Για να έχουμε ένα ολόκληρο χρόνο αμπελόφυλλα!
Το πεσκέσι ήρθε αργά το μεσημέρι χθες. Μια τσάντα «πατητή» αμπελόφυλλα. Ολόφρεσκα και αράντιστα. Πεντακόσια περίπου αμπελόφυλλα από αμπέλι σουλτανί, σαν μεταξωτά. Πολύτιμο υλικό για ντολμαδάκια και όχι μόνο… Αλλά αυστηρά εποχιακό!
Έτσι ανέκαθεν αναζητήθηκαν τρόποι συντήρησης και διατήρησής τους όλο το χρόνο. Θυμάμαι τη μάνα μου αλλά και τη γιαγιά μου με στοίβες κλήματα μετά τα ξεφυλλίσματα και τα κλαδέματα των αμπελιών να διαλέγουν φύλλα και να γεμίζουν άλλοτε βάζα και άλλοτε μπουκάλια. Πότε σε άλμη πότε με σκόρπιο χοντρό αλάτι πότε σκέτα (στα μπουκάλια).
Τα τελευταία χρόνια όλα αυτά έχουναντικατασταθεί με μπολάκια και σακουλάκια στον καταψύκτη. Για πολλά χρόνια, δοκιμάζαμε με τη μάνα μου κάθε χρόνο και άλλη τεχνική. Εδώ και 2-3 χρόνια τα τυλίγαμε κατά εικοσάδες σε χαρτί κουζίνας ή σε αλουμινόχαρτο και τα βάζαμε στην κατάψυξη αζεμάτιστα. Από πέρυσι τα ζεματάμε. Φέτος , το καινούριο στην τεχνική μου είναι η νάιλον μεμβράνη που τα τύλιξα.
Ας δούμε λοιπόν πώς κατέψυξα τα κληματόφυλλά μου.
Κατ’ αρχήν τα έπλυνα πολύ καλά ώστε να είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Τα άφησα για λίγη ώρα σε νερό ώστε να φύγει η σκόνη και μετά τα έπλυνα όπως τα χόρτα. Μετά το τελευταίο νερό, τα στοίβαξα κατά εικοσάδες (πάνω κάτω).
Αυτό γίνεται ως εξής : παίρνουμε ένα και το απλώνουμε στο χέρι μας ώστε να φαίνεται η εσωτερική του πλευρά.
Βάζουμε το επόμενο ώστε το κοτσάνι του πρώτου να μπει στο κενό πάνω
από το κοτσάνι του δεύτερου κ.ο.κ. Πάντα πρέπει να φαίνεται η εσωτερική τους πλευρά.
Όταν τελειώσουμε , βάζουμε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει παίρνουμε μια μια στοίβα φύλλων και τα ζεματάμε για μισό λεπτό περίπου, να αλλάξουν χρώμα .
Τα γυρνάμε με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη μεριά (μαζεμένα όπως είναι) και τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Θα έχουν ένα λαδί χρώμα.
Δεν χρειάζεται να τα χωρίσουμε. Τα εσωτερικά θα αποκτήσουν αυτό το χρώμα από τη ζέστα των υπολοίπων. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να στραγγίξουν.
Γυρνάμε κάθε μάτσο σε ρολό και το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τα βάζουμε σε δίσκο ή στο μικρό συρταράκι που έχουν οι καταψύκτες πάνω πάνω, να παγώσουν για δυο τρεις ώρες.
Μετά τα βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε στο κανονικό συρτάρι του καταψύκτη.
Παρατηρήσεις
1) Ακόμη κι αν κάποια φύλλα είναι ελαφρά κατεστραμμένα δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σκόρπια 1-2 σε κάθε μάτσο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας όταν θα φτιάξουμε τα ντολμαδάκια μας.
2) Αντί μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
3) Μπορούμε να τα καταψύξουμε αζεμάτιστα. Εγώ ακόμη και αν δεν πρόκειται να τα ζεματίσω, τα πλένω, τα αφήνω να στραγγίξουν και τα τυλίγω πάλι κατά εικοσάδες σε αλουμινόχαρτο.
4) Τα αμπελόφυλλα από αμπέλι σουλτανί είναι πιο τρυφερά. Αλλά και από τις υπόλοιπες ποικιλίες είναι πολύ νόστιμα. Ίσως αυτά που προέρχονται από κρασάμπελα και επιτραπέζιες ποικιλίες είναι και ελαφρά πιο ξινά και σε πολλούς αρέσουν πιο πολύ.
Καταπληκτική ανάρτηση!!!!!! Χθες παρέλαβα δέμα από τη Σάμο (μαμά) με μια σακούλα αμπελόφυλλα από το αμπέλι του πατέρα μου!!
Τα είχε ήδη φτιάξει σε ρολλάκια αλλά αζεμάτιστα. Θα τα ζεματίσω και θα τα φυλάξω σύμφωνα με τις οδηγίες σου!!!
Ευχαριστώ 🙂
Φιλιά πολλά
Καλημέρα!!!!!!!!!!
Πολύ καλά γίνονται και αζεμάτιστα Γιώργο! Άλλωστε ελάχιστα τα ζεματίζω κι εγώ.Ή φωτογραφία με το αλουμινόχαρτο είναι απο τα περυσινά που επίσης ήταν πολύ καλά!
Καλημέρα!!Εγώ χτες αγόρασα λίγα κι είμαι έτοιμη να τα επεξεργαστώ σήμερα.
Περίπου την ίδια διαδικασία κάνω μετά από πολλούς άλλους πειραματισμούς.
Το πιο ωραίο!!!έφτιαξα χτες βράδυ την πομάδα σου με τα φύλλα ελιάς!!Μου έστειλε η Λίνα χτες βράδυ φύλλα κι αμέσως το έφτιαξα!!
ΥΠΕΡΟΧΟ!!!το έτρωγα με το κουτάλι, θα το βγάλω φωτογραφία σε λίγο.
Πολλά πολλά φιλιά.
Ξανθή λέω και απο δω ότι πραγματικά είναι εκπληκτικό υλικό! Τα έβαλα και σε πατατοσαλάτα και ταίριαζαν πολύ!
Ευχαριστώ που τα δοκίμασες!
Πολύ καλή η ανάρτησή σου Βαγγελίτσα μου!
Εγώ να σου πω την αλήθεια τα καταψύχω χωρίς να τα ζεματίσω, μια χαρά είναι όταν τα αποψύχω!
Το βασικό είναι ότι με την κατάψυξη μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια όλον τον χρόνο!
Φιλιά!
Ευχαριστώ ΈΛενα! Κιε γώ τα κάνω και αζεμάτιστα. Στην τρίτη παρατήρηση το αναφέρω. Λίγο καλύτερα έγιναν πέρυσι έτσι. Μπορεί να ήταν και καλύτερης ποιότητας…
τα λατρευω!!!!τα προτιμώ με ρύζι ειδικα το καλοκαιρι ειναι δροσερό φαγητό 🙂
καλημερούδια
Δεν έχεις άδικο Και λοιπόν κλπ. Είναι υπέροχα και σαν φαγητό και σαν ορεκτικό!
Ίδια ανάρτηση ετοιμάζω κι εγώ Βαγγελιώ! Μια σταλιά τα δικά μου φύλλα βέβαια, αλλά καλά ήταν! Φέτος είπα να τα καταψύξω αζεμάτιστα και να τα αφήσω να σιτέψουν χωρίς να τα ζεματίσω ούτε μετά. Μια δοκιμή θα μας πείσει! Ωραίος και κατατοπιστικός ο τρόπος σου!
Κι εγώ τα επόμενα αζεμάτισμα θα τα κάνω και θα βάλω και λίγα σε μπουκάλι για σύγκριση 🙂
Βαγγελιώ μου κι εγώ αζεμάτιστα τα καταψύχω σε μεμβράνη τυλιγμένα, αλλά τα ζεματάω πριν τα χρησιμοποιήσω χωρίς όμως να τα αποψύξω!Από την κατάψυξη κατευθείαν σε νερό που βράζει!!!
Ακριβώς όπως λες τα κάνω τα αζεμάτιστα Λίλα (μόνο σε αλουμινόχαρτο). Αν τα αποψύξεις σκουραίνουν! Γι αυτό φέτος τα ζεμάτισα από πριν.
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
Ευχαριστώ Βάσω! Νάσαι καλά!
Πως νομίζεις ότι κάνω ντολμαδάκια στις Βρυξέλλες;;;
Ας είναι καλά η μανούλα μου που κάθε καλοκαίρι με εφοδιάζει με βάζα γεμάτα φύλλα και έτσι έχω αμπελόφυλλα για όλο το χειμώνα!!!
Το αντιλαμβάνομαι Μαρίνα μου :-). Δύσκολο να βρεις κλήματα στην Αθήνα όχι στις Βρυξέλες :-)!
Ωραια…τα ντολμαδακια και νοστιμα..οπως και να ειναι ..εμενα μου αρέσουν ορφανά… και εγώτα εβαζα καταψυξη..αλλα δεν ειχα χώρο για τίποτε αλλο …χι..χι.. και τωρα τα βάζω σε βάζα σε σκέτο νερό που τα βραζω ενα τέταρτο απο την ωρα που θα βγαζουν φουσκαλίτσες να τα σκεπάζει τα βαζα το νερό στην κατσαρόλα…τα τελεταία απο περσι τα έψησα πριν απο μερικές μέρες…για όσες δεν έχουνε Βιτα μου μεγάλο καταψυκτη…..φιλακια πολλα..
Κι εμένα ορφανά μ' αρέσουν Ρούλα μου! Τα επόμενα θα τα κάνω κι εγώ εκτός κατάψυξης!
Ενημερωτικότατη όπως πάντα! Που θα βρω αμπελόφυλλα δεν ξέρω…
Είδα την πομάδα και με αυτά που γράφεις …έχω τσιτώσει. Θα την έχω υπόψη μου!
Φιλιά!
Αντε Έφη μου να τη δοκιμάσεις και να αυτοσχεδιάσεις κι εσύ με το καινούριο υλικό 🙂
Είναι και αυτός ένας τρόπος μεταξύ πολλών αλλά επιμένω στην συντήρηση στα μπουκάλια. Ρίξε μια ματιά εδώ
Καλοφάγωτα όπως και να συντηρείς αφού το μαγείρεμα είνα ένα.
Ντολμαδάκια τα Ελληνικά!!!
Τα επόμενα έτσι θα τα κάνω Θαλασσένια. Δεν θέλω να γεμίσει ο καταψύκτης μου φύλλα 🙂
Μόλις τώρα ξεκινώ το πλύσιμο! Ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες!!!
Ευχαριστώ πολύ Σοφία που επέλεξες τον τρόπο μου. Καλή επιτυχία!
πολυ καλο…ομως εγω τα εβρασα και ειχαν περιεργη μυρωδια….ειναι κακο αυτο?
μπορει να μου πει καμια πως να αποθηκευω τα φυλλα για πιτα που φτιαχνω?
Πολύ καλές οι συνταγές σας μας βοηθατε να φτιάξουμε ωραία πράγματα!! Σας ευχαριστώ
Πολυ ενδιαφερον!!δεν ειχα καμια ιδεα τι να τα κανω!σ ευχαριστω πολυ
Ντολμαδάκια κυρίως, αλλά και τύλιγμα σε ρολό κοτόπουλου ή σε ψητές σαρδέλες. Υπάρχουν οι συνταγές στο site!
[…] μεγέθους ψάρια Κληματόφυλλα (αμπελόφυλλα) φρέσκα ή συντηρημένα, τόσα όσα να καλύπτουν το πάτο σκεύους που θα πάρει σε […]
Ωραία ανάρτηση! Μια απορία – Οταν τα σηκώσουμε από το ζεμάτισμα και τα βάλουμε στο σουρωτήρι θα στεγνώσουν ικανοποιητικά για να μπουν κατάψυξη ή κανονικά πρέπει να τα ξεχωρίσουμε ένα ένα. Ευχαριστώ!
Ναι, τα αφήνουμε να στραγγίξουν όσο χρειάζεται και όταν τα τυλίγουμε τα σφίγγουμε λίγο αν φύγει η υγρασία. Δεν είναι ανάγκη να είναι ολόστεγνα πάντως! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Ζεματισά ή όχι; Έχω δικό μου αμπέλι, αλλά αρχίσαμε να κάνουμε ντολμάδες πριν τρία χρόνια μόλις! Μετά το πλύσιμο, προτιμώ την κατάψυξη σε 40άδες σε σακουλάκια. Τα ζεματισμένα στην κατάψυξη, όταν τα χρησιμοποίησα, είχαν μια μυρωδιά σαν της κονσέρβες που εμένα προσωπικά, δεν μου αρέσει! Αντίθετα, όταν ζεμάτισα αυτά που ξεπάγωσαν, μύρισε αμπέλι το σπίτι, δεν είχε καμμία διαφορά με τα φρέσκα, χώρια η οικονομία χρόνου και κόπου…
Καλημέρα σας. Δεν έχω αντιληφθεί άσχημη μυρωδιά, πάντως κι εγώ για λόγους οικονομίας χρόνου, αζεμάτιστα έβαλα φέτος αρκετά στην κατάψυξη! Να είστε καλά, κι ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Το ένα πάνω στο άλλο αζεμάτιστα, μέσα σε σακουλάκια τροφίμων κατα ομάδες και στον καταψύκτη. Πάντα μέσα σε μπώλ προστατευμένα γιατί είναι πολύ εύθραυστα όταν παγώσουν και μια λάθος κίνηση μπορεί να τα θευματίσει. Μια χαρά διατηρούνται. Μετά δεν χρειάζονται ούτε ζεμάτισμα γιατί τα “ψήνει” ο καταψύκτης. Εμένα πάντως μου βγαίνουν εξαιρετικά ντολμαδάκια έτσι!
Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες!
Θα το κάνω καιεγω
Θα χαρώ να σας αρέσουν!
Ευχαριστώ 🙂
Κι εγώ ευχαριστώ για τις επισκέψεις και τα σχόλια!