Ένα τζατζίκι διαφορετικό!
Μια συνταγή που μας έρχεται από τα παλιά. Δροσερή σαλάτα που πολλοί την αγαπούν περισσότερο από το κλασικό τζατζίκι. Δροσερή και νόστιμη με όλα τα οφέλη της γλιστρίδας.
Γλυστρίδα ή αντράκλα ή ανδράχλη ! Ένα χρήσιμο ζιζάνιο που κάνει πιο δροσερές τις σαλάτες μας. Εδώ και 2-3 χρόνια σε μερικές γλάστρες μου, φυτρώνει αυτό το νόστιμο και χρήσιμο χορταράκι και εγώ απλώς το αφήνω αυξάνοντας λίγο το νεράκι στις συγκεκριμένες γλάστρες! Έτσι στις μικρές ποσότητες που χρειάζεται για τις σαλάτες μου έχω γλυστρίδα δικής μου παραγωγής.
Ένα χορταράκι υποτιμημένο που είναι γεμάτο από χρήσιμα συστατικά. Από τα πιο ωφέλιμα της χλωρίδας μας.Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω-3 (400mgr/100gr), σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, Β-καροτένιου και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Και τι δεν της αποδίδεται! Από επουλωτικές και διουρητικές ιδιότητες, έως φαρμακευτική δράση σε καρδιακές ανεπάρκειες, φλεγμονώδεις καταστάσεις, και γαστρεντερικές και στομαχικές διαταραχές. Χαρακτηριστική είναι η φράση: «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό». Και μάλιστα από την αρχαιότητα (Θεόφραστος ,372-287 π.Χ) ως σήμερα.
Στην Κρήτη την καταναλώνουμε και ωμή, τουρσί, και μαγειρευτή. Ωμή είναι ένα απαραίτητο συστατικό της καλοκαιρινής χωριάτικης σαλάτας ή αποτελεί μόνη της (ίσως με λίγο αγγουράκι και κρεμμυδάκι) δροσερή πράσινη σαλάτα σερβιρισμένη με μπόλικο λαδόξιδο!
Στην σημερινή εκδοχή η γλυστρίδα χρησιμοποιήθηκε σε μια πολύ εύκολη σαλάτα που μοιάζει με τζατζίκι. Ανακατεύτηκε με γιαούρτι και σκόρδο και λαδόξυδο. Όσο κι αν φαίνεται σύγχρονη, η συνταγή αυτή έχει ρίζες σε αιγυπτιακό έδεσμα του 16ου αιώνα .
Μη την ξεριζώνετε λοιπόν. Αντιθέτως αφήστε τη να φουντώσει. Αν δεν φυτρώσει μόνη της, βρείτε μια ριζούλα και φυτέψτε. Του χρόνου θα έχετε άφθονη. Βγάζει αμέτρητα μαύρα σποράκια και πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Είναι και αρκετά διακοσμητική την εποχή της ανθοφορίας της.
Ο μόνος κίνδυνος που διατρέχετε από την κατανάλωσή της είναι να σας πιάσει ακατάσχετη διάθεση για κουβεντολόι. Της αποδίδουν συμπτώματα λογοδιάρροιας εξ ου και το γνωστό: «γλυστρίδα έφαγες;».Eγώ δεν το προσυπογράφω. Φάω, δεν φάω γλυστρίδα, ανάλογα τις διαθέσεις ή δεν βάζω γλώσσα μέσα(το συνηθέστερο) ή με πιάνει μουγγαμάρα…
Υλικά
1 κούπα γλυστρίδα
1 κεσεδάκι των 200ml στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές λάδι
2-3 κουταλιές ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Προαιρετικά, μισό αγγουράκι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή μισό καρότο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας.
Επί το έργον
Πλένουμε την γλυστρίδα και την αφήνουμε να στραγγίξει. Μαδάμε τα φυλλαράκια της και κόβουμε σε κομματάκια 1 cm τα τρυφερά βλασταράκια της.
Βάζουμε σε μπώλ το γιαούρτι, τη γλυστρίδα, το λαδόξυδο και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σε όποιο υλικό νομίζουμε. Αφήνουμε να μείνει 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Συνοδεύει θαυμάσια όλα τα ψητά μας αλλά και όλα τα καλοκαιρινά φαγάκια του καλοκαιριού. Είναι ιδανική για τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να προσθέσουμε άνηθο ή δυόσμο.
2)Μπορούμε να ψήσουμε το σκόρδο τυλιγμένο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (αν έχουμε ανάψει το φούρνο για άλλο λόγο) και να το προσθέσουμε. Μυρίζει πιο ήπια από το ωμό και είναι σχεδόν το ίδιο νόστιμο…
3)Αν βάλουμε αγγουράκι αφαιρούμε τα σπόρια του για να μη βγάλει υγρά και μας αραιώσει τη σαλάτα ή καλύτερα χρησιμοποιούμε ξυλαγγουράκι.
4)Οι πληροφορίες είναι από:
α) http://www.cretan-nutrition.gr/wp/?p=4472&lang=el
β)Γεωργίου Ουρανία, Φυτά της ελληνικής γης στην κουζίνα μας
Μου φαίνεται πολύ δροσερή και ελαφριά και να ομολογήσω δεν έχω φάει ποτέ γλυστρίδα (αν και μιλάω ακατάπαυστα). Θα την έχω στα υπόψιν!!!
Νομίζω ότι πριν μερικά χρόνια σε έρευνες βρέθηκε το υγιεινότερο τρόφιμο στον κόσμο.Πάντως ότι και να 'ναι, για μένα είναι πεντανόστιμο!
μου εδωσες ιδεα. να την φυτεψω σε γλαστρα.
διαθετω μονο μπαλκονι! (
Η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα!!!!!!!!!!!!!!
Είδα γλυστρίδα, θα έχει γράψει σκέφτομαι…..
αλλά δεν μπορώ να πω συγκρατήθηκες!!!
Ταξιδάκι στην Αίγυπτο σήμερα!!!!
Πολύ πρωτότυπο
Ενδιαφέρουσα συνταγή και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες. Οι γνώσεις μου για την γλυστρίδα σταματούν στο τουρσί και στην σαλάτα.
Πανσοφίξ να δοκιμάσεις οπωσδήποτε γλυστρίδα. Είναι από τις καλύτερες τροφές!Βάλε καταρχήν σε ντοματοσαλατάτα και πρόσθεσε με λαδόξυδο.
Χαραυγή σ' ευχαριστούμε για την πληροφορία. Ακόμη και εντελώς αλήθεια να μην είναι, δείχνει την αξία του χορταρικού!
grEAT δεν χρειαζόμαστε περισσότερη για τις σαλάτες μας. Αν τη μαγειρέψουμε δεν φτάνει της γλάστρας 🙂
Μαρίνα έχεις δίκιο. Είναι απίστευτο πόσο δροσερή είναι!
Μανουσίνα μάλλον δεν πιάνει στο χέρι αλλά στη γλώσσα 😀
Parakelsos δοκίμασέ την κι έτσι. Είναι ιδιαίτερα δροσερή!
Πόσα νέα πράγματα μπορώ να βρω μαζί σας. γη σου είναι γεμάτη από υπέροχες θησαυρούς. Ugh Θέλω επίσης γρασίδι σου στον κήπο μου να κάνει αυτό το πιάτο το μοναδικό. Θα δεχθώ τις συναντά και σε φωτογραφίες από blog.Un μεγάλη αγκαλιά σας σύντομα.
Δεν μου αρέσει καθόλου η αντράκλα δυστυχώς… Είναι ωραίο φυτό για τον κήπο πάντως!
Κάποτε την … περιφρονούσα την γλυστρίδα, τώρα μου αρέσει πολύ στις σαλάτες και ιδίως στην χωριάτικη.
Οποτε την βρω, την προσθέτω, ταιριάζει όμορφα!
Μου έδωσες κι άλλη ιδέα, πολύ όμορφα θα ταιριάζει και στο δροσερό τζατζικάκι σου!
Φιλάκια!
Να 'ξερες πώς μ' αρέσει η αντράκλα!!!
Μμμμ… Μία όχι και τόσο γνωστή συνταγή στην Κρήτη, παρ'όλα αυτά φαίνεται πεντανόστιμη! Το νησί με τα καλύτερα και τα περισσότερα αγαθά, η Κρήτη ΜΟΥ!
Αχ… αγαπημένη γλυστρίδα!
Στο προηγούμενο σπίτι φύτρωνε σε τεράστιες ποσότητες στον κήπο και την τρώγαμε συνέχεια. Μέχρι και απευθείας από τον κήπο την τσιμπολογούσα στις λιγούρες. Δύο καλοκαίρια τώρα, δεν την εντόπισα ούτε στον κήπο του καινούριου σπιτιού, ούτε μου φύτρωσε σε κάποια γλάστρα κατά λάθος και μου λείπει!
Πού θα μου πάει όμως; Θα πετύχω κάποιον πλανόδιο να την πουλάει και θα φτιάξω τη δροσερή σαλάτα με γιαούρτι. Σ' ευχαριστώ που μου θύμισες τη συνταγή.
Κοίτα να δεις τι μάθαμε σήμερα!
Κι' εγώ την βάζω στις σαλατούλες το καλοκαίρι, αλλά ως "τζατζίκι" δεν την είχα φανταστεί ποτέ. Συνήθως το εμπλουτίζω με φρέσκο άνηθο ή δυόσμο. Εάν βρω στον κήπο του εξοχικού, θα το δοκιμάσω σίγουρα καλή μου Vita.
Annamaria ναι, η Κρήτη (και όλη η Ελλάδα) έχει πολλούς θησαυρούς στον τομέα της χλωρίδας!Πρέπει να έρθεις να τους γνωρίσεις 🙂
Ιωάννα, είναι τόσο υγιεινή που πρέπει να την συμπεριλάβεις στις σαλατίτσες ή στις χορτόσουπες της μικρής 🙂
Έλενα είναι πιο δροσερή από την αντίστοιχη με αγγουράκι.Να τη δοκιμάσετε
Κική κι εγώ τη θεωρώ άκρως καλοκαιρινό χορταρικό και τη συνηθίζω
Ηλιόλουστη δεν την ήξερες την συνταγή; Εϊναι πολύυυ παλιά.Να τη δοκιμάσεις!
Αναρχάκι μου αν αγοράσεις, πάρε λίγη με σποράκια και ρίξε τα σε γλάστρα.Όλο το καλοκαίρι θα έχεις για τις σαλάτες!
Πηνελόπη είναι τόσο δροσερή! Της πηγαίνει πολύ ο άνηθος αλλά και ο δυόσμος ή και τα δυό μαζί 🙂
Έψαχνα για βότανα για τον κήπο μου και βρήκα το blog σου. Πολύ ωραίο!!
Ευτυχία καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
[…] γλυστρίδα με γιαούρτι […]