Vegan/vegetarian

Πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο

Πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο

Παλαιινό, νόστιμο και χορταστικό πιάτο

Σε άκρως παραδοσιακές γεύσεις θα πάμε σήμερα. Ίσως και ξεχασμένες από τους νεώτερους. Όμως όσες και όσοι τις έχουν γευτεί, ξέρουν πως είναι μοναδικές. Αρκεί βέβαια η πρώτη ύλη να είναι καλή, όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα απλά πιάτα για να είναι νόστιμα. Όπως θα δείτε παρακάτω, εγώ έχω παρασκευάσει το φαγητό αυτό τουλάχιστον δυο φορές μετά τα Χριστούγεννα, γιατί είχαμε ξεχάσει τη νοστιμιά του και το ξαναβάλαμε δυναμικά στο τραπέζι μας.

Πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο

Πιάτο της κρητικής cucina povera, θα το έλεγα. Ελάχιστα υλικά που παλιότερα όμως υπήρχαν σε όλα τα σπίτια πιθανόν και ως προϊόντα  ιδιοκαλλιέργειας και ιδιοπαρασκευής. Λιτά και εύκολα στην παρασκευή όμως πλούσια σε γεύση και με μεγάλη διατροφική αξία.

Πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο

Τον ξινόχοντρο βέβαια δεν τον εγκαταλείψαμε ποτέ, τουλάχιστον εμείς στην ενδοχώρα της Κρήτης. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει επιστρέψει δυναμικά ακόμη και στις αστικές κουζίνες, και μάλιστα ως υπερτροφή μετά από τις συμβουλές διατροφολόγων. Φυσικά και εκτός Κρήτης δεν είναι δυσεύρετος πια αφού έχει τυποποιηθεί από αρκετές εταιρείες και υπάρχει σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα παντού. Γιατί ο ξινόχοντρος είναι πραγματικά υπερτροφή! Εγώ το συνειδητοποίησα αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν παρακολούθησα πολύωρα σεμινάρια για την κρητική διατροφή με εισηγητή τον καθηγητή της Ιατρικής Κρήτης, κ. Καφάτο.

Έτσι, δεν βγήκε ποτέ από τα οικογενειακά μας μενού. Μάλιστα, πολλές χρονιές αν βρώ καλό γάλα τον παρασκευάζω μόνη μου, υπάρχει η συνταγή στο site. Τα τελευταία χρόνια τον προμηθεύομαι από παραδοσιακό παντοπωλείο της περιοχής μου ( γειά σου σύντεκνε 😉 ) και είναι παρασκευασμένος με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και πάρα πολύ νόστιμος.

Πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο

Όπως έχω ξαναγράψει, εκτός από σούπα, ο ξινόχοντρος νοστιμίζει λαδερά όλες τις εποχές! Ήδη στο site υπάρχουν συνταγές με μελιτζάνες και ξινόχοντρο και φασολάκια με ξινόχοντρο. Φυσικά συμπληρώνει νόστιμα και κρεατικά! Εξαιρετικός με χοιρινό και κοτόπουλο. Σήμερα, μια ακόμη τέτοια συνταγή, ακόμη πιο απλή αλλά το ίδιο νόστιμη και πολύτιμη από διατροφική άποψη.

Πατάτες γιαχνί με ξινόχοντρο

Το «πέτα μια χούφτα ξινόχοντρο στο τσικάλι να δεις νοστιμιά» είναι παλιά συνήθεια και αφορά όχι μόνο τα λαδερά αλλά και πολλά όσπρια, κυρίως τα ρεβίθια. Και νοστιμιά και αυγάτισμα θα συμπληρώσω εγώ! Γιατί με λίγο ξινόχοντρο το τσικάλι και πιο πολλά στόματα χορταίνει, και πιο θρεπτικό φαγητό δίνει!

Παρατηρήσεις

  1. Αν έχουν απορροφηθεί τα υγρά πριν μαλακώσει ο ξινόχοντρος προσθέτουμε νεράκι.
  2. Αποφεύγουμε το έντονο ανακάτεμα, απλά με ένα κουτάλι σπάμε τον ξινόχοντρο μέσα στην κατσαρόλα και την κουνάμε πέρα δώθε. Μετά την προσθήκη του ξινόχοντρου το φαγητό πιάνει εύκολα οπότε πρέπει να το παρακολουθούμε.
  3. Εξαιρετικό αποτέλεσμα έχουμε αν προσθέσουμε ξινόχοντρο και στις πατάτες στιφάδο. Ταιριάζει απίστευτα με τα αρώματα του στιφάδου.
  4. Τα τελευταία χρόνια αντικαθιστώ μέρος από τις πατάτες με κολοκύθα (όπως προτείνω στα υλικά), αλλά και με μανιτάρια ή/και καρότα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο