Και για άμεση κατανάλωση βέβαια!
Την είχα υποσχεθεί πριν μερικές μέρες σε φίλες που τη ζήτησαν μετά από ανάρτηση στο facebook όπου παρέπεμπα στην άλλη μου συνταγή για φρέσκια λεμονάδα. Είχα φτιάξει μια μικρή ποσότητα για τις μικρές μου και τους άρεσε τόσο πολύ που παρήγγειλαν να φτιάξω κι άλλη για το καλοκαίρι! Η λεμονιά μας φέτος είναι φουντωτή και γεμάτη λεμόνια και έτσι έχω άφθονη και εκλεκτή πρώτη ύλη.
Από προχθές έχω δεχτεί πολλά μηνύματα από φίλες που ζητούν τη συνταγή και παρόλο που τα παγάκια στις φωτογραφίες μπορεί να μην ταιριάζουν με τον σημερινό καιρό (εδώ βρέχει…), δεν ανέβαλα τη δημοσίευση γιατί είναι η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε λεμονάδα! Ακόμη, πολλές φίλες μου λένε ότι μάζεψαν τα λεμόνια που έριξε ο χθεσινός Νότος κάτω, και θέλουν να επισπεύσουν την παρασκευή της.
Θυμήθηκα λοιπόν με την ευκαιρία της προχθεσινής ανάρτησης στο fb, ότι μια φίλη μου είχε δώσει πάλαι ποτέ μια σχετική συνταγή για λεμονάδα που διατηρείται για μήνες στο ψυγείο. Είχα δοκιμάσει από τη δική της (είχαμε συναντηθεί κάποια στιγμή και μου είχε δώσει ένα μπουκαλάκι) και είχα ενθουσιαστεί. Εκείνη, από τους πιο δοτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο διαδίκτυο, μου έστειλε αναλυτικά τη συνταγή, με τόσες λεπτομέρειες που πέτυχε τέλεια!
Δυστυχώς είναι αργά να την ευχαριστήσω γιατί μας «έφυγε» πολύ νωρίς. Δεν την είχα φτιάξει όταν έπρεπε για να της πω πόσο ωραία βγήκε και η δική μου. Είχα όμως την άδειά της να δημοσιεύω τις συνταγές που μου έδινε όπως κι εκείνη είχε τη δική μου να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει τις δικές μου. Φιλίες του internet και των social media, που κάποιες αποδεικνύονται πολύ δυνατές και πολύτιμες. Για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύω το όνομα της φίλης μου αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ σ’ εκείνην αφού είναι η “πηγή” αυτής της συνταγής.
Το έχω ξαναπεί ότι με τη δημιουργία αυτού του site (blog ήταν στην αρχή…) έδωσα και πήρα. Και το εκτιμώ όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Βασισμένη στη συνταγή της φίλης μου είναι και η παραλλαγή με τη στέβια που θα δείτε παρακάτω. Για τις μικρές μου θα κρατήσω τη ζαχαρένια (η λεμονάδα διατηρείται για μήνες στο ψυγείο) κι εμείς θα απολαύσουμε τη «διαίτης»!
Υλικά
Για περίπου 1 λίτρο συμπυκνωμένη λεμονάδα θα χρειαστούμε:
500 ml χυμό λεμονιού
500 gr ζάχαρη
125 ml νερό
Φλούδες 2-3 λεμονιών ή ξύσμα 2 λεμονιών
Επί το έργον
Περνάμε από ψιλή σήτα (ακόμη καλύτερα από λεπτό ύφασμα) τον χυμό.
Δεν πρέπει να έχει «ψίχα» από λεμόνι. Βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα ή τις φλούδες και μόλις φουσκώσει αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τον χυμό (δείτε παρατηρήσεις).
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ξανασουρώνουμε να απομακρυνθεί το ξύσμα ή οι φλούδες. Γεμίζουμε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Στο σερβίρισμα, αραιώνουμε τη λεμονάδα μας με νερό σε αναλογία 1:5 ή 1:6. Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου ή μέντας ή λουίζας ή με κομμένες φράουλες.
Παραλλαγή
Για 200 ml χυμό λεμονιού (μετρημένο αφού περάσει από τη σήτα) 50 ml νερό 3 κουταλιές (45ml) στέβια 1:3 ή ανάλογη άλλης αντιστοιχίας 2 κουταλάκια (10 ml) ξύσμα λεμονιού ή φλούδα ενός μεγάλου λεμονιού Παρασκευή όπως παραπάνω.Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να φτιάξουμε λεμονάδα με χυμό που έχουμε καταψύξει αφού τον σουρώσουμε. Η ποσότητα που αναφέρω στα υλικά αφορά σουρωμένο χυμό.
- Όταν βάλουμε να βράσει η ζάχαρη με το νερό είμαστε πάνω από την κατσαρόλα γιατί φουσκώνει πολύ. Στην αρχή ανακατεύουμε καλά να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας η ζάχαρη.
- Στην παρασκευή με την στέβια έβαλα ξύσμα. Θεωρώ ότι το ίδιο αρωματική έγινε με και με τη φλούδα. Παίρνω τη φλούδα με peeler για να μην πικρίζει η λεμονάδα μου. Κράτησα το ξύσμα από τα ολόφρεσκα λεμόνια μου στην κατάψυξη για άλλες χρήσεις!
- Έφτιαξα λίγη ποσότητα με στέβια γιατί δεν ξέρω αν συντηρηθεί τόσο καλά όσο με τη ζάχαρη (η ζάχαρη είναι καλό συντηρητικό…).
- Παρόλο που εδώ η ποσότητα του νερού είναι μικρή, προτιμώ να είναι εμφιαλωμένο και εγώ διαλέγω πάντα το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Πολύ ωραία συνταγή ! Μιας και μου ήρθαν πολλά λεμόνια θα ήθελα να τη φιάξω.Έχω μία απορία,πόσον καιρό διατηρείται στο ψυγείο ; Ευχαριστώ,καλή εβδομάδα.
Αγαπητή Νατάσσα, η φίλη μου έλεγε και 5-6 μήνες. Εγώ θα την κρατήσω λιγότερο. Δηλαδή 3 μήνες. Αν περισσέψει θα τη χρησιμοποιήσω σε κέικ ή σε βουτήματα ως χυμό.Κάποιες φορές κάνει κάτι σαν ίζημα μου έγραφε η φίλη αλλά με ανακίνηση του μπουκαλιού είναι εντάξει. Καλή επιτυχία!
Με την υπέροχη συνταγή σας έφτιαξα την τέλεια λεμονάδα!
Επειδή έχει περισσέψει αρκετό σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι, λέτε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω για λεμονάδα αντί για το σιρόπι της συνταγής;
Ευχαριστώ
Και ως λεμονάδα, και ως σιρόπι σε κέικ…Δεν είναι τόσο έντονη η μυρωδιά του λεμονιού, οπότε ίσως χρειάζεται άλλη αραίωση!