Διατήρηση τροφίμων

Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Ένα τουρσί που τρώγεται σχεδόν αμέσως!

Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Οι σαλάτες, ωμές ή βραστές είναι απαραίτητες σε κάθε γεύμα πρόχειρο ή επίσημο. Σπάνια, και σε περιπτώσεις μεγάλης βιασύνης λείπουν από το τραπέζι μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα εύκολο όταν κάποιος έρχεται βιαστικά από τη δουλειά του να ετοιμάσει φρέσκια σαλάτα. Πού να πλένεις, να καθαρίζεις, να ψιλοκόβεις…

Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Τη λύση σ’ αυτή την περίπτωση τη δίνουν οι βραστές σαλάτες που διατηρούνται νόστιμες στο ψυγείο. Γιατί –εδώ που τα λέμε- μερικές διατηρούνται μεν στο ψυγείο, χάνουν όμως αρκετή από τη νοστιμιά τους. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες που όσο μένουν γίνονται νοστιμότερες. Οι ασκορδουλάκοι (βολβοί) και τα παντζάρια είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις.

Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Βράζω παντζάρια και βολβούς πάντα περισσότερα απ’ όσα χρειάζομαι και τα διατηρώ για πολλές πολλές μέρες σε ξιδόνερο στο ψυγείο, ώστε να έχω έτοιμη σαλάτα όποτε δεν έχω χρόνο για φρέσκια. Την πρώτη μέρα θα τα φάμε γαρνιρισμένα με τα φυλλαράκια τους και τα υπόλοιπα τα διατηρώ σε βάζο.

Παντζάρια: διατήρηση σε βάζο με ξύδι

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε τα ξιδάτα παντζάρια μας σε οποιαδήποτε παντζαροσαλάτα, και στην απλή και στη σπέσιαλ , αφού τα κόψουμε σε μικρά κυβάκια.

2)Μπορούμε να αποστειρώσουμε τα βάζα και να αυξήσουμε λίγο το αλάτι της άλμης  και να φτιάξουμε σαν κονσέρβα τα παντζάρια μας. Τότε διατηρούνται ακόμη περισσότερο. Επειδή  όμως βρίσκουμε παντζάρια στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο, αποφεύγω την κονσερβοποίηση. Τη διατήρηση όμως για 2-3 εβδομάδες, την επιδιώκω για λόγους ευκολίας. Για να έχουμε σαλάτα ακόμη κι αν δεν έχουμε χρόνο να την ετοιμάσουμε!

3)Στο σερβίρισμα μπορούμε να ψιλοκόψουμε λίγο σκορδάκι ή να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε μέσα στο βάζο 2-3 σκελίδες σκόρδο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο