Vegan/vegetarian

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Αμέτρητες συνταγές, πάντα ευπρόσδεκτα!

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Τα λαδερά κουλουράκια είναι από τα πιο αγαπημένα βουτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι νόστιμα, υγιεινά, διατηρούνται για εβδομάδες και συνοδεύουν το πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι αλλά και τις λεμονάδες τις πορτοκαλάδες, τις βυσσινάδες και όλους τους χυμούς φρούτων που μας δροσίζουν αυτή την εποχή.

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Στην Κρήτη φτιάχνουμε μυρωδάτα τραγανά λαδοκουλουράκια τυλιγμένα με μπόλικο σουσάμι . Τα λέμε σισαμωτά κουλουράκια. Η συνταγή είναι απλή και με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Αρχικά τα λαδοκουλουράκια φτιαχνότανε για να αξιοποιηθεί και να μη πεταχτεί το ζυμάρι που κολλούσε στις ξύλινες σκάφες που ζύμωναν παλιότερα οι νοικοκυρές το ψωμί.

Προσθέτανε ελαιόλαδο και κάποιο γλυκαντικό (ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι) , το ζυμάρι ξεκολούσε και έφτιαχναν μικρά βουτήματα που τα τυλίγανε στο σουσάμι και ήταν η χαρά των παιδιών ελλείψει άλλων γλυκισμάτων. Μάλιστα τα έβαζαν για να ψηθούν κοντά στην πόρτα του φούρνου γιατί και η θερμοκρασία έπρεπε να είναι χαμηλότερη από εκείνη που ψήνεται το ψωμί, και ο χρόνος ψησίματος είναι λιγότερος.

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Αργότερα προστέθηκε ο χυμός πορτοκαλιού και τα μυρωδικά και έχουμε τα λαδερά κουλουράκια όπως τα ξέρουμε σήμερα. Συνταγές αμέτρητες , με -πάνω κάτω- τα ίδια υλικά. Εκεί που διαφέρουν είναι στην αναλογία των υλικών που όμως είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα και καθορίζει το πόσο τραγανά είναι.

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Τα σημερινά είναι τραγανά σαν μπισκοτάκια. Δεν είναι αφράτα και είναι ιδανικά για βούτημα σε καφέ, σε γάλα σε τσάι ή άλλο βραστάρι, και επί πλέον διατηρούνται για εβδομάδες. Αν σας αρέσουν τα αφράτα , μη φτιάξετε αυτά, έχω άλλη πιο κατάλληλη συνταγή. Αυτή εδώ είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου.Τα υλικά ήταν μετρημένα σε κρασοπότηρα. Έχω 1-2 κρασοπότηρα παλαιού τύπου που τα χρησιμοποιώ σαν μεζούρες .

Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

Σήμερα λοιπόν για να δώσω σωστά τη συνταγή μέτρησα την ποσότητα που χωράνε και είδα ότι αντιστοιχεί σε μισή δοσομετρική κούπα. Επίσης όπως κάνω σχεδόν πάντα στις παλιές συνταγές, έχω προσαρμόσει σε μικρότερες ποσότητες τα υλικά .

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνουμε τα σισαμωτά μας λαδερά κρητικά κουλουράκια:

Παρατηρήσεις

1) Αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της σόδας, βάζουμε 1 κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια μπέικιν. Το μπέικιν όμως μπαίνει στο αλεύρι. Όχι στο χυμό.

2) Μπορούμε αν δεν υπάρχουν φρέσκα πορτοκάλια να βάλουμε χυμό . Παλιότερα που δεν υπήρχαν οι χυμοί έβαζαν πορτοκαλάδα του μπουκαλιού όταν τα έφτιαχναν το καλοκαίρι . Αν ο χυμός έχει ζάχαρη, ελαττώνουμε λίγο την ποσότητα που γράφω στα υλικά.

3) Αν δεν έχετε ρακή χρησιμοποιείστε κάποιο άλλο οινοπνευματώδες (κονιάκ, βότκα, άσπρο ρούμι κλπ).

4) Μόλις βάλουμε το πρώτο ταψάκι στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το δεύτερο ώστε να μην καίει άδικα ο φούρνος. Τα επόμενα ταψάκια μπορεί να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ψηθούν γιατί ο φούρνος είναι καλοθερμασμένος , οπότε έχουμε το νου μας…

5) Αν δεν σας αρέσει να πλάθετε κουλουράκια, πολύ ωραία θα βρείτε από τους συνεταιρισμούς γυναικών, που κάνουν και διαδικτυακές αποστολές!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο