Vegan/vegetarian

Μαυρομάτικα φασολάκια με μάραθα

Μαυρομάτικα φασολάκια με μάραθα

Λιτό παραδοσιακό πιάτο με υπέροχο συνδυασμό γεύσης και αρωμάτων!

Τα μαυρομάτικα φασολάκια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια από την άποψη της διατροφικής αξίας. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, δηλαδή άριστος συνδυασμός  θρεπτικών συστατικών ακόμη κι
αν φαγωθούν μόνα τους.  Με δεδομένο όμως ότι συνδυάζονται τέλεια με πάρα πολλά άλλα υλικά, σπάνια τα μαγειρεύουμε σκέτα.  Επί πλέον δεν είναι απαραίτητο να τα βάλουμε στο νερό αποβραδίς γιατί μαγειρεύονται πιο γρήγορα από τα άλλα είδη φασολιών.
Μαυρομάτικα φασολάκια με μάραθα
Η παραδοσιακή κρητική συνταγή τα θέλει μαγειρεμένα με μάραθα. Τελευταία τα μαγειρεύουμε  και με άλλα αρωματικά (μυρώνια
καυκαλίθρες  και άλλα αγριόχορτα ή με μαϊντανό ή με άνηθο ή με πιπεριές ) αλλά ο παλιός κλασικός συνδυασμός  είναι με μάραθα. Η προσθήκη ντομάτας είναι  προαιρετική αφού είναι πολύ νόστιμα και με σκέτο λεμόνι ή αλευρολέμονο, ντελμπιέ που λέμε  στην Κρήτη (όπως τα ρεβύθια).Δεν είναι τυχαίο που συνδυάζουμε μόνο αυτή την ποικιλία των φασολιών με μάραθα.Δοκιμάστε τα και θα διαπιστώσετε πόσο πολύ δένουν οι γεύσεις των υλικών.
Μαυρομάτικα φασολάκια με μάραθα
Η ποσότητα του χορταρικού είναι επιλογή και συνήθεια κάθε νοικοκυράς  κι έτσι θα δούμε πιάτα με πολλά μάραθα και λίγα φασολάκια ή αντίστροφα. Εγώ είμαι λάτρης του μάραθου, οπότε κι εδώ του δίνω και καταλαβαίνει αλλά κάλλιστα μπορεί κάποιος να μην ακολουθήσει τις δικές μου αναλογίες.
Το μάραθο και σ’ αυτή τη συνταγή πρωτομαγειρεύεται. Όπου κι αν βάλουμε μάραθα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι  θέλουν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από τα υπόλοιπα χορταρικά, ιδιαίτερα τα άγρια .  Έτσι μαλακώνουν και είναι νόστιμα, διαφορετικά είναι σκληρά και δύσπεπτα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε…

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να συντομεύσουμε το χρόνο μαγειρέματος αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας: Μισοβράζουμε τα φασολάκια και τα  μάραθα και τα αναμειγνύουμε στη χύτρα όπου ολοκληρώνουμε το μαγείρεμά τους.

2)Ακόμη, μπορούμε να προσθέσουμε την ντομάτα  στα μάραθα πριν από τα φασολάκια, να βράσουμε δηλαδή πρώτα τη σάλτσα,  κι έτσι να περιορίσουμε το χρόνο μαγειρέματος  χωρίς τη χρήση χύτρας.

2)Σουρώνω το νερό του πρώτου  βρασίματος γιατί είναι πολύ σκούρο και μαυρίζει πολύ η σάλτσα. Εν τούτοις, δεν αφήνω να βράσουν πολύ ώρα τα φασόλια σ’ αυτό το πρώτο βράσιμο για να μην αφήσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αν κι εδώ που
τα λέμε πολλά καταστρέφονται με το βράσιμο ούτως ή άλλως… Μπορούμε βέβαια να μη τα σουρώσουμε αν δεν το συνηθίζουμε.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο