Παραδοσιακό , νόστιμο, πρωτότυπο πιάτο της κρητικής κουζίνας!
Η σημερινή συνταγή αφορά ένα πολύ ιδιαίτερο κρητικό φαγητό.
Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να την γράψω στο blog αλλά περίμενα να βρω σάρπες για να έχω την πιο αυθεντική κατά πολλούς
εκδοχή της. Φυσικά οι μπάμιες μαγειρεύονται και με άλλα είδη ψαριών στην Κρήτη (συναγρίδες, φαγκριά, ροφούς, σκάρους ).
Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να την γράψω στο blog αλλά περίμενα να βρω σάρπες για να έχω την πιο αυθεντική κατά πολλούς
εκδοχή της. Φυσικά οι μπάμιες μαγειρεύονται και με άλλα είδη ψαριών στην Κρήτη (συναγρίδες, φαγκριά, ροφούς, σκάρους ).
Τα
ψάρια όπως και οι μπάμιες μπορούν να είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα και το φαγητό
τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές. Παλιότερα , όταν δεν υπήρχαν καταψύξεις για
το φαγητό αυτό χρησιμοποιούνταν παστές (αποξηραμένες
) μπάμιες. Στα βορειοανατολικά παράλια
του νομού Ηρακλείου το ψάρι που χρησιμοποιούσαν συχνότερα για την ευρηματική αυτή συνταγή
ήταν οι σάρπες . Το πιάτο μάλιστα θεωρούνταν εορταστικό.
ψάρια όπως και οι μπάμιες μπορούν να είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα και το φαγητό
τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές. Παλιότερα , όταν δεν υπήρχαν καταψύξεις για
το φαγητό αυτό χρησιμοποιούνταν παστές (αποξηραμένες
) μπάμιες. Στα βορειοανατολικά παράλια
του νομού Ηρακλείου το ψάρι που χρησιμοποιούσαν συχνότερα για την ευρηματική αυτή συνταγή
ήταν οι σάρπες . Το πιάτο μάλιστα θεωρούνταν εορταστικό.
Οι σάρπες θεωρούνται ψάρια δεύτερης κατηγορίας . Πράγματι αν
δεν είναι ολόφρεσκες και αν δεν τις προετοιμάσουμε
όπως πρέπει μυρίζουν βαριά και δεν είναι
νόστιμες. Αν όμως τις πετύχουμε φρέσκες και αφαιρέσουμε με προσοχή όλα τα
εντόσθια και τη μαύρη μεμβράνη από το εσωτερικό τους, έχουμε ένα νόστιμο ψάρι
που μπορούμε να απολαύσουμε ψητό λαδορίγανη , πλακί στο φούρνο και φυσικά
με μπάμιες!
δεν είναι ολόφρεσκες και αν δεν τις προετοιμάσουμε
όπως πρέπει μυρίζουν βαριά και δεν είναι
νόστιμες. Αν όμως τις πετύχουμε φρέσκες και αφαιρέσουμε με προσοχή όλα τα
εντόσθια και τη μαύρη μεμβράνη από το εσωτερικό τους, έχουμε ένα νόστιμο ψάρι
που μπορούμε να απολαύσουμε ψητό λαδορίγανη , πλακί στο φούρνο και φυσικά
με μπάμιες!
Έτσι μου τις προξένεψε κι ο ψαράς μου: «Πάρε σάρπες να τις κάμεις
με τσι μπάμιες. Είναι ολόφρεσκες !». Πήρα τρεις μεγάλες, πάνω κάτω 600 γραμμάρια ήταν κάθε μια, και έφτιαξα τη
μία με μπάμιες. Οι άλλες δυο έγιναν στο γκριλ (για ευνόητους λόγους…).
με τσι μπάμιες. Είναι ολόφρεσκες !». Πήρα τρεις μεγάλες, πάνω κάτω 600 γραμμάρια ήταν κάθε μια, και έφτιαξα τη
μία με μπάμιες. Οι άλλες δυο έγιναν στο γκριλ (για ευνόητους λόγους…).
Οι ποσότητες των υλικών –όπως εξάλλου στις περισσότερες σπιτικές
συνταγές μαγειρικής- είναι ενδεικτικές.
Δηλαδή αν οι μπάμιες είναι λίγο περισσότερες ή η ντομάτα λίγο λιγότερη δεν
αλλάζει δραματικά το αποτέλεσμα. Εγώ
βάζω περίπου ίδιο βάρος από τα δυο βασικά υλικά και μπόλικη ντομάτα σχετικά.
Μπορούμε να βάλουμε και λιγότερη.
συνταγές μαγειρικής- είναι ενδεικτικές.
Δηλαδή αν οι μπάμιες είναι λίγο περισσότερες ή η ντομάτα λίγο λιγότερη δεν
αλλάζει δραματικά το αποτέλεσμα. Εγώ
βάζω περίπου ίδιο βάρος από τα δυο βασικά υλικά και μπόλικη ντομάτα σχετικά.
Μπορούμε να βάλουμε και λιγότερη.
Υλικά:
1 κιλό ψάρι (μεγάλα ψάρια των 300 γραμμαρίων τουλάχιστον ή
φέτες ψαριού)
φέτες ψαριού)
1 λεμόνι
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
½ κιλό ώριμες ντομάτες
¾ ως 1 κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/3 κούπας ξύδι
Αλάτι-πιπέρι
Προαιρετικά μαϊντανό ή άνηθο
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Αν
πρόκειται για σάρπες αφαιρούμε σχολαστικά και τη μαύρη μεμβράνη από το
εσωτερικό τους.
πρόκειται για σάρπες αφαιρούμε σχολαστικά και τη μαύρη μεμβράνη από το
εσωτερικό τους.
Τα πλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού.
Κόβουμε σε φετούλες το στυμμένο λεμόνι , τις βάζουμε ανάμεσά στα ψάρια και τα αφήνουμε να περιμένουν .
Κόβουμε σε φετούλες το στυμμένο λεμόνι , τις βάζουμε ανάμεσά στα ψάρια και τα αφήνουμε να περιμένουν .
Καθαρίζουμε τις μπάμιες
(δείτε στις παρατηρήσεις).
(δείτε στις παρατηρήσεις).
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι κομμένο
σε καρεδάκια να μαραθεί με το ελαιόλαδο και
προσθέτουμε τις μπάμιες. Αυτές αφήνουν τα υγρά τους και αρχίζουν να
τηγανίζονται. Τις ανακατεύουμε προσεκτικά να μη τις σπάσουμε.
σε καρεδάκια να μαραθεί με το ελαιόλαδο και
προσθέτουμε τις μπάμιες. Αυτές αφήνουν τα υγρά τους και αρχίζουν να
τηγανίζονται. Τις ανακατεύουμε προσεκτικά να μη τις σπάσουμε.
Όταν έχουν απορροφηθεί
τα περισσότερα υγρά προσθέτουμε το ξύδι και αμέσως μετά τις ντομάτες ,
τριμμένες ή κομμένες με το χέρι σε καρεδάκια. Αν βάλουμε μαϊντανό ή άνηθο τον ψιλοκόβουμε κι αυτόν σ’ αυτή τη φάση.
τα περισσότερα υγρά προσθέτουμε το ξύδι και αμέσως μετά τις ντομάτες ,
τριμμένες ή κομμένες με το χέρι σε καρεδάκια. Αν βάλουμε μαϊντανό ή άνηθο τον ψιλοκόβουμε κι αυτόν σ’ αυτή τη φάση.
Αλατοπιπερώνουμε. Όταν βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε το τηγάνι από
το μάτι.
το μάτι.
Βάζουμε σε κατάλληλου μεγέθους ταψί
το ψάρι και από πάνω αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, στους 200 βαθμούς (στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος) μέχρι να
μαλακώσουν οι μπάμιες και να ψηθεί το ψάρι.
το ψάρι και από πάνω αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, στους 200 βαθμούς (στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος) μέχρι να
μαλακώσουν οι μπάμιες και να ψηθεί το ψάρι.
Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε. Είναι νόστιμο
και σε θερμοκρασία δωματίου.
και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)Αν το ψάρι είναι μικρό –που σημαίνει ότι θα ψηθεί σε
λιγότερο χρόνο- αυξάνουμε λίγο το χρόνο βρασίματος των μπαμιών στο τηγάνι για
να μην προλάβουν να γίνουν. Αντίθετα, αν το ψάρι είναι μεγάλο το κόβουμε σε φέτες ή
ίσα που περνάμε τις μπάμιες από το
τηγάνι.
λιγότερο χρόνο- αυξάνουμε λίγο το χρόνο βρασίματος των μπαμιών στο τηγάνι για
να μην προλάβουν να γίνουν. Αντίθετα, αν το ψάρι είναι μεγάλο το κόβουμε σε φέτες ή
ίσα που περνάμε τις μπάμιες από το
τηγάνι.
2)Εμείς προτιμούμε ξεροψημένο το δέρμα του ψαριού (ούτως ή
άλλως το ψάρι δεν στεγνώνει γιατί το φαγητό έχει μπόλικη σάλτσα) αλλά όσοι το θέλουν πιο
νωπό σκεπάζουν με αλουμινόχαρτο το ταψί και το αφαιρούν 15 λεπτά πριν το
τέλος του ψησίματος. Μπορούμε εξάλλου να χρησιμοποιήσουμε σκεπαστή γάστρα.
άλλως το ψάρι δεν στεγνώνει γιατί το φαγητό έχει μπόλικη σάλτσα) αλλά όσοι το θέλουν πιο
νωπό σκεπάζουν με αλουμινόχαρτο το ταψί και το αφαιρούν 15 λεπτά πριν το
τέλος του ψησίματος. Μπορούμε εξάλλου να χρησιμοποιήσουμε σκεπαστή γάστρα.
3)Αυτή τη φορά έκανα δύο «νεωτερισμούς». Χρησιμοποίησα βαλσάμικο
ξύδι που ταίριαξε τέλεια. Όντως περιορίζονται τα ενοχλητικά υγρά τους, αφού δεν τις μαρινάρουμε όπως κάνουμε εδώ στην Κρήτη σε άλλες συνταγές.
ξύδι που ταίριαξε τέλεια. Όντως περιορίζονται τα ενοχλητικά υγρά τους, αφού δεν τις μαρινάρουμε όπως κάνουμε εδώ στην Κρήτη σε άλλες συνταγές.
4)Οι φωτογραφίες με το σερβιρισμένο φαγητό απορρίφθηκαν ως
εντελώς αποτυχημένες. Την επόμενη φορά…
εντελώς αποτυχημένες. Την επόμενη φορά…
Καλή εβδομάδα!
Βρείτε μας:
[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]
Η μυρωδιά που έχουν οι σάρπες ή σάλπες όπως τις λέμε εδώ οφείλεται στο οτι τρέφονται με φύκια, από τους ψαράδες θεωρείται το καθαρότερο ψάρι λόγω της διατροφικής του συνήθειας. Μου αρέσουν πάρα πολύ ψητές με λαδολέμονο, με μπάμιες όμως θα αρέσουν πολύ στο σύζυγο!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!!
Πράγματι πολύ ιδιαίτερο φαγάκι!
Πρώτη φορά βλέπω τις μπάμιες να συνδυάζονται με ψάρι, έχω συνηθίσει να τις βλέπω με κοτόπουλο.
Καλή εβδομάδα Βαγγελιώ!
Ο συνδυασμός μπάμιας με ψάρι μου αρέσει έχω κάνει με γαρίδες ωραία ιδέα αυτό με μια φέτα ψαριού για μένα μιας και τα υπόλοιπα ο ψήστης τα θέλει στο BBQ
Καλημέρα και καλή εβδομάδα κι ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
Τέλεια συνταγή, αγαπώ πολύ τις μπάμιες! Συνήθως τις τρώω σκέτες λαδερές ή με κοτόπουλο, να λοιπόν μια ακόμα ωραία ιδέα αφού μου αρέσει και το ψάρι!
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σ' αυτό το blog, δεν είχα ξανακούσει μέχρι σήμερα για τα συγκεκριμένα ψάρια, όπως δεν ήξερα ότι οι μπάμιες γίνονται και αποξηραμένες!
Καλή βδομάδα & καλή συνέχεια εύχομαι!
Πράγματι πρωτότυπο! Φαίνεται λαχταριστό!
Καλή εβδομάδα 🙂
Δεν το φανταζομουν οτι οι μπαμιες ταιριαζουν και με το ψαρι! Πολυ ωραια και ιδιαιτερη προταση Βαγγελιω μου! Ευχαριστουμε για την συνταγη!
