Vegan/vegetarian

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Και για άμεση κατανάλωση βέβαια!

Την είχα υποσχεθεί πριν μερικές μέρες σε φίλες που τη ζήτησαν μετά από ανάρτηση στο facebook όπου παρέπεμπα στην άλλη μου συνταγή για φρέσκια λεμονάδα. Είχα φτιάξει μια μικρή ποσότητα για τις μικρές μου και τους άρεσε τόσο πολύ που παρήγγειλαν να φτιάξω κι άλλη για το καλοκαίρι! Η λεμονιά μας φέτος είναι φουντωτή και γεμάτη λεμόνια και έτσι έχω άφθονη και εκλεκτή πρώτη ύλη.

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Από προχθές έχω δεχτεί πολλά μηνύματα από φίλες που ζητούν τη συνταγή και παρόλο που τα παγάκια στις φωτογραφίες μπορεί να μην ταιριάζουν με τον σημερινό καιρό (εδώ βρέχει…), δεν ανέβαλα τη δημοσίευση γιατί είναι η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε λεμονάδα! Ακόμη, πολλές φίλες μου λένε ότι μάζεψαν τα λεμόνια που έριξε ο χθεσινός Νότος κάτω, και θέλουν να επισπεύσουν την παρασκευή της.

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Θυμήθηκα λοιπόν με την ευκαιρία της προχθεσινής ανάρτησης στο fb, ότι μια φίλη μου είχε δώσει πάλαι ποτέ μια σχετική συνταγή για λεμονάδα που διατηρείται για μήνες στο ψυγείο. Είχα δοκιμάσει από τη δική της (είχαμε συναντηθεί κάποια στιγμή και μου είχε δώσει ένα μπουκαλάκι) και είχα ενθουσιαστεί. Εκείνη, από τους πιο δοτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο διαδίκτυο, μου έστειλε αναλυτικά τη συνταγή, με τόσες λεπτομέρειες που πέτυχε τέλεια!

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Δυστυχώς είναι αργά να την ευχαριστήσω γιατί μας «έφυγε» πολύ νωρίς. Δεν την είχα φτιάξει όταν έπρεπε για να της πω πόσο ωραία βγήκε και η δική μου. Είχα όμως την άδειά της να δημοσιεύω τις συνταγές που μου έδινε όπως κι εκείνη είχε τη δική μου να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει τις δικές μου. Φιλίες του internet και των social media, που κάποιες αποδεικνύονται πολύ δυνατές και πολύτιμες. Για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύω το όνομα της φίλης μου αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ σ’ εκείνην αφού είναι η “πηγή” αυτής της συνταγής.

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Το έχω ξαναπεί ότι με τη δημιουργία αυτού του site (blog ήταν στην αρχή…) έδωσα και πήρα. Και το εκτιμώ όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Βασισμένη στη συνταγή της φίλης μου είναι και η παραλλαγή με τη στέβια που θα δείτε παρακάτω. Για τις μικρές μου θα κρατήσω τη ζαχαρένια (η λεμονάδα διατηρείται για μήνες στο ψυγείο) κι εμείς θα απολαύσουμε τη «διαίτης»!

Σπιτική λεμονάδα για διατήρηση

Παραλλαγή

Για 200 ml χυμό λεμονιού (μετρημένο αφού περάσει από τη σήτα) 50 ml νερό 3 κουταλιές (45ml) στέβια 1:3 ή ανάλογη άλλης αντιστοιχίας 2 κουταλάκια (10 ml) ξύσμα λεμονιού ή φλούδα ενός μεγάλου λεμονιού Παρασκευή όπως παραπάνω.

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να φτιάξουμε λεμονάδα με χυμό που έχουμε καταψύξει αφού τον σουρώσουμε. Η ποσότητα που αναφέρω στα υλικά αφορά σουρωμένο χυμό.
  2. Όταν βάλουμε να βράσει η ζάχαρη με το νερό είμαστε πάνω από την κατσαρόλα γιατί φουσκώνει πολύ. Στην αρχή ανακατεύουμε καλά να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας η ζάχαρη.
  3. Στην παρασκευή με την στέβια έβαλα ξύσμα. Θεωρώ ότι το ίδιο αρωματική έγινε με και με τη φλούδα. Παίρνω τη φλούδα με peeler για να μην πικρίζει η λεμονάδα μου. Κράτησα το ξύσμα από τα ολόφρεσκα λεμόνια μου στην κατάψυξη για άλλες χρήσεις!
  4. Έφτιαξα λίγη ποσότητα με στέβια γιατί δεν ξέρω αν συντηρηθεί τόσο καλά όσο με τη ζάχαρη (η ζάχαρη είναι καλό συντηρητικό…).
  5. Παρόλο που εδώ η ποσότητα του νερού είναι μικρή, προτιμώ να είναι εμφιαλωμένο και εγώ διαλέγω πάντα το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο