Vegan/vegetarian

Μελιτζάνες: διατήρηση στην κατάψυξη

Εποχή της αφθονίας! Όχι όχι,  δεν είναι ειρωνικό, δεν αφορά τα εισοδήματά μας ούτε την αγορά! Τη φύση αφορά. Το τέλος του καλοκαιριού (ποιο τέλος – θα μου πείτε- 35ο έφθασε σήμερα η θερμοκρασία) και η αρχή του φθινοπώρου σηματοδοτείται από αφθονία προϊόντων της φύσης. Όσοι είναι τυχεροί να έχουν δικά  περβόλια και κήπους το ξέρουν αυτό καλά.   Αλλά και όσοι ζούμε στην επαρχία έχουμε εύκολη πρόσβαση σε καλής ποιότητας λαχανικά σε σχετικά χαμηλές τιμές. Αφήστε που όλο και κάποιος δικός μας έχει περίσσευμα και έχουμε και μεις την πάρτη μας…

 

Σε παλιότερες εποχές  διατηρούσαν τα λαχανικά του καλοκαιριού είτε σε άλμη είτε λιαστά. Ιδιαίτερα νόστιμα λιαστά- εκτός από τις ντομάτες που όλοι γνωρίζουν- ήταν τα πράσινα φασολάκια και οι μπάμιες. Τώρα ακόμη κι αυτά, τα διατηρούμε στον καταψύκτη με πολύ καλά αποτελέσματα.  Τα τελευταία χρόνια διατηρώ και μελιτζάνες στον καταψύκτη. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι αυτός που περιγράφω εδώ, γιατί εκτός από το ότι διατηρούνται αρκετά καλά χωρίς να θυμίζουν κατεψυγμένο λαχανικό, είναι σχεδόν έτοιμες και μπορούν σε λίγο χρόνο να μας δώσουν όλα τα νόστιμα πιάτα που περιέχουν μελιτζάνες. Ακόμη κι αν βρίσκουμε μελιτζάνες τον χειμώνα, δεν έχουν τη νοστιμιά των καλοκαιρινών οπότε αξίζει τον κόπο να διατηρήσουμε μερικές.

Παρατηρήσεις

  • Κόβουμε τις μακρουλές μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες , για μουσακά και για ένα παραδοσιακό φαγάκι που θα παρουσιάσω σε επόμενη ανάρτηση  και τις φλάσκες σε στρογγυλές  φέτες για κρέας με μελιτζάνες.
  • Αν έχουμε πολλές μελιτζάνες δεν χρειάζεται να αλλάζουμε το χαρτί κάθε φορά. Αντέχει για αρκετά ψησίματα, κι ας έχει λεκιάσει.
  • Όλες οι ποικιλίες  μελιτζάνας  είναι  κατάλληλες για κατάψυξη.
  • Όταν θέλουμε να τις μαγειρέψουμε, τις αφήνουμε εκτός κατάψυξης τόσο όσο να ξεκολάνε οι φέτες . Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν τελείως.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές