Διατήρηση τροφίμων

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Πώς θα τα καταψύξουμε στο σπίτι;

Πολλή συζήτηση έγινε πρόσφατα στο facebook γύρω από δύο αναρτήσεις μου, την μια –για τα μάραθα-εντελώς πρόσφατη,  και την άλλη για τα αμπελόφυλλα αρκετά παλιά. Πολλές φίλες και φίλοι πρότειναν τις δικές τους μεθόδους άλλοτε πιο εύκολες κι άλλοτε πιο κοπιαστικές από τις δικές μου. Επειδή λοιπόν πολλές φίλες συστήνουν ειδικά στα κληματόφυλλα, στα φασολάκια, στα χόρτα κλπ  κατευθείαν κατάψυξη, πολλές μάλιστα ακόμη και χωρίς πλύσιμο (!!!), θεώρησα αναγκαία αυτή την ανάρτηση.

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Θα ήθελα λοιπόν να καταθέσω για άλλη μια φορά τη δική μου άποψη για τις μεθόδους διατήρησης των τροφίμων στην κατάψυξη που έχει προκύψει μετά από αρκετό διάβασμα και ερωτήσεις σε ειδικούς. Έχω την τύχη να έχω πολύ στενή συγγενή χημικό,  καθηγήτρια σε Ανώτατη Γεωπονική Σχολή η οποία εδώ και 40 χρόνια μου έχω δώσει τις πρώτες συμβουλές για τη διατήρηση των τροφίμων, αφού ο τομέας της είναι σχετικός και με βιοτεχνολογία.

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Από τα πρώτα χρόνια λοιπόν του νοικοκυριού μου γνώριζα πως για να καταψύξουμε με ασφάλεια και επιτυχία στους οικιακούς καταψύκτες χόρτα ή λαχανικά έπρεπε να προηγηθεί ζεμάτισμα ή ελαφρύ προμαγείρεμα, στα περισσότερα απ’ αυτά. Αργότερα, είχα προμηθευτεί ένα φυλλάδιο από την τότε Διεύθυνση Γεωργίας του νομού μας που έδινε τις ίδιες οδηγίες, προφανώς με τη συμβουλή επιστημονικών συμβούλων.

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν πράγματι να καταψυχθούν ακόμη και στις οικιακές μας καταψύξεις. Προσωπικά δεν καταψύχω μεγάλες ποσότητες, δεν θέλω να τα έχω παραπάνω από 3 -4 μήνες μετά που θα τελειώσουν τα φρέσκα, για να τα λαχταρήσουμε και λίγο… Μόνο τα κληματόφυλλα θέλω να κρατήσουν μέχρι την επόμενη Άνοιξη (και κρατάνε) έστω μια μαγεριά για τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης αν είναι πρώιμο το Πάσχα.

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Η αλήθεια είναι ότι μερικά δεν τα θέλω καθόλου κατεψυγμένα! Για παράδειγμα, επιχείρησα μια χρονιά να καταψύξω ασκολύμπρους και απλά τους έχασα! Όμοια έχασα και πικράσταχα που καμιά σχέση δεν είχαν τα κατεψυγμένα με τα φρέσκα. Όμως φασολάκια, αρακά, αγκινάρες, μελιτζάνες, γιαχνόχορτα, καταψύχω. Όχι πολλά όπως είπα παραπάνω, 3-4 μαγεριές από κάθε είδος, ειδικά αν είναι δικής μας παραγωγής ή από παραγωγό εμπιστοσύνης.

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Το έχω λοιπόν ψάξει το θέμα πολύ γιατί με ενδιαφέρει και το θέμα της γεύσης και το θέμα της ασφάλειας! Παραθέτω παρακάτω μια σειρά από link όχι τυχαίων ιστοσελίδων, αλλά πανεπιστημιακών, όπου ΟΛΟΙ οι ειδικοί συστήνουν για τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λαχανικά ζεμάτισμα ή προμαγείρεμα. Λίγα είναι εκείνα που μπορούμε να βάλουμε χωρίς προεργασία στην κατάψυξη, αν και -ακόμη και γι αυτά- συστήνεται από πολλούς επιστήμονες το ζεμάτισμα (π.χ. πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο, αρωματικά όπως ο μαϊντανός).

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Θα σας συμβούλευα  να δείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες τους πίνακες όπου αναφέρεται  χρόνος ζεματίσματος και σε πολλές απ’ αυτές και ο χρόνος διατήρησης. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ BLOGS και σελίδες μαγειρικές (σε όλες υπάρχουν άρθρα με οδηγίες κατάψυξης). Αναφέρω μόνο σελίδες κρατικών οργανισμών και πανεπιστημίων. Στη διάθεσή σας αν τα αγγλικά σας δεν σας βοηθούν όσο χρειάζεται… Κι αν βαρεθείτε να τις επισκεφτείτε όλες, δείτε μόνο την πρώτη όπου ο πίνακας είναι πολύ διευκρινιστικός και κατατοπιστικός.

 https://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html

https://nchfp.uga.edu/publications/uga/uga_freeze_veg.pdf

https://www.halfyourplate.ca/wp-content/uploads/2014/12/CPMA.Freezing_Guide_Fresh_Vegetables_EN.pdf

https://ohioline.osu.edu/factsheet/HYG-5333

https://extension.psu.edu/freezing-vegetables

https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/freezing-vegetables-9-330/

Τώρα, επειδή υπήρξαν και ερωτήσεις του τύπου «Δηλαδή τι κάνουν οι εταιρείες κατεψυγμένων, τα πλένουν και τα ζεματίζουν;», αναφέροντας μάλιστα και επώνυμες εταιρείες, θα πρέπει να επισημανθεί ότι άλλες είναι οι επαγγελματικές καταψύξεις και άλλες οι οικιακές, άλλες είναι οι επαγγελματικές μέθοδοι και άλλες οι οικιακές, άλλη είναι η διάρκεια ζωής ενός υλικού ή τροφίμου που καταψύχουμε στο σπίτι και άλλη η διάρκεια ζωής ενός υλικού ή τροφίμου που έχει γίνει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με τις προδιαγραφές που επιτάσσει η επιστήμη και η τεχνολογία των τροφίμων.

Κατάψυξη λαχανικών με ασφάλεια και επιτυχία!

Εμείς εμπιστευόμαστε και τα κατεψυγμένα έτοιμα προϊόντα από αξιόπιστους παρασκευαστές και γνωρίζουμε ότι εταιρείες όπως τα “Μερακλίδικα” της Οικογένειας Κυριακάκη με την οποία συνεργαζόμαστε, παρέχουν προϊόντα με άριστη ποιότητα και την μέγιστη ασφάλεια αφού τηρούν όλες τις προδιαγραφές που επιβάλλει η ασφάλεια τροφίμων. Άλλες οι δικές τους μέθοδοι και δυνατότητες, άλλες οι δικές μας στο σπίτι!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο