Πιπεριές για διατήρηση και για …πρόφταση!
Λαχταριστή πιπερόπιτα με πολύ εύκολο φύλλο όπως θα δείτε, αλλά και διατήρηση στην κατάψυξη, για σάλτσες, ομελλέτες και ό,τι άλλο χρειάζεται πιπεριές!
κατεψυγμένα είναι πιο νόστιμα από εκείνα του θερμοκηπίου, όσο προλαβαίνουμε ας ενισχύσουμε
τις προμήθειές μας!
για το χειμώνα. Έχουν πολλές χρήσεις και νοστιμίζουν σάλτσες και πίτες και
πίτσες. Δεν είναι λοιπόν κακή ιδέα να τις έχουμε έτοιμες για χρήση ακόμη κι αν
δεν σκοπεύουμε να τις διατηρήσουμε όλο
το χειμώνα.
φορές και ολόκληρες.
Αρκεί να τις πλύνομε, να τις αφήσουμε να στραγγίξουν ή να
τις σκουπίσουμε ελαφρά με λίγο χαρτί
κουζίνας και να τις κόψουμε πρώτα σε λωρίδες πλάτoυς 1 cm και μετά σε καρεδάκια. Μετά τις βάζουμε
σε σακουλάκια κατάψυξης και τις καταψύχουμε. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούμε να τις ζεμετίσουμε για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει.
Εγώ μετρώ με κούπες τα καρεδάκια πιπεριάς και έτσι έχω σακούλες με
μία ή με δύο κούπες για σάλτσα ζυμαρικών ή πιπερόπιτα αντίστοιχα. Εκείνες που
βάζω σε πίτσες (συνήθως πράσινες και με πιο λεπτή σάρκα είναι πιο κατάλληλες) τις
κόβω μακρόστενες .
Αν έχουμε χώρο στην κατάψυξη είναι καλύτερα να τις παγώσουμε
γι; 1-2 ώρες απλωμένες σε ένα δίσκο και μετά να τις μαζέψουμε σε σακουλάκι.
Έτσι ακόμη και κατεψυγμένες ξεχωρίζουν οπότε μπορούμε να τις φυλάξουμε σε ένα σκεύος μαζεμένες να παίρνουμε όσες χρειαζόμαστε.
Παρόλο που σπάνια φτιάχνω κλασικά γεμιστά το χειμώνα (δεν μας
αρέσουν τα εκτός εποχής φαγητά) καταψύχω και ολόκληρες πιπεριές (λίγες γιατί πιάνουν αρκετό χώρο) όταν μου περισσεύουν.
Αφού τις πλύνομε, τις ανοίγουμε όπως για τα γεμιστά και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις στεγνώνουμε, τις παγώνουμε για μια δυο ώρες σε δίσκο για να μη παραμορφωθούν και μετά τις βάζουμε σε
σακουλάκια και ξανά στην κατάψυξη.
εμπλουτισμένη με μανιτάρια και φυσικά
κρητικά τυριά ( η φέτα βέβαια αντικαθιστά τέλεια την ξινομυζήθρα).
Υλικά :
ή κονσέρβα)
Επί το έργον:
γέμιση:
Προσθέτουμε τα καρεδάκια πιπεριάς και αφού τα ανακατέψουμε να λαδωθούν , χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
Αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και μαγειρεύουμε μέχρι να τα απορροφήσουν.
αυτά λίγο μετά τις πιπεριές. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει
ελαφρά η γέμισή μας (κανένα δεκάλεπτο τώρα το χειμώνα).
τα τυριά και το πιπέρι και αλάτι με προσοχή ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα
τυριά μας. Αν τα μανιτάρια μας είναι κονσέρβα τα βάζουμε κι αυτά τώρα.
ανοίγουμε σε φύλλο το μεγαλύτερο. Το απλώνουμε σε πυρέξ ή ταψί . Στρώνουμε τη
γέμιση και την σκεπάζουμε με το φύλλο που θα ανοίξουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
τη πίτα για 1 ώρα περίπου (ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια) στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα. Αν
χρειαστεί την σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος
μετά το πρώτο μισάωρο.
ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
οποιοδήποτε σπιτικό φύλλο της επιλογής μας.
πολύ ωραίες έτσι όπως φαίνονται στα κομμάτια της πίτας. Έχουν και κάπως πιο
ήπια γεύση από τις πράσινες.
Σε όλες τις πίτες λέμε ναι!!
Βλέπω ότι φέτος έχεις κάνει πολύ καλές προμήθειες για το χειμώνα, εγώ εκτός από μπάμιες και φασόλια χάντρες δεν κράτησα τίποτα άλλο , δεν έχω και χώρο βέβαια.
Καλή εβδομάδα.
για να μην πιανουν πολυ χωρο τα γεμιστα στην καταψυξη,μετα το καθαρισμα τις βαζουμε τη μια μεσα στην αλλη,και διπλα τα καπακια τους.στο ιδιο σακουλι.εχω κανει διατριβη στο θεμα καταψυξη,χαχα!Κατερινα Κομοτηνη
Δεν ξέρω τι μου λες με τις καταψύξεις και λοιπά, αλλά μόλις είδα την φωτογραφία με την πίτα κάτι σκίρτησε μέσα μου.
Δεν έχω καταψύξει ποτέ πιπεριές, φοβόμουνα ότι θα νερουλιάζουν.
Αφού το έχεις δοκιμάσει, θα το τολμήσω κι εγώ.
Χώρο για ολόκληρες δεν έχω, αλλά για καρεδάκια και λωριδίτσες δεν έχω πρόβλημα!
Η πίτα σου δείχνει ξεσηκωτική!!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ωρε μανούλα μου γλέντια πιπεράτα!
Καλημέρα! Πολύ ωραία η πιπερόπιτα! Φέτος αρχισα και εγώ να καταψύχω διάφορα λαχανικά…κατέψυξα και πιπεριές ολόκληρες από τον Σεπτέμβριο και τώρα που τις έβγαλα μου είχαν μαλακώσει πολύ, είχαν ρουφήξει πολύ νερό, και κάπου δεν ενθουσιάστηκα..'Ετσι γίνονται συνήθως;
Μήπως υπάρχει τροπος να το αποφύγουμε αυτό;
Καλημέρα! Μ' αρέσει πολύ η πιπερόπιτα, ειδικά οι χρωματιστές πιπεριές της δίνουν πολύ ωραία εμφάνιση.Επίσης, η διατήρησή τους στην κατάψυξη είναι καλή συμβουλή!
Πολύ χρήσιμη η πρότασή σου, Βαγγελιώ μου! Έχω βάλει κι εγώ μερικά σακκουλάκια στην κατάψυξη αλλά δεν είναι αρκετά.
Η πιπερόπιτά σου εξαιρετική και η ζύμη υπέροχη! Θα τη δοκιμάσω.
Καλό σου βράδυ.
Φιλιά
Το πόσο μου αρέσει η πιπερόπιτα δε λέγεται, τα αγόρια όμως του σπιτιού ούτε να βλέπουν πιπεριές………………..θα μείνω λοιπόν να την θαυμάζω από μακριά!!!
Βαγγελιώ μου, θες να κάνουμε μια συμφωνία; Εγώ θα σου στέλνω πιπερίτσες κι εσύ θα μου τις επιστρέφεις ως πιπερόπιτες! Τέλεια η πιπερόπιτά σου!!!! Μου άνοιξε την όρεξη!
Φιλάκια!!!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου… τί ωραία ανάρτηση!!! Κατ΄αρχήν οι πιπεριές είναι οι μόνες που δεν βάζω στην κατάψυξη και δεν ξέρω το γιατί αλλά τώρα θα το κάνω με βάση τις οδηγίες σου!!!! Υπέροχα χρήσιμη η ιδέα σου μια και τις πιπεριές τις καταναλώνουμε σαν τρελλοί!!!
Αλλά αυτή σου η πιπερόπιτα είναι το κάτι άλλο!!!! Καταγράφεται γιατί εγώ δεν έχω κάνει εδώ και καιρό και θα …στολίσει το τραπέζι μας λίαν συντόμως!!! -:))
Φιλια καλημέρας!
Αχχχχ πάλι αυτός ο blogger έκανε το θαύμα του… με μένα τα έβαλε!!! Γκρρρρρ!!! Πάει το σχόλιο χάθηκε!!!!!!
Σου έλεγα Βαγγελιώ μου ότι λάτρεψα την ιδέα σου με τις πιπεριές γιατί ενώ καταψύχω έτσι πράσα, κρεμμυδάκια, μανιτάρια και διάφορα άλλα τις πιπεριές δεν τις έκανα ποτέ έτσι χωρίς να ξέρω το γιατί. Τώρα όμως θα τις κάνω γιατί είναι ευκολία!!!! -:))
Όσο για την πιπερόπιτά σου είναι μια …τρέλλα, σκέτη λιχουδιά!!!! Καταγράφεται και θα την απολαύσουμε λίαν συντόμως!!! Να είσαι καλά!!
Φιλιά καλημέρας!
Αχ πολυ θα θελα ενα κομματάκια… ελα όμως που ο γιατρός μου την έχει κόψει την πιπεριά.
http://beautyfollower.blogspot.gr/
kalispera!!! poli orwa pita..tora ine sto furno..alla ,eho mia erotisi..to avgo…pu beni? apo pano i mesa stimn gemisi?…efharisto!!!!
INE TELIAAAAA!!! KE DEN IHA FETA( ,MONO GRAVIERA) INE FOVERIIIIII!!!!!
HILIA EFHARISTO …KRIMA PU INE VRADI KE DEN BORO NA FAO PIO POLI,PIO POLI……EEE DEN THA XIMEROSI?!?!?! …
.TELIKA TO AVGO TO EVALA APO PANO….
Βίκυ μου σ' ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε. Το αυγό το βάζω μέσα στη γέμιση. Φυσικά πάντα μπορούμε να αλείψουμε τις πίτες με αυγό. Φαντάζομαι τι ωραία επιφάνεια θα έκανε!
τέλεια η πίτα σου! Είναι κάτι ανάμεσα από πίτα και καλτσόνε!!! Υπέροχη και πολύχρωμη!
Μπράβο Βαγγελιώ μου, σε θαυμάζω με όλες όλα αυτά που κάνεις και την προετοιμασία λαχανικών.
Ωραία ιδέα.
Και η πίτα αρωματική και πολύχρωμη
Φιλιά
[…] κακοπαθημένες πιπεριές όλες κι όλες (εν ανάγκη έχω και στην κατάψυξη πιπεριές) , ευτυχώς απάκι και αθότυρος στο ψυγείο, τα […]
[…] τις κόβουμε. Επίσης οι πιπεριές μου είναι από εκείνες που είχα κρατήσει στην κατάψυξη, οπότε τις έβγαλα, τις ξέπλυνα και τις άφησα να έλθουν […]