Σαλάτα ή κύριο πιάτο: στίφνος και βλίτα με κολοκυθάκια

Η καλύτερη βραστή καλοκαιρινή σαλάτα!

Αλλά και κύριο πιάτο για τους κρητικούς…

 
Τώρα το καλοκαίρι πολύ συχνά το τραπέζι μας περιλαμβάνει μια ζεστή σαλάτα με βλίτα που πολλές φορές έχει τη θέση κύριου πιάτου γιατί ποτέ εδώ στην Κρήτη δεν τα βράζουμε σκέτα.Η γιαγιά μου -παράξενη και “λεπτολόγα” στη μαγειρική της- έλεγε ότι το βράσιμο των καλοκαιρινών χόρτων είναι τέχνη.
 
Αν το πράσινο χρώμα τους κιτρίνιζε στο βράσιμο, απαξίωνε και το πιάτο και τη μαγείρισσα. Το μυστικό είναι να βράσουν σε πολύ νερό και να μην μπουν στην κατσαρόλα πριν αρχίσει ο βρασμός. Επίσης καλό είναι να προσθέσουμε αλάτι στο νερό πριν ρίξουμε τα χόρτα.
 
 
Τα βλίτα λοιπόν τα βράζουμε συνήθως με στίφνο και προσθέτουμε πατάτες ,κολοκυθάκια μικρά και πολύ φρέσκα, και αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε κήπο βάζουμε και κολοκυθοκορφάδες. Πολλοί βάζουν στην πλούσια αυτή σαλάτα και λίγα φρέσκα φασολάκια.
 
 
Σερβίρεται ζεστή με λάδι και μπόλικο λεμόνι.Συνήθως καθένας έχει το ατομικό του πιάτο και συνοδεύουμε με ψαράκι ψητό ή τηγανητό, μπιφτέκια ή μπριζόλα, ή απλώς με σφικτά βρασμένα αυγά που για μένα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα.
 

 

Υλικά:

1 ως 1,5 κιλό βλίτα και στίφνος
10-15 μικρά τρυφερά κολοκυθάκια
3-4 μέτριες πατάτες
ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι

Επί το έργον:

updade Απρίλης 2018

Αναλυτικές οδηγίες για το βράσιμο των χόρτων, δείτε 

εδώ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει με 2 κουταλιές χοντρό αλάτι.Λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και μόλις αρχίσει να βράζει η κατσαρόλα μας ρίχνουμε και τις πατάτες.Αφήνουμε να βράσουν περίπου 15 λεπτά-να έχουν “μισο”γίνει και ρίχνουμε τα χόρτα καθαρισμένα και πλυμένα.
 
 
Τα σπρώχνουμε με την τρυπητή κουτάλα να είναι πάντα στο νερό και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι το σημείο που μας αρέσει.(Πολλοί τα θέλουν λιωμένα, σε μας αρέσει να κρατάνε λίγο). Όταν γίνουν, χύνουμε το νερό συγκρατώντας με την κουτάλα στην κατσαρόλα τα χόρτα και τα υπόλοιπα και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται.Σερβίρουμε σε πιάτα και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Παρατηρήσεις:

 
1)Βάλετε το νερό να βράσει και αρχίσετε αμέσως μετά να καθαρίζετε τα χόρτα.εγώ χρησιμοποιώ τη μεγάλη χύτρα ταχύτητας -ξεσκέπαστη βέβαια!- για τις ποσότητες που γράφω παραπάνω.

 

 
2)Μπορείτε να πρωτοβράσετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, να τα αφαιρέσετε, να προσθέσετε λίγο νερό και όταν ξαναβράσει να βάλετε τα χόρτα.Πάντα όμως στο νερό που έχουν βράσει τα κολοκυθάκια γιατί “γλυκαίνουν” τα χόρτα.

 

3) Αν προσθέσετε φασολάκια, να είναι πολύ φρέσκα και να τα βάλετε μαζί με τα κολοκυθάκια.Αν προσθέσετε κολοκυθοκορφάδες να τις βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα χόρτα.

 

4) Το ελαιόλαδο του σερβιρίσματος να είναι πολύ καλής ποιότητας .

 

 
 
 

Print Friendly, PDF & Email