Εποχή της αφθονίας! Όχι όχι, δεν είναι ειρωνικό, δεν αφορά τα εισοδήματά μας ούτε την αγορά! Τη φύση αφορά. Το τέλος του καλοκαιριού (ποιο τέλος – θα μου πείτε- 35ο έφθασε σήμερα η θερμοκρασία) και η αρχή του φθινοπώρου σηματοδοτείται από αφθονία προϊόντων της φύσης. Όσοι είναι τυχεροί να έχουν δικά περβόλια και κήπους το ξέρουν αυτό καλά. Αλλά και όσοι ζούμε στην επαρχία έχουμε εύκολη πρόσβαση σε καλής ποιότητας λαχανικά σε σχετικά χαμηλές τιμές. Αφήστε που όλο και κάποιος δικός μας έχει περίσσευμα και έχουμε και μεις την πάρτη μας…
Σε παλιότερες εποχές διατηρούσαν τα λαχανικά του καλοκαιριού είτε σε άλμη είτε λιαστά. Ιδιαίτερα νόστιμα λιαστά- εκτός από τις ντομάτες που όλοι γνωρίζουν- ήταν τα πράσινα φασολάκια και οι μπάμιες. Τώρα ακόμη κι αυτά, τα διατηρούμε στον καταψύκτη με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια διατηρώ και μελιτζάνες στον καταψύκτη. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι αυτός που περιγράφω εδώ, γιατί εκτός από το ότι διατηρούνται αρκετά καλά χωρίς να θυμίζουν κατεψυγμένο λαχανικό, είναι σχεδόν έτοιμες και μπορούν σε λίγο χρόνο να μας δώσουν όλα τα νόστιμα πιάτα που περιέχουν μελιτζάνες. Ακόμη κι αν βρίσκουμε μελιτζάνες τον χειμώνα, δεν έχουν τη νοστιμιά των καλοκαιρινών οπότε αξίζει τον κόπο να διατηρήσουμε μερικές.
Πλένουμε και κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό – 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά λίτρο είναι αρκετό – για 15 -20 λεπτά και τις στραγγίζουμε (τις αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά).
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τη σχάρα του φούρνου και τις απλώνουμε. Με ένα πινέλο τις περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και τις
βάζουμε στο γκριλ , αλλά όχι στην πάνω πάνω σχάρα του φούρνου. Μόλις χρυσίσουν (δεν θέλουν πολύ χρόνο) τις
γυρίζουμε από την άλλη πλευρά , τις ξαναπερνάμε με το πινελάκι ελαιόλαδο και τις βάζουμε να πάρουν χρώμα ξανά στο γκριλ. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης και τις φυλάμε στον καταψύκτη.
Βαγγελιώ Κασσαπάκη
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!!!!!!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή 🙂
Δεν ήξερα ότι υπάρχει τρόπος να συντηρήσουμε τις μελιτζάνες στην κατάψυξη! Χαίρομαι γιατί οι μελιτζάνες μου αρέσουν. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση Vita!
Τα περισσότερα τρόφιμα διατηρούνται Selcouth, απλά καποιοι τρόποι διατήρησης αλλοιώνουν την γεύση τους. Θεωρώ ότι τούτος είναι καλός τρόπος για τις μελιτζάνες
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ, ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ!!!!ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΨΥΞΩ!!!!!!!!!!!!!!
Μαρία ποιός τη χάρη σου! Αν μάλιστα έχεις δικά σου λαχανικά μπορείς να κάνεις όλες τις "προμήθειες" του χειμώνα!
Παω να πάρω μελιτζάνες να βάλω στην κατάψυξη … ευχαριστούμε για την ανάρτηση Βαγγελιώ !
Φιλιά
Κόννα μου κι εμένα είναι από τα καλύτερά μου λαχανικά αλλά οι χειμωνιάτικες δεν μ' αρέσουν, οπότε…
Vita,έχω ήδη βάλει στον καταψύκτη για το χειμώνα.
Ψητές τις φτιάχνω και τις αποθηκεύω στα αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης.
Φιλιά!
Καλή η ιδέα με τα αλουμινένια ταψάκια Ελένη! Και του χρόνου!
Και η μάμα μου τις φτιάχνει έτσι τις μελιτζάνες του κήπου μας!
Και είναι μεγάλη ευκολία γιατί με αυτό τον τρόπο είναι μισομαγειρεμένο όποιο φαγητό σκεφτείς με μελιτζάνα!
Ναι Μαρίνα μου , είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου!
Βαγγελιώ μου, οι συμβουλές σου είναι όπως πάντα πολύ χρήσιμες!
Φιλιά
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου. Πάντα με τον καλό σου λόγο!
Βαγγελιώ μου μπράβο, βολεύει αφάνταστα η αποθήκευση , σου λύνει και τα χέρια διότι έχεις πιο πολλές επιλογές για να μαγειρέψεις!Χρησιμότατη ανάρτηση!
Φιλιά πολλά!
πωπω τι ωραια αναρτηση και ειχα ξεχασμενες μελιτζανες στην καταψυξη μεχρι που χαλασαν!θα παρω να τισ κανω ομως γιατι μου αρεσουν πολυ!περιμενω και αλλες τετοιες αναρτησεις!
Καλά,υπέροχη πρόταση και πολύ πολύ χρήσιμη! Ανάρτηση με όλες τις λεπτομέρειες, μπράβο! Μου άρεσε πάρα πολύ και θα την εφαρμόσω για δοκιμή, γιατί εδώ υπάρχουν μελιτζάνες, επειδή είναι εισαγωγής, όλο το χρόνο.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
poly oraio
ειχα απο τον κηπο των γονειων μου πολλες μελιτζανες ..και επειδη εγω στον μουσακα μου της ψηνω δεν της τηγανιζω της μελιτζανες μου … της εψησα ολες με τον τροπο που Παρουσιαζεις …και της εβαλα στον καταψηκτη μου … ειχα της αμφιβολιες μου .ομως αν κανω σωστα .. τωρα ομως πειστηκα οτι εκανα το σωστο!! καθε αμφιβολια που ειχα εξαφανιστηκε !! μπραβο !!
Επειδή και εγώ ένα από τα είδη που συντηρώ στον καταψύκτη είναι οι μελιτζάνες θα προσθέσω και κάτι. Μετά το τηγάνισμα τις βάζω σ ένα ρηχό ταψί κουζίνας την μία δίπλα στην άλλη , τις βάζω στον καταψύκτη και αφού παγώσουν τότε τις βάζω σε σακουλάκια μαγεριές – μαγεριές ( για να μην ξεπαγώνω παραπάνω ποσότητα απο ότι θέλω ) ) Ξεκολλούν πάρα πολύ εύκολα
Να είσαι πάντα καλά
Σημερα σας βρηκα, ψαχνοντας να βρω τι θα κανω το πετιμεζι που μας χαρισαν.. ευχαριστω για τις μελιτζανες ,δεν ηξερα οτι μπορω να τις καταψυξω!!!
Τέλεια ιδέα!!!
Θα την κάνω σήμερα κιόλας,με τις μελιτζάνες που μόλις μάζεψα απο το μποστάνι μας!!!
Αργυρώ Π.
Καταπληκτικο το blog, να ειστε καλα.ξερεις κανεις στον καταψυκτη ποσο κρατανε;
Ανώνυμος15 Αυγούστου 2013 – 2:08 π.μ. ΕΓΩ ΤΙΣ ΕΧΩ 1 ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.
Πολλη καλη ιδεα!!!Θα το δοκιμασω!!!
ΕΓΩ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΨΗΝΩ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΥΣΩ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΟΦΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΑΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ
ΕΓΩ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΨΗΝΩ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΥΣΩ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΟΦΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΑΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ
ΕΓΩ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΨΗΝΩ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΥΣΩ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΟΦΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΑΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ
[…] Εγώ το προτιμώ στην αρχική του απλότητα και το μόνο που προσθέτω στη σάλτσα μου είναι λίγο σκόρδο και 2-3 φύλλα βασιλικού.Επίσης, αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες τις ψήνω στο grill όπως όταν είναι να τις καταψύξω. […]
Αγαπητή Βήτα χαίτετε, Πάντα ενδιαφέροντες οι αναρτήσεις που παρακολουθώ θάλεγα πάνω από 10 χρόνια. Γιά τις μελιτζανες αν τις βάλουμε σε μιά σακούλα (αφού τις ψήσουμε πρώτα) θα είναι καλές για μελιτζανοσαλάτα γιατί όταν ξεπαγώσουν θα είναι νιανιά. Γιά μουσακά όμως, αφούν ψηθούν, τις βάζω δέκα-δέκα σε μιά στρώση ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδοχαρτου. Κι έτσι οι διάφορες στρώσεις μπαίνουν στην καταψυξη περιμένοντας να γίνουν μουσακάς. Αύριο όπως κάθε χρόνο θα κάνω μαρμελάδα κυδώνι σύμφωνα με την συνταγή σου.
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ γιά την ιστοσελίδα σου
Βασίλης Βεργανελάκης
Μόντρεαλ Καναδάς
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για τη διαρκή δεκαετή εμπιστοσύνη! Με τιμά πολύ τοσχόλιό σας! Πολύ καλή η ιδέα του στρωσίματος σε λαδόχαρτο, σας ευχαριστώ που τη μοιραστήκατε. Καλή επιτυχία στη μαρμελάδα σας, και του χρόνου.
πολυ καλο
Ευχαριστώ πολύ!