Vegan/vegetarian

Muffins με ελαιόλαδο και σταφίδες χωρίς ζάχαρη!

Muffins με ελαιόλαδο και σταφίδες χωρίς ζάχαρη!

Υγιεινά μικρά κέικ για μικρούς και μεγάλους

Χωρίς μίξερ, χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά, χωρίς ζάχαρη! Πολλές μικρομάνες και μωρομάνες μου έχουν ζητήσει τον τελευταίο καιρό συνταγές για τα παιδάκια τους. Με τιμά η εμπιστοσύνη τους και τις ευχαριστώ! Επειδή έχω περάσει τις αγωνίες τους αναζήτησα στις παλιές συνταγές μου κάποιες που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ακόμη πιο υγιεινές και να προσεγγίσουν τα σημερινά ζητούμενα. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και τούτα τα μικρά muffins με σταφίδες και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη!

 

Ξέρω από τις εγγονούλες μου πως η ζάχαρη και το αλάτι δεν επιτρέπονται σε παιδάκια κάτω του ενός έτους. Έτσι επιτάσσει η σύγχρονη παιδιατρική και πολλοί παιδίατροι συστήνουν την αποφυγή τους και μέχρι να κλείσουν τα δύο. Φυσικά και το μέλι απαγορεύεται αν το μωράκι δεν έχει κλείσει χρόνο, κι έτσι θα λέγαμε ότι τούτα εδώ τα σταφιδοπιτάκια αφορούν νήπια που οι μαμάδες τους θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη και ενήλικες που έχουν λόγους να την ελαττώσουν!

Muffins με ελαιόλαδο και σταφίδες χωρίς ζάχαρη!

Γιατί μη μου πείτε ότι κι εμείς οι μεγάλοι δεν θέλουμε κάτι γλυκό με τον καφέ και το ρόφημά μας! Κάτι γλυκό αλλά που να δημιουργεί όσο το δυνατόν λιγότερες τύψεις. Με τα φθινοπωρινά αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, με τις σταφίδες και τα ξηροκάρπια τους, χωρίς αυγά και βούτυρο, τούτα εδώ τα muffins πληρούν τις προδιαγραφές των υγιεινών γλυκισμάτων!

Muffins με ελαιόλαδο και σταφίδες χωρίς ζάχαρη!

Κι όπως δεν θέλουν μίξερ (τα περισσότερα κέικ ελαιολάδου που δεν περιέχουν αυγά δεν θέλουν μίξερ), είναι απόφαση της στιγμής η παρασκευή τους, αρκεί να θυμηθούμε να μουσκέψουμε για λίγη ώρα τις σταφίδες. Τώρα γιατί τα λέω muffins; Στον υπότιτλο συμπληρώνω τον πιο καθιερωμένο όρο “κέικ” παρόλο που κι αυτή ξένη λέξη είναι…

Muffins με ελαιόλαδο και σταφίδες χωρίς ζάχαρη!

Έλεγα λοιπόν πως βασιζόμενη σε παλιές μου συνταγές σκάρωσα ένα δυο παρασκευάσματα για τις φίλες που μου ζήτησαν «παιδικά» σνακ, γλυκά και αλμυρά… Μια συνταγή σταφιδόπιτας στην οποία η ζάχαρη αντικαταστάθηκε με μέλι, παραλείφθηκε η ρακή, και οι σταφίδες ανακατεύτηκαν με τα πιο μοντέρνα κράνμπερις, είναι η βάση γι αυτά τα muffins. Στην αυριανή ανάρτηση με το video θα δείτε και ένα αλμυρό κολατσιό, κατάλληλο και για τα πιο μεγάλα παιδάκια.

Muffins με ελαιόλαδο και σταφίδες χωρίς ζάχαρη!

Έχουμε και λέμε λοιπόν!

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να βάλουμε μόνο σταφίδες ή μόνο κράνμπερις.
  • Αν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκίσματα θα προσθέσουμε 1-2 κουταλιές ζάχαρη. Τούτα εδώ είναι ευχάριστα γλυκά, χωρίς να λιγώνουν. Με τις σκέτες σταφίδες θα γίνουν πιο γλυκά.
  • Εδώ έβαλα ¼ κούπας κοπανισμένα αμύγδαλα και ¼ κούπας σουσάμι. Συμπλήρωσαν δηλαδή μισή κούπα και ζύγιζαν συνολικά 60 gr. Ταίριαξαν πολύ! Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον ξηρό καρπό (για πιο μικρά παιδάκια πιθανόν να μην θέλουμε να βάλουμε) μπορούμε να αυξήσουμε το σουσάμι.
  • Η προσθήκη σοκολάτας επιτρέπεται! Εγώ παραδόξως δεν είχα στο σπίτι αλλά έχω βάλει άλλη φορά στην συγκεκριμένη συνταγή και ταιριάζει! 1-2 κουταλιές τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα συνιστάται ειδικά αν δεν βάλουμε ξηρούς καρπούς.
  • Η κούπα μου είναι δοσομετρική 250 ml, η κουταλιά 15 ml και το κουταλάκι 5 ml

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο