Αυτός ο τρόπος συντήρησης προσφέρεται για αγκινάρες που θα καταναλώσουμε σε σαλάτες και όχι
σε μαγειρέματα. Aν θέλουμε αγκινάρες για περισσότερες χρήσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε αρκετές στην κατάψυξη οπώς περιγράφεται εδώ.
Το ελαιόλαδο -εκτός από τις άλλες χρήσεις του – είναι άριστο συντηρητικό. Ούτως ή άλλως σε πολλά τουρσιά πάνω από την άλμη βάζουμε 1-2 δάκτυλα ελαιόλαδο για να διατηρηθούν καλύτερα. Το ίδιο κάνουμε και σε βάζα με ελιές.
Χρησιμοποιείται ακόμη στη συντήρηση τυριών που τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.Είναι τα λεγόμενα λαδοτύρια. Λέγεται ότι ακόμη και τα ωμά αυγά αν τα αλείψουμε με ελαιόλαδο διατηρούνται περισσότερες μέρες (δεν το έχω κάνει και δεν ξέρω αν ισχύει).
Σ’ αυτή λοιπόν την περίπτωση συντηρεί τέλεια τις αγκινάρες και απαλύνει την ξιδάτη γεύση τους. Και δεν πάει χαμένο γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ξιδάτες σαλάτες όσο και σε φαγητά στα οποία σκοπεύουμε
να προσθέσουμε ξύδι.
Ας δούμε λοιπόν πώς διατηρούμε τις αγκινάρες στο λάδι.
Υλικά:
Αγκινάρες
Ξύδι από σταφύλια (τελικά το ξύδι γράφεται με Υ ή με Ι;)
Νερό
Αλάτι (κατά προτίμηση ημίχοντρο, αυτό που λέμε ριζάτο)
Ελαιόλαδο
Ενδεικτικά, για 7 αγκινάρες χρειάστηκα 1 κούπα ξύδι, 1 κούπα
νερό, 2 κουταλιές αλάτι και λίγο περισσότερο από μια κούπα ελαιόλαδο.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως περιγράφεται εδώ.
Μόλις πάρουν βράση ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα.
από το πιρούνι (πάνω κάτω 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των κομματιών) . Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ξυδόνερο και τις στραγγίζουμε.
Τις αφήνουμε στο στραγγιστήρι για αρκετές ώρες , σχεδόν να στεγνώσουν.
Βάζουμε τα κομμάτια χωρίς να τα στριμώχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα (κρύα όμως) και γεμίζουμε με ελαιόλαδο να καλυφθούν.
Παρατηρήσεις:
1)Αποστειρώνουμε τα βάζα έγκαιρα για να κρυώσουν εντελώς μέχρι να τα
χρησιμοποιήσουμε. Εγώ κάνω την αποστείρωση την ώρα που βράζουν οι αγκινάρες στο ξύδι και τα αφήνω να κρυώσουν στο φούρνο.
2)Χρησιμοποιούμε μικρά βάζα που να χωρούν αγκινάρες για 1-2
σαλάτες . Έτσι δεν χρειάζεται να τα βάλουμε στο ψυγείο ακόμη και μετά το
άνοιγμα και φροντίζουμε να τις καταναλώσουμε σε λίγες μέρες.
3)Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό κάνουμε μεγαλύτερη αραίωση.
Αν είναι ελαφρύ προσθέτουμε λιγότερο νερό. Φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση το διάλυμά
μας την ώρα του βρασμού να καλύπτει τις αγκινάρες.
4) Χρησιμοποιούμε αυτές τις αγκινάρες σε πράσινες σαλάτες που το ντρέσινγκ τους περιέχει ξύδι ή σκέτες σαν μεζεδάκι της ρακής και του ούζου, ή σαν ορεκτικό.
Λάτρεψα λάτρεψα λάτρεψα το blog.. μπράβο…
σε ακολουθώ εννοείτε…φιλια πολλά απο http://aworldforwomen-bymanty.blogspot.gr/.
Καλώς όρισες! Ευχαριστώ για το τόσο κολακευτικό σχόλιο!
Δεν ξέρω για σαλάτες, αλλά το φαντάζομαι σαν φοβερό μεζεδάκι για ουζάκι!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Έλενα και σκέτο και σε σαλάτες το μεζεδάκι είναι ωραιότατο. Αξίζει να το έχουμε στο ντουλάπι μας.
Το ξίδι γράφεται και με υ και με ι πια………..εγώ ως παλιά το γράφω με υ αλλά με διορθώνει ο γιος συνέχεια και έτσι το έκοψα σιγά σιγά. Οι αγκινάρες σου φανταστικές, καταγράφω τη συνταγή στα κιτάπια μου!!!
Προσπαθώ να εκσυγχρονιστώ ορθογραφικά αλλά πολύ δύσκολα τα καταφέρνω… Ειδικά εσύ που έχεις δικής σου παραγωγής, πρέπει να διατηρείς αγκινάρες για όλο το χρόνο!
Με τα σούρτα φέρτα μάλλον τοχασα το θέμα για φέτος.
Καλό Σ/Κ
Καλά είναι τα σούρτα φέρτα Ξανθή μου. Χρειάζονται! Καλή προσαρμογή…
Τι ωραία ανάρτηση! Πολύ μου άρεσαν οι αγκινάρες σου, Βαγγελιώ μου! Ένα τέτοιο βαζάκι θα είναι και πολύ ωραίο δώρο!
Φιλάκια πολλά!
Αναστασία αυτά τα καλούδια πραγματικά αξίζουν για δωράκια. Έχεις δίκιο!
mia mera tha ftiaksw ena agalma afieroma gia tis agkinares =)
den yparxei periptosi na zisw xoris agkinares!
ygeia sta xerakia sou Vita mou.
Οζλέμ κι εδώ ταιριάζουμε! Μπορώ να φάω αμέτρητες αγκινάρες με κίνδυνο βαρυστομαχιάς! Δεν τις χορταίνω!
xairomai poly epidi exoume adinamia gia tis agkinares kai oi dio mas =)
sta Tourkika yparxei ena anektodo…erxetai mia Kritikia se ena mpaxtse kai ena katsiki. Rotane ston afendiko poio/poii na dioksoune ap to mpaxtse. Leei o afendikos "tin Kritikia" giati i Kritikia tha vgalei ola ta xortarika kai ta laxanika me ta riza tous! =)
etsi eimaste kai mas aresoune na eimaste etsi =)
Οζλέμ το έμαθα αυτό το ανέκδοτο και μου φάνηκε πολύ χαρακτηριστικό των συνηθειών των κρητικών. Δεν πρέπει να τρώνε αλλού τόσο πολύ και τόσα πολλά και σε ποσότητα και σε ποικιλία λαχανικά και χόρτα!
Καλή σου μέρα!
kalimera Vita mou =)
Και πέρσυ και φέτος είχα κατά νου να τις κάνω, αλλά και δεν είχα βρει συνταγούλα και τελικά από αναβολή σε αναβολή έμειναν. Την κρατάω από τώρα για του χρόνου! Είναι φανταστικές οι αγκινάρες σε σαλάτα έτσι!
Καλή Κυριακή Βαγγελιώ μου! Φιλιά!
Με τρεις τρόπους τις διατηρώ Έφη! Θέλω να έχω αρκετές μετά που τελειώνουν…
Τα αυγά χαλούν επειδή σιγά σιγά εισχωρεί μέσα αέρας. Αν τα λείψουμε με λάδι, παρατείνουμε την ημερομηνία λήξης τους. (αρκετοί μήνες). Εαν τα βουτήξουμε σε λυωμένο κερί (όχι για να βράσουν) είναι ακόμα καλύτερα.
Ευχαριστούμε πολύ για μια ακόμη φορά! Το blog σας είναι φανταστικό και πραγματικά διασώζει τη γαστρονομική παράδοση! Μια ερώτηση σε σχέση με τις λατρεμένες αγκινάρες? Η διατήρηση τους σφραγισμένες φτανει περίπου το έτος όπως και στις άλλες ανάλογες περιπτώσεις με την κονσερβοποίηση? Ευχαριστώ και συνεχίστε να μας εκπνέετε μαγειρικά!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά! Δεν τις έχω κρατήσει τόσο πολύ, αλλά αν η κονσερβοποίηση πετύχει και διατηρηθούν σε δροσερό ντουλάπι δεν βλέπω γιατί να μην ισχύει και για τις αγκινάρες ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες κονσέρβες! Και πάλι σας ευχαριστώ!