Αλμυρά

“Ζακυνθινό” κουνέλι με κρητικά τυριά

DSC_0048

Για το κουνέλι και τη θέση του στο κρητικό τραπέζι τα έχουμε ξαναπεί εδώ (το κοκκινιστό μας κουνέλι) κι εδώ (κουνέλι με γιαούρτι)  κι εδώ (το κορυφαίο τηγανητό κουνέλι)  και θα τα ξαναπούμε και με άλλες συνταγές.. Μεζές αλλά και κύριο πιάτο είναι από τα αγαπημένα κρέατα των κρητικών. Υπενθυμίζω ότι είμαστε πρώτοι -και με διαφορά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση κουνελιών στην Ελλάδα, και ότι τα μισά από  τα κουνέλια της χώρας εκτρέφονται στην Κρήτη.

DSC_0050

Εν τούτοις η συγκεκριμένη συνταγή βασίζεται σε παραδοσιακό ζακυνθινό πιάτο. Υπάρχει βέβαια εδώ και πολλά χρόνια στο τετράδιό μου ως «κουνέλι σε μαρινάτα», και  μόνο μέσα από το internet διαπίστωσα τη σύνδεσή της με τη Ζάκυνθο. Όχι ότι κι εδώ δεν συνδυάζουμε το κουνέλι με τυριά. Μέχρι και γεμιστό με μυζήθρα το κάνουμε στο φούρνο.

DSC_0055

Όσες φορές έχω φτιάξει μ’ αυτόν τον τρόπο το κουνέλι έχω  χρησιμοποιήσει κρητικά τυριά, κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα και πιο συχνά (επειδή δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το σπίτι) ξινομυζήθρα.

DSC_0003

Προχθές που θέλησα να το ξαναφτιάξω μιας και είχα ένα εξαιρετικό κουνέλι «από σπίτι» και μια μεγάλη ποικιλία από κρητικά τυριά, έκανα μια βόλτα στο διαδίκτυο για να δω πώς ακριβώς το φτιάχνουν στη Ζάκυνθο.

DSC_0067

Είχα λοιπόν τη δική μου συνταγή, είδα τη συνταγή της Κικής και μια δυο άλλες που κυκλοφορούν  και τελικά το κουνελάκι μου έγινε όπως περιγράφω παρακάτω . Στο μισό έβαλα κεφαλογραβιέρα σε κύβους και στο άλλο μισό ξινομυζήθρα για να τα δοκιμάσουμε παράλληλα και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα «καταλληλότητας»…

DSC_0053

Υλικά:

1 κουνέλι  1,5 κιλό

¾  κούπας  ελαιόλαδο

¾  κούπας  κρασί (έβαλα ροζέ)

1 σφηνάκι ξύδι για το ξυδόνερο

2 κούπες (500ml) πολτό ώριμης ντομάτας

10 μικρές σκελίδες σκόρδο ή λιγότερες μεγάλες

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 καρφάκια γαρύφαλλο

Αλάτι

Πιπέρι

1-1,5 κούπα γραβιέρα σε κύβους ή ξινομυζήθρα

Επί το  έργον:

DSC_0007

Αποβραδίς ή έστω για 3-4 ώρες βάζουμε το κουνέλι σε ξυδόνερο (αυτό είναι απαραίτητο όπως κι αν το μαγειρέψουμε τελικά), κομμένο σε μερίδες. Το στραγγίζουμε σε στραγγιστήρι. Αλατοπιπερώνουμε.

kouneli-001

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ευρύχωρο τηγάνι και τηγανίζουμε το κουνέλι για 10-15 λεπτά, να ροδίσει απ’ όλες τις μεριές και να πιει τα  υγρά του.

DSC_0015

Σβήνουμε με το κρασί . Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε κατσαρόλα και προσθέτουμε την ντομάτα το σκόρδο και τα μπαχαρικά.

kouneli1

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κουνέλι να μαλακώσει, να ξεκολλάει το κρέας από τα κοκαλάκια και να έχει μείνει με τη σάλτσα του.

DSC_0035

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ενδιάμεσα.  Όταν είναι έτοιμο , σκορπάμε από πάνω τη γραβιέρα

DSC_0044

ή την ξινομυζήθρα

kouneli3

και σβήνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα.  Μόλις ηρεμήσει, είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Παρατηρήσεις:

1)Οι ντομάτες μου ήταν πολύ ώριμες και δεν χρειάστηκε να βάλω πελτέ. Αν δεν έχουμε τέτοιες ντομάτες, θα προσθέσουμε 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.

2)Κάποιος θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα των μπαχαρικών. Εμείς θέλουμε διακριτική μυρωδιά από τα συγκεκριμένα και γι αυτό δεν βάζω περισσότερα.

3)Συνοδέψαμε το κουνελάκι μας με κρητικό πιλάφι σε ζουμί από ζυγούρι. Δεν σας λέω τίποτα άλλο…

DSC_0051

4)Το αποτέλεσμα του τεστ σύγκρισης είναι ισοπαλία! Κάθε εκδοχή είχε τη χάρη της . Και με τη κεφαλογραβιέρα που έλιωσε ελαφρά ταίριαζε τέλεια, και με την ξινομυζήθρα ήταν διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο!  Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το πιάτο στην αυθεντική του εκδοχή με ζακυνθινό λαδοτύρι, για να δω με ποιο από τα κρητικά τυριά θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθώ στη Ζάκυνθο. Θα παρακαλέσω την Κική να μου κάνει το τραπέζι…

Καλή σας μέρα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές