Τη λέμε και διαίτης…
Στο site υπάρχουν ήδη τρεις κοτοσαλάτες, κι αυτό δείχνει από μόνο του πόσο τις συνηθίζουμε και τις αγαπούμε. Στα τετράδιά μου, ακόμη περισσότερες. Θα τις μετρήσω κάποια στιγμή. Τούτη εδώ είναι μια από τις πιο απλές χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερεί σε γεύση από τις υπόλοιπες! Απλή κοτοσαλάτα λοιπόν η σημερινή συνταγή, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι μιας και στα συστατικά της υπάρχουν αγγουράκι και ντομάτα!
Το «λευκό» του κοτόπουλου, δεν μπορώ να πω πως είναι από τις αγαπημένες μας μερίδες. Σχεδόν πάντα περισσεύει είτε από το βραστό είτε από το ψητό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που είμαστε διμελής οικογένεια… Βέβαια, κοτοσαλάτα το καλοκαίρι φτιάχνουμε και «επί τούτου» όχι μόνο με τα περισσεύματα, αφού είναι και ένα νόστιμο ελαφρύ γεύμα κατάλληλο για όσους θέλουν να προσέχουν τις θερμίδες και τα λιπαρά που καταναλώνουν.
Εκτός λοιπόν από την κοτοσαλάτα με μαγιονέζα (σχεδόν αλοιφή) , την κοτοσαλάτα με ζυμαρικά και γιαούρτι και το πολύ ιδιαίτερο κιρκισιανό κοτόπουλο με τη σκορδάτη σάλτσα καρυδιών, (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για τις συνταγές) που έχουν ήδη δημοσιευτεί, δοκιμάστε και τούτην εδώ, ειδικά αν είστε σε φάση δίαιτας. Δροσερή, ελαφριά, με υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι (εκτός ίσως από το αβοκάντο που όμως μπορούμε να παραλείψουμε).
Σε προσεχείς αναρτήσεις θα προτείνουμε κι άλλες από τις πολλές που προανέφερα, αφού το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και τέτοια πιάτα τα προτιμούμε οι περισσότεροι. Στη σημερινή δεν έχουμε ούτε μαγιονέζες, ούτε αμυλώδη συστατικά, ούτε διπλές και τριπλές πρωτεΐνες. Δεν έχω λοιπόν δίκιο που τη λέω “διαίτης” στον υπότιτλο;
Υλικά
Περίπου 2 κούπες κρύο βραστό ή ψητό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και δέρμα, κομμένο σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ή 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια
1 μέτρια σφικτή ντομάτα
1 αγγουράκι τύπου Κνωσού ή ένα μικρό ξυλάγγουρο
1/3 κούπας μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
1 μέτριο αβοκάντο ή εναλλακτικά 2 κουταλιές φιλετάκια ελιάς και 1 κουταλιά κάππαρη
Για το dressing:
30 ml (2 κουταλιές) χυμό λεμονιού
30-60 ml ( 2-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Επί το έργον
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου, το αβοκάντο ή τα εναλλακτικά υλικά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη ντομάτα και το αγγουράκι σε μικρά κομμάτια αλλά σε μεγέθη που να είναι διακριτά, να μη χάνονται. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σε βαζάκι ή με το μιξεράκι του φραπέ χτυπάμε τα υλικά του dressing να γίνουν σαν γαλάκτωμα και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Ανακατεύουμε ξανά, βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Προτείνω τις συγκεκριμένες ποικιλίες αγγουριών για να μην έχουν πολλά σπόρια. Δεν θέλουμε να αφήσουν υγρά. Επίσης αν η ντομάτα έχει πολλά σπόρια τα αφαιρούμε για τον ίδιο λόγο.
- Όπως όλες οι σαλάτες σηκώνει αυτοσχεδιασμούς. Προσωπικά την προτιμώ με το αβοκάντο. Ακόμη και τις αναλογίες του dressing μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας προτιμήσεις. Εγώ νομίζω ότι 30 ml ελαιόλαδο είναι αρκετό αλλά μπορούμε να το αυξήσουμε λίγο.
- Αν υπάρχουν κρεμμύδια μεγάλα νέας εσοδείας, είναι ιδανικά για τούτη τη σαλάτα!
- Μπορούμε να τη φτιάξουμε με όποια κομμάτια του κοτόπουλου έχουν περισσέψει, όχι αποκλειστικά με στήθος. Συνήθως σε μας είναι ανάκατα τα περισσεύματα…
Αυτή η συνταγή θα είναι η επόμενη σαλάτα με κοτόπουλο που θα φάω.
Θα χαρώ να σας αρέσει! Ευχαριστώ πολύ!