Υπέροχο φαγητό… Να είσαι καλά!
Πολύ πρωτότυπος συνδυασμός, ψαριού και μπάμιας! Ίσως το τολμήσω με φέτα ψαριού, θα δούμε, γιατί πολύ θέλω να το δοκιμάσω.
Σ' ευχαριστούμε πολύ, Βαγγελιώ μου!
Καλή εβδομάδα!
Δεν είμαι σίγουρη αν έχω ξαναφάει αυτό το ψαράκι, όμως από τις φωτογραφίες πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το πιάτο σου, Βαγγελιώ μου! Μου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών και η εμφάνιση είναι άκρως δελεαστική! Μπράβο!
Πολλά φιλάκια!
Αγαπημένο πιάτο των Γεραπετριτών είναι οι μπαμιέδες με τσι σκάρους. Εκειά να δεις νοστιμιά. Τσι προτιμούμε στην κατσαρόλα, να είναι πιο ζουμεροί.
Αχ Βαγγελιώ μου, να είχα τις σάρπες και θα σου έλεγα την κατηγορία που κατατάσσονται! Δεν έχω δοκιμάσει μπάμιες με ψαράκι! Το σημειώνω για τις Ελληνικές διακοπές του 14! Μου δίνεις ιδέες με προοπτική!
Φιλάκια
Τις σάρπες δεν τις ξέρω, αλλά την ιδέα για μπάμιες με ψαράκι την κρατώ Βαγγελιώ μου!
Να ένα φαγάκι που ούτε το ήξερα ούτε το είχα ξανακούσει.
Εχω συνδυάσει τις μπάμιες με διάφορα κρεατικά, αλλά με ψάρι δεν το φανταζόμουν ότι θα συνδυάζονται τόσο νόστιμα!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή βδομάδα!
Μπάμιες με ψάρι το έχω ξανακούσει για παραδοσιακό.
Πολύ ωραίο το έκανες με μπόλικη ντοματούλα.
Φιλιά πολλά
Για πόση ώρα το ψήνουμε;
Ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού. Μεσαίου μεγέθους ψάρια θέλουν λιγότερο χρόνο. να μη στεγνώσει αλλά να ξεκολλά η σάρκα από το κεντρικό ψαροκόκκαλο. Και να μελώσει η σάλτσα.
Σε πανηγυρια καποιων Μονών του Αγιου Ορους μεσα στο καλοκαιρι το γευμα που προσφερουν ειναι ροφός η σφυρίδα με μπαμιες…
Αλλωστε γνωστός μάγειρας μοναχός τη συγκεκριμένη συνταγή την εχει μεσα στο βιβλίο που εχει εκδόσει..
Την εχει δειξει δε και σε ψαροταβερνα της Θεσσαλονίκης κ σε βίντεο στην παλιά εκπομπή μαγειρικής” Νηστικό αρκούδι”.
Πιθανόν, δεν το έχω ψάξει. Παραθαλάσσιες περιοχές είναι γιατί όχι; Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Πάντως είναι και κρητική συνταγή και μάλιστα πολλών περιοχών. Τα στοιχεία μου είναι από μαρτυρίες ανθρώπων που την έχουν γευτεί και μαγειρέψει (με σάρπες) και πριν από την εκπομπή και πριν από την έκδοση του βιβλίου στο οποίο αναφέρεστε και στο οποίο την έχω δει κι εγώ με ροφό ή σφυρίδα.
Υπέροχη συνταγή,ακολούθησα τη συμβουλή σας για τις σ αλπες και για άλλη μια φορά το φαγητό πέτυχε .Ευχαριστώ !!Φωτεινη
Με τον απεριόριστο σεβασμό που σας έχω τα ψάρια της εικόνας δεν είναι σκάροι. Μάλλον για σάλπες φαίνονται
Σας ευχαριστώ πολύ για τον σεβασμό και τον ανταποδίδω. Μήπως θέλατε να σχολιάσετε σε άλλη ανάρτηση και βγήκεεδώ το σχόλιο; Γιατί κι εγώ σ’ αυτήν τη συνταγή για σάρπες (ή σάλπες) λέω. Το ξανακοίταξα, γιατί σε κάποιες παλιές συνταγές αλλάζω μερικές φορές φωτογραφίες, αλλά εδώ σε σάλπες αναφέρομαι…