Η καλύτερη βραστή καλοκαιρινή σαλάτα, αλλά και κύριο πιάτο για τους κρητικούς…
Τώρα το καλοκαίρι πολύ συχνά το τραπέζι μας περιλαμβάνει μια ζεστή σαλάτα με βλίτα που πολλές φορές έχει τη θέση κύριου πιάτου γιατί ποτέ εδώ στην Κρήτη δεν τα βράζουμε σκέτα.Η γιαγιά μου -παράξενη και “λεπτολόγα” στη μαγειρική της- έλεγε ότι το βράσιμο των καλοκαιρινών χόρτων είναι τέχνη.
Αν το πράσινο χρώμα τους κιτρίνιζε στο βράσιμο, απαξίωνε και το πιάτο και τη μαγείρισσα. Το μυστικό είναι να βράσουν σε πολύ νερό και να μην μπουν στην κατσαρόλα πριν αρχίσει ο βρασμός. Επίσης καλό είναι να προσθέσουμε αλάτι στο νερό πριν ρίξουμε τα χόρτα.
Τα βλίτα λοιπόν τα βράζουμε συνήθως με στίφνο και προσθέτουμε πατάτες ,κολοκυθάκια μικρά και πολύ φρέσκα, και αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε κήπο βάζουμε και κολοκυθοκορφάδες. Πολλοί βάζουν στην πλούσια αυτή σαλάτα και λίγα φρέσκα φασολάκια στην εποχή τους, καθώς και πιπεριές πράσινες.
Σερβίρεται ζεστή με λάδι και μπόλικο λεμόνι.Συνήθως καθένας έχει το ατομικό του πιάτο και συνοδεύουμε με ψαράκι ψητό ή τηγανητό, μπιφτέκια ή μπριζόλα, ή απλώς με σφικτά βρασμένα αυγά που για μένα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα.
Υλικά
1 ως 1,5 κιλό βλίτα και στίφνος
10-15 μικρά τρυφερά κολοκυθάκια
3-4 μέτριες πατάτες
3-4 μέτριες πατάτες
ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι
Προαιρετικά, φασολάκια πράσινα και πιπεριές (αν έχουμε, στην εποχή τους…)
Επί το έργον
updade Απρίλης 2018
Αναλυτικές οδηγίες για το βράσιμο των χόρτων, δείτε
εδώ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει με 2 κουταλιές χοντρό αλάτι.Λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και μόλις αρχίσει να βράζει η κατσαρόλα μας ρίχνουμε και τις πατάτες.Αφήνουμε να βράσουν περίπου 15 λεπτά-να έχουν “μισο”γίνει και ρίχνουμε τα χόρτα καθαρισμένα και πλυμένα.
Τα σπρώχνουμε με την τρυπητή κουτάλα να είναι πάντα στο νερό και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι το σημείο που μας αρέσει.(Πολλοί τα θέλουν λιωμένα, σε μας αρέσει να κρατάνε λίγο). Όταν γίνουν, χύνουμε το νερό συγκρατώντας με την κουτάλα στην κατσαρόλα τα χόρτα και τα υπόλοιπα και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται.Σερβίρουμε σε πιάτα και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο ελαιόλαδο και λεμόνι.
Παρατηρήσεις
1)Βάλετε το νερό να βράσει και αρχίσετε αμέσως μετά να καθαρίζετε τα χόρτα.εγώ χρησιμοποιώ τη μεγάλη χύτρα ταχύτητας -ξεσκέπαστη βέβαια!- για τις ποσότητες που γράφω παραπάνω.
2)Μπορείτε να πρωτοβράσετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, να τα αφαιρέσετε, να προσθέσετε λίγο νερό και όταν ξαναβράσει να βάλετε τα χόρτα.Πάντα όμως στο νερό που έχουν βράσει τα κολοκυθάκια γιατί “γλυκαίνουν” τα χόρτα.
3) Αν προσθέσετε φασολάκια, να είναι πολύ φρέσκα και να τα βάλετε μαζί με τα κολοκυθάκια.Αν προσθέσετε κολοκυθοκορφάδες να τις βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα χόρτα.
4) Το ελαιόλαδο του σερβιρίσματος να είναι πολύ καλής ποιότητας .
Ο,τι πήγαινα να συμπληρώσω ότι η κατσαρόλα πρέπει να είναι ασκέπαστη (έλεγε η μάνα μου) για να μην αλλάξουν χρώμα τα χόρτα, αλλά το είδα μετά. Θα τα συνόδευα με μπόλικη φέτα, ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα Κρήτης! Μιαμ!
Εχεις δίκιο θα έπρεπε να το αναφέρω στο κύριο μέρος της συνταγής γιατί είναι εκ των ουκ άνευ…
Εκ των ΩΝ ουκ άνευ βέβαια…Πρωτάρα στο blogging τότε…
Vita καλορίζικο το blog σου! Με το που είδα Κρήτη λέω 'να το!εδώ είμαστε!χαχαχαχαχα! Το έβαλα ήδη στα αγαπημένα μου και αναμένουμε τις υπέροχες συνταγές σου! Η μαμά είναι κρητικιά και κάθε χρόνο επισκέφτομαι το νησί οπότε καταλαβαίνεις την αδυναμία μου!! Καλό ξεκίνημα λοιπόν!
Φιλιά
Αννα
Αννα σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη, το σχόλιο και τα καλά σου λόγια.Εύχομαι να σου αρέσουν οι συνταγές μου.Και μή διστάσεις να ζητήσεις κάποια.Ακόμη κι αν δεν είναι στο τετράδιό μου θα σου τη βρω 🙂
[…] πράσινη βραστή σαλάτα του καλοκαιριού είναι τα βλίτα και ο στίφνος , με πατάτα και κολοκυθάκια όπως τα συνηθίζουμε στην Κρήτη. Αλλά και με ωμή σάλτσα […]
[…] μου (παραπούλια) τα πικράσταχά μου αλλά και τα καλοκαιρινά βλίτα […]
[…] ντομάτας εκτός από τον τρόπο που συνηθίζουμε όλοι μας, συνδυασμένα με στίφνο και σερβιρισμένα με λεμόνι και ε…. Πολύ συχνά επίσης τα κάνω […]
[…] βλίτα και στίφνος […]
Εξαιρετικό κρητικό καλοκαιρινό πιάτο και συμφωνώ απόλυτα, σφιχτά βρασμένα αυγά, το καλύτερο συνοδευτικό, με δεύτερο , και μη εξαιρετέο, γαύρο τηγανητό!
Συμφωνούμε σε όλα!