Μαμαδίστικο, εύκολο, νόστιμο, χορταστικό!
Τι άλλο να θέλει κανείς από ένα πιάτο; Φαγητό που μπορεί να μισοετοιμαστεί από την προηγούμενη, ό,τι πρέπει για εργαζόμενες μαμάδες που έχουν να αντιμετωπίσουν πεινασμένα παιδάκια μετά το σχόλασμα!
Πριν να αρχίσουμε τις πιο εορταστικές προτάσεις, λέω να δημοσιεύσω μερικές συνταγές με χοιρινό, λίγο πιο καθημερινές, πολύ πιο εύκολες από τα πιάτα της γιορτής. Το χοιρινό όπως κι αν το δει κανείς είναι το κρέας των εορτών και δεν νομίζω ότι στο καθημερινό μας τραπέζι θα το φτιάξουμε με δαμάσκηνα και βερίκοκα!
Θέλουμε εύκολες συνταγές, με λίγα υλικά που να δίνουν χορταστικά πιάτα και να μη θέλουν συμπληρώματα. Τουλάχιστον αυτό λέει η δική μου εμπειρία από τα χρόνια εκείνα που είχα μικρά τα παιδιά μου και ελάχιστο χρόνο για τα καθημερινά μου μαγειρέματα. Ακόμη και τώρα, που τα παιδιά έφυγαν από το σπίτι, θέλω όταν σχολάσω να έχω έστω σχεδιασμένο στο μυαλό μου το μεσημεριανό μας τραπέζι.
Εδώ λοιπόν είναι ένα από αυτά τα πιάτα που μπορούμε να εμφανίσουμε ως φρεσκομαγειρεμένα παρόλο που μπορεί να έχει γίνει η προεργασία τους αποβραδίς (δείτε τις παρατηρήσεις). Και είναι και πιο αγαπητό στα παιδιά από μια κλασική χοιρινή τηγανιά, σκέτη ή πρασοτηγανιά, παρόλο που το κρέας που χρησιμοποιώ είναι στην ουσία μεριδούλες τηγανιάς!
Υλικά
Περίπου 700 gr χοιρινό χωρίς κόκκαλο σε μικρές μερίδες
60- 75 ml (4-5 κουταλιές) ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
75 ml κρασί
Aλάτι
Πιπέρι
300-400 gr τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή από κονσέρβα
200-250 gr κοφτό μακαρονάκι
1 λίτρο (4 κούπες) νερό
Αθότυρο ή άλλο τυρί για μακαρόνια
Επί το έργον
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές χωρίς να το τρυπήσουμε.
Αλατίζουμε ελαφρά. Όταν αρχίσει να τσιγαρίζεται, το σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνει το κρέας μας. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το κρέας και όση σάλτσα θέλουμε, και προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη το νερό. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι, ανακατεύουμε και βράζουμε για όσο χρόνο προτείνει η συσκευασία του ζυμαρικού, προσέχοντας να μην πιάσει. Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι, προσθέτουμε λίγο, κατα προτίμηση ζεστό (στον βραστήρα ή σε ένα μικρό κατσαρόλι βράζουμε μια μικρή ποσότητα). Πρέπει να μείνει ζουμερό, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Σερβίρουμε ως εξής: πασπαλίζουμε το πιάτο με τυρί, βάζουμε το μακαρονάκι που θέλουμε, ξανά τυρί και από πάνω μεριδούλες κρέατος.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο το μαγειρεμένο κρέας και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα την επομένη. Θα ζεστάνουμε το κρέας, θα το αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα και θα συνεχίσουμε όπως παραπάνω,
- Μπαχαρικά, μυρωδικά, και λοιπά είναι αυτονόητο ότι μπορούν να προστεθούν κατά το γούστο μας. Επειδή όμως το πιάτο είναι αυτό που λέμε «μαμαδίστικο» καλό είναι να μην το παραβαρύνουμε. Προσωπικά θέλω λίγο κύμινο στο χοιρινό…
- Αυτονόητο επίσης είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό. Θεωρώ όμως ότι ταιριάζει πολύ το κοφτό μακαρονάκι ή άλλο τρυπητό κοντό ζυμαρικό, γιατί η σάλτσα που εισέρχεται στο εσωτερικό του δίνει πρόσθετη νοστιμιά.