Γλυκά

Muffins με μπανάνες και αλεύρι ολικής άλεσης

Muffins με μπανάνες και αλεύρι ολικής άλεσης

Ίσως τα πιο υγιεινά του site!

Με δεδομένο ότι η γλυκύτητα εξασφαλίζεται ως επί το πλείστον από τις ίδιες τις μπανάνες, το μέλι και την καστανή ζάχαρη, ότι περιέχουν ένα μόνο αυγό και καθόλου βούτυρο, θα έλεγα πως τούτα τα μαφινάκια είναι από τα πιο υγιεινά του site και σίγουρα κατάλληλα για το κολατσιό μικρών και μεγάλων.

Muffins με μπανάνες και αλεύρι ολικής άλεσης

Κι επειδή σε μας όλο και κάποιες μπανάνες μένουν να ωριμάζουν περισσότερο από το κανονικό, υποθέτω ότι συμβαίνει και σε πολλούς από τους φίλους και τις φίλες μας, οπότε μετά τη δεύτερη δοκιμή η συνταγή «πήρε την έγκριση» για δημοσίευση! Οι δικές μας είναι οι μικρές αρωματικές κρητικές μπανάνες για τις οποίες σας έχω μιλήσει πολλές φορές κι έτσι χρειάζονται 3-4, αλλά αν έχετε μεγαλύτερες θα χρειαστούν λιγότερες.

Muffins με μπανάνες και αλεύρι ολικής άλεσης

Όχι ότι είναι τα μοναδικά της σελίδας μας, αλλά το αλεύρι ολικής που αντικατέστησε το «για όλες τις χρήσεις» τους δίνει κάποιους πόντους παραπάνω όσον αφορά τη διατροφική τους αξία. Αν κάνετε όμως αναζήτηση θα βρείτε πολλές συνταγές για μικρά και μεγάλα κέικ με μπανάνες και για κάποια ακόμη γλυκά (εδώ εννέα συνταγές αλλά από τότε έχουν προστεθεί κι άλλες).

Ας τα δούμε λοιπόν, ίσως τα υλικά τους να βρίσκονται ήδη σε κάποιες κουζίνες και η παρασκευή τους να απαντήσει στην ερώτηση «τι να τους βάλω αύριο για κολατσιό στο σχολείο;»

Παρατηρήσεις

  1. Τη δεύτερη φορά δεν είχα καστανή ζάχαρη και έβαλα λευκή, κλασική. Με δεδομένο ότι έφτιαξα 12 μαφινάκια, έχει λιγότερη από 10gr το καθένα τους. Αν φτιάξουμε 18, ακόμη λιγότερη!
  2. Το πλήθος τους εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν οι φόρμες μας. Στις κλασικές μεταλλικές έγιναν τα 12 και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω και τη φόρμα σιλικόνης με τις 6 θήκες. Στις μεγαλύτερες χάρτινες έγιναν 12 μεγαλύτερα μαφινάκια.
  3. Τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα είδα το σουσάμι που είχα στο βάζο την τελευταία στιγμή πριν αδειάσω το μείγμα στα φορμάκια. Κι επειδή εμείς εδώ στην Κρήτη το συνηθίζουμε στις πίτες μας (εντός και εκτός…), έβαλα 2 κουταλιές μέσα στο μείγμα και πασπάλισα και την επιφάνειά τους με σουσάμι. Ταίριαξε!
  4. Ένα tip για να μετρήσουμε εύκολα το μέλι, είναι να μετρήσουμε πρώτα το ελαιόλαδο βάζοντας τις 4 κουταλιές στην κούπα μας και αφού το αδειάσουμε να βάλουμε ίση ποσότητα μελιού στη λαδωμένη κούπα. Δεν μένει ούτε σταγόνα μελιού!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο