Το απλό, το κλασικό, με τη φρέσκια ντομάτα!
Θεωρώ ότι οι ντομάτες είναι στην καλύτερή τους εποχή από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Καλές και οι πρώιμες, αλλά από το άρωμα και τη νοστιμιά της αυγουστιάτικης, γενικά της πιο όψιμης δεν το έχουν. Τα καλύτερα κοκκινιστά φτιάχνονται αυτή την εποχή! Το κοκκινιστό λοιπόν μοσχαράκι της σημερινής ανάρτησης νομίζω ότι είναι ό,τι πιο επίκαιρο.
Υπάρχει βέβαια ήδη συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι στο site, αλλά κυρίως αναφέρεται σε «χειμωνιάτικο» κοκκινιστό, με σάλτσα του εμπορίου ή σπιτική διατηρημένη. Τούτο εδώ με τη φρέσκια ντομάτα δεν χρειάζεται τα «στολίδια» εκείνου. Ελάχιστα υλικά, για να αναδειχθεί η γεύση και το άρωμα της ντομάτας στην εποχή της.
Προσωπικά, εκτός από λίγο πιπέρι, αυτή την εποχή δεν θέλω άλλο μπαχαρικό στο κοκκινιστό αυτή την εποχή. Και για να λέμε την αλήθεια δεν θέλω και άλλο συνοδευτικό από τηγανητές πατάτες (άσχετα πως για ευνόητους λόγους τα τελευταία χρόνια «παίζουν» και οι πατάτες φούρνου ως συνοδεία).
Θα μου πείτε, είναι άλλη συνταγή τούτη; Όχι εντελώς. Κάποιες όμως λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και είναι σημαντικές. Επειδή λοιπόν η φρέσκια ντομάτα έχει σαφώς περισσότερη υγρασία από τη χειμωνιάτικη σάλτσα, θεώρησα καλό να κάνω τον κόπο να ξαναγράψω τη συνταγή με το απλό, το κλασικό κοκκινιστό μοσχαράκι.
Άλλωστε, το site έχει πολλές φίλες και φίλους με μικρή εμπειρία στη μαγειρική και είναι χαρά μου η εμπιστοσύνη τους. Για να τους διευκολύνουμε μάλιστα, προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε την παρασκευή με video, για να φανεί η υφή και το δέσιμο της υπέροχης σάλτσας!
Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού
80-100 ml ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας)
1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (200-220 gr καθαρισμένα)
100-120 ml κρασί
Περίπου 700 gr ώριμες ντομάτες
1 κουταλάκι πελτές
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Δείτε τη διαδικασία παρασκευής στο video, πιστεύω πως δεν αφήνει απορίες. Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, εστιάζουν στις λεπτομέρειες που λέγαμε…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Ενώ η παλιότερη τακτική ήταν να τσιγαριστεί πρώτα το κρεμμύδι και μετά να προσθέσουμε το κρέας (έτσι το έφτιαχναν παλιά), την τελευταία εικοσαετία (και βάλε..), μετά από συμβουλή φίλου σεφ περνάω πρώτα το κρέας από το ελαιόλαδο και μετά προσθέτω το κρεμμύδι. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο έτσι το αποτέλεσμα.
- Όταν λέμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο video, εννοούμε στο 3 με μέγιστο το 9. Επίσης η κατσαρόλα είναι σκεπασμένη συνεχώς ειδικά στην πρώτη φάση. Έτσι σπάνια χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, και -αν χρειαστεί- θα είναι ελάχιστο ελάχιστο.Το κρέας βγάζει τα δικά του υγρά όταν σιγομαγειρεύεται.
- Μετά την προσθήκη της ντομάτας και αφού ξαναπάρει βράση, πάλι σιγομαγειρεύουμε (πάλι στο 3), πάλι με σκεπασμένη κατσαρόλα. Έτσι δεν χρειάζεται ΚΑΘΟΛΟΥ νερό αν η ντομάτα είναι φρέσκια, πράγμα που διαφοροποιεί τελικά τη διαδικασία από το μαγείρεμα με σάλτσα. Αν έχει υγρά στο τέλος υψώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Δεν χρειάζεται όμως να στεγνώσει εντελώς και να ξεραθεί. Θέλουμε μελωμένη σάλτσα, όχι ξερή!
- Παρόλο που όπως προανέφερα εμείς προτιμούμε το συγκεκριμένο κοκκινιστό μόνο με πιπέρι, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μια τσιμπιά κανέλα ή μπαχάρι. Ακόμη και το κρασί μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το ελαττώσουμε.
- «Η ντομάτα σφίγγει». Έτσι έλεγε η μάνα μου, και νομίζω πως έχει δίκιο. Γι αυτό το κρέας πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά όταν την προσθέσουμε. Ανάλογα με την ηλικία του ζώου το μέγεθος των μερίδων, και το μέρος του ζώου, μπορεί να χρειαστούν από 45-60 λεπτά για μοσχάρι και πολύ περισσότερο αν πρόκειται για βοδινό που επίσης γίνεται θαυμάσιο κοκκινιστό.
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας μερίδες κατάλληλες για μαγείρεμα σε κατσαρόλα. Δεν κάνουν όλα τα μέρη του ζώου για κοκκινιστό!