Μοναστηριακή συνταγή!
Η μοναστηριακή κουζίνα διακρίνεται τόσο για τη λιτότητα όσο και για τη νοστιμιά της. Πολλοί μοναχοί αξιοποιούν απλά υλικά με φαντασία και γνώση των συνδυασμών που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεφ.
Εντάξει, πρόσφατα είδα μοναστηριακές συνταγές με μπέικον και κρέμα γάλακτος αλλά το εντάσσω κι αυτό στα σημεία των καιρών… Πάντως, όσες φορές με έχουν φιλέψει σε μοναστήρι εδώ στα μέρη μας η κουζίνα είναι λιτή, με απλά υλικά, κυρίως νηστίσιμα.
Αυτή εδώ η συνταγή εντάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία. Στα χέρια μου έφτασε από δικό μου άνθρωπο που συνηθίζει εδώ και χρόνια να επισκέπτεται μια από τις πιο όμορφες Μονές στο Νότο του Ν. Ηρακλείου, την Ιερά Μονή του Κουδουμά. Θεωρείται η αρχαιότερη Μονή της Νότιας Κρήτης , αντιπροσωπευτική του Ερημητικού Μοναχισμού των Αστερουσίων Ορέων .
Οι μοναχοί που την ίδρυσαν (περί τον 6ο αιώνα) ήταν ερημίτες που κατοικούσαν στις σπηλιές της περιοχής. Η σύγχρονη Μονή έχει ιδρυθεί στα τέλη του 19ου αιώνα . Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μέρος που έχει κτιστεί είναι πανέμορφο και όλο το περιβάλλον αποπνέει Θεία Παρουσία. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν επίγειο Παράδεισο.
Δείτε περισσότερες εικόνες από το μέρος και τη Μονή εδώ:
http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1321&lang=es
Δεν ξέρω αν του την έδωσε κάποιος μοναχός της ίδιας της μονής ή κάποιος από τους επισκέπτες μοναχούς που σμίγουν εκεί σε πολλές μεγάλες γιορτές .Απλή, οικονομική, νόστιμη όπως οι περισσότερες μοναστηριακές συνταγές και βέβαια νηστίσιμη!
Υλικά
1 κουτί καλαμαράκια
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια όχι πολύ μικρά
2 μέτριες πράσινες πιπεριές σε καρεδάκια
2-3 μέτριες ντομάτες (να βγει περίπου 400ml στο multi)
1 κουταλιά σούπας πελτέ
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας κρασί κόκκινο ή ροζέ
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Επί το έργον
Βάζουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρεδάκια της πιπεριάς και λίγο νεράκι.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 15 περίπου λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα υλικά μας αλλά όχι να λιώσουν.
Αδειάζουμε το ζουμί της κονσέρβας , την ξαναγεμίζουμε με νερό και το αδειάζουμε κι αυτό. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν απορροφηθούν όσα υγρά έχουν μείνει προσθέτουμε το κρασί και όταν απορροφηθεί κι αυτό προσθέτουμε το μέλι περιχύνοντας το φαγητό μας μ’ αυτό.
Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά μας , βράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο να μαρουβίσει το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν ξεπλύνουμε περισσότερο τα καλαμαράκια… Μόνο αδειάζουμε το ζουμί , γεμίζουμε με νερό το κουτί και ξαναδειάζουμε.
2)Η συνταγή γίνεται και αλάδωτη, με επιπτώσεις υποθέτω στο αποτέλεσμα. Εμείς τη δοκιμάσαμε τρεις φορές, όλες με λάδι. Την πρώτη μάλιστα μαγειρεμένη από τον …προξενητή της, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε διπλή δόση! Δεν έμεινε ίχνος!
3)Την τελευταία φορά που την έφτιαξα η ιδέα έπεσε μετά το σκούπισμα των πιάτων με φρέσκο ψωμί: «δεν βράζεις λίγα μακαρόνια να γίνει πιο χορταστικό; Η σάλτσα είναι εξαιρετική! Θα ταιριάζει πολύ με μακαρόνια» ! Επιφυλάσσομαι για φωτογραφίες γιατί η ιδέα σίγουρα θα γίνει πράξη πολύ σύντομα!
4)Τα καλαμαράκια του κουτιού τα συνηθίζουμε πολύ στην Κρήτη, ιδιαίτερα τις Σαρακοστές. Δείτε τα καλαμαράκια στο τηγάνι με κρασί και καλαμαράκια με σάλτσα ντομάτας.
Καλημέρα!
Τα καλαμαράκια στο κουτί!! τι μου θύμησες τώρα τον πατέρα μου.
Στο χωριό δύσκολα έφτανε έως καθόλου φρέσκο ψάρι ή θαλασσινό και η επιλογή του κουτιού ήταν λύση.
Έφτασε σε μένα βιβλίο μικρό με μοναστηριακές συνταγές, λιτές μεν αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο, κάτι άλλο περίμενα μιας και έχω δει κι άλλα βιβλία.
Συνταγές εκ των ενόντων Ξανθή… Το τελευταίο μοναστηριακό βιβλίο που είδα κάθε άλλο παρά μοναστηριακό ήταν ;-). Όχι ότι είμαι της γνώμης να μην τρώνε οι άνθρωποι ότι θέλουν (άλλα είναι τα σημαντικά) αλλά ως μοναστηριακές έχω άλλες συνταγές στο μυαλό μου…
Tελεια η συνταγη σας, εγω συμπληρωσα και ρυζι και ηταν καταπληκτικη, αντι για μελι εβαλα πετιμεζι, ηταν πολυ νοστιμο και ευκολο φαγακι, ευχαριστουμε πολυ!!!!!!
Κυρία Βαγγελιώ είμαι μεγάλη θαυμάστρια και παρακολουθώ χρόνια το blog σας. Εχω μαγειρέψει ίσως πάνω απο τις μισές συνταγές. Εδω τα καλαμαράκια θα τα δοκιμάσω σίγουρα.
Να σας γράψω μια δικής μου έμπνευσης για λόγους νηστείας συνταγή με καλαμαράκια κουτιού και πλιγούρι.
1 Κουτί καλαμαράκια. πλιγούρι περίπου 250γρ. 1 μικρο κρεμμύδι ξερό + 1 φρέσκο . 1 πιπεριά Φλωρίνης.Άνηθο ψιλοκομμένο. Λευκό κρασί. πιπέρι καγιέν. τσιγάρισα πρώτα σε ενα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο κρεμμύδια άνηθο και πιπεριά ψιλοκομμένα και πρόσθεσα το πλιγούρι. μετά τα έσβησα με κρασάκι τα άφησα 5 λεπτά να σιγοβράσουν και τα έβαλα στο πυρέξ. Έκανα το τσιγάρισμα για 3 λεπτά στο καλαμάρι και το έσβησα και αυτό με το κρασί. Μετά τα έβαλα και αυτά στο πυρέξ έριξα απο πάνω το καγιέν.και τα έβαλα στο φούρνο για δεκα λεπτά σκεπασμένα. (πρόσθεσα λίγο ζουμάκι να μην ξεραθεί.Άλλα πέντε λεπτά ξεσκέπαστα και έτοιμααααα
Εμάς ήταν για 2-3 άτομα, εννοείται αν θέλετε παραπάνω αυξάνετε αναλόγως την ποσότητα. Ευχαριστώ πολύ.
Σας ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σας λόγια και το όμορφο σχόλιο και για την πολύ ωραία συνταγή! Σίγουρα θα δοκιμαστεί μέσα στη Σαρακοστή και -με την άδειά σας- θα δημοσιευτεί! Να είστε καλά!