφτιάξει κάτι. Νομίζω πως θ’ αρχίσω κι εγώ τους πειραματισμούς…
ανθρακούχα πορτοκαλάδα (μια πολύ καλή ζύμη για τυροπιτάκια μου έρχεται τώρα στο
μυαλό), έχω μια συνταγή καρυδόπιτας με κόκα κόλα , αλλά με την γκαζόζα δεν είχα ξαναφτιάξει κάτι. Νομίζω πως θ’ αρχίσω κι εγώ τους πειραματισμούς…
Αυτά τα παξιμαδάκια όμως έγιναν ιδιαίτερα τραγανά και νόστιμα και όπως δεν
περιέχουν ξηρούς καρπούς και σταφίδες, προσφέρονται για βούτημα σε καφέ. Τα
υλικά τους είναι ελάχιστα και οικονομικά , δεν θέλουν καμία προετοιμασία, και
γίνονται πολύ γρήγορα! Μέχρι να το σκεφτώ, τα είχα φτιάξει…
περιέχουν ξηρούς καρπούς και σταφίδες, προσφέρονται για βούτημα σε καφέ. Τα
υλικά τους είναι ελάχιστα και οικονομικά , δεν θέλουν καμία προετοιμασία, και
γίνονται πολύ γρήγορα! Μέχρι να το σκεφτώ, τα είχα φτιάξει…
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γκαζόζα
1 φακελάκι μπέικιν (3 κουταλάκια όχι κοφτά)
½ κουταλάκι σόδα
Περίπου 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίσσεψε λίγο παραπάνω από 1 κούπα από ένα
πακέτο του κιλού)
πακέτο του κιλού)
Για άρωμα βανίλια ή μαστίχα ή κανελογαρύφαλλα (εγώ έβαλα 4 μέτρια δάκρυα μαστίχας που άλεσα
με 2 κουταλάκια ζάχαρη)
με 2 κουταλάκια ζάχαρη)
Επί το έργον:
Σε μια κούπα αλεύρι βάζουμε το μπέικιν και τη σόδα.
Σε μπολ
ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Αλέθουμε στο multi την
μαστίχα με 2 κουταλάκια ζάχαρη (έξτρα από τη 1 κούπα)- αν επιλέξουμε για άρωμα τη μαστίχα – και την
προσθέτουμε στο μπολ.
ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Αλέθουμε στο multi την
μαστίχα με 2 κουταλάκια ζάχαρη (έξτρα από τη 1 κούπα)- αν επιλέξουμε για άρωμα τη μαστίχα – και την
προσθέτουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε με το χέρι λίγο, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά, και προσθέτουμε μια
κούπα γκαζόζα . Πάντα με το χέρι ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κούπα με το
αλεύρι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Το ζυμάρι μας είναι κολλώδες στην
αρχή , σαν να το έχουμε αλείψει με σιρόπι .
κούπα γκαζόζα . Πάντα με το χέρι ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κούπα με το
αλεύρι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Το ζυμάρι μας είναι κολλώδες στην
αρχή , σαν να το έχουμε αλείψει με σιρόπι .
Δεν πρέπει να γίνει σκληρό , όμως να πλάθεται… Εμένα μου πήρε 6 κούπες αλεύρι. Το
αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί . Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και
αρχίζουμε να πλάθουμε τα ψωμάκια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη και
πλάθουμε 5 κυλινδρικά ψωμάκια.
αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί . Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και
αρχίζουμε να πλάθουμε τα ψωμάκια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη και
πλάθουμε 5 κυλινδρικά ψωμάκια.
Τα κόβουμε
σε φετούλες με ένα μαχαίρι , φροντίζοντας να μη χωρίσουν.
σε φετούλες με ένα μαχαίρι , φροντίζοντας να μη χωρίσουν.
Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος . Τα ψήνουμε στο φούρνο (που πρέπει να έχει
ήδη θερμανθεί) για 50 λεπτά περίπου. Φουσκώνουν αρκετά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, γι αυτό πρέπει να έχουν κάποια απόσταση. Χωράνε πάντως στο λαμαρινάκι του φούρνου.
ήδη θερμανθεί) για 50 λεπτά περίπου. Φουσκώνουν αρκετά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, γι αυτό πρέπει να έχουν κάποια απόσταση. Χωράνε πάντως στο λαμαρινάκι του φούρνου.
Τα βγάζουμε και χαμηλώνουμε το φούρνο στους
130-150 βαθμούς. Μόλις κρυώσουν τόσο όσο
να μπορούμε να τα πιάσουμε,
130-150 βαθμούς. Μόλις κρυώσουν τόσο όσο
να μπορούμε να τα πιάσουμε,
τα χωρίζουμε
στις φετούλες που είχαμε κόψει και τις απλώνουμε στο ταψί.
στις φετούλες που είχαμε κόψει και τις απλώνουμε στο ταψί.
Ξαναφουρνίζουμε για
να παξιμαδιαστούν. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά (συνήθως
δεν χρειάζεται να γυριστούν όλα). Για τα δικά μου χρειάστηκαν 50 λεπτά περίπου στους
130 βαθμούς και τα παξιμάδιασα στον αέρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει καλά.
να παξιμαδιαστούν. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά (συνήθως
δεν χρειάζεται να γυριστούν όλα). Για τα δικά μου χρειάστηκαν 50 λεπτά περίπου στους
130 βαθμούς και τα παξιμάδιασα στον αέρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Διατηρούνται αρκετό καιρό, όπως όλα τα παξιμαδάκια λαδιού.
Παρατηρήσεις:
1)Ανοίγουμε τη γκαζόζα την ώρα που θα την χρησιμοποιήσουμε
για να μη φύγει το ανθρακικό.
για να μη φύγει το ανθρακικό.
2)Η ζύμη στα διπλοφουρνιστά βουτήματα δεν πρέπει να είναι
σκληρή γιατί αλλιώς δεν θα γίνουν αφράτα
.
σκληρή γιατί αλλιώς δεν θα γίνουν αφράτα
.
3)Τα παξιμαδάκια μπορεί να μας φαίνονται μαλακά όταν είναι
ζεστά, αλλά σκληραίνουν όταν κρυώσουν . Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας στο
διπλοφούρνισμα.
ζεστά, αλλά σκληραίνουν όταν κρυώσουν . Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας στο
διπλοφούρνισμα.
Καλή εβδομάδα!
γκαζοζα κοινως σιδα;;;
κοινως σοδα
Όχι η γκαζόζα δεν είναι σόδα. Μοιάζει με seven up ή sprite.
Αν βαλω κοκα κολα πειραζει??
Αν δεν βρω γκαζοζα τι μπορω να βαλω;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκάνισο ειναι καταπληκτικά.Εχω την αντί στη η συνταγή χωρίς την γκαζόζα!
Ναι, σαν άρωμα το γλυκάνισο μου αρέσει πολύ. Εννοείτε να βάλω κάτι άλλο αντί γκαζόζα;
Καλημέρα !δεν έχω γκαζόζα .. τί μπορω να βάλω στη θέση της ;;
Καλό μεσημέρι! Βάλτε sprite ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό!