Ίσως τα πιο υγιεινά του site!
Με δεδομένο ότι η γλυκύτητα εξασφαλίζεται ως επί το πλείστον από τις ίδιες τις μπανάνες, το μέλι και την καστανή ζάχαρη, ότι περιέχουν ένα μόνο αυγό και καθόλου βούτυρο, θα έλεγα πως τούτα τα μαφινάκια είναι από τα πιο υγιεινά του site και σίγουρα κατάλληλα για το κολατσιό μικρών και μεγάλων.
Κι επειδή σε μας όλο και κάποιες μπανάνες μένουν να ωριμάζουν περισσότερο από το κανονικό, υποθέτω ότι συμβαίνει και σε πολλούς από τους φίλους και τις φίλες μας, οπότε μετά τη δεύτερη δοκιμή η συνταγή «πήρε την έγκριση» για δημοσίευση! Οι δικές μας είναι οι μικρές αρωματικές κρητικές μπανάνες για τις οποίες σας έχω μιλήσει πολλές φορές κι έτσι χρειάζονται 3-4, αλλά αν έχετε μεγαλύτερες θα χρειαστούν λιγότερες.
Όχι ότι είναι τα μοναδικά της σελίδας μας, αλλά το αλεύρι ολικής που αντικατέστησε το «για όλες τις χρήσεις» τους δίνει κάποιους πόντους παραπάνω όσον αφορά τη διατροφική τους αξία. Αν κάνετε όμως αναζήτηση θα βρείτε πολλές συνταγές για μικρά και μεγάλα κέικ με μπανάνες και για κάποια ακόμη γλυκά (εδώ εννέα συνταγές αλλά από τότε έχουν προστεθεί κι άλλες).
Ας τα δούμε λοιπόν, ίσως τα υλικά τους να βρίσκονται ήδη σε κάποιες κουζίνες και η παρασκευή τους να απαντήσει στην ερώτηση «τι να τους βάλω αύριο για κολατσιό στο σχολείο;»
Υλικά
220-250 gr (1 κούπα) μπανάνες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
110 gr (1/2 κούπα) καστανή ζάχαρη (δείτε παρατηρήσεις)
1 μέτριο αυγό
60 ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο
60 ml (4 κουταλιές) μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
125 ml (1/2 κούπα) γιαούρτι (όποιο συνηθίζουμε)
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
150 gr αλεύρι ολικής άλεσης (1 κούπα και 1 κουταλιά)
Προαιρετικά, λίγο σουσάμι ή τριμμένους ξηρούς καρπούς για την επιφάνεια
Το κουταλάκι μου είναι 5ml η κουταλιά μου 15ml και η κούπα μου 250ml (δοσομετρικά)
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Πατάμε με το εργαλείο για τον πουρέ ή με ένα πιρούνι τις μπανάνες να γίνουν πολτός (ας μείνουν και κάποια μικρά κομματάκια). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αυγό, τα μυρωδικά, το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με αυγογδάρτη ή με μίξερ χεριού. Προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέικιν και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια σπάτουλα (τη σόδα μπορούμε να την ανακατέψουμε με το γιαούρτι).
Μοιράζουμε το μείγμα σε 12-18 θήκες για μάφινς (δείτε παρατηρήσεις) και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25 λεπτά περίπου, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα. Αν έχουμε μεταλλική φόρμα ή φόρμα σιλικόνης τοποθετούμε πρώτα χάρτινες θήκες και μετά σ’ αυτές το μείγμα μας. Αν έχουμε τις χάρτινες αντικολλητικές δεν χρειάζεται καμιά προεργασία.
Παρατηρήσεις
- Τη δεύτερη φορά δεν είχα καστανή ζάχαρη και έβαλα λευκή, κλασική. Με δεδομένο ότι έφτιαξα 12 μαφινάκια, έχει λιγότερη από 10gr το καθένα τους. Αν φτιάξουμε 18, ακόμη λιγότερη!
- Το πλήθος τους εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν οι φόρμες μας. Στις κλασικές μεταλλικές έγιναν τα 12 και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω και τη φόρμα σιλικόνης με τις 6 θήκες. Στις μεγαλύτερες χάρτινες έγιναν 12 μεγαλύτερα μαφινάκια.
- Τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα είδα το σουσάμι που είχα στο βάζο την τελευταία στιγμή πριν αδειάσω το μείγμα στα φορμάκια. Κι επειδή εμείς εδώ στην Κρήτη το συνηθίζουμε στις πίτες μας (εντός και εκτός…), έβαλα 2 κουταλιές μέσα στο μείγμα και πασπάλισα και την επιφάνειά τους με σουσάμι. Ταίριαξε!
- Ένα tip για να μετρήσουμε εύκολα το μέλι, είναι να μετρήσουμε πρώτα το ελαιόλαδο βάζοντας τις 4 κουταλιές στην κούπα μας και αφού το αδειάσουμε να βάλουμε ίση ποσότητα μελιού στη λαδωμένη κούπα. Δεν μένει ούτε σταγόνα μελιού!