Διατροφή & υγεία

Ποιο λάδι να επιλέξω για το τηγάνισμα;

Ποιο λάδι να επιλέξω για το τηγάνισμα;

Αρχικά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε οποιοδήποτε είδος κουζίνας, τα τηγανητά φαγητά έχουν την θέση τους ενώ είναι κοινό γνωστό ότι δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.

Όμως 2 βασικά τους πλεονεκτήματα:

  • Πλούσια και έντονη γεύση.
  • Γρήγορη μέθοδος μαγειρέματος.

Μας κάνει να μην τα βγάζουμε από την διατροφή μας.

Τα λάδια που κυρίως χρησιμοποιούμε για το τηγάνισμα είναι:

  • Το ελαιόλαδο.
  • Τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ.)

Ένας αστικός μύθος που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά από το ελαιόλαδο και συνεπώς πιο κατάλληλα για το τηγάνισμα. Στην πραγματικότητα το ελαιόλαδο θερμιδικά ισοδυναμεί με τα σπορέλαια. Όμως ποιοτικά υπερτερεί το ελαιόλαδο τόσο διότι περιέχει περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όσο και ότι αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 170οC)  που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του τηγανίσματος.

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μέχρι και πέντε φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος σε σχέση με τα σπορέλαια. Ακολουθεί το παρθένο και έπειτα το απλό ελαιόλαδο, στο οποίο περιέχεται μέχρι και 30% ραφινέ πυρηνέλαιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζει τα μειονεκτήματα που έχουν τα υπόλοιπα λάδια.

Παρόλα αυτά, το ελαιόλαδο δεν προτιμάται για το τηγάνισμα, τόσο από τους  χώρους μαζικής εστίασης (ταβέρνα, εστιατόρια κτλ.), όσο και από τις  βιομηχανίες τροφίμων αλλά ούτε και από τα σπίτια των καταναλωτών, διότι το κόστος αγοράς του είναι κατά πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε σπορέλαιο κυκλοφορεί στην αγορά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο