Αμέτρητες συνταγές, πάντα ευπρόσδεκτα!
Τα λαδερά κουλουράκια είναι από τα πιο αγαπημένα βουτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι νόστιμα, υγιεινά, διατηρούνται για εβδομάδες και συνοδεύουν το πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι αλλά και τις λεμονάδες τις πορτοκαλάδες, τις βυσσινάδες και όλους τους χυμούς φρούτων που μας δροσίζουν αυτή την εποχή.
Στην Κρήτη φτιάχνουμε μυρωδάτα τραγανά λαδοκουλουράκια τυλιγμένα με μπόλικο σουσάμι . Τα λέμε σισαμωτά κουλουράκια. Η συνταγή είναι απλή και με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Αρχικά τα λαδοκουλουράκια φτιαχνότανε για να αξιοποιηθεί και να μη πεταχτεί το ζυμάρι που κολλούσε στις ξύλινες σκάφες που ζύμωναν παλιότερα οι νοικοκυρές το ψωμί.
Προσθέτανε ελαιόλαδο και κάποιο γλυκαντικό (ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι) , το ζυμάρι ξεκολούσε και έφτιαχναν μικρά βουτήματα που τα τυλίγανε στο σουσάμι και ήταν η χαρά των παιδιών ελλείψει άλλων γλυκισμάτων. Μάλιστα τα έβαζαν για να ψηθούν κοντά στην πόρτα του φούρνου γιατί και η θερμοκρασία έπρεπε να είναι χαμηλότερη από εκείνη που ψήνεται το ψωμί, και ο χρόνος ψησίματος είναι λιγότερος.
Αργότερα προστέθηκε ο χυμός πορτοκαλιού και τα μυρωδικά και έχουμε τα λαδερά κουλουράκια όπως τα ξέρουμε σήμερα. Συνταγές αμέτρητες , με -πάνω κάτω- τα ίδια υλικά. Εκεί που διαφέρουν είναι στην αναλογία των υλικών που όμως είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα και καθορίζει το πόσο τραγανά είναι.
Τα σημερινά είναι τραγανά σαν μπισκοτάκια. Δεν είναι αφράτα και είναι ιδανικά για βούτημα σε καφέ, σε γάλα σε τσάι ή άλλο βραστάρι, και επί πλέον διατηρούνται για εβδομάδες. Αν σας αρέσουν τα αφράτα , μη φτιάξετε αυτά, έχω άλλη πιο κατάλληλη συνταγή. Αυτή εδώ είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου.Τα υλικά ήταν μετρημένα σε κρασοπότηρα. Έχω 1-2 κρασοπότηρα παλαιού τύπου που τα χρησιμοποιώ σαν μεζούρες .
Σήμερα λοιπόν για να δώσω σωστά τη συνταγή μέτρησα την ποσότητα που χωράνε και είδα ότι αντιστοιχεί σε μισή δοσομετρική κούπα. Επίσης όπως κάνω σχεδόν πάντα στις παλιές συνταγές, έχω προσαρμόσει σε μικρότερες ποσότητες τα υλικά .
Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνουμε τα σισαμωτά μας λαδερά κρητικά κουλουράκια:
Υλικά
1 κούπα λάδι (εννοείται ελαιόλαδο)
1,5 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Επί το έργον
Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη , τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε για λίγο. Γίνεται ένα ρευστό, πηχτό μίγμα . Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό των εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ. Ανακατεύουμε μέχρι να νοιώθουμε ελάχιστη ζάχαρη στα δάκτυλά μας.Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε καμιά χουφτίτσα ακόμη ώστε να μη κολλάει η ζύμη. Να μη γίνει όμως και σκληρή.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Πλένουμε το σουσάμι και τι βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και το πασπαλίζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σαν μέτριο καρύδι και το πλάθουμε κορδονάκι. Το κυλάμε στο σουσάμι, και μετά απαλά στην επιφάνεια ζυμώματος ώστε να πιεστεί το σουσάμι και να κολλήσει. Αν θέλουμε το αφήνουμε μακρουλό –τριβιδάκι το λέμε εμείς- ή το γυρίζουμε σε κουλουράκι.
Η ζύμη αυτής της συνταγής πλάθεται εύκολα, δεν σπάει, και αν σας αρέσει να ασχολείστε με ζύμες, θα απολαύσετε το ζύμωμα των συγκεκριμένων κουλουριών.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι (ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος) και τα ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει καλά. Ακόμη και μετά από ένα μήνα είναι πολύ ωραία!
Γίνονται 80-100 κουλουράκια, ανάλογα με το μέγεθος, δηλαδή 3,5-4 ταψάκια της κουζίνας.
Παρατηρήσεις
1) Αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της σόδας, βάζουμε 1 κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια μπέικιν. Το μπέικιν όμως μπαίνει στο αλεύρι. Όχι στο χυμό.
2) Μπορούμε αν δεν υπάρχουν φρέσκα πορτοκάλια να βάλουμε χυμό . Παλιότερα που δεν υπήρχαν οι χυμοί έβαζαν πορτοκαλάδα του μπουκαλιού όταν τα έφτιαχναν το καλοκαίρι . Αν ο χυμός έχει ζάχαρη, ελαττώνουμε λίγο την ποσότητα που γράφω στα υλικά.
3) Αν δεν έχετε ρακή χρησιμοποιείστε κάποιο άλλο οινοπνευματώδες (κονιάκ, βότκα, άσπρο ρούμι κλπ).
4) Μόλις βάλουμε το πρώτο ταψάκι στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το δεύτερο ώστε να μην καίει άδικα ο φούρνος. Τα επόμενα ταψάκια μπορεί να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ψηθούν γιατί ο φούρνος είναι καλοθερμασμένος , οπότε έχουμε το νου μας…
5) Αν δεν σας αρέσει να πλάθετε κουλουράκια, πολύ ωραία θα βρείτε από τους συνεταιρισμούς γυναικών, που κάνουν και διαδικτυακές αποστολές!
Τα λατρεύω αυτά τα κουλουράκια!!!!
Φιλιά
Καλό βράδυ
Αστεράκι έλα να πιούμε τον καφέ μας να πάρεις όσα θέλεις 🙂 . Καλημέρα!
Η πεθερά μου, που είναι από την Ήπειρο, μου έχει δώσει αυτή τη συνταγή με τη διαφορά ότι το λάδι είναι 2 κούπες στο 1 κιλό και κάτι αλεύρι και 1 κουτ. σόδα και 2 μπέκιν. Πράγματι, είναι ωραία!
Εγώ τα φτιάχνω με αλεύρι ολικής άλεσης. Μια χαρά γίνονται.
Αν και εχω την συνταγή της μαμάς μου (ελάχιστα διαφοροποιημένη) δεν μπορώ να αντισταθώ στην συνταγή σου, τα φτιάχνω τώρα που εχω λίγο χρόνο για να τα απολαύσω αυριο με τον πρωινό μου καφέ!!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Καλοκαίρι στις Αρχάνες, η γιαγιά μου πάντα τα είχε έτοιμα αφού ήξερε ότι τα λατρεύαμε οι εγγονές τις!
Ελπίζω να τα φτιάξουμε με την αδερφή μου τώρα που θα γυρίσω για διακοπές!
Τι δείχνουν αυτά τα cookies.
Είμαι τρελός για το σουσάμι και κάθε φορά τρώω τόσο πολύ ψωμί στον Κάλαμο γιατί το κάνουν με το σουσάμι.
Από ό, τι καταλαβαίνω, μπορείτε να κάνετε σε πολλές παραλλαγές.
Θα ήθελα σίγουρα να χαλάσουν για την επιλογή.
Είναι εντάξει εάν πρέπει να επιλέξει να λάβει τα εν λόγω πηχτή, αλλά ………. φάει όλους τους άλλους. Ευτυχώς, αυτή τη σκέψη, δεν σας κάνει να λίπος.
Ένα μεγάλο φιλί και μια αγκαλιά σφιχτά.
Πολύ ωραία! Γεια στα χέρια σου!
Tραγανά τα θέλω και ξεροψημένα….αν δεν είχε τόση ζέστη θα έμπαινα στην κουζίνα!!!
Τα κουλουράκια σου έγιναν πολύ όμορφα!
Η συνταγή που φτιάχνω είναι παρόμοια με τη δική σου.Όμως εγώ δεν ήξερα το κόλπο με τη ζάχαρη στο σουσάμι!Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω.
Γυριστρούλα, όπως λέω όλες αυτές οι συνταγές έχουν πάνω κάτω τα ίδια υλικά. Διαφέρουν στις αναλογίες που ρυθμίζουν βέβαια και το πόσο τραγανά γίνονται.
Ριρή πολύ θα ήθελα τη συνταγή της μαμάς σου για να τη δοκιμάσω κι εγώ 🙂
Μαρινάκι βέβαια θα τα φτιάξετε. Είναι τόσο εύκολα!
Annamaria, αμέτρητες παραλλαγές. Και γλυκά και αλμυρά και σκέτα. Πολλές συνταγές ψωμιού και κουλουριών έχουν σουσάμι.
mia maria σ' ευχαριστώ!
Λίλα πάντα αφήνω ένα ταψάκι να το "πάρει" λίγο ο φούρνος :-). Έτσι μ' αρέσουν και μένα.
Χαραυγή όλες οι συνταγές αυτές είναι παρόμοιες. Δημοσίευσε και τη δική σου να τη δοκιμάσουμε. Με τη ζάχαρη μάλλον κολλάει καλύτερα το σουσάμι…
mmmmm υπέροχα
Βικυ
http://handmadebyvicky.blogspot.com
Βίκυ καλώς όρισες. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου
Από τα καλύτερά μου…τούτα τα κουλουράκια Βαγγελιώ μας! Για όλες τις εποχές και με όλες τους τις εκδοχές. Ασε που για μένα είναι και κατάλληλο για την εκτόνωση του άγχους, οπότε μια φορά τον μήνα όλο και σκαρώνω 2-3 ταψάκια!!! Και φυσικά υπάρχουν καταναλωτές, δεν μένουν καθόλου παραπονεμένα τα καημένα τα κουλουράκια.
Μοσχομυριστά πεντανόστιμα κουλουράκια!!!!
φιλάκια
vita μου συγνωμη, σε ενοχλω. ειχα ποσταρει ενα σχολιο πριν λιγες μερες για μια συνταγη με κατι πιτακια σφακιανα. δυστυχως δεν βρισκω πια την συνταγη, και δεν ειχα φροντισει να την εκτυπωσω. υ
σε παρακαλω μπορεις να μου λινκαρεις το ποστ?
σε ευχαριστω πολυ.
επισης καλο καλοκαιρι μια που μπηκαμε και επισημα.
Η Vita είπε (μιας και ο blogger κάνει νούμερα πάλι…)
Πηνελόπη με καλύπτεις απόλυτα με όλα όσα γράφεις.
Ιδιαίτερα στο θέμα της εκτόνωσης 🙂
Μανουσίνα σ' ευχαριστώ !
grEAT
εδώ είναι η συνταγή σου:
http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/09/blog-post_18.html
Μάλιστα έχω απαντήσει στην ερώτησή σου…
Vita
ευχαριστω πολυ και τους δυο!
Καλησπέρα πατρίδα 🙂
Καλορίζικη η σελίδα στο facebook! Χάρηκα που σε βρήκα και μάλιστα μου θύμισες συνταγή για κουλουράκια που έψαχνα. Εχεις παρατηρήσει πως έχει τα ίδια υλικά με τα μελομακάρονα; με λιγότερο λάδι και αντί για κονιάκ ρακή. Γι'αυτό πιστεύω πως θα γίνονται λιγότερο τριφτά και θα κρατιώνται καλά για τον καφέ. Στα υλικά έχεις δύο φορές τη σόδα. Πιστεύω πως το ένα θα πρέπει να είναι baking, ναι;
Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να ετοιμάζεστε για ήρεμο και ξεκούραστο καλοκαίρι!
Βίκυ μου! Καλώς τηνε!
Σ' ευχαριστώ για την επισήμανση. Μπα δεν είναι μπέικιν. Δύο κουταλάκια σόδα έχουν.Από παραδρομή γράφτηκε και σπεύδω να το διαγράψω. Αν βάλουμε μπέικιν "κόβουμε" το ένα από τη σόδα.
Βέβαια το λάδι κάνει τη διαφορά ή για να ακριβολογούμε οι διαφορετικές αναλογίες. Όχι μόνο τα μελομακάρονα, αλλά και τα πατουδερά, και τα σταφιδωτά και πολλά παξιμαδάκια ίδια υλικά πάνω κάτω έχουν, σε πολυ διαφορετικές αναλογίες
Τούτα εδώ είναι σχετικά σκληρούτσικα, άλλες συνταγές έχουν τουλάχιστον 1,5 ποτήρι λάδι στο κιλό το αλεύρι αλλά είναι πιο διαίτης και πιο αντοχής (στα ταξίδια 🙂 )
Καλό καλοκαίρι και σε σας. Με το καλό να δεχτούμε τα "ξενιτεμένα" μας.
Ένα tip για το ζύμωμα.Εγώ δυστυχώς πριν από 9χρ.άπειρη εντελώς και χωρίς βοήθεια αποφάσισα να φτιάξω αυτά τα λαδοκούλουρα.Δεν γινόταν όμως με τίποτα να τους δώσω σχήμα.Έτσι φανταστείτε τα νεύρα μου κτλ.Για να μην πολυλογώ κτυπάει το κουδούνι και μια καλή φίλη Πηραιώτισα μου είπε το μυστικό με την μπομπίνα (την χρησιμοποιούν η μοδίστρες έχει κωνικό σχήμα και γύρω από αυτή είναι η κλωστή)ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα φύλο με πάχος όσο κρίνουμε ότι χρειάζεται.Πέρνουμε την μπομπίνα και κόβουμε τον μεγάλο κύκλο δηλ.το μπισκότο.Τί μας λύπη όμως?η τρυπούλαααα!!!Έτσι γυρνάμε ανάποδα την μπομπίνα και κάνουμε και την τρυπούλα.Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.Μέτα από τόσα χρόνια δεν την αποχωρίζομαι με τίποτα.Αν ψάξετε για μπομπίνα μην πάρετε χάρτινη αλλά πλαστική και όχι μικρό μέγεθος αλλά μεγάλο.Συγνώμη αν σας κούρασα.
Έστω και καθυστερημένα είδα το σχόλιο και σ' αυχαριστώ. Ξέρω από πρώτο χέρι τι είναι οι μπομπίνες (η μαμά μου είχε σχετική επιχείρηση 🙂 ) . Το βρίσκω υπέροχη ιδέα!
τι λάδι βάζεις?ελαιολαδα?
Εννοείται! Κρητική συνταγή και σπορέλαιο είναι ασυμβίβαστα πράγματα!
einai fantastika dokimasteta .
η ζαχαρη μηπως ειναι λιγη?? η εχει γινει λαθος στην συνταγη??
Κάθε άλλο! Αυτού του είδους τα λαδοκουλουράκια δεν είναι υπερβολικά γλυκά. Σας βεβαιώνω ότι αναλογικά έχουν περισσότερη ζάχαρη από άλλες συνταγές της κατηγορίας. Πάντως μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά βουτήματα.
Καλημέρα και απο εμένα !
Τα κουλουράκια σου ειναι καταπληκτικά και τα έκανα συχνά! Τέλεια με τον ελληνικό καφέ μου!! Τώρα δεν εχω πολύ χρόνο και αναρωτιέμαι αν με την ίδια συνταγή μπορώ να κάνω παξιμαδάκια … Τί νομίζεις ;;
Ευχαριστώ πολύ! Δεν τα έχω κάνει ποτέ ως παξιμαδάκια αυτά. Δείτε εδώ δυο συνταγές εναλλακτικές τούτης που θα σας αρέσουν σίγουρα:
Τα πρώτα είναι στην ουσία ζύμη από κουλουράκια που τα κόβουμε σαν παξιμαδάκια
http://staging.cretangastronmy.gr/2012/03/%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D-2/
και αυτήν εδώ που είναι αυθεντικά κρητικά παξιμαδάκια λαδιού (δοκιμάστε τα σκέτα ή με καρύδια ή με αμύγδαλα ή με σταφίδες)
http://staging.cretangastronmy.gr/2010/07/%CF%80%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D-2/
[…] σε ταψάκι. Αναλυτικά το πλάσιμο περιγράφεται εδώ. Ωστόσο ο φούρνος έχει φτάσει στη θερμοκρασία […]
Τελεια καταπληκτικα τα τρωνε τα παιδια με το γαλα τους
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Δεν έχω λόγια είναι τέλεια τα έφτιαξα πρώτη φορά πραγματικά δεν μπορεί να σου πάει τίποτα στραβά αν ακολουθήσετε τις οδηγίες είναι φανταστικά και για τις μέρες μας πάρα πολύ οικονομικά!!!!!
Ευχαριστώ για το τόσο όμορφο σχόλιο! Χαίρομαι που τα δοκιμάσατε και σας άρεσαν!
Έκανα τα κουλουράκια σας και βγήκαν υπέροχα, ευχαριστώ για την συνταγή.
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε!
ποια συνταγή μας προτείνετε για πιο αφράτα κουλουράκια;
Αναζητείστε στο site ανεβατά κουλουράκια. Είναι όλα τους αφράτα!