Ο αρακάς είναι ένα από τα λαχανικά που το βρίσκουμε νωπό μόνο 2-3
μήνες. Εν τούτοις το καταναλώνουμε όλο το χρόνο περισσότερο από πολλά
άλλα. Ο κατεψυγμένος αρακάς υστερεί ελάχιστα από τον ολόφρεσκο σε γεύση αν
είναι καλής ποιότητας. Όμως έχω πάρει κάποτε αρακά του εμπορίου που έβρασε
δυσκολότερα κι από τα πιο κακόψητα όσπρια!
μήνες. Εν τούτοις το καταναλώνουμε όλο το χρόνο περισσότερο από πολλά
άλλα. Ο κατεψυγμένος αρακάς υστερεί ελάχιστα από τον ολόφρεσκο σε γεύση αν
είναι καλής ποιότητας. Όμως έχω πάρει κάποτε αρακά του εμπορίου που έβρασε
δυσκολότερα κι από τα πιο κακόψητα όσπρια!
Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται ή να καταψύχεται το πολύ σε μια μέρα από την
συγκομιδή του γιατί κομμένος χάνει αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.
Εξάλλου και η συγκομιδή του λένε αυτοί που ξέρουν πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες
ώρες της ημέρας για να μην μένει σκληρός
και άγευστος στο βράσιμο. Εμείς πρέπει να διαλέξουμε λοιπόν φρέσκο αρακά με
ζωηρό πράσινο χρώμα και καλογεμισμένους λοβούς, στο σωστό στάδιο ωρίμανσης. Έτσι θα έχουμε νόστιμο κατεψυγμένο αρακά για αρκετούς μήνες μετά την συγκομιδή του και μάλιστα θα μας έχει κοστίσει πολύ λιγότερο από εκείνον του εμπορίου.
συγκομιδή του γιατί κομμένος χάνει αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.
Εξάλλου και η συγκομιδή του λένε αυτοί που ξέρουν πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες
ώρες της ημέρας για να μην μένει σκληρός
και άγευστος στο βράσιμο. Εμείς πρέπει να διαλέξουμε λοιπόν φρέσκο αρακά με
ζωηρό πράσινο χρώμα και καλογεμισμένους λοβούς, στο σωστό στάδιο ωρίμανσης. Έτσι θα έχουμε νόστιμο κατεψυγμένο αρακά για αρκετούς μήνες μετά την συγκομιδή του και μάλιστα θα μας έχει κοστίσει πολύ λιγότερο από εκείνον του εμπορίου.
Στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχει γενικά μια κουλτούρα διατήρησης
των προϊόντων κάθε εποχής, για χρήση τους σε περιόδους που δεν βρίσκονται στην
παραγωγή. Αυτό έχει μείνει από παλιότερες δεκαετίες, όταν όλοι καλλιεργούσαν
λαχανικά για δική τους χρήση. Μάλιστα συνηθέστεροι τρόποι συντήρησης των
λαχανικών ήταν η αποξήρανση και η
κονσερβοποίηση. Τώρα βέβαια ο
ευκολότερος τρόπος είναι η κατάψυξη. Αυτές τις μέρες λοιπόν βρήκα στην
λαϊκή ντόπιο φρέσκο αρακά σε πολύ καλή τιμή και έβαλα στην κατάψυξη μερικά σακουλάκια για
αργότερα.
των προϊόντων κάθε εποχής, για χρήση τους σε περιόδους που δεν βρίσκονται στην
παραγωγή. Αυτό έχει μείνει από παλιότερες δεκαετίες, όταν όλοι καλλιεργούσαν
λαχανικά για δική τους χρήση. Μάλιστα συνηθέστεροι τρόποι συντήρησης των
λαχανικών ήταν η αποξήρανση και η
κονσερβοποίηση. Τώρα βέβαια ο
ευκολότερος τρόπος είναι η κατάψυξη. Αυτές τις μέρες λοιπόν βρήκα στην
λαϊκή ντόπιο φρέσκο αρακά σε πολύ καλή τιμή και έβαλα στην κατάψυξη μερικά σακουλάκια για
αργότερα.
Ο δικός μου τρόπος για την συντήρηση του αρακά στην κατάψυξη
είναι ο εξής:
είναι ο εξής:
Αφού καθαρίσω τον αρακά από τα φλούδια του, τον ξεπλένω 1-2
νερά και βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Υπολογίζω με το μάτι
να καλύπτει τον αρακά μου όταν θα τον προσθέσω, αλλά για καλό και για κακό έχω
έτοιμο βρασμένο νερό και στον βραστήρα. Αφήνω να βράσει το νερό και προσθέτω
ελάχιστο αλάτι (για κάθε 5 περίπου λίτρα βάζω 1 γεμάτο κουταλάκι ). Μόλις
κοχλάσει το νερό προσθέτω τον αρακά και μετρώ 2-3 λεπτά από την ώρα που θα
ξαναρχίσει ο βρασμός.
νερά και βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Υπολογίζω με το μάτι
να καλύπτει τον αρακά μου όταν θα τον προσθέσω, αλλά για καλό και για κακό έχω
έτοιμο βρασμένο νερό και στον βραστήρα. Αφήνω να βράσει το νερό και προσθέτω
ελάχιστο αλάτι (για κάθε 5 περίπου λίτρα βάζω 1 γεμάτο κουταλάκι ). Μόλις
κοχλάσει το νερό προσθέτω τον αρακά και μετρώ 2-3 λεπτά από την ώρα που θα
ξαναρχίσει ο βρασμός.
Σουρώνω στο μεγάλο σουρωτήρι των μακαρονιών τον αρακά και
τον αφήνω να στραγγίξει και να κρυώσει τελείως. Τον βάζω σε σακουλάκια κατάψυξης
ανά 500 περίπου γραμμάρια, τα δένω και τα τοποθετώ με τέτοιο τρόπο στην
κατάψυξη ώστε να έχουν μικρό ύψος .
τον αφήνω να στραγγίξει και να κρυώσει τελείως. Τον βάζω σε σακουλάκια κατάψυξης
ανά 500 περίπου γραμμάρια, τα δένω και τα τοποθετώ με τέτοιο τρόπο στην
κατάψυξη ώστε να έχουν μικρό ύψος .
Όταν θέλω να τον μαγειρέψω δεν χρειάζεται
να τον ξεπαγώσω. Επίσης βάζω μια ποσότητα σε δίσκο σε μονή στρώση και τον καταψύχω για 2-3 ώρες να
σκληρύνουν οι καρποί.
να τον ξεπαγώσω. Επίσης βάζω μια ποσότητα σε δίσκο σε μονή στρώση και τον καταψύχω για 2-3 ώρες να
σκληρύνουν οι καρποί.
Μετά τον μαζεύω σε σακουλάκια. Έτσι κατά κανόνα δεν
γίνεται ένα σώμα και μπορώ να παίρνω κουταλιές αν χρειάζομαι μικρές ποσότητες . Μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση τον βάζω καλύτερα σε ένα μπολ ειδικό για κατάψυξη.
γίνεται ένα σώμα και μπορώ να παίρνω κουταλιές αν χρειάζομαι μικρές ποσότητες . Μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση τον βάζω καλύτερα σε ένα μπολ ειδικό για κατάψυξη.
Γενικά προσέχω να είναι στεγνά τα σακουλάκια
για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Ένα κόλπο για να μην κολλήσουν είναι μετά από 2-3 ώρες που θα τα βάλουμε στην
κατάψυξη να τα μετακινήσουμε , να τα ξεκολλήσουμε και μετά να τα αφήσουμε να
ψυχθούν εντελώς.
για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Ένα κόλπο για να μην κολλήσουν είναι μετά από 2-3 ώρες που θα τα βάλουμε στην
κατάψυξη να τα μετακινήσουμε , να τα ξεκολλήσουμε και μετά να τα αφήσουμε να
ψυχθούν εντελώς.
Την πρώτη δόση τη μάζεψα κι εγώ αλλά επειδή δεν έχω και τεράστιο καταψύκτη δεν ξέρω αν θα βάλω δεύτερη γιατί θέλω να βάλω και φασολάκια.
Εγώ δεν το ζεματώ τον πλένω μόνο, λες ότι είναι καλύτερα με το ζεμάτισμα;;
Καλό απόγευμα.
Ξανθή μου όλοι οι "ειδικοί" συνιστούν ζεμάτισμα. Έχω στο οικογενειακό μου περιβάλλον χημικό που μάλιστα είναι και μανιώδης της αποθήκευσης δικής της καλλιέργειας λαχανικών. Πρέπει να ζεματίζονται έστω και ελάχιστα. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ :
http://ekfe.reth.sch.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=58
Έχουν κάνει καλή δουλειά και σε τομείς της καθημερινότητας οι βιολόγοι του εργαστηρίου του Ρεθύμνου!
Ευχαριστώ πολύ πάω να το διαβάσω γιατί είδα ότι έχει πολλά χρήσιμα.
Τον λατρεύω τον αρακά και ο φρέσκος όπως και να το κάνουμε 'εχει τελείως άλλη γεύση!!!
΄Ετσι όπως τα λες πάνσοφη! Μόνο που διαρκεί λίγο η παραγωγή του!
Φροντίζει η μανούλα μου και για τον αρακά, καθώς και για τις μπάμιες, τα φασολάκια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές……
Όμως ούτε η μαμά μου τα ζεματάει…Θα της πω όμως τα σχετικά, αφού διαβάσω τον σύνδεσμο που έχεις γράψει της Ξανθής…
Ειδικά τα κομμένα λαχανικά Μαρίνα, το θέλουν το ζεματισματάκι τους…
Πολύ χρήσιμες αυτές οι αναρτήσεις Βαγγελιώ, να είσαι καλά να τις γράφεις!!
Όλο και περισσότερο θα χρειαζόμαστε τρόπους συντήρησης Λίλα μου…
Πρακτική και χρήσιμη η πληροφορία αυτή Vita μου
Ευχαριστουμε 🙂
Φιλιά
Νά είσαι καλά Μάριον!
Εγώ να σου πω την αλήθεια έχω βολευτεί πολύ τον κατεψυγμένο!
Αλλά τώρα που υπάρχει αφθονος στις λαϊκές, είναι μια καλή λύση και σίγουρα οικονομική να τον καταψύξουμε.
Φιλιά!
Το πρόβλημα είναι ο χώρος της κατάψυξης Έλενα 🙂
kai gw evala peripou 6 kg. me ta katharismena filla
tous. nomizw exoume ta idia sti katapsiksi mas =)
Kalimera Vita mou!
Εγώ έβαλα γύρω στα τέσσερα Οζλεμάκι μου. Δυστυχώς ο καταψύκτης μου δεν πρέπει να χωράει όσα ο δικός σου 🙂
καλημέρα Οζλεμ!
den mou ftanei o dikos mou, alla prepi na perimenw toulaxiston 2 xronia na parw pio megalo -san exw ena estiatorio!
Βάζω κι εγώ στην κατάψυξη,Βαγγελιώ,όσο αρακά περισσέψει από τον κήπο μου.Μέχρι τώρα τον έβαζα ,αφού τον έπλενα,χωρίς ζεμάτισμα…Θα δοκιμάσω τον τρόπο σου να δω τις διαφορές…Καλημέρα εύχομαι…
Όστρια το ζεμάτισμα κρατάει και το χρώμα και την υφή καλύτερα. Δες το σύνδεσμο που δινω στην Ξανθή!
Σε ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ για τις εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σου. Θα δοκιμάσω το ζεμάτιμα και στα φασολάκια.
Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ!
Ειδικά στα φασολάκια Ελένη που καθαρίζονται είναι απαραίτητο και μάλιστα 5-6 λεπτά!
Ωραία ιδέα Vita αυτή. Κι εγώ το σκεφτόμουν τώρα που υπάρχει ο φρέσκος αρακάς.
Αλλά που να τα χωρεσει όλα αυτή η κατάψυξη.
Φιλιά & καλό σ/κ 🙂
Αυτό είναι το μεγάαααλο πρόβλημα Μάριον!
endiaferousa anarthsh.egw etsi kanw me ta fasolakia!
Και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά Ειρήνη! Τα φασολάκια τα ζεματάω 5-6 λεπτά!
λοιπόν, δεν θέλω να κάνω σχόλιο για αυτή την ανάρτηση, αλλά για προηγούμενη: τι τέλειο το πράσινο μέρος του λοβού! καλύτερο από φασολάκια, τρυφερό, δεν το περίμενα. το καθάρισμα δεν ήταν τόσο τραγικό – και δεν χρειάζονται και όλα, τεσπα… δεν το είχα ξανακούσει δε πουθενά.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Κι εγώ έμεινα έκπληκτη με τη νοστιμιά τους! Πρέπει να έχεις μεγαλύτερη υπομονή από μένα γιατί εγώ, βαρέθηκα 🙂
Καλησπέρα σας. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αλλά πόσο χρονικό διάστημα διατηρείται ο αρακάς στην κατάψυξη; Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα και σε σας. Τον έχω κρατήσει μέχρι και 6 μήνες. Μετά τελειώνει συνήθως και δεν ξέρω πώς συμπεριφέρεται. Πιθανόν να κρατά περισσότερο. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!