Λιτό παραδοσιακό πιάτο με υπέροχο συνδυασμό γεύσης και αρωμάτων!
αν φαγωθούν μόνα τους. Με δεδομένο όμως ότι συνδυάζονται τέλεια με πάρα πολλά άλλα υλικά, σπάνια τα μαγειρεύουμε σκέτα. Επί πλέον δεν είναι απαραίτητο να τα βάλουμε στο νερό αποβραδίς γιατί μαγειρεύονται πιο γρήγορα από τα άλλα είδη φασολιών.
καυκαλίθρες και άλλα αγριόχορτα ή με μαϊντανό ή με άνηθο ή με πιπεριές ) αλλά ο παλιός κλασικός συνδυασμός είναι με μάραθα. Η προσθήκη ντομάτας είναι προαιρετική αφού είναι πολύ νόστιμα και με σκέτο λεμόνι ή αλευρολέμονο, ντελμπιέ που λέμε στην Κρήτη (όπως τα ρεβύθια).Δεν είναι τυχαίο που συνδυάζουμε μόνο αυτή την ποικιλία των φασολιών με μάραθα.Δοκιμάστε τα και θα διαπιστώσετε πόσο πολύ δένουν οι γεύσεις των υλικών.
Υλικά
2 κούπες μαυρομάτικα φασόλια
1 μεγάλο μάτσο μάραθα (ή λιγότερα , ίσα για άρωμα!)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα τριμμένη ντομάτα και ένα κουταλάκι πελτέ ή 1,5 κούπα ντομάτα ή 1 κονσέρβα κονκασέ
Αλάτι
Επί το έργον
Αν θυμηθούμε βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια στο νερό -αφού τα καθαρίσουμε από ξένα σώματα και τα πλύνουμε-αλλά δεν είναι
και απαραίτητο. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό να βράσουν. Μόλις αρχίζει το νερό να κοχλάζει τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ξαναβάζουμε με νερό (πάλι κρύο) που να τα σκεπάζει ένα δάκτυλο να βράσουν ξανά.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται αλλά πρέπει να φροντίσουμε στο τέλος να μείνουν με λίγο νεράκι. Όση ώρα βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζουμε και τα μάραθα. Τα καθαρίζουμε και παίρνουμε μόνο τις φουντίτσες ,καθόλου κοτσάνια.Τα πλένουμε πολύ καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μάραθα (όχι
πολύ ψιλοκομμένα, 2-3 εκατοστά) . Προσθέτουμε νερό, ελάχιστο αλάτι και αφήνουμε να μαγειρευτούν όση ώρα χρειάζεται για να μαλακώσουν.Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, βάζουμε τα φασολάκια με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τα μάραθα, και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
Επίσης συμπληρώνουμε τα υγρά με όσο νερό χρειάζεται από εκείνο που έβρασαν τα φασόλια. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να δέσουν τα υλικά του και λίγο πριν το τέλος το αλατίζουμε κανονικά. Δεν πρέπει να μείνει με πολλά υγρά, δεν είναι σούπα. Όταν ετοιμαστεί αφήνουμε να μαρουβίσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να συντομεύσουμε το χρόνο μαγειρέματος αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας: Μισοβράζουμε τα φασολάκια και τα μάραθα και τα αναμειγνύουμε στη χύτρα όπου ολοκληρώνουμε το μαγείρεμά τους.
2)Ακόμη, μπορούμε να προσθέσουμε την ντομάτα στα μάραθα πριν από τα φασολάκια, να βράσουμε δηλαδή πρώτα τη σάλτσα, κι έτσι να περιορίσουμε το χρόνο μαγειρέματος χωρίς τη χρήση χύτρας.
2)Σουρώνω το νερό του πρώτου βρασίματος γιατί είναι πολύ σκούρο και μαυρίζει πολύ η σάλτσα. Εν τούτοις, δεν αφήνω να βράσουν πολύ ώρα τα φασόλια σ’ αυτό το πρώτο βράσιμο για να μην αφήσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αν κι εδώ που
τα λέμε πολλά καταστρέφονται με το βράσιμο ούτως ή άλλως… Μπορούμε βέβαια να μη τα σουρώσουμε αν δεν το συνηθίζουμε.
Καλημέρα! Ωραίο νηστίσιμο πιάτο! Τα μάραθα θα δίνουν πολύ ωραία γεύση στα λίγο "ουδέτερα" μαυρομάτικα!
Καλημέρα Vita μου! Απλό και υπέροχο φαγάκι! Το φτιάχνω και χωρίς ντομάτα! Μ αρέσουν τα μαυρομάτικα και με σκέτη ρίγανη!
Πολλά φιλάκια
to kalitero xoimoniatiko piatto einai ayto. episis me fasolia ginetai katapliktiko.
kalo apogeyma Bita mou, na doseis tous xeretismous mou sti Patrida.
Τι φανταστικό πιάτο!
Πολύ νόστιμο και αρχοντικό μέσα στην απλότητα του. Γενικά ο συνδυασμός μαυρομάτικων με χορταρικά και φρέσκα αρωματικά μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός αλλά να που δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα παντρέψω με μάραθο!
Φιλιά
Μοσχομυριστά θα είναι με τον μαραθο.
Ωραιος συνδυασμός και πραγματικά φαίνονται ωραία χυλωμένα στο πιάτο.
ΦΙλιά
Φοβερός συνδυασμός! Λατρεύω τα μαυρομάτικα αλλά συνήθως τα τρώω σαλάτα. Αυτή η εκδοχή μού αρέσει πάρα πολύ! Ευχαριστούμε, Βαγγελιώ μου!
Πολλά φιλάκια!!!
Την άνοιξη που έχει ζεστάνει ο καιρός,με τα πολλά μάραθα,άλλα και που δεν χρειαζόμαστε τη φασολάδα-σούπα, κάνουμε τα μέτρια φασόλια με μάραθα στο φούρνο , περίπου σαν τους γίγαντες, αλλά σαφώς ανώτερα!!! (Συνταγή παλιού μαγειρα-εστιάτορα στο Ηράκλειο) .Μανόλης
Γενικότερα αναρτουντε υπέροχες συνταγές, ευχαριστούμε.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Εξαιρετικά όλα!
Η σελίδα, οι συνταγές, τα άρθρα, τα σχόλια, ο τρόπος παρουσίασης!
Συνεχίστε την καλή δουλειά!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Σας ευχαριστούμε για τις πολύ ωραίες συνταγες.Μαυρομάτικα με μάραθα υπέροχα
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ναι, εξαιρετικός συνδυασμός οσπρίου-μυρωδικών!