Απλή μακαρονοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Απλή μακαρονοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Πολύχρωμη, χορταστική και νόστιμη!

Θα μπορούσε να είναι από μόνη της ένα γεύμα, αλλά σε πιο ζεστή εποχή που προτιμούμε τα πιο δροσερά πιάτα. Τρισυπόστατο πιάτο η μακαρονοσαλάτα. Κύριο το καλοκαίρι, σαλάτα το χειμώνα, αλλά και συνοδευτικό παντός καιρού. Για την εβδομάδα που έρχεται, μάλλον ως σαλάτα το προτείνω. Ε, κι αν περισσέψει μπορεί να αντικαταστήσει ένα πρόχειρο γεύμα.

Συνταγές μακαρονοσαλάτας έχω πάρα πολλές και απορώ πώς δεν έχω ακόμη βάλει κάποια στο site, αν και φτιάχνω συχνά. Ίσως επειδή τις περισσότερες φορές δεν βράζω τα μακαρόνια επί τούτου, αλλά τις φτιάχνω από περισσεύματα. Αυτή τη φορά όμως η μακαρονοσαλάτα μου φτιάχτηκε για να συνοδεύσει τα λουκάνικα και την τηγανιά με αρνάκι της Τσικνοπέμπτης, να παίξει ρόλο σαλάτας και ταυτρόχρονα συνοδευτικού αφού υπήρχε και πράσινη στο τραπέζι μας.

Έτσι τα υλικά μετρήθηκαν και μπορώ να γράψω κάπως πιο ολοκληρωμένα τη συνταγή παρόλο που κι αυτήν την κατατάσσω στις «ευέλικτες» συνταγές όπου ο καθένας μπορεί να αυτενεργήσει αυξομειώνοντας ποσότητες και προσθαφαιρώντας υλικά.

 

Το καλό αυτής της συνταγής είναι  ότι τα περισσότερα υλικά της υπάρχουν πάντα στο σπίτι κι έτσι μπορεί να φτιαχτεί όποτε μας περισσέψει βρασμένο ζυμαρικό! Όπως θα δείτε, δεν έχει «παράξενα» όπως άλλες συνταγές ή υλικά όπως μανιτάρια, καλαμπόκι κλπ που δεν υπάρχουν στο σπίτι πάντα (θα δημοσιεύσω και τέτοια κάποια στιγμή).

Υλικά:

Για τα ζυμαρικά:

 

1 κούπα κοντά ζυμαρικά (βίζες, φαρφάλες, ακόμη και κοφτό μακαρονάκι)

1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο αλάτι για να τα βράσουμε

1 κουταλάκι ελαιόλαδο μετά το βράσιμο

Τα λαχανικά:

Συμπληρώνουμε μια κούπα από τα παρακάτω υλικά κομμένα σε μικρά κομμάτια:

Πιπεριές, όποιου χρώματος έχουμε (κατά προτίμηση πολύχρωμες)

1 κρεμμυδάκι φρέσκο το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος

Τριμμένο καρότο

Ελιές κομμένες σε φετούλες

Αλάτι

Επί πλέον:

3 κλωναράκια μαϊντανό

1 κουταλιά κάπαρη από άλμη ξεπλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)

30-50 gr τυρί της επιλογής μας – εγώ βάζω γραβιέρα- σε κυβάκια (προαιρετικά)

30-50gr αλλαντικό της επιλογής μας σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)

Για το γαρνίρισμα, 5-6 ντοματάκια cherry ή βελανίδια  

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

5 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα (ή 3 κουταλιές γιαούρτι και 2 μαγιονέζα)

1 κουταλάκι μουστάρδα

2-3  κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά ξύδι

Αλάτι

Επί το έργον:

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το ελαιόλαδο. Έτσι δεν θα κολλήσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα λαχανικά της επιλογής μας (το καρότο είναι καλύτερο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας). Δεν προσθέτουμε σε αυτή τη φάση τα ντοματάκια. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Βάζουμε σε σαλατιέρα τα κρύα και στραγγισμένα ζυμαρικά και πάνω τους τα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Προσθέτουμε το τυρί σε κυβάκια, το αλλαντικό και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού και προσθέτουμε την κρέμα που προκύπτει στη σαλάτα. Ανακατεύουμε να «πιάσει» όλα τα υλικά και στρώνουμε τη σαλάτα όμορφα στο σκεύος, και βάζουμε στο ψυγείο.

Την ώρα του σερβιρίσματος γαρνίρουμε με τα ντοματάκια κομμένα στα δύο.

Παρατηρήσεις:

  • Είναι πολύ νόστιμη και τη δεύτερη μέρα, αλλά καλό είναι να μην ανακατέψουμε ώστε να μη βγάλουν υγρά τα ντοματίνια μέσα στη σαλάτα.
  • Αν βάλουμε μαγιονέζα μπορούμε να παραλείψουμε τη μουστάρδα στη σάλτσα γιαουρτιού
  • Εδώ έβαλα απάκι, οπότε το πέρασα λίγο από το τηγάνι και μετά το πρόσθεσα. Σε άλλες περιπτώσεις βάζω κάποιο άλλο καπνιστό αλλαντικό σε φέτες. Είπαμε, ό,τι έχουμε!
  • Αν μας αρέσουν οι πιο κρεμώδεις μακαρονοσαλάτες μπορούμε να φτιάξουμε 1,5 δόση από τη σάλτσα γιαουρτιού και μάλιστα να βάλουμε λίγη μέσα στην μακαρονοσαλάτα και να την καλύψουμε με την υπόλοιπη για καλύτερη εμφάνιση.

Μη ξεχάσετε να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό μας! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email