Αρχικά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε οποιοδήποτε είδος κουζίνας, τα τηγανητά φαγητά έχουν την θέση τους ενώ είναι κοινό γνωστό ότι δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.
Όμως 2 βασικά τους πλεονεκτήματα:
- Πλούσια και έντονη γεύση.
- Γρήγορη μέθοδος μαγειρέματος.
Μας κάνει να μην τα βγάζουμε από την διατροφή μας.
Τα λάδια που κυρίως χρησιμοποιούμε για το τηγάνισμα είναι:
- Το ελαιόλαδο.
- Τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ.)
Ένας αστικός μύθος που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά από το ελαιόλαδο και συνεπώς πιο κατάλληλα για το τηγάνισμα. Στην πραγματικότητα το ελαιόλαδο θερμιδικά ισοδυναμεί με τα σπορέλαια. Όμως ποιοτικά υπερτερεί το ελαιόλαδο τόσο διότι περιέχει περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όσο και ότι αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 170οC) που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του τηγανίσματος.
Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μέχρι και πέντε φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος σε σχέση με τα σπορέλαια. Ακολουθεί το παρθένο και έπειτα το απλό ελαιόλαδο, στο οποίο περιέχεται μέχρι και 30% ραφινέ πυρηνέλαιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζει τα μειονεκτήματα που έχουν τα υπόλοιπα λάδια.
Παρόλα αυτά, το ελαιόλαδο δεν προτιμάται για το τηγάνισμα, τόσο από τους χώρους μαζικής εστίασης (ταβέρνα, εστιατόρια κτλ.), όσο και από τις βιομηχανίες τροφίμων αλλά ούτε και από τα σπίτια των καταναλωτών, διότι το κόστος αγοράς του είναι κατά πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε σπορέλαιο κυκλοφορεί στην αγορά.
Ευχαριστω για τις πολυ ωραιες και χρησιμες πληροφοριες.ειναι σημαντικο να μπορουμε να τρωμε σωστα.να ειστε παντα καλα
Ευχαριστούμε πολύ!
Για τηγανι σαφως προτιμουμε τα σπορελαια ειτε ακομα καλυτερα το ραφινε ελαιολαδο. Και αυτο διοτι το σημειο καπνου τους ειναι περιπου 230-240 βαθμοι , ενω του ελαιολαδου στους 170-180 βαθμους. Δηλαδη απλα τα σπορελαια ειναι πολυ πιο ανθεκτικα στην υψηλη θερμοκρασια απ’οτι το ελαιολαδο.
Από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας ήθελα και νά ξερα…Όλοι οι επιστήμονες της διατροφής συστήνουν ελαιόλαδο. Πιο ακριβό είναι. Αλλά και σαφώς πιο υγιεινό!